エピソード
-
Vi är tillbaka! I årets första avsnitt av Keramikpodden sätter vi oss ner med Gülbin Kulbay i hennes verkstad i Göteborg. Hur ser det egentligen ut när estetik från graffitins värld möter leran och hur kombinerar hon sina yrkesroller i det pedagogiska arbetet med barn och unga? Och inte minst: vilka är det egentligen som får tillgång till konst, kunskap och utbildning - och därmed kan vara förebilder för nästa generation?
-
I det här avsnittet besöker Frida keramikern Charlotte Karlsson i den gamla lanthandeln där hon både bor och verkar. Vi pratar bland annat om hennes resa från Söder i Stockholm till den lilla byn Hablingbo på södra Gotland, om studietiden på olika konst- och hantverksskolor och såklart också om Charlottes egen keramik.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Under Sthlm Craft Week samarbetar Keramikpodden med galleri Kaolin och träffar konstnären och keramikern Malin Grumstedt. Samtalet berör bland annat dekor och form med utgångspunkt i Malins Grumstedts egna verk samt tankar om utbildning och yrkesutövande inom konsthantverk. Några av samtalets höjdpunkter finns tillsammans med bilder från inspelningen och Malins verk i ett digitalt Artist talk hos kaolin.se.
-
Torleif Solberg tog över Etelhems krukmakeri redan som 19-åring. Idag, ungefär 40 år senare, träffas vi på Gotlands äldsta krukmakeri för ett samtal om bland annat livet som egenföretagare, Etelhems koncept med gästande keramiker och om lergodsets kvalitéer.
-
I säsongens första avsnitt träffar vi konstnären Cecilia Kraitz. Cecilia arbetar från Båstad och har har rakubränt keramik i över 30 år. Vi får bland annat veta varför hon föll för just raku och såklart passar vi på att ställa många frågor om denna koreansk-japanska brännteknik! Vad kommer raku ifrån, vilka böcker är bra att läsa om ämnet och hur kan du själv bränna raku hemma?
-
Frida och Sanna tar sommarlov, tipsar om några av sommarens utställningar och berättar om höstens planer.
Glad sommar!!
-
Frida träffar keramikern Sofi Svensson som när avsnittet spelas in deltar i projektet Mothers in Residence. Ämnen som berörs är bland annat hur mycket eller lite förhandsinformation som man egentligen vill ge betraktaren av ett verk, om föräldraskap kombinerat med konstnärsskap och även om tidernas kanske märkligaste keramikstöld?
Edit: Flick grundades 2015 av Ellinor Augustini, Katie Dennisson, Lisa Andersson och Sandra Österling.
-
I det här avsnittet gästas Keramikpodden av frilansskribenten Petter Eklund och av komikern och porslinssamlaren Måns Nilsson. Vi låter Petter reda ut historien bakom den storskaliga keramiktillverkning som länge präglade Sverige och Måns delar bland annat med sig av sina bästa loppistips och avslöjar hur många tekoppar han faktiskt äger.
-
Keramikpodden träffar kakelugnsmakaren Emelie Jansson och reder ut kakelugnens historia och vad en kakelugnsmakare faktiskt gör. Emelie är den första och hittills enda kvinna som tagit gesällbrev som kakelugnsmakare och driver idag företaget E. Henriksson som grundades 1878. Förutom Keramikpoddens frågor svarar hon också på lyssnarfrågor som hur varmt det är i en kakelugn och hur du på bästa sätt kan ta hand om din kakelugn.
-
Keramikpodden samtalar med skulptören Eva Hild som varit verksam som konstnär i 20 år. Evas skulpturer kan beskrivas som vita och svarta organiska former där hålrummen är lika viktiga som materian. Här berätta hon generöst om alla delar i processen i sitt skapande, från skiss till byggandet med lera och slipning och putsning av verken. Det blir också ett samtal om vad som kan rymmas i en skulptur - vilket är både känslor, minnen och bomber.
