エピソード
-
Deze keer in gesprek met Thomas de Meulder. Vanuit zijn bedrijf Groepsanalyse gaan we voor de tweede keer binnen een half jaar het gesprek aan. Waarom? Dit omdat groepsdynamiek er altijd is, zowel in positieve als in negatieve zin. Het boek groepsdynamiek in het onderwijs is zins december 2023 te uit.
Met een groepsanalyse krijg je inzicht in de dynamiek van jouw groep en het effect van jouw handelen op de groep. Een van de knoppen waar je aan kan draaien is de fysieke ruimte om voor je groep de dynamiek positief te beïnvloeden.
Lotte belicht dit vanuit een breder perspectief, waarbij de totale ruimte wordt beschouwd, inclusief het gebouw en elementen zoals akoestiek en opstellingen. Aan de andere kant deelt Thomas zijn kennis en ervaring met groepsanalyse en benadrukt het belang ervan. Het gesprek verkent dieperliggende vragen en biedt een holistische benadering van het begrijpen en beïnvloeden van groepsdynamiek.
Lees nu meer over groepsanalyse https://www.groepsanalyse.nl
Lees meer over Lot to Learn
https://lottolearn.nl
-
In deze aflevering van Lot to Learn verkennen we de wereld van het onderwijs en architectuur met Rob Clerx, mede-eigenaar van Puur Sang. Samen duiken we dieper in op het ontwerpen en realiseren van een optimale fysieke leeromgeving. We bespreken de uitdagingen van ontspullen en onderhoud in scholen, evenals het behouden van het concept van de onderwijsomgeving. Ook stellen we vijf krachtige stellingen om het gesprek naar een diepere laag te brengen. Luister nu voor inzichten en advies over het creëren van een inspirerende en effectieve leeromgeving voor de toekomst van het onderwijs.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
De fysieke ruimte om ons heen heeft een grote impact op ons welbevinden, onze productiviteit, creativiteit, manier van leren, communicatie en gedrag. Er gaan enorme investeringen naar nieuwe schoolgebouwen en herinrichting, maar het ontwerp ervan is bijna altijd hetzelfde. Scholen veranderen wel hun onderwijspraktijk, het ontwerp van hun curriculum, maar de gebouwen waarin we die toepassen zijn al sinds de jaren 40 maar minimaal aangepast. Hoe bereiden we kinderen voor op de toekomst en leggen we ze de wereld van vandaag uit? En met een likje verf en nieuwe tafels en stoelen kom je er ook niet. In deze aflevering neem ik je mee samen met Guido Putter(directeur van OBS de Singel) naar het hoe we het proces centraal hebben gezet om tot een duurzame verandering te komen voor een impact volle en passende leeromgeving die mee kan bewegen met de mogelijke veranderingen.
Meer weten over het project? Klik dan hier
Meer weten over OBS de Singel? Klik dan hier
Onderzoek vanuit NRO gericht op flexibele leerplekken. Klik dan hier
-
Illustraties de kracht van visuals in het onderwijs. Wat doen visuals en grafische vormgeving met ons als mens?
Sabine deelt haar passie voor het creëren van inspirerende leeromgevingen die zowel leerlingen als docenten stimuleren.
Wat is de impact van visuals op de aandacht van leerlingen? Sabine benadrukt het belang van op vakinhoud toegespitste aankleding om authentieke leeromgevingen te creëren die de identiteit van de school weerspiegelen.
Sabine deelt praktische tips voor het effectief implementeren van visuals in de leeromgeving. Ze benadrukt het belang van doordachte keuzes en aandacht voor de behoeften van leerlingen en docenten.
Wil je meer weten of aan de slag met grafische vormgeving binnen jullie leeromgeving?
Klik hier voor meer informatie en maak kennis met Sabine!
Of volg Sabine op Instagram
Meer weten over de fysieke leeromgeving en hoe jij deze kan inzetten? Neem dan contact op met Lotte!
Klik hier voor meer informatie.
-
We weten dat akoestiek een positieve impact heeft binnen de fysieke leeromgeving. Want gefocust werken in een open holle ruimte daar wordt niemand blij van.
