エピソード
-
Tässä jaksossa keskustelen Gnostilaisen Seuran puheenjohtaja Pentti Tuomisen kanssa. Käymme läpi mm. seuraavia kysymyksiä: Millaisia ovat mysteeriuskonnot ja mitä mysteeri niissä tarkoittaa? Mihin gnosis viittaa ja millainen on gnostilaisuuden päämäärä ja opetusjärjestelmä? Mikä on rakkauden laki? Laita valmiit dogmit hetkeksi syrjään ja lähde mukaamme etsimään Gnosiksen valoa!
-
Ovatko ajatukset mindfulness-harjoituksen kannalta vain mielen roskasisältöä, vai onko niillä jokin syvempi merkitys? Millaisia polkuja itseoivallukseen ovat via negativa ja via positiva? Mitä shamanistinen mindfulness tarkoittaa ja miten sitä voi harjoittaa käytännössä? Ota lämmintä vaatetta ja termospullo mukaasi, ja tule mukaan laavulle istuskelemaan ja pohtimaan shamanistisen mindfulnessin syntyjä syviä!
-
エピソードを見逃しましたか?
-
This is a special episode celebrating the 90th birthday of Charles H. Lawrence. Meeting the mythologist Joseph Campbell, Charles had a turning point in his life. He started a journey through the native wisdom traditions of North America and was adopted by the Elders to carry their message to the world. On this journey, Charles first came to Finland in 1989 accompanying his legally adopted mother Carolyn Tawangyama, a Hopi Elder, on a trip to peace initiative in USSR. Since then, he has been returning back to Finland regularly. In this episode we talk about his journey through the native wisdom traditions and what it means to follow your destiny.
-
Tässä jaksossa keskustelen tutkijatohtori Johannes Cairnsin kanssa. Cairns oli vastikään HS:n haastattelussa, mutta haastattelu antoi turhan yksipuolisen kuvan hänen kokemuksistaan buddhalaisen munkin kaavuissa. Tässä jaksossa käymme läpi hänen kokemuksiaan laajemmin: Mikä sai yliopistotutkijan ryhtymään buddhalaiseksi munkiksi? Millaiset käytännön kokemukset johtivat lopulta munkkeudesta luopumiseen? Tarttuiko munkkivuosista oppeja kaavunhelmoihin ja mistä merkitys löytyy maallikon elämästä?
-
Tässä jaksossa keskustelen psykologian tohtori Oskari Lahtisen kanssa, joka on tehnyt tutkimusta mindfulness-harjoitusten vaikutuksista ja julkaissut vastikään kirjan Onko mindfulnessista mihinkään? (Basam books, 2024). Jaksossa paneudumme mm kysymyksiin:
Millaisia vääristymiä julkaistujen mindfulness-tutkimusten tuloksiin liittyy? Onko mindfulness-liikkeessä turhaa buddhalaista painolastia, jonka voisi korvata modernin psykologian kielellä? Millaisia hyviä ja huonoja ideoita mindfulness-harjoituksiin liittyy? Istahda vaikka Ikean jakkaralle, sulje silmäsi ja tuo huomiosi kuuloaistiin, kun sukellamme Oskari Lahtisen kanssa modernin mindfulness-harjoituksen maailmaan!
-
Tässä jaksossa keskustelen Juha Klaavun kanssa, joka on jungilainen kouluttajapsykoanalyytikko (IAAP, FEGAP) ja kirjoittanut kirjan "Lapsuuden kehityksellinen trauma". Käsittelemme jaksossa mm. seuraavia kysymyksiä:
Mikä on aito minuus ja mistä sen tunnistaa? Miten kehityksellinen trauma muodostuu ja voiko se kääntyä vahvuudeksi? Tekikö Jung virheellisiä oletuksia kompleksiteoriassaan, vai oliko kyse ehkä pohjimmiltaan maailmankuvan eroavaisuudesta?
Tule omana aitona itsenäsi mukaan, kun lähdemme Juha Klaavun kanssa selvittelemään objektisuhteiden, jungilaisuuden ja minätilojen kompleksista vyyhtiä. -
Tässä jaksossa vieraana on tietokirjailija Kirsti Runavik, jolta on ilmestynyt kirja Pohjoinen shamanismi (Like, 2024) ja joka tunnetaan myös Thuleian Tupa -nettisivuston emäntänä. Jaksossa paneudumme mm. seuraaviin kysymyksiin:
Onko shamanismin harjoittaminen larppaamista fantasiamaailmoihin, vai mistä siinä on pohjimmiltaan kyse? Mitä shamanistiset matkat ovat ja mitä niissä tapahtuu? Millainen matkakumppani on voimaeläin tai henkiopas? Kaiva sinäkin rumpusi esille ja liity seuraamme, kun kuljemme Kirsti Runavikin kanssa pohjoisen shamanismin maailmaan!
