エピソード
-
Un episod despre vinuri locale, dar mai ales despre producători locali. Despre site-ul care încearcă să adune detalii despre toți producătorii locali.
O discuție cu Iulian Bărbuceanu, inițiatorul proiectului Atlasul Vinului Românesc.
Am vorbit despre evenimentul organizat de el în decembrie 2023 la Dublin, unde alături de câteva zeci de producători de vin români au prezentat irlandezilor vinul românesc, și am vorbit despre proiectele sale din 2024 – vinurilocale.ro și Romanian Wine Week.
Iulian este originar din Ceptura, pasionat de lumea vinului,absolvent de Geografie, organizator de hărți, informații și evenimente cu și despre vin, plus tată a 3 copii.
Abonează-te pe www.intervin.show, ca să îți trimitem elisoadele imediat ce apar (stai liniștit, nu primești mai mult de un mail pe lună)
-
Unii suspectează că sticla magnum (1,5 l) e doar o vrăjeală de marketing, ceva făcut de producători ca să-ți ia ochii (că deh - e mai impresionantă) și mai ales, să-ți ia banii (cumperi cantitate dublă).
Lucrurile însă nu stau așa, iar ca să demontăm niște mituri pe subiectul ăsta am stat de vorbă cu Mihai Nicolici de la Private Wine.
Din acest episod o să afli:
- de ce vinul din sticla magnum e diferit față de același vin din sticla standard
- de ce e mai scumpă o sticlă magnum decât două obișnuite- ce nume au sticlele de vin non-standard (alea imense pe care le mai vezi pe la câte un restaurant sau pe google)
- ce gust au avut magnum vs standard de la Thesaurus și Bauer, plus ceva italian și franțuzesc. Concret, într-o degustare cu public.
Abonează-te pe www.intervin.show, ca să îți trimitem elisoadele imediat ce apar (stai liniștit, nu primești mai mult de un mail pe lună)
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Aceasta este ultima parte (partea a III-a a) unei serii în care împreună cu Mihai Nicolici de la Private Wine, vorbim la modul concret despre câteva din Feteștile negre de pe piață.
Azi, despre 12 din ele, situate într-o zonă de preț ceva mai înaltă, adică 150+
Sonorum 2020 - Gramofon
Stonewine 2020 - Balla Geza
Patima 2020 - De Matei
FN 2020 - Bauer
L'Artist 2020 - Gabi Lăcureanu
Steaua fără nume 2019 - Catleya
Purpura Valahica 2017 - DaVino
Cuvee Guy de Poix 2017 - SERVE
Signature 2016 - Aurelia Vișinescu
Opus Fabula 2019 - Gramofon
FN 2019 - Grama
-
Aceasta este partea a II-a a unei miniserii de 3 episoade în care împreună cu Mihai Nicolici de la Private Wine, vorbim la modul concret despre o parte din Feteștile negre de pe piață.
Azi, despre 12 din ele:
- FN 2020 (Crama Teodor)
- Grand Riserva 2017 (Domeniile Panciu)
- Perfect Simplu 2019 (Catleya)
- FN 2022 (Grama)
- FN 2021 (Valea Ascunsă - Lechința)
- Vizionar 2021 (Domeniul Aristiței)
- FN2020 (Valea Eden - Dealurile Tirolului)
- Via Marchizului 2020 (Vitis Metamorfosis)
- Trei Fete Negre (2017, 2019, 2020) (Aurelia Vișinescu)
- Vlădoianu 2019 (Cotnari)
- Epiphanie 2019 (Sarica Niculițel)
- FN 2013 (Bauer)
-
Aceasta este partea I a unei miniserii de 3 episoade în care vorbim la modul concret despre o parte din Feteștile Negre de pe piață. Azi, despre 11 din ele:
- Adeodatus 2020 (crama Teodor)
- Valea Eden 2017 (Dealurile Tirolului)
- Valea Ascunsă 2021 (Lechința)
- Marcel & Le Prince 2020 (Catleya)
- Melgis 2021 (Petro Vaselo)
- Terra Romana 2020 (SERVE)
- Marcea 413 2020 (Ștefănești)
- NAIV 2019 (Cotnari)
- Anca Maria 2019 (Domeniul Vlădoi)
- Cantus Primus 2019 (Vitis Metamorfosis)
- Bacanta 2018 (Gîrboiu)
-
În episodul de azi avem ca subiect de discuție trei soiuri care ne umplu paharele cu vin și inimile cu bucurie: Fetească albă, Fetească regală și Fetească neagră.O să aflăm istoria lor, cu adevăruri și legende, ce le definește pe fiecare, ce alte țări le mai cultivă și cum putem să le sărbătorim și să ne mândrim cu ele. Pentru asta, am astat de vorbă cu Tiberiu Onuțu – pasionat al istoriei soiurilor românești de viță de vie și organizator al concursului de vinuri spumante românești. Tiberiu are în lucru și o carte, despre Istoria soiurilor românești de viță de vie, în care cele 3 fetești ocupă un loc important, iar pentru asta a cercetat multe surse și a adunat multe informații. Să curgă Feteasca și să dăm drumul la povești!Ascultă episodul, lasă-ne un comment sau un like și spune și prietenilor. Iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
-
Enoturismul (vizitele la crame) a prins aripi în ultimii ani. Românii au descoperit un nou mod de entertainment, care aduce împreună o degustare de vin, o plimbare prin vie, poate și cazare. Există deja crame care au calendarul plin până la finalul anului (cel puțin pentru weekend-uri).
