エピソード
-
“Mijn oma Geeske heeft het na haar trouwen in 1951 heel zwaar gehad. Ze hadden in hun Oosterbeekse noodwoning geen stromend water. En ze is letterlijk van een fijne baan achter het aanrecht terechtgekomen. En dat in zware omstandigheden, door de oorlogsschade." vertelt Sietske.
Luister hier de podcast met het hele verhaal verteld door kleindochter Sietske van der Veen (31) door de ogen van Eveline Brosens (12). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in dit gedicht voor Sietske. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“Vader heeft Jak veel verteld voor zijn levensboek. Onze moeder praatte niet over de oorlog. Volgens hem heeft ze vreselijke dingen gezien tijdens het bombardement vlakbij de kleine Eusebius. Mij, Wim, heeft ze bij iedere aanval telkens onder zich gelegd.” vertellen de broers Jak en Wim Boumans.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van familie Boumans door de ogen van Igoné Loman (11). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in een tekening voor Wim en Jak. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
“Achteraf gezien hadden we na de luchtlandingen boven de Ginkelse Heide beter in Ede kunnen blijven. We evacueerden naar het westen. Daar hebben we de hongerwinter meegemaakt. Ik zag mensen eten van de straat likken, toen een melkbus met soep van een kar was afgevallen.” vertelt Willy van der Haak- Buurman.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Willy van der Haak - Buurman (89) door de ogen van Thamar van Ravensberg (13). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in een gedicht voor Wil. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“Op de Geitenkamp hadden we voor de beesten in een leegstaande fruithandel een koeienstal geïmproviseerd. In al die maanden daar heb ik maar een paar dagen les gehad. Ik heb voor mijn gevoel eindeloos de letter A moeten schrijven. Later ben ik zelf onderwijzeres geworden.” vertelt Annie Bremer.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Annie Bremer (85) door de ogen van Isa Wolters (11). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in dit gedicht voor Annie. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“Ik hecht geen waarde meer aan bezit. Je kunt alles binnen een minuut kwijt zijn. Ik heb geluk gehad waar ik terecht ben gekomen tijdens de evacuatie. Ik heb geboft met het gezin en ben oom Jan en zijn vrouw dankbaar. Zij waren ook blij om mij te hebben.” vertelt Riet Koster - de Roder.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Riet Koster - de Roder (89), door de ogen van Veerle de Regt (10). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in een tekening voor Riet. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“De oorlog overkwam ons. We waren aan de willekeur van vreemden overgeleverd. Dat is ingrijpend. We waren nooit onbekommerd. Maar daar sprak je niet over. Nu ik ouder word, komen de herinneringen heftiger terug.” vertelt Louise Helmich.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Louise Helmich (82), door de ogen van Nieke Kappert (11). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in een tekening voor Louise. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“Mijn ouders verloren in 1945 drie kinderen. Later zei mijn moeder wel eens dat ze bijna geen tijd had om erover na te denken, zo druk als ze het had. Maar het was wel een heftig jaar: eerst de baby die overleed, en na de bevrijding mijn broers door ontploffende munitie.” Vertelt Sjef Gorter.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Sjef Gorter (91) door de ogen van Jeroen Wanjon (13). Hij heeft het verhaal vereeuwigd in een tekening voor Sjef. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“De bevrijding was voor mij, als jongen van elf jaar, sensationeel, maar ook heel beangstigend. Zoals bijvoorbeeld de Shermantanks door park Zypendaal rolden. We hadden altijd een goedlopend boerenbedrijf. Mijn vader heeft het na de oorlog opnieuw opgebouwd. Het was hard werken. Over de oorlog werd eigenlijk nooit meer gepraat.” vertelt Henk Teunissen.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Henk Teunissen (88) door de ogen van Tren Nieuwhart (12). Hij heeft het verhaal vereeuwigd in deze tekening voor Henk. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“Ik heb nog jaren last gehad van de traumatische septemberdagen van 1944. De eerste jaren sliep ik slecht. De beelden van gesneuvelde soldaten lieten me niet los. Tegenwoordig kan ik er goed mee leven, maar de herinneringen aan de oorlog, de Slag om Arnhem, en het vluchten zijn er altijd.” vertelt Jan Kelkes.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Jan Kelkes (84) door de ogen van Thom Eerens (12). Hij heeft het verhaal vereeuwigd in een gedicht voor Jan. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“De jaren na de oorlog ging mijn vader niet meer naar school. Hij werd boerenknecht, noodgedwongen. Het voelde voor hem alsof hij nooit de kans heeft gehad te leren. Tegen ons zei hij daarom altijd: ‘Jullie mogen alles doen, maar maak je school af.’ Dit is mij altijd bijgebleven.” vertelt Roland van der Gronden over zijn vader Hendrik.
