エピソード
-
Hver dag ser vi nyheter om krig og vold fra ulike deler av verden. Mye av det fremstår som ondskap. Men hva er egentlig ondskap? Hva driver mennesker til slike handlinger? Og finnes det håp om forsoning der ondskapen har herjet?
I denne episoden snakker Sylo Taraku med Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo, om hans bok Evil and Human Agency: Understanding Collective Evildoing. Med utgangspunkt i eksempler fra andre verdenskrig, krigene på Balkan og folkemordet i Rwanda på 1990-tallet, og de pågående grusomhetene i Gaza og Midtøsten, diskuterer de ondskapens natur, spørsmålet om skyld og ansvar, samt muligheten for forsoning etter krig og konflikt. -
Hva kan filosofen Hegel lære oss om betydningen av anerkjennelse og konsekvensene av fremmedgjøring? Og hvorfor mente han at overdreven individualisme kan være så nedbrytende for samfunnet at man nesten trenger en krig for å få samfunnet på rett kjøl igjen?
Gjest i denne live-episoden er filosofen Sigurd Hverven som er aktuell med boken "HEGEL - en enkel bok om en vanskelig filosof". Podcast-samtalen var en del av Drammens podcastfestival. Sentrale temaer under samtalen mellom Hverven og Taraku er Hegels syn på anerkjennelse og effektene av krig. -
エピソードを見逃しましたか?
-
Hva er det med skamløshet som er så kjipt? Er vi alle blitt mer narsissistiske? Hvordan komme oss ut av skamløsheten, moralisme er vel ikke særlig salgbart?
Hilde Nagell i samtale med filosof og forfatter Kaja Melsom om boken hennes "Den fordømte skamløsheten- fra moralisme til narsissisme" -
Hilde Nagell har fått besøk i studio av den australske samfunnsviteren og forfatteren Roman Krznaric. De snakker om hans ferske bok «History for Tomorrow» eller «Historie for Fremtiden» som nå er kommet på norsk hos Res Publica forlag. Hvordan kan inspirasjon fra fortiden brukes for å løse vår tids utfordringer?
-
Gjest i denne episoden er Kristina Quintano som er aktuell med boken "Smugler eller grenselos?". Hun ble tildelt Bokhandelens sakprosapris for 2024. I denne episoden snakker Sylo med henne om flere aspekter rundt irregulær migrasjon og menneskesmugling. Hvem er menneskesmuglere? Hvordan er de organisert? Hvordan oppleves de av flyktninger og migranter? Hva koster det? Hvordan vurderer migranter risikoen når de krysser ørkener, fjell, elver og hav for å komme til Europa? Og hvordan kan vi bli bedre på å håndtere irregulær migrasjon?
-
Ungene leker ikke ute lenger. De sitter mye inne med skjermer foran seg. Og de blir stadig mer engstelige. Hva er det som skjer med Generasjon Z? Hvordan sørge for en mer lekbasert barndom i stedet for skjermbasert barndom?
I denne episoden snakker Sylo sammen med kollega Axel om boken til Jonathan Haidt: "The Anxious Generation". Om problemene med overbeskyttelse i det virkelige livet og lite kontroll over de unges aktivitet på internet. De to diskuterer også kritikken denne boken har fått. -
Hvem drepte kelneren? Var det kokken? Kåre Willoch? Den grådige hotell-kapitalisten? Den moderne, hippe spisegjesten? Eller falt kelneren for eget grep?
Forfatter Andreas Tharaldsen og matskribent og restauranteier Andreas Viestad "live" fra Kulturhuset i samtale med Hilde Nagell om boken "Hvem drepte kelneren- et fag i forfall" (Res Publica 2024). -
I boken "Blålys og Kokain- en politimanns vei inn i rusen og ut av den" deler Ronny Rene Raveen sine personlige erfaringer. Her møter du ham i samtale med Hilde Nagell.
-
Har debatten om digitaliseringen vært ensidig problemorientert? Og har vi også vært blinde for klasseperspektivet i debatten om ytringsfrihet? I denne podcast-episoden er styreleder i stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum gjest. Hun ledet også den siste Ytrinsgfrihetskommisjonen. Nå er hun aktuell med boken "Uhørt! - Angsten for det frie ord." I samtale med Sylo Taraku fremhever hun digitaliseringens positive sider, samtidig som hun kritiserer krisemaksimeringene som preger ytringsfrihetsdebatten.
-
Hvordan står det til med forholdet mellom muslimer og det sekulære Norge? Er vi på vei mot mer konflikt, eller klarer vi å bevare samholdet og tilliten til tross for verdiforskjeller? I denne episoden snakker Agendas Sylo Taraku med Fafo-forsker, Olav Elgvin om forholdet mellom moskeer og storsamfunnet i Norge, og om Abid Rajas bekymringer i hans nye bok: "Vår ære og vår frykt."
-
Det har vært en dramatisk sommer for Frankrike. Høyresiden styrket seg i valget til Europaparlamentet, Macron skrev ut nyvalg, og alles øyne har vært på Paris og OL-feiringen. Hva nå, Frankrike?
Hilde Nagell i samtale med Pernille Rieker, professor i statsvitenskap og forsker ved NUPI. Sammen med Kjerstin Aukrust har hun vært redaktør for boken «Franske tilstander- Forstå det moderne Frankrike» (Universitetsforlaget 2024).
