エピソード
-
Stressa i julestria, stappmett på sau og svin - og snart en haug gjester på plass i stua. Hvem ringer du for litt oppløftende mat-inspo da? Havforsker Arne, vel! Vi advarer mot sterke scener fra julebordssesongen i denne episoden.
-
Klimaendringene skjer. Også i havet. Også her nord. Og det er vår feil. Men hva er det egentlig som foregår? Hvilke konsekvenser kan det få? Klima-ekspert Geir forklarer, formaner - og har heldigvis håp for fremtiden.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Endres menyen til oppdrettslaksen, blir middagen din bedre for kloden.
Og får havforsker Nina det som hun vil, er det ikke bare laksen som spiser larver i fremtiden.
-
Havforskerne har kartlagt alt vi mennesker gjør, som kan påvirke norskekysten.
Ikke bare hva som skjer hvor – men også hvordan. Målet er å finne summen av alt. De finner store geografiske forskjeller.
-
Den er liten og snål - men utrolig viktig i Nordsjøen. Dette er historien om hvordan norske forskere, fiskere og forvaltere tok uvanlige grep for å berge havsilen. -
Hvorfor er det så mye mer av miljøgiften kadmium i den nordnorske krabben, sammenlignet med «søringan»?
-
Dyreplanktonets univers: En hemmelig verden av flyvende snegler, flytende diskokuler og absurde aliens.
-
I en egen risikorapport vurderer havforskerne hvilke effekter fiskeoppdrett har på omgivelsene sine, hvordan villaksen blir påvirket og hvordan oppdrettsfisken selv har det. -
De er de aller første som får se hvordan det ser ut nedi dypet i de norske havområdene. Forskerne som kartlegger havbunnen med videokamera i Mareano-prosjektet har avdekket titalls nye korallrev - og oppklart et forsvinningsmysterium fra 1913.
-
De bytter både skall og kjønn gjennom livet. De lever lengre i nord enn i sør. Og hvorfor er de nesten borte i vest?
Vi blir bedre kjent med livet til den lille, rosa tifotkrepsen som for mange av oss er selve smaken av sommer.
-
Hvor mye sjømat bør vi spise og hvor ofte? Fisk er en solid «pakke» med gode næringsstoff, men kan også inneholde miljøgifter.
Matforskerne veier fordeler opp mot ulemper, og forskningen deres ender til slutt opp som gode kostholdsråd for oss alle.
-
Fra knapt å være regnet som menneskemat, slo hummeren til med å bli skikkelig luksusmat og storskala eksportvare. Men nå er bestanden historisk langt nede. Hva gikk skeis?
-
På samme måte som vi mennesker, bør oppdrettsfisk ha et variert og sunt kosthold. For å finne ut hva som er den beste maten for fisken, må forskerne forstå hvordan fiskens fordøyelse funker. Den kresne berggylten gjør det definitivt på sitt eget vis.
-
Klimadebatten går – i Stortinget, over matpakka i jobblunsjen og i kommentarfeltene på nettavisene.
Men hva er forskjellen på klima og vær, egentlig? Hvordan vet forskerne at klimaet er i endring – og at endringene er menneskeskapte?
Det blir vi litt klokere på nå.
-
Jod er et næringsstoff vi alle trenger, men undersøkelser viser at i Norge er det mange som får i seg for lite - og det kan føre til både struma og stoffskiftetrøbbel. Men fyller du på med noen fiskekaker i uka, er mye gjort.
-
En torsk er ikke bare en torsk – vi har mange forskjellige typer.
Noen bestander er solide og robuste, men andre er mer utsatt.Den nordnorske kysttorsken står over for store utfordringer.
-
Tusenvis av oppdrettslaks har blitt analysert over femten år, og resultatet er klart: Det er mye mindre omega-3 i fiskefileten din i dag. Hva har skjedd? Jo, du blir hva du spiser, og det gjelder laksen også.
-
Norge har en utrolig lang kystlinje - vi er på pallen i VM i kyst, omtrent bare slått av Canada. Men når blir kyst til hav? Hvilke arter hører hjemme her, og hvordan påvirker vi mennesker kysten? Vi tar en helsesjekk på norskekysten.
-
Mye olje dreper fisken akutt. Men visste du at bare bittelitt oljesøl kan påføre fiskeegg- og larver usynlige skader, som senere kan ødelegge voksenlivet?
HI-forsker Elin Sørhus utsetter små fiskelarver for oljeforurensning, og dokumenterer hvordan både fysisk og psykisk helse blir påvirket.
-
I naturens finurlige system har både liten alge og stor torsk viktige roller å spille - og tar du ut en brikke, risikerer du at det hele kollapser. Nå gjør klimaendringene at økosystemene våre endres i raskt tempo. Hva skjer da?
- もっと表示する