エピソード
-
I dagens Kraniebrud ser vi nærmere på den teknologi, der skal til for at få en bil til at køre af sig selv. Det er nemlig ikke sådan lige til. I hvert fald ikke hvis man gerne vil kunne køre i et klima, der er mindre solrigt end det sydlige Californien - fx ét der er mere gråt og vådt, som det vi kender herhjemme fra. Vi sammenligner de menneskelige sanser med de kunstige sanser, vi kan give bilerne. Og vi undersøger, hvilken type hjerne, en selvkørende bil skal have for at kunne fungere. Medvirkende: Ole Caprani, Lasse Nielsen, Jesper Lundbye-Jensen. Vært: Emil Hoffmann Nielsen.
-
Neandertalerne er en af vores nærmeste slægtninge og så er de, desværre, også uddøde. Derfor kan vi ikke spørge dem selv, når vi gerne vil være klogere på dem og os. Men vi har heldigvis kunnet trække DNA ud fra gamle neandertaler knogler og det har gjort os klogere ikke bare på dem men også på os selv. Og de har ikke kun efterladt knogler med DNA, der er mange andre arkæologiske spor der kan hjælpe os med at forstå neandertalerne. Medvirkende: Trine Kellberg Nielsen, Mikkel Heide Schierup og Nicolaj Krog Larsen. Vært Emil Hoffmann Nielsen
-
エピソードを見逃しましたか?
-
I anledning af uge 6, drager vi i dag i Kraniebrud syd for ækvator, og har ”sex med en du elsker” - vi skal nemlig se nærmere på onani. Vi skal snakke om dengang, man sagde, man blev blind af den, vi skal høre om dyr, der onanerer, og så skal vi tage livtag med den skam, der måske stadig er forbundet med onanien. Medvirkende: Morten Arnika Skydsgaard, Pernille Kronborg, Ricard Østerballe og Christian Graugaard. Vært: Ditte Maj Gregersen.
-
Mesterdetektiven Sherlock Holmes har fascineret os i mere end 100 år - og i januar fik Danmark sin første doktor i Sherlock Holmes, da lektor i Nordiske Studier på Københavns Universitet, Palle Schanz Lauridsen, forsvarede sin doktorafhandling om den piberygende detektiv. I dag i Kraniebrud har vi pudset luppen for at se nærmere på Sherlock Holmes, og hvorfor den fiktive privatdetektiv – stadig – er så populær, at han har sin egen fanklub. Og så undersøger vi, om der findes ægte en ægte ”Sherlock Holmes” i den danske kriminalhistorie. Medvirkende: Palle Schantz Lauridsen, Frederik Strand, Mia Stampe Lagergaard. Vært: Ditte Maj Gregersen.
-
Ebola, menigitis, mæslinger, kolera, skoldkopper, sars, aids, influenza! Hvis du skulle vælge, ville du så helst have pest eller kolera? Tidligere i menneskets historie har der været mange epidemiske dræbere - og lægerne er hele tiden på udkig efter den næste store dræber. Er det mon den nye coronavirus i Kina? I dag i Kraniebrud dykker vi ned i epidemierne og hvad det er, vi skal frygte ved sygdommene - og ikke mindst ved os selv. Medvirkende: Jakob Bek-Thomsen og Jonas Bøgh. Vært: Ditte Maj Gregersen
-
Spørg astronomien om alt mellem himmel og jord - men mest om himlen. Kraniebrud åber for en særlig fredagsudgave af programmet, når vi skyder weekenden i gang med en mulighed for, at lytterne kan stille spørgsmål til et fag direkte i programmet. Vi får besøg af astrofysiker Ole Eggers Bjælde, der sidder klar til at svare på lytternes spørgsmål om astronomiens vildeste teorier - lær f.eks. Hvad det vil sige, at rejse med lysets hastighed, hvad Ormehuller er og hvor universet ender. Medvirkende: Ole Eggers Bjælde. Vært: Emil Hoffmann Nielsen.
