エピソード
-
Jonas är gäst och Jonas och Cilla har sett dokumentären ”Den stora spermaskandalen” och vrider och vänder på sina tankar om den. De tycker lite olika men Jonas får med sig Cilla i sin frustration. Sen svarar de på frågor från lyssnarna: Hur tror ni livet hade sett ut om det inte blivit barn för er? Hur hanterar man känslan av att vara besviken på sin egen kropp? Om man vill få psykolog hjälp, hur börjar man? Vad är det jobbigaste med att vara självstående som du inte visste innan? Avsnittet avslutas med lite nyheter och ett tips.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
164
I veckans avsnitt är Filippa tillbaka och delar väldigt öppet och personligt om sin tuffa resa. Viktor var med först i 117 och sen var Filippa med i 126 och 130 och bytte plats med Cilla och sen var båda här i avsnitt 134. Filippa är i tidigt klimakterie pga Turners syndrom. När vi fick träffa dem båda sist väntade de på en matchande äggdonator. I det här avsnittet får vi följa med på resan sen sist, från det att Filippa och Viktor fick en matchande äggdonator i våras till nu, fortfarande utan plus på stickan. Vi pratar om att göra på autopilot, vara naiv, falla, börja om, pausa, köa och vänta. Filippa är trött och har börjat närma sig tanken på ett liv utan barn. Hon får panikångestattacker och lider också av hälsoångest. Ett tungt avsnitt där Cilla försöker stödja och hjälpa Filippa genom att prata om hur man kan äga sitt narrativ och försöka acceptera sin situation.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
I detta extra långa avsnitt gästas Cilla av sexologen Kalle Norwald. Vi får lära känna honom lite bättre och vi pratar såklart om ”Gift vid första ögonkastet”. Vi får också höra om hans barnlängtan och hur han blev pappa. Vi pratar om ansvaret i att vara icke normativ förälder och ni får en insyn i både Kalle och Cillas syn på terapeutyrket. Men största fokuset i avsnittet ligger på alla frågor från er lyssnare, bland andra: Hur ska sex bli kul igen? Hur klarar man sexlivet under IVF? Hur upprätthåller man lusten? Hur blir det med lusten när man inte har någon att ha sex med? Är det ok att ha en kk-relation och försöka bli gravid som självstående samtidigt? Upplever en distans till min kropp och mitt kön pga IVF, vad ska jag göra åt det? osv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi får följa med Cissi & Michelle från där vi slutade sist. Vi får veta vad som hände med flingan i frysen som väntat hela sommaren. Vi går igenom en IVF till efter det, deras sista landstingsförsök och de sätter in oss i den situationen där de är nu i övergången till privat klinik. De berättar också om att våga be om hjälp och den insamling som de gjort via sitt instagramkonto. De svarar på lyssnarnas frågor: Hur överlever man en misslyckad återinföring? Vilken fas i föräldraskapet ser ni mest fram emot? Berätta lite kring att sätta gränser för folks frågor på ert insta. Hur stöttar jag min vän bäst? Hur påverkas ni känslomässigt av instakontot och sociala medier? Och vi avrundar med att prata om vad de lärt sig sen sist vi sågs och vad de ser fram emot.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Elin och Mario har sen vi träffade dem sist gått igenom en IVF som inte gick vägen och nu står de inför sin sista landstingsfinansierade behandling. De pratar om sorg, oro och ovisshet och hur de psykiska påfrestningarna gör dem väldigt trötta och sköra. De svarar också på lyssnarnas frågor: Vad blir ert nästa steg om det här inte går? Varför valde ni MikroTESE när ni fick spermier via TESA? Får man MikroTESE till IVF landstingsfinansierat? Berätta om killsnacket! Vad gör ni när allt känns svårt? Hur hanterar ni den eviga väntan till nästa steg? Hur stöttar ni varandra?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Leontine (från avsnitt 63 och 119) är tillbaka för att berätta hur att vara ett vuxet donatorbarn har gått från en ickefråga till en större fråga i hennes liv. Det började med ett DNA-test och nu är Leontine engagerad för att lyfta barnrättsperspektivet. Hon brinner också för att flytta perspektivet till hur det är att vara vuxen för de personer som kommit till via donation. Hon svarar på en massa frågor från er lyssnare, t.ex: Är det etiskt rätt mot barnet med donation? För att veta vem du är, måste du veta ditt ursprung? Vad tycker du att vi som är föräldrar till ett donatorbarn bör tänka på? Vad önskar du att dina föräldrar gjorde annorlunda? Och många många fler frågor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Anna Frallan som varit med i avsnitt 76, 140 och 146 är tillbaka för att berätta vad som hänt sent vi träffade henne senast i april 2021. Då ruvade hon på embryot Gullefjun som inte blev nått och är nu på nästa försök med embryot Dolly. Cilla och Frallan pratar om att vara framåtskridande och om att självmant välja att