In deze aflevering verwelkomt ik de Akoestiekspecialist en introduceert Brian. We gaan het gesprek aan over het belang van goede akoestiek, wat cruciaal is voor zowel docenten als studenten. Akoestiek versterkt niet alleen de stem van docenten, maar bevordert ook een natuurlijke interactie, wat leidt tot een gezonde en productieve werkomgeving. Voor studenten vertaalt dit zich naar verhoogde concentratie en verbeterde leerprestaties.
De podcast behandelt verschillende stellingen en tegenstellingen, zoals de impact van akoestiek in open leerpleinen versus traditionele klaslokalen.
Ik benadruk het belang van het vinden van een balans tussen het creëren van een goede akoestiek voor leerlingen en het bieden van de juiste omstandigheden voor leraren. Brian deelt praktische tips voor scholen om vandaag stappen te ondernemen en de akoestiek in hun leeromgeving te verbeteren.
Meer weten? Klik hier om kennis te maken met Brian
-
Zitten is het nieuwe roken toch? ‘In feite zet je de motor van je hersenen aan door te bewegen. Je brein gaat beter werken. Je denkt sneller, komt misschien eerder op nieuwe ideeën.’ Erik Scherder.
In deze aflevering ga ik het gesprek aan met Miriam. We zitten te veel, onze tieners zitten gemiddeld zelfs 10 uur per dag. Dit moet anders gezien kinderen veel van hun tijd op school door maken.
Tijdens het gesprek hebben we het over hoe we letterlijk in beweging kunnen komen binnen het onderwijs. En wat vraagt dit van de fysieke leeromgeving. Tijdens het gesprek kom je tot inzichten en krijg je praktische tips om aan de slag met de dag van morgen. Zowel voor het PO-VO-MBO.
"Ons lichaam is gebouwd om te lopen, rennen en bewegen. De beste ideeën ontstaan wanneer ons lichaam in beweging is. Denk maar aan wandelen in het bos. Dat komt doordat we onze hersenen de vrijheid geven om te fantaseren en te creëren. Maar nog steeds vinden de meeste lessen plaats in klaslokalen en de leerlingen zittend op een stoel. In deze tijd wordt stilzitten gezien als het nieuwe roken. Dus tijd om in beweging te komen!"
Meer weten over wat Miriam voor jullie school kan betekenen?
~klik dan hier~
Tijdens deze aflevering hebben we het gehad over de dynamische schooldag vanuit het model van Wim van Gelder.
~klik hier voor meer informatie~
We bespraken een de samenwerking met Muriel Weltens adviseur de gezonde schooldag (GGD Haagland)
~klik hier voor meer informatie~
-
In deze aflevering gaan we in gesprek over het onderwerp groepsdynamiek.
Met als gast, Thomas de Meulder, Thomas is oprichter van Groepsanalyse. Hij deelt zijn ervaring als gymdocent en expert op het gebied van groepsdynamiek.
Thomas benadrukt in het gesprek de sleutelfactoren in klassenmanagement, waaronder zichtbaar gedrag, onzichtbare processen en de invloed van het individu. Tijdens het gesprek bespreken we de relatie tussen groepsdynamiek en de fysieke leeromgeving, waarbij Thomas de link legt tussen groepsdynamiek, kindbehoeften en de strategische indeling van het klaslokaal.
Thomas geeft waardevolle praktische tips voor het onderwijs, met de nadruk op het begrijpen van de behoeften van de lesdoelen en het handhaven van comfortzones.
Ontdek samen met ons hoe de fysieke leeromgeving een sleutelrol speelt in het vormgeven van een gezonde groepsdynamiek. Abonneer je, deel en laat feedback achter voor meer inzichten. Tot de volgende keer op "Lot to Learn"!
Link naar de website ~klik hier~
Link naar het boek groepsdynamiek in het onderwijs ~klik hier~
-
De nieuwste aflevering van Lot to Learn staat in het teken van de invloed van akoestiek op het leerproces in onderwijsinstellingen. Lotte en Martijn Wansink van &CO bespreken hoe geluidsbeheersing en akoestiek niet alleen cruciaal zijn voor een fysieke leeromgeving, maar ook de concentratie en het welzijn van zowel leraren als leerlingen ondersteunen. Ze duiken dieper in op oplossingen voor geluid en akoestiek in het onderwijs en de ondersteunende rol ervan in de leeromgeving.