-
At være i et parforhold er for nogle det mest naturlige, for andre det mest forjættede, og igen for nogle - møgbesværligt. Og hvad er det egentligt, der er på spil i et parforhold? Hvorfor er det noget andet end den umiddelbare forelskelse? Og hvad vil kærligheden egentlig sige? I dag i Kraniebrud dykker vi ned i parforholdet, ser nærmere på forskellen på forelskelse og kærlighed, på hvad der får mange forhold til at gå i stykker, og hvad der kan styrke dem. Medvirkende: Asger Neumann og Anne Marie Pahuus. Vært: Ditte Maj Gregersen.
-
I dagens udsendelse kan du blive klogere på hvordan en af menneskehedens store opfindelser virker. Takket være vaccinationerne er der i dag lidelsesfulde sygdomme der er helt udryddet og talrige andre vi har fået styr på. Men hvordan kan et skud vaccine hjælpe dig og dine børn til at forblive raske. Det kan du blive klogere på i dagens Kraniebrud. Medvirkende: Lars Østergaard, Frank Follmann, Jens Olsen og Peter Aaby. Vært Emil Hoffmann Nielsen.
-
Dagens Kraniebrud handler om planeter. VI undersøger både chancerne for liv på vores nabo mars og på de fjerne planeter der ligger og kredser om andre stjerne end vores egen sol. For at kigge helt ud til de fjerne planeter har vi brug for kraftige teleskoper som vi også tager et kig på. Medvirkende: Mads Fredslund Andersen og Kai Finster. Vært Emil Hoffmann Nielsen
-
Der findes ikke mange emner der kan gøre et kommentarspor lige så rødglødende som hvis der debatteres køn. I dagens Kraniebrud bliver vi ikke sure men klogere på, hvad køn er biologisk set. Og så undersøger vi hvad vi rent faktisk ved om kønnenes rolle i fortiden. Medvirkende Jesper Givskov Sørensen og Jeanette Varberg. Vært Emil Hoffmann Nielsen.
-
Hvor langt kan du huske tilbage i dit liv? Nogle kan huske tilbage til 2-års-alderen, andre har først erindringer fra 3-4 års-alderen, og for andre fortaber erindringerne sig når de når ned til 7 år. Du er, hvad du husker… Det er vores motto i dag i Kraniebrud, for det handler om hukommelse – det handler om at huske, men det handler også om at glemme. Du får blandt andet fornøjelsen af en ”hukommelses-atlet”, der fortæller om, hvordan han træner til Europamesterskaberne i hukommelse. Medvirkende:Osman Skjold Kingo, Lars Christiansen og Steen Hasselbalch. Vært: Ditte Maj Gregersen
-
En ko er ret så smart. Den kan spise og omsætte græs, som vi mennesker ikke kan bruge til føde, og ud af dens yver kommer mælk. Det har vi i Danmark haft stor gavn af i mange tusinde år. Men er det biologisk set ikke en besynderlig praksis at indtage kirtelsekret beregnet til at ernære uudviklede dyreunger? De seneste år virker det til, at lactoseallergi spreder sig med lynets hast, men er der grund til at forsage mælken, hvis man ellers kan fordøje den? Og hvilke af de flere typer mælk, der findes på markedet, er gode til hvad? Medvirkende: Esben Skipper Sørensen, Erik Strange Petersen, Jesper Troelsen. Vært: Emil Hoffmann Nielsen.
-
I Danmark er vi stolte af vores kropslige frisind - men flere og flere unge vil ikke gå i bad sammen efter idræt, fordi de er blufærdige. Derfor er fællesbadet efter idræt blevet et omstridt emne – og det rejser spørgsmålet om, hvordan det klassiske fællesbad på badeanstalter og gymnastiksale egentlig blev til - og om det skal ikke ikke skal høre fortiden til. I dag i Kraniebrud går vi under bruserne i Fællesbadet og snakker om frisind, kropsdannelse - og blufærdighed igennem tiderne. Medvirkende: Morten Arnika Skydsgaard, Verner Møller, Thea Enevoldsen og Preben Hansen. Vært: Ditte Maj Gregersen.