-
Denne episoden ledet av Sylo Taraku ble spilt inn live med publikum til stede på Litteraturfestivalen i Lillehammer. Denne gangen hadde vi to gjester: den prisbelønte svenske gravejournalisten og forfatteren Diamant Salihu, som er aktuell med boken «Når ingen lytter», og ungdomsarbeider og tidligere gjengleder, Ghulam Abbas. Han kom ut med boken «Gudfaren» i 2022. Spørsmålet som tas opp her er: Hva gikk galt i Sverige? Hvordan har kriminalitetsutviklingen vært i Norge? Hvorfor blir de kriminelle stadig yngre, og hvordan kan vi unngå «svenske tilstander» i Norge?
-
Har nordmenns hyttedrøm blitt naturens mareritt? Hilde Nagell i samtale med Marit Beate Kasin om rasering av natur og hva som må gjøres. Hun er aktuell med boken "Naturparadokset- Om naturen vi mister og hvordan vi kan få den tilbake". Hennes tre-på-topp forslag for å snu utviklingen:
Arealnøytralitet (et netto-null-tap av natur. Bygge der det alt er bygget, og kompensere dersom man bygger ut natur). Nå er det frivillig for kommuneneUtfordre skogeiere og stille krav til hvordan skogen drivesReparere mer: Få fart på natur-restaureringen -
I denne episoden snakker Hilde Nagell med Sead Zimeri om filosofen Michael Sandel og boken "The Tyranny om Merit- What's become of the Common Good?" (2020).
Vi lever i et prestasjonsamfunn. Om man lykke er jo i stor grad avhengig av tilfeldigheter, flaks og andre menneskers innsats, stort sett forhold utenfor den enkeltes kontroll. Likevel er det de individuelle prestasjonene som belønnes.
Gjest i denne episoden er Sead Zimeri. Han har en doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Tromsø, og underviser nå ved Nord universitet. -
Den regjeringsoppnevnte Ekstremismekommisjonen la frem sin utredning i mars. Utøya-overlevende og nestleder i AUF, Gaute Skjervø var med i kommisjonen sammen med bl.a. Sylo Taraku. I denne episoden snakker de om kommisjonens arbeid, om ekstremisme-begrepet, og om hvordan vi som samfunn kan bli bedre på forebygging av ekstremisme.
-
Hvordan kan vi stole på vitneutsagn? Vi mennesker lyver, glemmer, har falske minner og er sårbare for påvirkning. Vi har sett eksempler på noe av dette i kjente saker som Bjugn-saken og Birgitte Tengs-saken.
I denne episoden møter du psykolog Ellen Wessel i samtale med Hilde Nagell om tema som hukommelse, falske minner, løgn og barn som vitner.
Ellen Wessel har en doktorgrad i vitnepsykologi og har skrevet boken "En kort innføring i vitnepsykologi" (Fagbokforlaget 2023). -
Qatar er et lite land, men de er superrike og veldig ambisiøse. Hvordan har de klart å bruke sin rikdom til å posisjonere seg som en viktig global aktør? Hva gjør Qatar i forhold til krigen i Gaza? Og hva kan Norge lære av Qatars fredsdiplomati?
I denne episoden av podcasten Ideer fra Tankesmien Agenda snakker Sylo Taraku med Midtøsten-ekspert og professor ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, Stig Jarle Hansen om Qatar og myk makt. Vi lever i en verden preget av rivalisering mellom stormakter. Finnes det handlingsrom for små stater som Norge til å påvirke internasjonal politikk i riktig retning gjennom fredsdiplomati? -
Det er ikke naturressurser men arbeidsetikk som har gjort Danmark til et av verdens beste land å bo i, mener Kaare Dybvad Bek i sin nye bok Arbejdets land. Den velferdsstaten som gir gratis utdanning, hjelp når du er syk, og økonomisk støtte hvis du trenger det baserer seg på at nok mennesker til enhver tid er i arbeid og bidrar til felleskapet.
Kaare Dybvad Bek er utlendings- og integrasjonsminister i Mette Fredriksens regjering. Han er en aktiv samfunnsdebattant, og har skrevet flere bøker tidligere, «De lærdes tyranni» (2017), hvor du setter fingeren på overproduksjon av akademikere, mangel på faglærte og økende sentralisering, og «Utkantsmyten» (2015), om hvordan distriktene er viktig for et velferdssamfunn.
Du møter Kaare Dybvad Bek i samtale med Hilde Nagell om boken Arbejdets land. -
Den franske forfatteren Virginie Despentes er aktuell med boken "Kjære kødd" (Gyldendal, 2023). Den handler blant annet om feminisme, netthets og Metoo, men også om å tåle forskjeller og lære å lytte til hverandre.
Her møter du forfatter og journalist Maria Kjos Fonn i samtale med Hilde Nagell i anledning 8.mars.
Virginie Despentes har tidligere skrevet bøker som "King Kong Theory" og triologien om Vernon Subutex -
Blir verden mer eller mindre demokratisk egentlig? Og hva er de største truslene mot demokratiet i dag?
Gjest i denne podcast-episoden er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Carl Henrik Knutsen, som også er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning, Prio. Samtalen tar utgangspunkt i Knutsens bok "Demokrati og diktatur". Taraku og Knutsen snakker om demokratiets tilstand i Norge, om demokratibegrepet, forholdet mellom demokrati og diktatur, og til slutt om demokratiseringsprosesser. Et av mange spørsmålene som berøres er også hvorfor demokratiet ikke har fått fotfeste i Midtøsten – skyldes det islam, olje eller andre faktorer? Bør Vesten prøve å spre demokratiet, og i så fall hvordan?
- もっと表示する