エピソード
-
Det görs över 500 onyktra resor i trafiken varje timme. Men får Systembolaget rycka in när någon är märkbart berusad och sätter sig i en bil? Vi har träffat Marie Nygren, vice vd på Systembolaget, som berättar om informationsuppdraget och strävan efter att förmedla kunskap utan pekpinnar. Hur ser deras roll egentligen ut i arbetet med Nollvisionen? Intervjuas av Anna Swedestam, NTF Väst.
-
Hur säkra är dagens bilar och vilken bil ska du som småbarnsförälder egentligen köra? NTF Väst träffade Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren på Tylösandsseminariet. Vi fick en pratstund kring säkerheten i dagens och framtidens bilar och råd kring hur vi ska tänka när vi väljer bil. Intervjuas av Anna Swedestam, NTF Väst.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Hur får vi en attraktiv stad där barn vågar cykla till skolan och där folk känner sig trygga och vill bo och leva? NTF Väst träffar Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket och pratar om det nya regeringsuppdraget kring geofencing och vad det faktiskt innebär att geofenca en stad. Kan det till och med vara lösningen på den senaste tidens terrordåd i Stockholm och andra stora städer i Europa? Intervjuas av Anna Swedestam, NTF Väst.
-
Nudging är ett begrepp inom beteendevetenskapen som innebär att man skapar valmöjligheter. Utan förbud och genom små justeringar i valmiljön knuffar man individen i rätt riktning. NTF Väst träffar Åsa Sandberg, som är grundare till nätverket Nudging Sweden, och pratar om hur man kan använda sig av denna metod även i trafiken och få människor att fatta bra och säkra beslut även där. Intervjuas av Anna Swedestam, NTF Väst.
-
Prioriterar vi kortsiktiga skydd framför långsiktiga effekter? Barn blir körda överallt och deras värld krymper. Vad gör jag och varför gör jag det? Det är frågan man bör ställa sig, enligt filosofen Karl de fine Licht som undervisar i etik och bland annat arbetar med social hållbarhet på Chalmers och RISE som är associerade med SAFER. NTF Väst har träffat Karl för att prata om hur man kan påverka föräldrar till rätt trafiksäkerhetstänk för sina barn. Intervjuas av Anna Swedestam, NTF Väst.
-
Utan körkort, inget jobb. Därför är körkortsutbildningen så bra ur ett integrationsperspektiv. Men hänger utbildningen med i den snabba tekniska utvecklingen och kan man lita på alla trafikskolor som finns? NTF Väst träffade Berit Johansson, ordförande i Sveriges Trafikskolors Riksförbund, på Tylösandsseminariet i höstas. Hon tycker att det är hög tid för en objektiv översyn. Intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst.
-
Hastigheten skördar många liv i trafiken, det är ett dilemma som alla inom trafiksäkerhetsområdet brottas med. Folksam är nu först ut med att lansera en tjänst som övervakar din hastighet. På köpet får du en lägre försäkringspremie om du kör laglydigt. NTF Väst träffade SAFER-forskaren Helena Stigson och produktutvecklare Stina Wärn på Tylösandseminariet och passade då även på att prata om barn i bil och den nya i-sizestandarden. Intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst
-
Hur ska vi utnyttja transportsystemen i framtiden och vad kan vi göra för att trafiken ska bli tillgänglig för så många som möjligt? Trafiksäkerhetsarbetet är en del i FNs hållbarhetsmål. Maria Krafft, som är måldirektör på Trafikverket med inriktning mot hållbarhet, trafiksäkerhet och strategisk utveckling, är övertygad om att vi måste jobba i flera dimensioner och inom många områden för att stärka arbetet. Men vad tycker hon egentligen om Pokémon Go? Intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst.
-
När är det egentligen dags att sluta köra bil? Vilka är varningssignalerna som anhöriga till en äldre släkting ska uppmärksamma? Och hur kan jag som äldre bibehålla min körförmåga så länge som möjligt? NTF arbetar för allas rätt till en säker trafik och Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst, berättar om kunskapsläget kring äldre och bilkörning. Intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst.
-
Historiskt har mannen varit norm i trafiksäkerhetsarbetet. Så är även fallet inom humanmodellering - forskningen som skapar datamodeller av människan i syfte att beräkna effekterna av (krock)våld mot olika kroppsdelar. Karin Brolin, bitr.professor Chalmers, arbetar i ett projekt som är först i världen med att ha tagit fram en modell av en medelstor kvinna. Är det bara storleken som spelar roll när vi skadas i en krock eller på vilket sätt påverkar könet? Intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst
FOTO: Privat
-
Om ett år kommer Volvo Cars ha 100 självkörande bilar i trafik på Göteborgs vägar som tillåter föraren att släppa ratten och göra annat. Men hur ser det ut i resten av världen, hur automatiserad är till exempel Google Car? Vad innebär automatiseringen för föraransvaret, behöver vi ens körkort i framtiden? Och vad innebär automatiseringen för motorfordonens interaktion med oskyddade trafikanter - fotgängare och cyklister? Azra Habibovic som forskar om kooperativa fordonssystem vid Victoria Swedish ICT, intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst.