Cum stă România la capitolul enoturism față de Italia, ce trebuie să facă o cramă ca să atragă turiști și ce fel de public caută enoturismul - sunt subiecte pe care le-am discutat cu Roxana Licără, organizator de tururi ghidate și vizite la crame.Roxana este inițiatorul proiectului DiWine experiences, care aduce iubitorii vinului în vie sau la cramă, folosind însă un mix de artă, istorie și gastronomie.
Experiența în enoturism a Roxanei Licără provine din Italia, unde a urmat cursurile unui institut de somelieri și apoi a lucrat pentru o firmă specializată în domeniul turismului viticol.
Ascultă episodul, lasă-ne un comment sau un like și spune și prietenilor. Iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
-
O discuție foarte interesantă cu Iulian Bărbuceanu, un pasionat al vinului și al hărților, care a făcut ceea ce nimeni, nicio instituție, minister sau asociație de producători nu s-a încumetat să facă: a adunat o mulțime de informații despre areale viti-vinicole, podgorii, producători, soiuri și etichete și le-a pus împreună într-un proiect numit Atlasul Vinului Românesc. Vrei o listă cu toate merlot-urile din România? - o găsești în Atlas. Cauți o hartă cu toate cramele care oferă cazare? - Atlasul ți-o pune la dispoziție.
Ascultă episodul, lasă-ne un comment sau un like și spune și prietenilor. Iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
-
Transilvania este în general asociată cu vinurile albe. Însă ar fi un clișeu să spunem că Transilvania înseamnă doar vinuri albe, seci, minerale.
Face și vinuri roșii - dintre care unele sunt de excepție. N-o spun eu, o spun oameni care se pricep mai bine. Transilvania are peste 70 de producători certificați și o varietate impresionantă de vinuri.
Despre vinurile din Transilvania am discutat în acest episod cu Ionuț Vasc și Răzvan Secară, doi antreprenori din Alba Iulia care și-au propus să adune cumva sub o singură umbrelă vinurile din Transilvania, așa că au creat vinuridintransilvania.ro
I-am întrebat despre producătorii pe care i-au adunat și poveștile lor, despre soiurile de vin descoperite și despre moștenirea austro-ungară în domeniul vinului.
Lasă un review sau un comment acolo unde asculți, iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
-
Un tasting bar e un local care îți dă posibilitatea să deguști - la pahar - vinuri pe care altfel nu le-ai lua la restaurant sau din magazin – pentru că nu le știi și nu vrei să riști banii.
În acest episod am discutat cu Mihai Nicolici, proprietarul tasting barului Private Wine și am încercat să aflu de la el care este diferența dintre un tasting bar și un wine bar sau un restaurant, și ce are de gând să ofere clienților în afară de vin. Am vorbit și despre cluburile de vin, despre vinurile private label și despre proiectul pe care l-a pornit împreună cu Oliver Bauer.
