エピソード
-
Vi är tillbaka, lagom till terminsstart! I detta avsnitt får ni följa med på branschdagen "LARK-dagen" med temat TID som hölls på SLU i Alnarp i våras. Vi hör besökare som svängde förbi vår tidskapsel berätta om sina tankar om nutida landskapsarkitektur, och ni får höra en intervju med studenterna Annie och Emilia när de berättar om planeringen bakom LARK-dagen. Om du är ny student på landskapsarkitektprogrammet får du också insiktsfulla tips från Annie och Emilia kring första studietiden. Varmt välkomna att lyssna!
-
Vi är tillbaka - och det firar vi med en innehållsrik intervju med vår kollega Karin Ingemansson! Karin har ett stort växt-och trädgårdsintresse, som hon delar med sig av både som undervisande lärare på SLU men också i sin podcast "I trädgården med Karin och Elsa". I avsnittet pratar vi bland annat om Karins tidigare erfarenheter från kyrkogårdsförvaltning, om att lära ut om växter och om trädgårdars roll i grönstrukturen. Trevlig lyssning!
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Ny säsong är här, och vi startar upp med ett avsnitt om skogen. Vi pratar om olika visioner för framtidens skogsbruk, mervärden och rekreation. I avsnittet refererar vi till SVT-serien "Slaget om skogen" och den SLU-producerade dokumentären "Guld och gröna skogar".
Trevlig lyssning! -
I säsongens sista avsnitt samtalar vi kring de tre arkitektritade vindskydden som studenter gestaltat, skapat och byggt i trä på olika platser längs skåneleden i tre skånska kommuner. Vi har besökt dem och delar våra tankar. Vindskydden kallas Pod, Split och Frame och är skapade sommaren 2021 genom arkitekturfestivalen Arknat. Mer om detta går att läsa på www.arknat.com. Vi tackar för denna säsong - på återhörande 2022. Följ gärna vår julkalender på Instagram: @landskapspodden
-
Att gestalta för rörelse och olika hastigheter, det är något som Emily Wade brinner för att kommunicera vikten av och nå ut med kunskap om. Emily är landskapsarkitekt och adjungerad professor på SLU i Alnarp i landskapsanpassad infrastruktur - en tjänst som finansieras av Trafikverket som en del av strategiskt arbete för hållbara, effektiva transportsystem. I detta avsnitt får ni hänga med i ett mycket spännande samtal med Emily kring detta.
-
Följ med oss till Cementparken i Limhamn, Malmö. Här går vi runt kring spännande planteringar, entréytor och lekytor och diskuterar inramning, formspråk och mötet mellan de omgivande privata bostäderna och den offentliga parken. Har fler av er varit här? Dela gärna med er att era egna tankar kring parken på vår Instagram @landskapspodden
-
Intervjuavsnitt! Denna vecka har vi haft ett mycket intressant samtal med konstnär och universitetsadjunkt Peter Dacke. Vi samtalar om konst i det offentliga rummet, Peters syn på landskapsarkitektur, att undervisa i formlära, visuellt tänkande, debatt, åsikter och mycket mer.
-
Häng med oss på besök på Sofiero slott och deras ljusevent "Höstljus". Vi pratar om våra upplevelser och tankar om ljusinstallationerna och vi pratar också allmänt om ljusdesign, ljusföroreningar och trygghet.
-
Nytt avsnittstema i podden! Vi har läst och sammanfattat varsitt Movium Faktablad som vi presenterar och diskuterar kring. Denna gång är det på ämnet miljöpsykologi, hälsofrämjande miljöer och naturintryckens betydelse för välbefinnande, både på arbetsplatser och i olika typer av vårdmiljöer. Ha en fin vecka! // L&L
-
Vi har besökt Lommas nya stationsområde som stod klart i samband med att järnvägen öppnade för persontrafik. Vi tar er med på en promenad genom platsens alla delar och diskuterar tankar och känslor kring gestaltningen.
-
Vi drar igång hösten med ett avsnitt om utbytesstudier! Linn berättar om sin termin i Skottland på Edinburgh College of Art under sin masterutbildning. Allt ifrån hur det gick till att bli antagen, om att hitta boende, vilka kurser som erbjöds och mycket mer. Vi diskuterar också de olika programbeskrivningarna som ECA och SLU marknadsför samt om skillnader och likheter i kurser och syn på yrket landskapsarkitekt.
-
Vi intervjuar landskapsarkitekten Kerstin Teutsch om projektet med Ekodukten/faunapassagen i Sandsjöbacka. Kerstin var byggledare för de gröna delarna av projektet - mark och växt. Hör henne prata om utmaningar med att bygga natur, vikten av att välja rätt jord för växtbädden och att stå på sig i sin roll. Trevlig sommar önskar vi er!
-
Det blir ett Göteborgsavsnitt denna vecka, där vi gratulerar staden till 400 år som den fyllde 4 juni 2021. Vi pratar om några av alla de stora stadsutvecklingsprojekt som pågår just nu, som Hisingsbron och Västlänken, och om vad som karaktäriserar staden. Linn tipsar också om några gröna oaser att besöka i staden. (Obs - alla projekt som nämns är inte jubileumssatsningar, men några är det - som till exempel Hisningsbron och delar av Frihamnen). För att läsa om alla jubileumssatsningar kan ni besöka https://www.goteborg2021.com/jubileumssatsningar/
-
Vi gästas av Johan Wirdelöv, doktorand på SLU i Alnarp med forskningsintresse inom stadsrum och offentliga platser i staden. I sin forskning utvecklar Johan ett teoretiskt perspektiv på offentliga rum som mötesplatser i staden, som grovt kan kallas för platsteori. Johan berättar ingående om en studie han utfört om möbler som objekt i stadsrummet. Vi pratar också om vad det innebär att vara doktorand.
-
Lisa har besökt den nyöppnade dagvattenparken i stadsdelen Hyllie i Malmö och berättar om sina upplevelser av parken. Vi tipsar också om utflyktsmål att ta sig till i Sverige i sommar.
-
I veckans avsnitt diskuterar vi gestaltad livsmiljö på landsbygden och i mindre orter. Vi tar utgångspunkt i filmen "Den osynliga kontinenten" https://www.arkitekt.se/nyhet/den-osynliga-kontinenten/ skapad av Nils Björling (Chalmers arkitektur) i ett samarbete mellan Angelica Åkerman, Sveriges arkitekter Skåne, Form/Design Center, Väveriet Uddebo, Ekstrand Media och SLU och stiftelsen ARQ, och kopplar det till våra egna erfarenheter och upplevelser av landsbygden och för ett samtal om filmens resonemang.
-
Vi är tillbaka och vi snackar bostadsnära utemiljöer. Upplevs verkligen en trädgård mer privat än en bostadsgård? Vi pratar om komplexiteten i att gestalta ett halvprivat rum, och om olika brukargrupper av gården. Vi diskuterar också användandet av gården och gatan utifrån våra egna upplevelser och Lisa tar upp en lista med spaningar hon har noterat under sin föräldraledighet.
-
Maria Kylin gästar podden och pratar om sin forskning och erfarenhet kring barnperspektivet i stadsplanering och landskapsarkitektur. Hur har synen på barn och barndom förändrats genom åren? Kan kvalitet väga upp för avsaknad av kvantitet i den täta staden? Vad har naturen för betydelse och inverkan på barns lek? Lyssna på Marias kloka resonemang i veckans avsnitt!
- もっと表示する