Luister hier de podcast met het hele verhaal verteld door Roland van der Gronden (56), door de ogen van Birgit Kappert (15). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in deze tekening voor Roland. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“Ook al zijn we 77 jaar bevrijd, er zit nog veel in mijn geheugen. We zijn uit ons brandende huis gered. We zijn gevlucht door een brandende binnenstad. Het Velperplein lag vol met dode en gewonde soldaten, we moesten er steeds omheen lopen. Die beelden blijven je je leven lang bij.” vertelt Jenny van Dinter.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Jenny van Dinter (89), door de ogen van Elise Maatman (14). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in deze tekening voor Jenny. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“De Slag om Arnhem had veel impact op mijn ouders. Mijn vader was een man van weinig woorden. En mijn moeder werd emotioneel wanneer zij vertelde hoe mijn zusje werd geboren, in het heetst van de strijd rond de Utrechtseweg. Voor mij vallen hier en daar puzzelstukjes op hun plaats.” vertelt Rudi van Weelden.
Luister hier de podcast met het hele verhaal verteld door zoon Rudi (64) en dochter Jannie (78) door de ogen van Rijntje Korving (14). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in dit gedicht voor Rudi en Jannie. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet. -
"Ik heb door de evacuatie veel geleerd hoe mensen zijn. Er zijn mensen die van weinig delen. En er zijn mensen die veel hebben maar weinig kunnen geven. Tot vandaag aan toe." Vertelt Riet van den Berg.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Riet van den Berg (91) door de ogen van Lara Verhaaf (11). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in een tekening voor Riet. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“Na de oorlog bleef ik bevattelijk voor infecties. Nog steeds heb ik een hoog stressniveau. Het was zo ingrijpend om die ervaringen als kind met je mee te nemen. Elke jaarlijkse herdenking namen we Britse veteranen in huis. Voor mijn ouders heb ik niets dan lof.”
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Adri Over (85) door de ogen van Vive Takken (11). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in dit gedicht voor Adri. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
“Na de oorlog had je niks als kind. Geen speelgoed, geen nieuwe kleding. Twee truien, een broek en sokken met gaten erin. Daar moest ik het mee doen. Niets was vanzelfsprekend.” vertelt Thea Bouhuijs.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Thea Bouhuijs (92) door de ogen van Levi van Ravensberg (12). Hij heeft het verhaal vereeuwigd in deze tekening voor Thea. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
”Mijn vader Geurt en mijn oom Joop brachten de hongerwinter door in het Openluchtmuseum. Met een groepje mensen en wat vee in een kleine boerderijwoning hebben ze gelukkig nauwelijks kou geleden” vertelt Erik.
Luister hier de podcast met het hele verhaal verteld door Erik Wijers (63), door de ogen van Sophie de Haan (11).
Zij heeft het verhaal vereeuwigd in een gedicht voor Erik. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
Music:
- Time (Inception Music from the Motion Picture) by Hans Zimmer.
- Petricor (Elements) by Ludovico Einaudi. -
“Nu ik 82 ben durf ik eindelijk te vertellen dat mijn vader fout was in de oorlog. Mijn ouders praatten nooit over hun verleden. Dat lot deel je met heel veel nakomelingen van de oorlog. En dat doet pijn.” vertelt Kiek.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Kiek Bierman (89) door de ogen van Feline Vrieling (10). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in dit gedicht voor Kiek. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
Music:
- Time (Inception Music from the Motion Picture) by Hans Zimmer.
- Petricor (Elements) by Ludovico Einaudi.
- In Holland staat een huis (Phohi clublied) by Ed Maniacs. -
In 1941 ontkwam de Joodse jongen Karel (1935) aan deportatie. Het verzet bracht hem onder bij de familie Van Dijk in Renkum en hij kreeg een nieuwe achternaam. Broekhuizen, zo heette Karel voortaan. Zijn ouders en broers Jaap en Appie konden niet ontsnappen. Zij werden opgepakt en later in Auschwitz vermoord.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Karel Beesemer (88) door de ogen van Tim Hoitink (10). Hij heeft het verhaal vereeuwigd in deze tekening voor Karel. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.Music:
- Time (Inception Music from the Motion Picture) by Hans Zimmer.
- Petricor (Elements) by Ludovico Einaudi. -
“Door de evacuatie van Arnhem in 1944 werden mijn ouders in een ander leven gekatapulteerd. Ze hadden daar niet om gevraagd, maar waren vanaf die septembermaand bezig met overleven. Zonder de Slag om Arnhem zouden we de oorlog doorgekabbeld zijn.” vertelt Fred Mouw.
Luister hier de podcast met het hele verhaal van Fred Mouw (85) door de ogen van Mehrzad Joussefi (15). Hij heeft het verhaal vereeuwigd in dit gedicht voor Fred. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
-
Vluchten uit Rotterdam na het Duitse bombardement van 14 mei 1940. Vluchten uit Arnhem in september 1944 door Operatie Market Garden. Vluchten uit Huissen door een bombardement op het dorp in oktober 1944. Dat lot trof het gezin van Gerard en Truus Lokin, de opa en oma van Peter en Monique.
Luister hier de podcast met het hele verhaal verteld door Peter Dicker (70), door de ogen van Eline van der Straaten (11). Zij heeft het verhaal vereeuwigd in deze tekening voor Peter. Beleef hun ontmoeting mee en voel wat oorlog met je doet.
Music:
- Time (Inception Music from the Motion Picture) by Hans Zimmer.
- Petricor (Elements) by Ludovico Einaudi. - もっと表示する