Lasă un review sau un comment acolo unde asculți, iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
-
Radu Rizea este un iubitor de vin și mai mult, e un vorbitor de vin. Adică unul din cei care povestesc despre vin. Îl degustă, apoi îl analizează și îl comentează. Aș spune că Radu e și un practician al vinului, pentru că îl degustă, însă și un intelectual al vinului – adică un om care și gândește, și vorbește despre vin, din mai multe unghiuri – produs, context de piață, strategie de comunicare samd.
Radu este jurnalist – în anii 90 si 2000 a colaborat cu Cronica Română, Evenimentul Zilei, Săptămâna Financiară şi altele.
Am vorbit în acest episod despre fel de fel de chestii care ne-au trecut prin cap - marketingul vinului, nepoți și amante care se fac că lucrează la cramă, despre enoturismul românesc sau vinurile din California.
Lasă un review sau un comment acolo unde asculți, iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
-
Un episod care ridică vălul de mister de pe întâlnirile BYOB (Bring Your Own Bottle). Ce se întâmplă acolo? Ce fel de oameni se adună? Ce se bea, ce se discută? Cum te poți înscrie să participi? Ce sticlă să iei cu tine?
Am vorbit despre toate astea cu Svetlana Matvievici, fondatoarea și organizatoarea clubului BYOB București. Svetlana e sommelier, mamă și ambasador neoficial al vinurilor din Moldova. Îi place să vorbească despre vinuri, așa că a fost o discuție agreabilă si plină de amănunte.
Lasă un review sau un comment acolo unde asculți, iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
-
Vinurile orange nu au nicio legătură cu rose-urile. Sunt vinuri albe, vinificate în tehnica de roșii, adică lăsate la macerare pe pielițe.
Mai multe detalii afli de la specialiștii care ne-au explicat cum fac ei: Oliver Bauer, Darius Pripon (de la crama Jelna), Ovidiu Maxim (de la crama La Salina), Cosmin Reaboi (Crama Dradara) și Marco Feltrin (Petro Vaselo)
Lasă un review sau un comment acolo unde asculți, iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
-
Despre masa de Paște, asocierea vin și miel, despre relația românului cu carnea de oaie și despre mâncare în general. Un episod delicios, scurt cât să nu plictisească, dar foarte consistent și provocator în idei - alături de Liviu Lambrino - bucătar, consultant culinar, trainer Horeca și Head Chef la Fitocracy, și Mihai Nicolici, proprietar al magazinului Private Wine.
Lasă un review sau un comment acolo unde asculți, iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
Episoadele Intervin pot fi ascultate și pe youtube, la https://www.youtube.com/channel/UCn3JqendJK-Z38DQNn5vZlQ
Ne găsești și pe Facebook, la https://www.facebook.com/Intervin.podcast
Iar dacă crezi că Intervin merită mai mult decât un like, intră pe patreon.com/intervin și lasă-ne o donație.
-
Cum se desfășoară un târg de vinuri, când e bine să te duci să vizitezi, de unde scot organizatorii bani sau ce se întâmplă la masterclassurile din cadrul târgurilor.
Cu Alina Iancu, organizator Revino, despre despre organizarea evenimentului, despre experiența celor 2 ediții anulate din cauza pandemiei sau despre cum alege expozanții. Iar spre final, am discutat și despre brânzeturi, pentru că merg bine cu vinul și pentru că Alina e un căutător și descoperitor de brânzeturi autentice făcute de producători români.
-
Alături de mine se află Mihai Nicolici, proprietarul magazinului Private Wine și vorbim despre Bordeaux, despre vinurile super-toscane, ne aducem aminte de Judecata de la Paris unde cabernetul de Napa Valley a surclasat vinuri de Bordeaux cu pretenții, discutăm despre cele mai bune caberneturi românești și despre niște mâncăruri care merg mână în mână cu acest soi de vin.
Lasă un review sau un comment acolo unde asculți, iar dacă vrei să primești episoadele pe mail, intră pe www.intervin.show
Episoadele Intervin pot fi ascultate și pe youtube, la https://www.youtube.com/channel/UCn3JqendJK-Z38DQNn5vZlQ
Ne găsești și pe Facebook, la https://www.facebook.com/Intervin.podcast
Iar dacă crezi că Intervin merită mai mult decât un like, intră pe patreon.com/intervin și lasă-ne o donație.