In dit gesprek beantwoorden ze vragen zoals:
Hoe beïnvloedt geluid de leerprestaties van studenten? Wat zijn veelvoorkomende akoestische uitdagingen voor onderwijsinstellingen? Op welke manieren kan de inrichting van klaslokalen de akoestiek beïnvloeden? Welke technologieën of ontwerpelementen kunnen helpen voor optimale akoestiek? Hoe kunnen scholen met beperkte middelen de akoestiek verbeteren?Meer weten over &CO klik hier
-
Welkom bij een nieuwe aflevering van "Lot to Learn," waarin we een brug slaan tussen onderwijs en inrichting.
In deze aflevering nemen we je mee naar het belang van opvoeden vanuit verbinding en hoe de fysieke leeromgeving een ondersteunende rol kan spelen in dit proces. Samen met Debby Kessels van "Opvoeden is Teamsport" bespreken we hoe trauma sensitief lesgeven en verbindend gezag in het onderwijs samengaan met het creëren van een veilig leerklimaat en hoe de fysieke leeromgeving hierbij een sleutelrol speelt.
Kijk hier voor meer informatie over Opvoeden is teamsport
Meer weten over het Event "jij bent goud waard" klik hier!
Ontdek in 5 minuten wat er gebeurt in een conflict met jezelf én de leerling, waardoor je escalaties kunt voorkomen en toch grenzen kunt stellen.
Checklist met tips ontvangen? Klik Hier!
-
In deze aflevering van Lot to Learn, bespreken Lotte en Atje de cruciale aspecten van een optimale fysieke leeromgeving in het onderwijs. Je leert de mensen en de visie achter Leeromgeving als instrument kennen.
We delen inzichten over het belang van verandering in het onderwijs, waarbij we benadrukken dat een nieuwe visie alleen niet voldoende is; het gaat erom hoe deze visie in de praktijk wordt gebracht. Daarnaast verkennen we het effect van de fysieke leeromgeving op gedrag en leren, waarbij kennis over deze elementen de basis vormt voor bewuste keuzes.
Een must-listen voor iedereen die zich bezighoudt met onderwijs en leeromgevingen.
Wil je meer weten over Atje Deinum: https://burowierda.nl
Wil je meer weten over Lotte van Egmond: https://lottolearn.nl
Wil je met leeromgeving als instrument aan de slag: https://www.leeromgevingalsinstrument.nl
Download hier de white paper van leeromgeving als instrument:
De leeromgeving als Zwitserszakmes
-
In deze afleveringen neem ik je mee naar het verhaal van Toon. Toon is een Kindcentrum met clusteronderwijs in Nijmegen. Afgelopen jaren waren ze aan het worstelen met een niet goed werkende indeling van de ruimtes op school, waardoor ook het onderwijs niet goed uit de verf kwam.
Vanuit mijn rol binnen Edux werd ik door een collega naar voren geschoven. Vanuit de vraag dat er iets met de ruimtes moet maar ze wisten niet precies wat en hoe. Toen ik kwam kijken en zei ik gelijk: "Jullie gebruiken de ruimtes verkeerd". Ja, dat snapten ze ook wel, maar ze zagen gewoon geen mogelijkheden. Sarah dacht: "Je past nooit met 35 kinderen in onze kleine instructie ruimte." Samen kwamen we tot de conclusie dat dit wel is wat ze wel wilde gaan doen. Maar daarvoor moet je hele onderwijsvorm op de schop.
Luister mee naar de aanpak om tot een inrichtingsplan, verandering en een frisse start van het school te komen.
Meer weten over Kindcentrum TOON
Meer weten over Edux
Meer weten over Lot to Learn
Meer weten over Leeromgeving als instrument
-
Dit seizoen gaan we dieper graven en onderzoeken we wat de leeromgeving nu werkelijk inhoudt en welke elementen er invloed op hebben. In deze aflevering duiken we in het boeiende concept van biophilic design, waarbij we de expertise van Lianne Bongers, een expert op dit gebied, verkennen.
Stap aan boord terwijl we aan de hand van stellingen inzicht krijgen in wat biophilic design precies inhoudt en hoe dit van toepassing is op het onderwijs. Lianne Bongers, met haar diepgaande kennis van dit onderwerp, zal ons begeleiden door de betoverende wereld van biophilic design en laten zien hoe het de leeromgeving kan verrijken.