ta paus när cykeln rubbas. Frallan berättar klokt om att man behöver välja vad man ska tro på och att det är väldigt individuellt och viktigt att välja det som blir bäst för en själv. Frallan känner sig mer neutral än hoppfull nu och Cilla utmanar Frallan i att försöka hoppas randigt på samma sätt som man kan sörja randigt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt får vi träffa Pia som bestämt sig för att försöka bli förälder med hjälp av en kompis som spermiedonator. Vi får följa med på Pias väg till det beslutet och hon delar också med sig av hur de pratat ihop sig och vridit och vänt på alla konsekvenser av att ”gå utanför” systemet. Hon svarar också på alla lyssnarnas nyfikna frågor, bland andra: Hur frågade du? Hur ser ni på att han blir juridisk pappa enligt det svenska systemet? Varför väljer ni inte att vända er till en klinik? Vad händer om barnet vill att han ska vara pappa? Vad tänker du är riskerna med att göra detta? Har ni skrivit ett kontrakt? Avsnittet avslutas med att Cilla berättar hur hon ser på det utifrån hennes perspektiv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt får vi träffa Tina som genomgått IVFer, utomkvedshavandeskap och missfall. Tina har idag inga egna barn. Hon gav upp. Vi får höra hennes berättelse om hur längtan först drev på men att hon sen tillslut kom till en punkt där hon visste att hennes psyke inte skulle klara mer. Vi får också ta del av hennes livsglädje idag. Hon delar frikostigt med sig om hur sorgen finns kvar, när den triggas och vilka rädslor det innebär att inte ha egna barn. Hon svarar också generöst på lyssnarnas frågor och kommer med ett väldigt bra råd till dig som ställer dig frågan ”Ska jag ge upp?” Testa! Ett avsnitt och en person att verkligen inspireras av.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Podden är tillbaka på riktigt och Jonas och Cilla följer upp sommaren och pratar om att rivstarta contra mjukstarta hösten. Vi berättar om sommarens bokklubb och gemenskap mellan barnlängtare. Vi tar upp behovet av att inse att gå igenom olika fertilitetsbehandlingar innebär att man behöver prata om det, att man behöver sörja, att man för alltid blir formad av sin process. Och att det påverkar barnet som kommit till. Vi pratar om hur man som barnlängtare kan fundera på om man kan göra saker annorlunda och släppa taget om hur man gjort innan. Vi tar också upp att bli gravid den traditionella vägen när man är 46 år gammal. Och lyfter forskning kring stress och fertilitetsbehandlingar. Nu kör vi!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Håll i er, här kommer att extra smygstartsavsnitt för dig som hängt med ett tag i fertilitetsvärlden. Två av läkarna från Carl von Linné kliniken som var på besök i avsnitt 85 är tillbaka för att svara på Cillas och alla lyssnares frågor. Matnyttigt och specifikt där vi grottar ner oss i detaljer kring hur det funkar i labbet. Vi fokuserar på hur stor roll äggen och embryona spelar för en lyckad graviditet. Vi pratar också ingående om hur det funkar sen det blev möjligt för dem att själva rekrytera donatorer och genomföra äggdonationsbehandlingar. Läkarna får frågor om PGT-A, hysteroskopi och varför många blir gravida utomlands. Cilla får också lära sig nått hon inte kunde.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har nya barnlängtare i podden, Cissi & Michelle, som försöker bli mammor via regionen. Vi får följa med via egenremiss, fertilitetsutredning, psykosocialt samtal, äggledarspolning, väntan, bli godkända, stå i kö, spermabrist, pandemi, privat insemination i Danmark, ruvarperiod, bli ledsen när det inte går, mens innan test, två inseminationer på RMC, intro till IVF, plock med 9 mogna ägg, 6 befruktade, en insättning på dag 5 och slutligen en flinga som klarade sig till frysen. Vi pratar om brist på information och att det gynnar oss som patienter att ligga på. Hopp och förtvivlan. Fram och tillbaka. Vi summerar med att alla borde gå i parterapi och att det finns något väldigt bra med att själv få bestämma över sin kropp och välja att ta en paus över sommaren. Glad sommar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Bland fågelkvitter och regnsmatter får vi igen träffa Elin och Mario och följa med dem från deras första insättning till testdag. Vi pratar om att släppa ut sina känslor. Om ruvarperioden och leva som vanligt och jobba. Om bild på embryot på kylskåpet. De svarar också på frågor från lyssnarna: Är ni alltid ense om alla beslut? Vad var era förväntningar på första försöket? Kan ni känna er sårbara att ni måste svara upp till så många om hur det går? Hur har er relation påverkats under pågående försök? Hur tänker ni om spermiedonation? Hur sörjer ni?