FOTO: SAFER
-
När ska jag byta till bilbarnsstol och vilken bilbarnsstol är bäst? Vilka tester av bilbarnsstolar kan jag lita på? Varför skiljer stolarna så mycket i pris, vågar jag köpa den billigaste stolen? Stefan Kaleby är NTF:s främsta barn-i-bil expert med 40 års erfarenhet av trafiksäkerhetsarbete. Stefan berättar om de vanligaste funderingarna han möter hos föräldrar. Du vill
inte missa svaren! Intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst. -
Föräldrar är duktiga på att låta barnen åka bakåtvänt fram till 4-års ålder och sedan låta dem sitta på kudde några år till. Men runt 7-8 år tar många bort kudden, ungefär samtidigt som skjutsningen av flera barn i bilen ökar till olika aktiviteter på kvällarna. Varför slutar vi för tidigt och varför är det så viktigt att fortsätta sätta barnen på kudden ända fram till 10-12 år? Jerry Andersson och Angela Aylward från NTF Väst intervjuar Katarina Bohman, trafiksäkerhetsforskare vid Autoliv och SAFER.
FOTO: Autoliv
-
Stil- och fitnessikonen Peter Sipen är inte bara hälsomedveten utan även trafiksäker. Som nybliven pappa får han träffa NTF Västs barn-i-bil rådgivare Lena Karlsson, med lång erfarenhet av att möta föräldrar. Vi tog en pratstund med Peter före hans DJ-kväll på Park Lanes “Spritluckan” och pratar barn i bil, cykelhjälm och reflexer. Dessutom föds en ny ide - funkar den nya reflexsprayen även som självlysande accessoar till dansdressen?! Intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst
-
Kan motorcykelns design skydda motorcyklisten från skador? Matteo Rizzi, doktorand vid Chalmers och trafiksäkerhetsforskare vid Folksam och SAFER, berättar om boxermotorn som visat sig minska skaderisken på motorcyklistens ben vid mitträckeskollisioner. Dessutom säkerhetstips på vad du ska tänka på när du köper och kör din motorcykel! Intervjuas av Angela Aylward/NTF Väst.
Foto: Folksam
-
Världens blickar är riktade mot Göteborg och Drive me, projektet där självkörande bilar ska trafikera vägar i Göteborg 2017. Forskningen attraherar internationellt intresse genom en Learning by doing-metodik som också involverar vanliga trafikanter. Trent Victor vid Volco Cars, forskningsledare SAFER och adjungerad professor vid Chalmers berättar om detaljerna kring i hur vi hanterar den självkörande bilen. Kan den självkörande bilen köra hem mig efter krogen? Intervjuas av Angela Aylward/NTF Väst.
Mer om projektets samarbetspartners och film med den självkörande bilen.
Foto: Volvo Cars
-
Vi går mot mörkare tider och cyklister måste tänka på att synas i trafiken. I projektet Urbanist finansierat av Länsförsäkringar har forskare vid Högskolan i Skövde tittat på vilka signaler bilister fångar upp för att avgöra cyklisternas avsikter i trafiken. Paul Hemeren, lektor i kongnitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde och forskare vid SAFER intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst.
Foto: Högskolan Skövde -
MHF:s VD Göran Sydhage berättar om MHF:s förslag om att polisinsatser mot trafikonykterhet kan utföras på distans, som ett sätt att resursoptimera Polisens arbete. Vi får också några avslutande reflektioner kring Tylösandsseminariet 2015. Med vilken känsla arbetar vi vidare med trafiksäkerhetsfrågorna 2016? Intervjuas av Angela Aylward/NTF Väst.
-
Vintern är en vacker årstid, men det är inte bara snön som faller. Vi ställde några snabba frågor till Johan Lindberg om vilka skor som räddar oss från halkan. Under 80 år har det forskats kring bilens vinterdäck. Nu har turen kommit till fotgängarna, som är i fokus i ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet. Skosulorna är helt enkelt fotgängarens vinterdäck! Intervjuas av Angela Aylward, NTF Väst
-
Så många som 3200 fotgängare skadas allvarligt i fallolyckor i trafikmiljön under ett år. Detta är mångfalt fler än de som skadas allvarligt i en kollision med fordon, vilket är cirka 150 fotgängare per år. Trots att singel/fallolyckorna sker i trafikmiljö är de inte en del av den officiella trafikolycksstatistiken. Monica Berntman hoppas på ett växande intresse för denna grupp allvarligt skadade, till övervägande del kvinnor i åldern 45+, som många får ett livslångt lidande till följd av sitt fall. Intervjuas av Angela Aylward/NTF Väst