Van natuurlijke elementen tot de psychologische impact op leerlingen en docenten - we verkennen hoe biophilic design de brug slaat tussen onze gebouwde omgeving en de natuurlijke wereld. Hoe beïnvloedt het concentratie, creativiteit en welzijn? Hoe kunnen scholen deze principes toepassen om inspirerende leeromgevingen te creëren die een blijvende indruk achterlaten?
Luister, leer en ontdek hoe biophilic design past binnen het onderwijs met praktische tips.
Wil je meer weten over Lianne Bongers en biophilic design: https://studiolime.nl/
Wil je meer weten over Lotte van Egmond en de leeromgeving: https://lottolearn.nl/
-
In aflevering 7 van deze podcast onderzoeken we de impact van innovatief meubilair op de betrokkenheid van zowel studenten als docenten in de fysieke leeromgeving. We bespreken het belang van het gebruik van nieuwe meubels en hoe het kan bijdragen aan een meer interactieve en stimulerende leeromgeving. Ook richten we ons op de noodzaak om docenten te begeleiden en trainen bij het gebruik van deze nieuwe meubels, om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen die deze bieden. Luister mee en ontdek hoe innovatief meubilair kan bijdragen aan betere leerprestaties en een verhoogde betrokkenheid van studenten en docenten.
Wil je meer weten over de aanpak en begeleiding van Leeromgeving als instrument? Neem dan snel een kijkje op de website: https://www.leeromgevingalsinstrument.nl/Wil jij aan de slag met het kaartspel Het lokaal als instrument om tot een passende opstelling voor de les van morgen te komen? Bestel deze dan hier: https://lottolearn.nl/product/het-kaartspel-het-lokaal-als-instrument-leeractiviteiten-centraal-kopie/
-
Hoe mooi zou het zijn als de complete leeromgeving van jouw onderwijsinstelling aansluit bij de onderwijsvisie, het onderwijsconcept en de waarden van de gebruikers? Ik wil dat iedereen binnen het onderwijs zich bewust is van de meerwaarde van een passende leeromgeving. Daarom betrek ik graag leerlingen, studenten en docenten bij het proces. Samen zetten we de leeromgeving in als instrument om nóg beter tot leren te komen.
-
Hoe kan het zijn dat het klaslokaal van gisteren vraagt om studenten voor de toekomst op te leiden? In deze aflevering neem ik je mee naar het veranderende onderwijs en de mogelijkheden van de leeromgeving. Wat voor omgeving hebben we nodig bij de huidige vaardigheden die studenten aan moeten leren?
-
In deze aflevering neem ik je mee naar het antwoord achter de vraag wie is onze klant? En waar heeft de 'klant' nu eigenlijk nodig?
Welke kennis hebben we nodig van onze 'klant' om tot een optimale leeromgeving te komen? Welke cijfers spreken voor zich? En waarom is de docent net zo van belang als de tastbare leeromgeving? -
Hoe belangrijk is het gesprek met de student deze tijd? In deze aflevering neemt Pien ons mee in haar beleving en ervaring. Wat vindt de student nu belangrijk, door welke bril kijkt de student eigenlijk? Het eerste gesprek met de student via Teams opgenomen om op te halen wat de student vindt. Er zijn onderzoeken gedaan naar de fysieke leeromgeving en een van de balangrijkste factoren is licht en binnenklimaat. Pien benoemd zelf een aantal keer deze twee factoren en nog veel meer. Meer weten hoe Pien ons mee neemt en ons tips geeft? Luister dan snel naar aflevering 3!
-
Bestaat de ideale leeromgeving wel en hoe ziet die er dan uit? In deze aflevering neem ik je mee naar de onderdelen binnen de ideale omgeving. Om de leeromgeving te optimaliseren heb je kennis nodig van de harde architectuur zoals het binnenklimaat maar ook het licht en kleur gebruik.
Door het optimaliseren van een krachtige, activerende en prettige leeromgeving kan er verschil gemaakt worden in leerplezier en leerresultaten. -
Als docent heb jij invloed op het leren van de ander. Wist je dat de fysieke leeromgeving een positieve invloed heeft het leren van studenten? In deze aflevering neem ik je mee in mijn verhaal en krijg je tips hoe jij het lokaal positief kan inzetten. Van klassieke busrij tot opstelling die past bij de gekozen werkvorm.
Jij hebt invloed op wat er in het klaslokaal gebeurd. Bekijk de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden.