エピソード
-
Het afgelopen politieke jaar kan gerust 'veelbewogen' worden genoemd. Een extraparlementair kabinet, een premier die weinig mensen vorig jaar nog kenden, een heleboel ruzies en relletjes, de lijst met opmerkelijke momenten is eindeloos. In De Week van Kee blikken politiek duider Peter Kee en politiek redacteur Anna Pleijsier samen met presentator Stephan Komduur terug op het politieke 2024 aan de hand van drie fases, met drie hoofdrolspelers: de formatie van Omtzigt, het kabinet van Faber en de oppositie van Bontenbal. Luister de laatste Week van Kee nu terug!
-
Tweede Kerstdag maakt De Nieuws BV een speciale uitzending over dichten. Daarin komt ook de link tussen poëzie en politiek aan bod...
Politiek en poëzie hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Ondanks de bezuinigingen op cultuur, zijn gedichten nog niet helemaal verbannen uit Den Haag. Kamervoorzitter Martin Bosma heeft er namelijk een gewoonte van gemaakt de vergaderingen van de Tweede Kamer te openen met het voordragen van een gedicht.
In De Nieuws BV praat Stephan Komduur over de rol van dichten in de Tweede Kamer met onze politiek redacteur Anna Pleijsier en VVD Kamerlid Jacqueline van den Hil, die zelf gedichten schrijft.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Ongeveer een half jaar geleden werd het huidige kabinet beëdigd. Een half jaar en vele conflicten later lijkt het kabinet de kerst te halen, maar veel bewindslieden hebben het zichtbaar lastig. Met oud-staatssecretaris van Jeugd en Preventie Maarten van Ooijen (ChristenUnie) blikken we terug op de eerste maanden van het nieuwe kabinet, en kijken we naar de moeilijkheden waar je als staatssecretaris mee te maken krijgt.
Ongeveer een half jaar geleden werd het huidige kabinet beëdigd. Een half jaar en vele conflicten later lijkt het kabinet de kerst te halen, maar veel bewindslieden hebben het zichtbaar lastig. Met oud-staatssecretaris van Jeugd en Preventie Maarten van Ooijen (ChristenUnie) blikken we terug op de eerste maanden van het nieuwe kabinet, en kijken we naar de moeilijkheden waar je als staatssecretaris mee te maken krijgt.
Week van Kee 2012Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Stephan Komduur aan het roer.
In De Week van Kee gaan Stephan Komduur en Peter Kee met Maarten van Ooijen in op zijn tijd als staatssecretaris in Rutte IV. Van Ooijen blik eerst terug op de val van dat kabinet, waar hij als onderhandelaar namens de ChristenUnie bij was. Maar volgens hem was de val niet aan de ChristenUnie, maar aan de VVD te wijten: 'Ik denk dat de VVD heeft gedacht dat ze de verkiezingen zouden kunnen winnen, als ze van asiel hun speerpunt zouden maken. Ik denk dat het uiteindelijk een strategische inschattingsfout is geweest.'
Verder verbaast Van Ooijen zich over het nieuwe politieke klimaat, dat hij 'het omgekeerde van het Feyenoord-clublied' noemt. 'Bij Feyenoord is het 'geen woorden maar daden', maar hier is het heel veel woorden maar geen daden.' Van Ooijen sluit niet uit dat we hem terugzien in politiek Den Haag. 'Ik heb geen gedag gezegd tegen de ChristenUnie, maar nu is het even goed geweest.' Beluister nu de hele Week van Kee! -
De Nederlandse staat moest vijf jaar geleden definitief op de knieën. Na jaren van rechtszaken stelde de Hoge Raad milieuorganisatie Urgenda in het gelijk. De overheid moest werk gaan maken van het terugdringen van de broeikasgasuitstoot. Het werd wereldnieuws.