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cilla och Jonas leker 10 frågor och ni lyssnare för således chans att lära känna dem lite bättre. Det blir personliga frågor såsom: Hur är det för dig, Jonas, att prata om barnlängtan i en podd? Vad är du tacksam över? Hur gick tankarna innan du sa ja till att bli medförälder i förhållande till din relation? Cilla, hur orkar du ta debatten? Vad driver dig? Hur går det med din återhämtning? Vad är det absolut mest jobbiga i livet just nu? De diskuterar om varför de ville ha barn? De pratar om gränslöshet, vilja göra världen bättre, ickenormativitet och tillhörighet. Mycket skratt och en och annan tår.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt får vi träffa Elin och Mario direkt från kliniken precis innan insättning. Sen de var med sist har de gjort ett äggplock i en IVF och en MikroTESE på samma dag. Kliniken har befruktat och odlat embryon och när vi träffar dem nu är de på kliniken för att direkt från podden sätta in ett embryo. Vi får följa med i detta i detalj. Embryoutveckling från dag till dag, hopp och förtvivlan, fram och tillbaka. Som vanligt bjuder Mario och Elin mycket på sig själva och dessutom i ett väldigt skört och sårbart läge. Så fint och väldigt spännande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Susanna som gästat oss för länge sen, i avsnitt 98 och 104, är tillbaka för att berätta hur det gått och hur hon mår idag. Sist hon var hos oss stod hon inför psykosociala utredningen som självstående. Hon var spänd inför det både p.g.a. sin ADHD diagnos och för att hon var nervös för frågor om sitt nätverk. Sen dess är Susanna godkänd och har hunnit med några behandlingar. Tyvärr utan graviditet. Det har också skett förändringar i hennes nätverk. Susanna delar med sig av sin sorg, sin positiva upplevelse av psykosociala utredningen, hur behandlingar innebär en ny relation till kroppen och hur hon försöker ha tilltro till processen. Vi får också en uppföljning på Susannas dejtande och hur hon blivit bättre på att separera på sin barnlängtan och sin relationslängtan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Med anledning av bland annat en artikel om privat spermiedonation och dokumentären ”Pappa till 173 barn” och att det verkar som om pandemin påverkat för många barnlängtare är Jonas tillbaka för att diskutera med Cilla. Vi försöker lyfta in all kunskap som finns i ämnet och framförallt framhäva barnperspektivet som vi tycker saknas. Vi pratar också om föräldraperspektivet utifrån alla som längtar men även donatorperspektivet eftersom det är det som står i fokus i både artikeln och dokumentären. Syftet för oss blir att kunna ge de barnlängtare som står inför val om vilken väg att gå kunskap för att kunna fatta informativa beslut.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jonas och Cilla gör en konkret lista av terapeutiska verktyg som kan göra livet som barnlängtare lite lättare. Hur man kan träna på att leva mer i nuet. 1. Ta reda på ditt sätt 2. Skrivbok 3. Mindfullness 4. SOAS 5. Kartläggningsövningar 6. Låtsatsvärldar 7. Känslor & Behov 8. Planering & Rutiner 9. Inre röst 10. Ta hjälp. Pröva, pröva igen och välj de verktyg som du gillar och som hjälper dig. Berätta för oss hur det går och tipsa oss gärna om fler verktyg som fungerar för dig, på instagram @jagvillhabarn. Lycka till!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Här kommer ett avsnitt som är mer universellt och reflekterande än specifikt om barnlängtan eftersom varken Cilla eller Annika lever med barnlängtan. Vi vet att de flesta av er vill att poddgrundarna återförenas och delar med sig av sina tankar ändå. Vi pratar: TV, i synnerhet Gift vid första ögonkastet, aprilskämt om graviditeter och att ge sig in i diskussion på sociala medier, istället söka stöd hos varandra och kontaktannonserna där barnlängtare söker nya kompisar och det faktum att en fertil inte förstår en infertil. Vi reflekterar också kring vår öppenhet i våra processer och hur vi delade med oss mitt i, barnens perspektiv, sekundär barnlängtan och vi spånar kring hur man skulle kunna finansiera fertilitetsbehandlingar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Anna Frallan från avsnitt 76 och 140 är tillbaka. Vi får följa hur hon gick tillväga i val av klinik och hur hon resonerade kring att köpa ett enstaka IVF försök eller ett 3-pack. Vi får också vara med mitt i hennes försök för hon är redan igång. Hon svarar på frågor från lyssnarna: Hur långt kommer du gå om det inte tar sig? Hur håller du modet och hoppet uppe? Vad är ditt maxtak gällande försök och ekonomi efter landstingsförsöken? Är det en bra grej att spika innan eller ska man ”go with the flow”? Hur fördriver du tiden under ruvarperioden? Blev det en donator som är rödtott? Och sist men inte minst: Hur mår du? Vi firar också självstående dagen, att det varit lagligt att bli mamma på egen hand i Sverige i 5 år. Mäktigt. Hurra.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- もっと表示する