エピソード
-
Det är fullbordat. Veckans avsnitt är det sista avsnittet av Ingen hinner fram. Vi är inte riktigt beredda på slutet och känslorna är blandade. Avsnittet handlar om saker vi tar med oss från poddens fyra år. Om mystik, poeteologi, trams, vitbok för kyrkans behandling av hbtq-människor, allvar och svårigheten i att vara två vita män och ta upp massa plats.
Tack för att ni har lyssnat.
Puss och kram!
-
I veckans avsnitt blickar vi tillbaka på fyra år av poddande och vältrar oss i minnen. Vad har hänt sedan starten i Mars 2019? En hel del förstås. Både i världen och i Ingen Hinner Fram. En odyssé över en podcast.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
I veckans avsnitt har Pontus lite tankar om framtidens kyrka med AI. Kanske är det en räddning? Ludvig har funderat på det märkliga med liturgiska kläder och varför ber vi egentligen Vår Fader hela tiden?
-
Förluster präglar veckans avsnitt. Pontus berättar om förlusten av sin pappa, Gunnar Bäckström, som dog nyligen. Om att sörja som präst, om ett långsamt farväl och om en man som inte gillade byråkraterna i Stockholm. Dessutom berättar vi något om poddens framtid.
-
I veckans avsnitt gästas podden av teologen, författaren, prästen och f.d. ärkebiskopen KG Hammar. Det blir ett samtal om hans tid som präst och som ärkebiskop i Svenska kyrkan, men framförallt ett samtal om tillvarons poesi och religion som konstart ufifrån KGs tankar om kyrkans mystik, om Dag Hammarskjölds inflytande och om anden som alltings begynnelse.
-
Superhjältefilmerna tar över världen, eller i alla fall vita duken. Kritiken mot filmerna kommer inte bara från filmkritiker utan även från journalister och forskare som menar att filmerna är dåliga för demokratin. Men om superhjältar är dåliga för demokratin, kan då Jesus vara dålig för teologin?
-
I veckans avsnitt gästas podden av Eric Schüldt, journalist, programledare, poddare och skribent. Det blir ett samtal om ett livslångt sökande, som inte slutar även om man kommit fram. Om en längtan efter något mer, om att tro på mirakel och om Gud som farfar och att bli kvinna i kyrkan.
-
I veckans avsnitt uppmärksammar vi två giganter som gått ur tiden: Martin Lönnebo och Jerry Springer. Men mest handlar avsnittet om artisten Nick Cave och hans tankar om tro, tvivel, poetisk sanning och om en Gud som är tillräcklig.
-
Ett nytt kyrkbråk tornar upp sig i Västsverige, men handlar det verkligen bara om hur böner bes eller ligger det något annat bakom? Dessutom synar vi dokumentären "Jesus i Örkelljunga" - om jobbig kristendom, helvetet och om att bli som barn för att komma in i himmelriket.
-
Hur hanterar man tillvarons meningslöshet? Genom att gå upp i en ideologi, en tro eller en en konspirationsteori? Eller genom att sätta sin tillit till vetenskapen? Eller kanske genom att balansera mellan känslan och förnuftet likt romantikerna på 1800-talet. I veckans avsnitt diskuterar vi Carola och tillvarons meningslöshet utifrån en omtalad artikel.
-
Knutby, döden och religion i Sverige. Det är ämnen som veckans gäst Anna Lindman djupdykt i under sina år som journalist, författare och TV-producent. I program som Döden, döden, döden, Halal-TV, Annas eviga, Från Sverige till himlen och Uppdrag Granskning har hon utforskat de stora existentiella frågorna samt religionens mörka baksidor. Tillsammans pratar Ludvig och Pontus med Anna om döden, om att ta livet på allvar och om vad hon lärt sig från det som skedde i Knutby.
-
Fotboll och långfredag. I veckans avsnitt diskuteras det hetska ordbråket mellan Svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson och fotbollskommentatorn Bojan Djordjic. Är det en bild av det gamla och nya Sverige som möts? Kan man funderar på det i termer av den gamla och den nya kyrkan? Dessutom är det stilla veckan och vi blickar fram mot långfredag och korset. OM sorg, förluster och människans lidande.
-
Varför är det religiösa språket så tätt förbundet med ett ekonomiskt språk? Är det symbolik eller är det helt enkelt så att det från början handlade om befrielse från skuldrelationer? Veckans avsnitt handlar om skuld. Skuld i form av pengar, men också den existentiella skulden. Om offer som ränta för livsskuld, om Jesus absurda offer på korset och om människans skuldbetyngda livsvillkor.
-
I veckans avsnitt presenterar vi manuset till nästa svenska storfilm "Jag kommer hem igen till Jul i Ucklum" som är baserad på verkliga händelser. Vi djupdyker alltså denna vecka ner i konflikten i Spekeröd-Ucklums församling. Tack vare en P4-dokumentär får vi följa med in bakom kulisserna på konfliken. Det blir hemliga möten, kyrkorådsschismer, protestskyltar, folk utklädda til mjölkkor och en hel del annat.
-
Kan kyrkan vara politisk utan att vara partipolitisk? I veckans avsnitt diskuteras kyrkans förhållande till det politiska utifrån ett segment i satiprogrammet "Svenska nyheter" häromveckan. Dessutom frågar vi oss vad religion egentligen är med tanke på Humanisternas försök att bli ett registrerat trossamfund. Tro, politik och religion alltså!
-
Gäst i veckans avsnitt är biskop Johan Dalman i Strängnäs. Pontus och Ludvig begav sig till slut till det omtalade Strängnäs och fann inte bara en stad utan också en domkyrka och en biskop! Ett samtal om katolska nunnor i Göteborg, om att vänja sig vid biskopsmössan, om Gud som Herren och om Guds tilltal i det sköna.
-
Får man verkligen göra reklam med hjälp av döden? I dagens avsnitt diskuterar Pontus och Ludvig ett inlägg på sociala medier som rört upp känslor. Dessutom: Varför är det så upprörande med hoppande snögubbar i Ucklum-Spekeröds församling?
-
Veckans avsnitt är ett samtal mellan Ludvig och Åsa Wikforss, professor i filosofi och ledamot av Svenska Akademien. Det blir ett avsnitt om språket, om det magiska i att vi faktiskt förstår varandra, om kunskap, bildning och hoten mot demokratin.
-
Vill vi ha samtal eller debatt? I veckans avsnitt diskuterar Pontus och Ludvig den nygamla ateismen som dyker upp på debattsidorna och som inte uppskattar när kyrkan är lös i kanten. Dessutom djupdyker vi i den amerikanska populärkulturen och gräver lite i reaktionerna kring Sam Smith och Kim Petras uppförande av låten "unholy" på Grammygalan häromsisten.
-
Koranbränningar, ålfiskande statsråd, hädelse och kätteri! Först i dagens avsnitt går vi igenom turerna kring den senaste tidens koranbränningar och frågar oss vad som är heligt i Sverige idag? Vi dröjer oss lite i politikens värld och sätter det bibliska försvaret av den ålfiskande statssekreteraren i sin kontext. Till sist går vi in i populärkulturen och särskådar gudsbilder och kätteri i bl.a. Miss Lis "Hälsa Gud".
- もっと表示する