In De Nieuws BV blikt directeur Marjan Minnesma terug. Hoe verliepen die jaren aan rechtszaken? Wat bracht de uitspraak uiteindelijk teweeg? En hoe kijkt ze naar het huidige kabinet? -
Het woningtekort is voor verschillende groepen al nijpend, laat staan als je dakloos bent. Vooral voor minderjarigen moet dat écht anders, vindt de ChristenUnie. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over dakloosheid in Nederland. Don Ceder dient daar een voorstel in om gezinnen met kinderen een urgentieverklaring te kunnen geven, zodat ze eerder in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Hij vertelt erover in De Nieuws BV. Daarnaast is Lara Santos te gast. Als jurist bij Straatalliantie Amsterdam helpt zij dagelijks dakloze mensen op weg.
-
Het is weer ouderwets onrustig in politiek Den Haag. Wilders zette gisteren de boel onder druk door te zeggen dat hij bereid is het kabinet te laten vallen als de asielmaatregelen geen doorgang vinden. Tegelijkertijd liggen twee andere PVV-prominenten, de ministers Marjolein Faber en Fleur Agema, onder vuur. Ondertussen blijven zowel de andere coalitiepartijen als de oppositiepartijen worstelen over hoe om te gaan met Geert Wilders. Opiniemaker en eindredacteur Francisco van Jole (Joop.nl) en politiek duider Peter Kee (BNNVARA) gaan met elkaar in gesprek over de Haagse zaken van dit moment.
-
In Straatsburg komt het Europees parlement vandaag bijeen om te stemmen over hun nieuwe ombudsman. Een van de kandidaten is onze eigen ombudsman, Reinier van Zutphen. In De Nieuws BV is Peter Teffer, onderzoeksjournalist bij Follow the Money, te gast. Hij heeft zelf regelmatig te maken met de Europese ombudsman. Naast klachten over overheidsinstanties kan je bij deze ombudsman namelijk ook terecht als je informatie boven tafel wil krijgen. Teffer legt uit hoe dat zit. Verder vertelt hij over de verkiezingen, over de huidige ombudsman, Emily O'Reilly, en wie in de race zijn om haar op te volgen.
-
Deze week kwam de oppositie met een deel van de coalitie tot een deal, waardoor de onderwijsbegroting toch doorgang kan vinden. Van de oorspronkelijke bezuinigingsplannen wordt zo'n 700 miljoen euro teruggedraaid, 1,2 miljard euro blijft staan. De linkse partijen hebben de gehele onderhandelingen vanaf de zijlijn moeten volgen. GroenLinks-Pvda Kamerlid Luc Stultiens vindt dat de 'slappe' deal niet uit te leggen valt.
In De Week van Kee gaan Stephan Komduur en onze eigen politiek redacteur en duider Peter Kee samen met Stultiens in op de deal over de onderwijsbegroting. Het Kamerlid was naar eigen zeggen verrast over de andere oppositiepartijen. 'We hadden met z'n allen echt een kans om één rode lijn te trekken, maar dat is helaas niet gelukt.'
Ook over de manier waarop de deal tot stand is gekomen is Stultiens niet te spreken. 'Het laat wederom zien dat het een stel amateurs zijn.' Luister de hele Week van Kee nu terug. -
De onderwijsonderhandelingen zijn in volle gang, maar naderen een deadline. Gaan de coalitie en de oppositie er samen uitkomen, waardoor er toch een nieuwe begroting komt? Ondertussen hielp Geert Wilders die onderhandelingen niet door af te reizen naar Israël. Daar bezocht hij de bezette Westelijke Jordaanoever en had hij een ontmoeting met Netanyahu, die wordt vervolgd door het Internationaal Strafhof. Opiniemaker en eindredacteur Francisco van Jole (Joop.nl) en politiek duider Peter Kee (BNNVARA) gaan met elkaar in gesprek over de Haagse zaken van dit moment.
-
Video niet beschikbaar
Precies een jaar geleden werden 67 nieuwe Kamerleden geïnstalleerd, waaronder Faith Bruyning van NSC en Raoul White van GroenLinks-PvdA. Nu, een jaar later, wordt de balans in de Week van Kee opgemaakt. Bruyning: 'Als je de Tweede Kamer ingaat is er een politiek klimaat waar je aan moet wennen. Er is een politieke code.' Bruyning werd naar eigen zeggen verrast door de 'giftige omgeving.'