-
O discuție faină și relaxată cu Mihai Nicolici și Liviu Lambrino, în care vorbim despre metodele de asociere vin-mâncare, despre cum se poate folosi vinul în bucătărie sau despre asocierea vinului cu meniurile vegetariene.
Dacă vrei să asculți episoadele Intervin în premieră, înainte să apară pe pagina de Facebook, intră pe www.intervin.show și lasă-ne adresa de email. O să-ți trimitem fiecare episod imediat ce apare, plus alte informații sau articole din lumea vinului care ne-au atras atenția.
Episoadele Intervin pot fi ascultate și pe youtube, la https://www.youtube.com/channel/UCn3JqendJK-Z38DQNn5vZlQ
Ne găsești și pe Facebook, la https://www.facebook.com/Intervin.podcast
Iar dacă crezi că Intervin merită mai mult decât un like, intră pe patreon.com/intervin și lasă-ne o donație.
-
Un episod relaxat, de închidere de sezon. Și 7 reguli pentru preparatul și băutul vinului fiert. Cu mențiunea că în ceea ce privește preparea și băutul vinului fiert, nu există reguli.
Dacă vrei să asculți episoadele Intervin în premieră, înainte să apară pe pagina de Facebook, intră pe www.intervin.show și lasă-ne adresa de email. O să-ți trimitem fiecare episod imediat ce apare, plus alte informații sau articole din lumea vinului care ne-au atras atenția.
Episoadele Intervin pot fi ascultate și pe youtube, la https://www.youtube.com/channel/UCn3JqendJK-Z38DQNn5vZlQ
Ne găsești și pe Facebook, la https://www.facebook.com/Intervin.podcast
Iar dacă crezi că Intervin merită mai mult decât un like, intră pe patreon.com/intervin și lasă-ne o donație.
-
Laura Copil este o iubitoare și o cunoscătoare a vinului – a preluat pasiunea de la tatăl ei, enolog. Laura a vrut să învețe serios despre vinuri, așa că absolvit primele 3 nivele ale prestigiosului curs WSET. Iar apoi a deschis două wine-baruri în București – VINO wine&more pe strada Eminescu și VINO bubbles&tapas, pe bulevardul Iancu de Hunedoara.
Am discutat cu Laura despre ce vinuri preferă clienții de la wine bar, despre cum fac față vinurile românești în competiția cu cele străine și despre cum se descurcă un business din Horeca în plină pandemie, atunci când ora de închidere este 21:00.
Dacă vrei să asculți episoadele Intervin în premieră, înainte să apară pe pagina de Facebook, intră pe www.intervin.show și lasă-ne adresa de email. O să-ți trimitem fiecare episod imediat ce apare, plus alte informații sau articole din lumea vinului care ne-au atras atenția.
Episoadele Intervin pot fi ascultate și pe youtube, la https://www.youtube.com/channel/UCn3JqendJK-Z38DQNn5vZlQ
Ne găsești și pe Facebook, la https://www.facebook.com/Intervin.podcast
Iar dacă crezi că Intervin merită mai mult decât un like, intră pe patreon.com/intervin și lasă-ne o donație.
-
Sorin Stelian este unul dintre primii bloggeri de vin din România. A lansat în 2010 blogul incaunvin.blogspot.ro și a scris constant câțiva ani. Astăzi degustă și analizează vinuri pentru platforma unvinpezi.ro
Am vorbit cu Sorin despre cât sunt de importanți vorbitorii despre vin și dacă e (sau nu) nevoie de ei în ecosistemul vinului. Am povestit despre vinurile care l-au impresionat în ultima vreme și despre cărțile care i se par relevante în domeniul vinului.
Dacă vrei să asculți episoadele Intervin în premieră, înainte să apară pe pagina de Facebook, intră pe www.intervin.show și lasă-ne adresa de email. O să-ți trimitem fiecare episod imediat ce apare, plus alte informații sau articole din lumea vinului care ne-au atras atenția.
Episoadele Intervin pot fi ascultate și pe youtube, la https://www.youtube.com/channel/UCn3JqendJK-Z38DQNn5vZlQ
Ne găsești și pe Facebook, la https://www.facebook.com/Intervin.podcast
Iar dacă crezi că Intervin merită mai mult decât un like, intră pe patreon.com/intervin și lasă-ne o donație.
- もっと表示する