-
Vampyren er dragende… mystisk – måske er han, for det er oftest en han – en charmerende skikkelse, der drager kvinder til sig, hvorefter han elegant suger deres blod fra en blottet, hvid hals. Og vi bliver ikke trætte af vampyren, vi bliver fascinerede. Denne vampyr-fascination dyrkes i dag i Kraniebrud, hvor vi blandt andet skal høre om vampyren som en slags ”fætter” til heksen og om dyr med blodsugende adfærd – vi skal også høre om øjenvidneberetninger fra folkeovertroen, hvor mennesker har kigget vampyren i øjnene. Det er lige så hårene rejser sig – ækelt - … og fascinerende. Medvirkende: Mathias Clasen, Martin Lyngbo, Katrine Frøkjær Baunvig, Emil Skovgaard Brandtoft. Vært: Ditte Maj Gregersen.
-
Hvordan kan en ide fra en svindlende forsker blive ved med at hænge fast? Hvilke mekanismer er der på spil, når en konspirationsteori breder sig, og hvorfor er de så svære at komme af med igen? Dagens kraniebrud handler om Antivaxxere. Medvirkende: Silas L. Marker, Ida Donkin og Anders Colding-Jørgensen. Vært Emil Hoffmann Nielsen.
-
I dag undersøger Kraniebrud bilens historie, fra Ford T og samlebåndet til Danmarks rolle som stor eksportør af biler i mellemkrigstiden og helt frem til elbilen. Du kan også få en karakteristik af dig selv ud fra den bil du kører i. Medvirkende: Lars K. Christensen, Christian Grau og Mads Aarup. Vært Emil Hoffmann Nielsen.
-
Man kalder skovene for planetens lunger. Gennem hele menneskehedens historie, har træerne fascineret os - og når vi ser de voldsomme billeder i medierne fra Australien, hvor træer går til i flammer, gør det ondt. Men hvad er et træ egentlig - og hvordan fungerer de såvel i religion som i biologi? Medvirkende: Palle Madsen, Katrine Frøkjær Baunvig og Jens Blendstrup. Vært: Ditte Maj Gregersen.
-
Fyrværkeri er flot og fascinerende men også forurenende og farligt. Men hvor meget forurener der og hvor farligt er det? Det undersøger kraniebrud i dag. Medvirkende: Rasmus Ejrnæs, Lise Rovsing og Jens Lauritsen. Værter Ditte Maj Gregersen og Emil Hoffmann Nielsen
-
Romanerne om drengen med lyn-arret i panden, Harry Potter, er blevet hjørnesten i børn- og ungdomslitteraturen. Som moderne klassikere har de fodret læselyst til mange, både børn og voksne i hele verden, oversat til 80 sprog. Men Harry Potter er ikke bare syv romaner – det er film, fanklubber, forlystelsespark - det er et verdensomspændende fænomen, hvor dedikerede fans digter med på livet løs. Bagved Harry Potter står forfatteren J.K. Rowling, som har formået at udnytte sociale medier og som samfundsbevidst spejler sin samtid i den udviklingshistorie Harry Potter også er. Medvirkende: Sarah Mygind, Amalie Dahlerup Hermansen og Anders Lilleøre. Vært: Ditte Maj Gregersen.
-
Computeren er gået fra at være store apparater der blev betjent ved manuelt at flytte rundt på ledninger og derfor være enormt dyrer til i dag at være alle steder og nærmest umulige at komme udenom. Kom med på en rejse ind i computeren med fokus på såvel dataarkæologi, privatliv, kunstig intelligens - og fremtidens nye kvantecomputer. Medvirkende: Jacob Sherson, Finn Verner Nielsen, Niels Elgaard Larsen. Vært: Emil Hoffmann Nielsen.
- もっと表示する