Video niet beschikbaar
Precies een jaar geleden werden 67 nieuwe Kamerleden geïnstalleerd, waaronder Faith Bruyning van NSC en Raoul White van GroenLinks-PvdA. Nu, een jaar later, wordt de balans in de Week van Kee opgemaakt. Bruyning: 'Als je de Tweede Kamer ingaat is er een politiek klimaat waar je aan moet wennen. Er is een politieke code.' Bruyning werd naar eigen zeggen verrast door de 'giftige omgeving.'
In De Week van Kee praten Stephan Komduur en onze eigen politiek redacteur en duider Peter Kee door met de 'jarige' Kamerleden. White verbaast zich tegenover Peter Kee vooral over het stemgedrag bij moties. 'Soms denk je: Hoezo dan? Op basis waarvan dan?' Als voorbeeld noemt hij een motie waarbij geld zou worden vrijgemaakt voor de minima. Ondanks beloftes over bestaanszekerheid in verkiezingstijd werd die motie toch weggestemd.
Beide kamerleden zijn niet van plan om de Kamer snel te verlaten. Bruyning: 'Als ik het niet doe, wie doet het dan?' Luister de hele Week van Kee nu terug. -
Hoe zorgen we dat Nederland niet te vol wordt? Die vraag stond centraal in het debat over de demografische ontwikkeling tot 2050, naar aanleiding van het eindrapport van de Staatscommissie van Richard van Zwol. Volgens GroenLinks-PvdA zorgt het rapport voor een ‘koerswijziging’ binnen de partij, maar volgens de VVD is die belofte ‘oud speelgoed in een cadeauverpakking'. Opiniemaker en eindredacteur Francisco van Jole (Joop.nl) en politiek duider Peter Kee (BNNVARA) gaan met elkaar in gesprek over de Haagse reacties op het rapport.
-
Het strengste migratiebeleid ooit. De zon gaat weer schijnen. Deze coalitie belooft veel maar volgens JOVD-voorzitter Mauk Bresser stelt dat nog niet veel voor. ‘We hebben het vooral gehad over symboolpolitiek’, zegt hij tegen politiek duider Peter Kee (BNNVARA).
In aanloop naar het VVD-congres zaterdag laat de liberale jongerenpartij van zich horen. Bresser roept samen met andere op om de waarden van de partij te bewaken. Hij vindt de VVD nu het zwarte schaap van de liberale familie. ‘Gelukkig zijn wij er als JOVD om als herdershond ze weer terug bij de kudde te krijgen.’ -
Een week zonder onenigheid binnen de coalitie lijkt steeds schaarser te worden. Pieter Omtzigt keerde terug bij NSC en drukte dinsdag meteen zijn stempel in de Tweede Kamer. Daar keken de PVV, VVD en BBB van op. Opiniemaker en eindredacteur Francisco van Jole (Joop.nl) en politiek duider Peter Kee (BNNVARA) buigen zich erover. Ze bespreken de nieuwe NSC-Kamerleden, het openbaar maken van stukken en de onenigheid binnen de VVD.
-
De ogen in Den Haag waren afgelopen week massaal gericht op NSC. Na twee staatssecretarissen stapten ook twee Kamerleden op. En partijleider Pieter Omtzigt keerde ook nog eens terug. Maar ondertussen gebeurt er ook van alles in Europa. Na een hoop gesteggel gaf het Europees parlement namelijk groen licht voor alle nieuwe Eurocommissarissen. In de Week van Kee is Europarlementariër Dirk Gotink (NSC) te gast.
De christendemocraten blokkeerden een kandidaat van de sociaaldemocraten en andersom. ‘Het was wel een beetje gijzelaars van elkaar nemen’, zegt Gotink erover tegen politiek duider Peter Kee (BNNVARA). Maar voorzitter Ursula von der Leyen wist alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.
De christendemocraten zijn de grootste in het parlement en altijd nodig voor een meerderheid. Gotink kan dus naar links en naar rechts kijken. Dat is een lastige en comfortabele postitie, legt Gotink uit.