-
In this episode Ari-Pekka talks with Willoughby Britton, clinical psychologist, researcher and long-time meditation practitioner, who has done pioneering work in the research of adverse effects of meditation and mindfulness. She has also established Cheetah House, a non-profit organization helping people who struggle with meditation related problems.
In the episode we discuss topics such as: What kind of risk factors can lead to adverse effects of meditation? How to tell the difference between healthy and dysfunctional meditation group? What is a snake-skin principle? What is a person-centered approach to meditation?
Tutustu myös Ari-Pekan online-kurssiin, joka tarjoaa tietoa mindfulness-harjoitusten tutkituista haittavaikutuksista, sekä niiden välttämisestä yksilöllisesti rakennettujen harjoituspolkujen avulla. Tämä on tärkeä kurssi mindfulnessin harjoittajille, ohjaajille ja terveydenhuollon ammattilaisille: https://mielenlaboratorio.thinkific.com/courses/mindfulness-survival-kit
-
Tässä jaksossa Ari-Pekka Skarp keskustelee Tolkien-tutkija Jyrki Korpuan kanssa. Jaksossa käsitellään mm. aiheita: Millaisia myyttisiä rakenteita ja arkkityyppisiä jumalhierarkioita Kalevala sisältää? Kuinka vahva vaikutus Kalevalalla on ollut Tolkienin tuotantoon - oliko Tolkien Englannin Lönnrot? Onko koko kulttuurimme pohjimmiltaan laulujen luomaa? Kaiva esiin kanteleesi ja liity joukkoon, kun laulamme Jyrki Korpuan kanssa maailmaa todeksi!
-
Tässä jaksossa Ari-Pekka pohdiskelee Kätkä-tunturin huipulla elämän merkityksellisyyttä. Jaksossa tutkitaan mm. kysymyksiä kuten:
Kuka sinä olet oikeasti - kaikkien tutkintojesi ja omistustesi takana? Millaisia välineitä viisausperinteet ovat kehittäneet autenttisuuden löytämiseen? Voiko oman itseyden löytää oravanpyörän keskeltä? Kuule sinäkin Tunturiuneksijan Kutsu ja palaa oman elämäsi äärelle!
Jakson alussa luetaan Oriah Mountain Dreamerin runo "Kutsu". Taustalla kuuluu Okuda Atsuyan shakuhachi. -
Tässä jaksossa Ari-Pekka puhuu Oulun Mindfulness ry:n talviretriitillä helmikuussa 2024, jossa juhlistettiin kyseisen yhdistyksen 20-vuotista taivalta. Jaksossa perehdytään mm kysymyksiin: Ovatko meditatiiviset kokemukset ehdollistumista vapaita, vai johdatteleeko meditaatiofilosofia tietynlaisiin oivalluksiin? Kumpi on harhaa - mieli vai ilmiömaailma? Onko maailma nollia vai ykkösiä? Voiko meditaatiota tehdä itsenäisesti ilman hengellisiä auktoriteetteja? Istahda meditaatiotyynyllesi ja tule mukaan hiljentymään talviretriitin lumisiin tunnelmiin!
-
Tässä jaksossa keskustelen kirjailija, uskontotieteilijä Johannes Nefastoksen kanssa, joka on kirjoittanut kommentaarin kirjaan Taru sormusten herrasta, nimellä Menneisyyden varjo. Paneudumme jaksossa mm. seuraaviin kysymyksiin: Mitä valtasormus edustaa? Miten Tom Bombadill liittyy tarinaan? Kenen varjo Klonkku oikeastaan on? Liity mukaan sormuksen seurueeseen, joka kulkee Johannes Nefastoksen kanssa läpi Morian tulen ja valon!
-
Keskustelen joogaopettaja, tutkija Janne Kontalan kanssa Bhagavad Gitasta, josta hän on juuri julkaissut uuden suomenkielisen käännöksen ja kommentaarin. Käymme läpi mm. seuraavia kysymyksiä:
Mikä on Bhagavad Gita, jota Oppenheimerkin siteerasi ensimmäisen atomipommin räjäytystä ennen? Millainen on Bhagavad Gitan jooga ja mikä on sen suhde erilaisiin uskonnollisiin maailmankuviin? Miten Bhagavad Gita liittyy auringonpaluun juhlaan ja mitä tarkoittavat valon polku ja pimeän polku? Astu mukaan vaunuihin, jotka vievät Kurun kentälle kuuntelemaan Ari-Pekan ja Janne Kontalan keskustelua Bhagavad Gitan joogasta!
-
Tässä jaksossa keskustelen Pekka Hiltusen kanssa, joka on kristilliseen meditaatioon perehtynyt retriittiohjaaja ja uskontodialogin asiantuntija. Käsittelemme mm. seuraavia kysymyksiä: Ovatko kaikki mystiset kokemukset samaa juurta uskonnoista riippumatta? Miten kristillinen meditaatio eroaa buddhalaisesta meditaatiosta ja millaisia yhtäläisyyksiä niiden välillä on? Millaisia samankaltaisia arkkityyppisiä hahmoja löytyy niin idän uskonnoista kuin kristillisyydestäkin?
Hellitä hetkeksi dogmeistasi ja tule mukaan kun tutkimme Pekka Yrjänä Hiltusen kanssa meditaatioperinteiden juuria!
-
Tässä jaksossa podcastin isäntä Ari-Pekka Skarp pohtii tieteellisen tutkimuksen tuomia tietoja meditaatioharjoitusten haitallisista vaikutuksista. Jaksossa etsitään vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: Ovatko mindfulness-harjoitukset aina hyödyllisiä, vai voiko niihin liittyä haitallisia vaikutuksia? Millaisia haittoja meditaatioharjoitukset voivat tuoda mukanaan? Mitä vastuullisen mindfulness-ohjaajan tulisi tietää ja osata?
Ohessa blogikirjoitus samasta aiheesta: https://tietoisuustaidot.com/2021/09/16/meditaation-haitalliset-vaikutukset/
-
In this episode I will be talking with Connie Zweig, who is retired psychotherapist and awarded author of several bestseller books on shadow work, meditation, awakening and more. We will be addressing questions such as What is Holy longing? How can we meet our shadow on the spiritual path? What does shadow work involve?
-
Tässä jaksossa keskustelen Jussi Sohlbergin kanssa, joka toimii tutkimuskoordinaattorina Kirkon tutkimus- ja koulutusyksikössä. Käsittelemme muun muassa teemoja: Mitä kaikkea uushenkisyys pitää sisällään ja miten se eroaa perinteisestä uskonnollisuudesta? Omaako ihminen rajattoman potentiaalin, joka pitää vain löytää ja valjastaa? Voiko ihminen rakentaa autenttisen henkisen polun itse, vai tarvitaanko siihen perinteen auktoriteetti? Ole sinäkin "spiritual, not religious" ja tule mukaan, kun tutkimme uushenkisyyttä Jussi Sohlbergin kanssa!
-
Pidämme yhdessä Nina Pyykkösen kanssa Symbolin Voima - retriitin 14.-17.9.2023. Retriitti pidetään Lapin parhaaseen ruska-aikaan Kittilän kupeessa Loihtuassa. Lisätietoja ilmoittatumiseen löydät osoitteesta www.mielenlaboratorio.fi/symbolin-voima Tässä jaksossa keskustelemme symboleista ja niiden parissa työskentelystä Carl Jungin kehittämän aktiivisen imaginaation ja shamanististen perinteiden valossa. Vastaamme muun muassa kysymyksiin:
Mikä on symboli ja millaista voimaa se sisältää? Miten symbolien kanssa työskennellään ja miksi se on tärkeää? Onko oudompaa matkustaa oman imaginaation maisemissa, kuin istua elokuvissa katsomassa muiden kuvitelmia? Nosta imaginaatiokakkulat nenällesi ja anna mielikuvituksen lentää, kun tutkimme Nina Pyykkösen kanssa Symbolin Voimaa! -
In this episode I have a privilege to discuss with Ken McLeod, who began his study and practice of Buddhism in 1970 under the eminent Tibetan master Kalu Rinpoche. We will be doing in-depth exploration of topics such as What is clear empty knowing - and how does it relate to deity practice of White Tara? How can prayer and meditation come together? Is it possible to follow a ready-made spiritual path?
Ken McLeod began his study and practice of Buddhism in 1970 under the eminent Tibetan master Kalu Rinpoche. After completing two three-year retreats, he was appointed as resident teacher for Kalu Rinpoche’s center in Los Angeles, California, where he developed innovative approaches to teaching and translation. After his teacher’s death in 1989, Ken established Unfettered Mind, a place for those whose path lies outside established institutions. His published works include The Great Path of Awakening, Wake Up to Your Life, An Arrow to the Heart, Reflections on Silver River, A Trackless Path and The Magic of Vajrayana.
Here are some blog post in Finnish I wrote on his book Trackless path: https://tietoisuustaidot.com/2016/07/23/poluton-polku-1-1/
-
Tässä jaksossa on toinen osa keskustelustamme munkki Johannes Jhānasubhon kanssa. Käsittelemee muun muassa kysymyksiä: Millainen on proge-munkin maailmankuva? Millaisia uhrauksia munkkeuteen liittyy ja mitä se antaa? Onko selibaatti hankalaa tai ylipäänsä tarpeellista?
Ota keskitien asenne ja laskeudu miellyttävään syvämeditaatioon, kun tutkimme munkki Johannes Jhānasubhon kanssa modernin buddhalaisuuden maisemia!
- もっと表示する