-
Keramikpodden ägnar två hela avsnitt åt bara verkstadssnack, här kommer del två! Gäster: Mikaela Puranen och Ulla Corin. Mikaela hyr verkstadsplats i Stockholm och är inne på sin andra lokal. Här skapar hon både rena bruksföremål och mer skulpturala verk. Vi pratar om hur du som letar kan gå tillväga för att hitta en plats, vad det kan kosta och för- och nackdelarna med att hyra lokal. Ulla Corin byggde för tio år sedan upp verkstad i ett ditflyttat hus på sin gård i Leksand. I den röda stugan finns allt hon behöver och dessutom fem fönster och en värmande kamin. Här berättar Ulla hur hon hanterar en verkstad utan vatten, storstädar och ser till att varje moment är lustfyllt.
-
Keramikpodden ägnar två hela avsnitt åt bara verkstadssnack! Gäster: Emma Persdotter har sin verkstad i ett gammalt stall på gården i Plintsberg. Hon maximerar sina få kvadratmeter och delar med sig av sina bästa tips till den som drömmer om att bygga upp en egen liten verkstad. Livia Thors har byggt upp sin verksamhet i en gammal ICA-butik som hon hyr. Här ryms idag butik, kursverksamhet liksom flertalet andra keramiker som hyr in sig. Hör Livia berätta om hur hon gått till väga för att bygga upp sin verksamhet och sitt företag och ta del av hennes bästa råd.
-
Vi träffar Kajsa som är krukmakarmästare och har verkstad och butik bland äppelträden på Österlen. Hon arbetar nästan uteslutande i fylelera och drejar det mesta, även sina ovala fat gör hon på drejskivan! Det blir ett samtal om somrar på Gotland, mästartiteln, leran från Skåne och att nå ut på Instagram.
-
Vi träffar Mårten Medbo som i första hand beskriver sig som keramiker, men som även sitter på akademiska titlar som doktor och lektor. Faktiskt var han först i Sverige att skriva en avhandling utifrån leran! Idag jobbar han deltid som lektor på Konstfack och som konstnär från hemmet i Katrineholm. I skapandet med lera kommer det mesta idag från drejskivan, men relationen till drejskivan har inte alltid varit enkel.
-
Keramikpodden spelar in på distans med keramik- och textilkonstnären Emma Rissanen som har sin ateljé i östra Göteborg. Hon är examinerad från HDK och har bland annat tolkat Hilma af Klints serie ”Kunskapens träd” i keramik. Under processen fick hon jobba med några av de saker som hon tycker mest om - tekniska lösningar och former som går i och ur varandra.
-
I årets sista avsnitt av Keramikpodden djupdyker vi i tomtens historia - både som väsen inom folktro och som julprydnad i våra hem. Vi träffar också tre keramiker som alla gör tomtar på sitt eget speciella sätt. Gäster: Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria och keramikerna Elaine Westh, Kerstin Sarvimäki och Eleonore Nilsson Odén.
-
Keramikpodden träffar Elin Frodig som precis när vi ses har sålt slut på sitt lager av skulpturala bruksföremål. Utöver bruksföremål tar hon sig an att skulptera föremål i olika rum och bygger upp miljöer som till exempel ett badrum, kök eller städskrubb. För oss avslöjar hon vilket rum hon är sugen på att gestalta härnäst och vad studier i Philadelphia har gett henne.
-
Keramikpodden träffar konstnären Elisabeth Billander. Här berättar hon hur hon först tog sig an materialet som krukmakare och senare insåg att hon ville utbilda sig konstnärligt - ett mål som inte var helt enkelt att uppfylla. Idag har hon examen från HDK Göteborg och undervisar dessutom på skolan, samtidigt är hon rent geografiskt tillbaka på den plats där hon drev sitt första krukmakeri - i byn Rälta utanför Leksand där vi träffar henne.
-
Keramikpodden besöker konstnären och keramikern Kjell Janson i hans ateljé utanför Mora. Som ung arbetade han som drejare både på Rörstrand och Gustavsberg och fick då chansen att jobba med storheter som Lisa Larson, Stig Lindberg och Berndt Friberg. Idag jobbar han med friare former i lera, glas och brons och efter alla dessa år tycker han att verkstaden och drejskivan lockar mer än någonsin.
-
Frida Mälarborn Hoshino arbetar med den japanska tekniken Nerikomi. Hon färgsätter lera och tar fram olika kompositioner av sammansatta färger, som blir till egna konstverk på hennes fat. Utöver denna teknik pratar vi om att vara luststyrd och känna sig spretig, men också om att hitta och stanna kvar i sitt konstnärliga uttryck - oavsett trender omkring.
- もっと表示する