Ondertussen is Gotink van dichtbij betrokken bij NSC in Nederland. ‘Het is een gigantische achtbaan geweest deze week’, vertelt hij. Zaterdag is het NSC-congres. Gotink is blij met terugkeer van partijleider Pieter Omtzigt: ‘Het contact is nooit echt weggeweest’. Luister de hele Week van Kee nu terug. -
Neutraliteit was de eis, maar vanaf 2025 mogen boa's, buitengewone opsporingsambtenaren, in Den Haag een hoofddoekje, keppeltje, kruisje of andere religieuze uitingen dragen tijdens het werk. Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel was duidelijk niet blij met dit besluit van de gemeente Den Haag: hij liet de Tweede Kamer weten religieuze uitingen te gaan verbieden.
Niet alleen de gemeente Den Haag, ook in Amsterdam, Arnhem, Tilburg en Utrecht mogen boa's religieuze uitingen dragen. De gemeentes gaan hierbij tegen de landelijk lijn in. In hoeverre is dat wenselijk?
In De Nieuws BV praat Stephan Komduur hierover door met twee gasten vanuit de studio in de Tweede Kamer: VVD-Kamerlid Ingrid Michon, die voor neutraliteit van boa's is, en GroenLinks-gemeenteraadslid uit Den Haag Hera Butt, die het voorstel indiende in de Haagse raad om boa's juist wel religieuze uitingen te laten dragen. -
Migratie was het thema van de verkiezingscampagne. En het nieuwe kabinet zet naar eigen zeggen in op 'het strengste migratiebeleid ooit'. Maar wat gaan ze eigenlijk doen op arbeidsmigratie? In de Week van Kee is VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen te gast.
Lang zette de liberale partij de deur open voor arbeidsmigranten. Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) vraagt naar die politieke draai. 'In het beginsel is het een positief fenomeen. Het is goed voor ondernemers, voor onze welvaart en voor de mensen zelf', zegt Aartsen. 'De aantallen zijn enorm toegenomen. Nu zien we dat het probleem zo groot is geworden dat je er echt iets aan moet doen.'
Aartsen schreef een plan en ligt dat toe. Ondertussen stelde minister Van Hijum van Sociale Zaken een nieuwe wet voor de tweede keer uit. Aartsen snakt naar actie: 'We kunnen niet op deze voet door'. Luister het hele gesprek nu terug. -
De Tweede Kamer debatteert over het geweld voor en na de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv en de nasleep ervan. Onze politieke duo politiek duider Peter Kee (BNNVARA) en opiniemaker en hoofdredacteur Francisco van Jole (Joop.nl) volgt het op de voet. Geert Wilders is fel over migratie. De linkse oppositie vindt dat hij samen met andere fractievoorzitters uit de coalitie olie op het vuur gooit. En hoe zit het met de positie van premier Dick Schoof? Kee & Van Jole bespreken het allemaal.
-
Vanaf nu worden belangrijke wetsvoorstellen getoetst aan de grondwet. Deze week werd daarvoor een speciale Kamercommissie in het leven geroepen. De commissie is een soort voorloper van het Constitutioneel Hof. Maar zou de Tweede Kamer al niet sowieso wetsvoorstellen moeten toetsen aan de grondwet? Waarom is deze commissie dan nog nodig? En moeten we een constitutioneel hof willen in Nederland?
In deze Week van Kee gaan Stephan Komduur en politiek redacteur en duider Peter Kee in gesprek met Sandra Palmen van NSC, die lid is in de net opgerichte commissie Grondrechten en Constitutionele toetsing. Wat doet de commissie precies en is het wel nodig?
-
Ook bij Kee & Van Jole leven de Amerikaanse verkiezingen. Politiek duider Peter Kee heeft de hele nacht naar de uitslagen gekeken. Opiniemaker Francisco van Jole (Joop.nl) stond vanochtend gedesillusioneerd op. Samen bespreken ze de invloed van de winst van Trump op politiek Den haag. Ook hebben we het over hoe dit gaat uitwerken voor minister-president Dick Schoof en NAVO-baas Mark Rutte. Ondertussen zit de Tweede Kamer niet stil. Het was dinsdag de beurt aan minister Marjolein Faber (PVV) om haar asielbegroting te verdedigen. Daar liggen een aantal forse veranderingen en bezuinigingen op tafel. De oppositie ging er stevig in.
- もっと表示する