エピソード
-
Gjennom 50 år har Lausannebevegelsen vært en viktig felles plattform for den globale evangelikale misjonsbevegelsen.
- Ingen annen plattform har betydd mer for å få evangeliet lengst mulig ut, sier daglig leder Per Birkeli i Norea Mediemisjon.
Sammen med professor Lars Dahle i systematisk teologi ved NLA, og daglig leder i Damaris, er Birkeli gjest i dagens episode av Misjonspuls.
Du får høre mer om bakgrunnen Lausannebevegelsen, hvorfor det er viktig at det er en pakt og hva denne betyr for en liten norsk misjonsorganisasjon som fokuserer på de unådde.
Hovedtema i denne podkasten er de unådde og betydningen av media for å nå dem.
-
Josva og Kaleb var de eneste av speiderne som kom tilbake med positive nyheter da Israel skulle innta det lovede land. I dag speider vi etter de som enda ikke har fått muligheten til å høre om Jesus, og dette er en dugnad som både du og jeg kan ta del i.
Bibelens Josva har gitt navn til organisasjonen som i dag ligger fremst i å kartlegge hvilke folkegrupper som er nådd og ikke av evangeliet. Men Joshua Project er helt avhengig av at kristne organisasjoner og enkeltpersoner over hele verden melder inn siste nytt om situasjonen i sine arbeidsområder.
I denne podkast-episoden av Misjonspuls skal du få svar på hvordan vi i Norea kartlegger og vurderer hvilke folkegrupper vi skal rette våre medieprosjekter mot. Sammen med de fleste andre misjonsorganisasjoner og kirker som retter arbeidet sitt mot unådde folkegrupper, har Joshua Project blitt et viktig verktøy for å prioritere satsingen. Roald og Jostein samtaler i denne episoden med Duane Frasier fra Joshua Project om status for verdensmisjonen og hvordan det jobbes med å kartlegge situasjonen globalt.
Du vil få vite hvorfor vi stadig snakker om 2 %. Hvem er de minst nådde av de minst nådde, og hva har promille med kristen misjon å gjøre? Bli med oss i et dypdykk i det som er vår hjertesak: de unådde.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Hvordan kan et land som Tanzania, som har en av verdens største lutherske kirker, fremdeles ha betydelige unådde områder og folkegrupper?
Vi håper å kunne gi deg noe av svaret, når vi i denne episoden ser nærmere på det landet som Jostein kaller for "Afrikas vakreste".
For å finne noen av de områdene i Tanzania som er vanskeligst å drive misjon i, så beveger vi oss ut mot kysten, nærmere bestemt øygruppen Zanzibar, og vi har med oss Elisabeth Lillebø Sæth som kjenner området godt. Hun har nylig besøkt denne idylliske øygruppen, og forteller oss om "baksiden av postkortet". Her er hverdagen krevende. Det er svært få lokale kristne, mye forfølgelse og press, unge jenter som tvangskonverteres til Islam osv.
Likevel er det oppmuntrende å høre hvordan et mediemisjons-arbeid på kort tid har slått rot og fått stor betydning. Og bak oppstarten av dette misjonseventyret ligger det en veldig spesiell historie om en eldre dame fra Norge som ble minnet av Gud. Lytt, og del gjerne videre.
-
Ved siden av Nord-Afrika er dette den regionen i Afrika med flest unådde folkegrupper. Store deler av regionen preges av voksende radikal islam, og både Al Qaida og IS er i ferd med å få stadig sterkere grep flere steder. Rundt 500 folkegrupper i Vest-Afrika regner som å være unådde. Disse har til sammen 170 millioner innbyggere. Mange av disse folkegruppene lever i områder totalt avskjermet fra evangelisk virksomhet på grunn av religiøse, politiske, eller geografiske stengsler. Nesten halvparten av innbyggerne i regionen er under 15 år.
Vi har med oss den engasjerte Fredrik Berge, som bor og virker som misjonær for Misjonssambandet i regionen. Han har forsket på fenomener som trolldom, og har virkelig mye interessant å fortelle. Jostein Sæth, programleder, har også bodd og vært misjonær i disse områdene, så denne episoden gir deg virkelig mye inside informasjon!
Jihadist trusselen har bare økt i Vest-Afrika de siste årene. Når misjonærene må ut, så blir media en ekstra viktig støttespiller. For når ikke misjonærer er fysisk til stede, så kan det distribueres gode kristne programmet på mediespilleren, og mange steder også på radio.
-
Du har sett det i nyhetene; demonstranter og politi ryker sammen i gatene, folket er i opprør. Mange er drept, enda flere arrestert. Hva skjer egentlig i Iran for tiden? Og hvordan er statusen for kristen misjon midt oppi alt? I denne episoden får du et brennaktuelt innblikk i en situasjon som nærmest er for revolusjon å regne. Til å kommentere det hele, til å gi oss førstehåndskunnskap, har vi fått med oss programleder Reza Jafari hos vår partner SAT-7 Pars. Han gir oss et veldig interessant innblikk i en meget spesiell situasjon, samtidig som han formidler hvor strategisk viktige de kristne TV-sendingene er.
Bli med når Jostein og Roald tar misjonspulsen på Iran!
-
I de unådde områdene der Norea jobber, er mange steder mer enn 50% av befolkningen under 25 år.
I denne episoden ønsker vi å la ungdommene selv komme til orde. Vi skal bli kjent med deres herlige og smittende engasjement. Noreas trainee, Kjetil Haugland og ungdomsleder Maria Vaage Skårdal forteller om hvorfor de brenner som de gjør og hvordan de fikk kallet til misjon. Vi får høre dem fortelle om den gryende ungdoms-bevegelsen de ser i Norge gjennom «Unge for nådde». Vi får høre om de karakteristiske «tre streker på hånda», og dessuten får vi bli med dem på en utrolig spesiell studietur til Sentral-Asia, hvor man uten å overdrive må kunne si at det skjedde helt ekstraordinære ting.
Denne episoden vil du ikke gå glipp av, og vi håper du deler den med andre som er interessert i misjon, og som trenger å oppmuntres av ungdommelig frimodighet, samt av å se Guds ledelse. Kanskje vi heller burde kalle denne episoden for «Guds finger»?
-
Historien om Nord-Kypros er spesiell, og for mange ukjent. I dag tar vi turen til dette spesielle landet som kun er anerkjent av Tyrkia. Hva skjedde her, hvordan kan det ha seg at nærmest ingen kjenner Jesus på Nord-Kypros? Vi ser nærmere på historiske høydepunkter, i både gammel Bibelhistorie, samt i nyere historie. Du blir også kjent med kyprioten Kemal, som etter 50 års tjeneste blant unådde på Nord-Kypros kjenner at kreftene er i ferd med å ta slutt. Ytterst få har tatt stedet til kristen tro, og ingen ser ut til å stå klare til å ta over etter ham. Kan etablerging av en ny kristen FM-radiostasjon være Kemals bønnesvar?
-
Når evangeliet skal forkynnes i stengte områder, bruker Norea Mediemisjon som regel lokale program-produsenter. I denne episoden får du høre hvordan et slikt partner-samarbeid kan se ut. Ikke minst får du flere sterke vitnesbyrd; oppmuntrende historier om hvordan mennesker i ulike situasjoner får hjelp, både menneskelig og åndelig. I denne episoden fokuserer vi mest på samarbeidet som vi har med SAT-7. Og i dette samarbeidet snakker vi virkelig om muligheter - ja vi kan godt slå på stortromma og si formidable muligheter. Det er nemlig sånn at hele 99% av befolkningen i Midtøsten og Nord-Afrika har parabol-antenne; 100 millioner tyrkisk-talende, 100 millioner farsi-talende, og så mange som 320 millioner arabisktalende kan tune seg inn på SAT-7, og få høre de gode nyhetene om Jesus Kristus via TV-skjermen. Vi snakker potensielt om et publikum her på over en halv milliard mennesker! Hva får disse menneskene så servert når de benker seg foran apparatene? Og hva om de trenger hjelp, sjelesorg, veiledning, eller rett og slett å bli satt i kontakt med lokale troende? Hvordan blir de fulgt opp? Til å hjelpe oss med gode eksempler, og ferske inntrykk fra reise, har vi nok en gang fått med oss informasjonsleder Harald Endresen i studio. Ellers er programledere som vanlig informasjonskonsulent Roald Arnesen og administrasjonsleder Jostein Sæth.
-
I denne episoden skal vi til India, verdens nest største unådde land. Utrolige 2000 unådde folkegrupper i ett og samme land. Her satser vi nå inn mot et folk som kalles "R-folket". Vi arbeider sammen med vår partner TWR, og arbeidet baserer seg på såkalte "Radio home groups", en metode som har vist seg veldig effektiv. En av mange historier lyder slik: "En leder av en landsby i India var i en krise. Sønnen hans led av kramper. De tok sønnen med til alle heksedoktorene, men ingenting hjalp. Noen sa: "Gå til en kristen for å få forbønn." Så de reiste flere mil for å finne noen kristne, og de endte opp i en «Radio Home Group». De kristne der ba for gutten, og Gud helbredet ham fullstendig. På grunn av dette miraklet tok mannen imot Jesus som Frelser og startet en Radio Home Group i sin egen landsby. I dag har 900 mennesker i landsbyen hans kommet til Kristus!" Bli med til spennende India!
-
Hørt om sporten Buzkashi; verdens villeste sport, og "nasjonalsport" i Afghanistan? I denne utgaven av Misjonspuls serverer Jostein og Roald deg noen litt artige, men også noen alvorlige fakta om Afghanistan, dette landet med en så brutal historie. Av alle land i verden ligger Afghanistan nederst på FN´s "lykke-indeks" - og det gjorde de selv før Taliban overtok makten i 2021. Hvordan står det så til med kristen tro her? Og hvordan har man det, om man bekjenner troen på Jesus her? Hvordan kan vi arbeide sammen med lokale partnere for å nå dette vanskelig tilgjengelige landet, hvor 3/4 består av vanskelig tilgjengelige fjellområder, med evangeliet? Hvordan kan vi støtte, oppmuntre og være til hjelp for de kristne som nå er så ekstremt utsatt for forfølgelse? Vi håper du blir litt klokere av å lytte til Misjonspuls, og vår bønn er at du også blir inspirert!
-
Hørt om 4/14-vinduet i 10/40 vinduet? I denne episoden av Misjonspuls tar vi pulsen på situasjonen for barn og unge blant de unådde, og vi har en gjest som har god greie på dette, nemlig Brit Kari Urdal. Når vi snakker om unådde folkeslag så er faktisk over halvparten av befolkningen her barn og unge. Mange av dem lever under svært røffe kår som barn aldri skulle vært utsatt for. Millioner av barn er på flukt fra krig, uro og sult, og bare i Midtøsten har 15 millioner barn falt ut av skolegang den senere tid, mye takket være pandemien. Har vi noe å tilby alle disse? Ja, i høyeste grad, og responsen er overveldende. I denne episoden får du historier om håp tross håpløshet. Du får også lære om det vi kaller "frontier groups", de aller minst nådde blant de såkalte unådde.
PS: Del gjerne Misjonspuls med dem du tror kan ha glede av det:-)
-
Bli med "behind the scenes" i prosessen som fører frem til storsatsningen «Arven etter Adam». Det som på et tidspunkt så ut til å være en skikkelig nøtt, en knipe, det viste seg å være en kjempemulighet. Og i ettertid ser vi Guds finger. Norea måtte våge en del med dette prosjektet, men så opererer vi også i en trosbransje, som Jostein minner oss om.
Normalt pleier vi i misjonspuls å ta tempen på geografiske områder av verden, og bestemte folkegrupper, men denne gangen går vi løs på et språk, nemlig Swahili. Et veldig strategisk språk i misjonssammenheng. Millioner av unådde har swahili som morsmål, og det er politisk nøytralt. Hva kan da være mer strategisk enn en storsatsning på kristent barne-tv på Swahili?
Daglig leder i Norea Mediemisjon, Per Birkeli, er med som gjest i denne episoden. Han forteller om da han for alvor ble tent for dette prosjektet. "Da Roger Gihlemoen på sin eminente måte tegnet opp den store visjonen for prosjektet, og de store mulighetene som en slik stor filmserie kan gi oss for å bryte nytt land, for å nå inn i nye, mørke områder, da fikk jeg virkelig troen på prosjektet", sier han, og forteller fra en spennende prosess. Han presiserer også at man trenger folk som ber for et slikt prosjekt som dette, for "når vi går inn i områder der onde åndsmakter har vært enerådende i hundrevis av år, så blir det kamp", sier han.
I denne episoden får du et unikt innblikk i hvordan en misjonsprosjekt ser dagens lys. Programledere er som vanlig Jostein Sæth, administrasjonsleder i Norea, og Roald Arnesen, informasjonskonsulent.
-
I denne episoden reiser vi til den arabiske verden, som består av 22 land i Midtøsten og Nord-Afrika. Vi ser generelt på hvem araberne er, hvordan situasjonen generelt er her mtp nådd/unådd, og mulighetene som har oppstått som følge av sosial uro og den såkalte arabiske vår. Du får høre om en mann som forteller om da han møtte Islams dødsengel i egen person, og hvordan frykt for døden ble hans drivkraft. Du får høre blant annet høre om det vi anser for å være verdens viktigste kvinnesak; vi ser spesielt på kvinners situasjon i disse landene; hvordan de ligger under for et religiøst og samfunnsmessig åk, og hva som skal til for å gi dem verdighet. For å kunne dykke ned i dette på en skikkelig måte har vi med oss Elisabeth Lillebø Sæth, Norea´s koordinator for Håpets kvinner. Hun kjenner situasjonen til disse kvinnene godt, og har med seg sterke historier om undertrykkelse: "Hvordan kan jeg ha tro på meg selv når alle andre vil at jeg skal føle meg liten og mindreverdig?» Og mest av alt får du høre om hvordan disse undertrykte kvinnene reagerer når de blir kjent med Jesus Kristus: "Wow, kan Jesus virkelig gjøre så mye? For å være helt ærlig, så er dette helt nytt for meg. Jeg vet at Mohammed, profeten vår, ikke kan gi meg dette. Jeg vil så gjerne tro at jeg kan bli båret gjennom vanskelighetene, og at Gud kan ordne en plass for meg i himmelen. Jeg ønsker å ta imot Jesus, men mannen min sier at jeg er gal. Jeg ønsker å være fryktløs sammen med Jesus.»
Det er dette arbeidet vi anser som verdens viktigste kvinnesak! Kan vi nå kvinnene i disse områdene med budskapet om Jesus, ja så kan det arabiske samfunnet og kulturen endres innenfra.
-
I denne episoden ser vi på et land hvor vi har hatt arbeid i ca 50 år, nemlig Etiopia. Radioen har hatt en sentral rolle i den enorme kristne veksten her, og nå har vi lagt om strategien her. Det har ikke vært enkelt, det vil du få et innblikk i når du lytter, men det har vært nødvendig for å kunne fokusere på nye og unådde områder. Norea er, og skal være "en spesialenhet for vanskelige misjonsoppdrag".
Hvor fristende kan det ikke være å engasjere seg i områder hvor misjonsarbeidet ser ut til å fungere godt. Men, «Alle kan ikke gå dit hvor det kristne arbeidet ser ut som en suksess, noen av oss må gå dit hvor det er vanskelig». Dette er en av uttalelsene du møter i denne episoden.
Vi tar deg med til Etiopia, nærmere bestemt Afar folket - et nomadefolk som holder til nord i Etiopia (i grenseområdene Etiopia, Eritrea og Djibouti). Dette er et av de varmeste og tørreste områdene i verden.
Hos Afar-folket finnes så godt som ingen kristne, kun 0,08%. Dette er grunnen til at Norea nå setter inn kreftene her.
I studio møter du som vanlig Jostein Sæth og Roald Arnesen, som gir oss et innblikk i situasjonen for dette folket .
Bli bedre kjent med Etiopia, og med nomadefolket Afar!
-
Finnes det unådde i Norge? I denne episoden av misjonspuls drøfter vi situasjonen når det gjelder våre nye landsmenn. Er det ikke sånn at misjonsmarken har kommet ganske nær oss? Hvordan formidler vi evangeliet til dem når barrierene med språk og kultur står så til de graden i veien? Du får høre fra folk med erfaring på området. Og om en spennende løsning, et verktøy som kan hjelpe oss alle med å overkomme barrierene vi møter.
-
Tyrkia er på mange måter kristendommens utgangspunkt, iallfall om vi skal se på hvor hedningemisjonen startet. Det var her Jesu tilhengere først ble kalt "kristne" (Antiokia). Her, i Lille-Asia, lå mange av de menighetene vi leser om i Det nye testamentet; efeserne, kolloseerne, tessalonikerne osv. Her lå også alle de syv menighetene som nevnes i Åpenbaringen. Hvorfor er det slik at i dette historiens første misjonsland er det så ekstremt få kristne i dag? Hva har skjedd langs veien? I denne episoden av Misjonspuls får vi besøk av Harald Endresen som gir oss førstehåndsinfo om Tyrkias historie. Vi tar som vanlig pulsen, og ser på både utfordringer og muligheter. Her får du mye nyttig info spekket i en ca 20+ minutter lang episode. Vi håper du liker den!
-
Det viktigste med denne podcast-episoden er ikke at vi toucher innom verdens største øgle, Indonesias fabelaktige geografi, særegne kultur, og flere andre funfacts om Indonesia - nei, målet med denne episoden er nøyaktig det samme som med alle Misjonspuls-episodene: Å ta pulsen på arbeidet med å nå de mange unådde folkegrupper. Du vil få høre at norsk mediemisjon har drevet pionér-arbeid i Indonesia siden 1970-tallet, og at vi akkurat nå er i oppstarten av et nytt og spennende pionerprosjekt i Indonesia. Som du sikkert kan høre at vi er svært begeistret for denne spennende nyvinning, som - hvis den lykkes - kan oversettes til mange flere av de 235 unådde folkegrupper i Indonesia. Prosjektet dreier seg om å gi relevant og nyttig praktisk hjelp for hverdagslivet, hånd i hånd med bibelsk forkynnelse - på stammens lokale språk. I mange av stammene har de aldri hørt noe slikt før. Vi har denne gangen fått med oss Per Birkeli, daglig leder i Norea mediemisjon. Han har bodd 4 år i Indonesia, og gir oss virkelig verdifull innsikt. Her får du altså fersk førstehåndskjennskap til misjon i dette fantastisk spennende landet. Dette vil du ikke gå glipp av!
-
I Eritrea er det mange stengte dører. Det er svært vanskelig å være en Jesu etterfølger i store deler av landet, ikke minst om man vil være frimodig og dele evangeliet. Mange troende sitter fengslet under umenneskelige forhold. Men stengte dører er ikke stengte for Gud. Vi opplever nå det som Paulus så mange ganger fikk oppleve; Gud gikk foran og åpnet dørene. Og han så ikke på motstand som noen hindring. Han forklarer til korinterne: "I Efesus blir jeg til pinse. For en dør er blitt åpnet for meg, stor og virksom, og det er mange motstandere." 1 Kor 16,8-9
I denne episoden av Misjonspuls får du høre Jostein og Roald samtale om de rådende forhold i Eritrea, om eritreere de har møtt som har gjort uslettelige inntrykk, og aller mest om denne store døren som Gud har åpnet for vårt prosjekt akkurat nå. Du får også en hilsen fra leder for den lutherske kirken i Eritrea.
-
Hvordan når man inn i et hermetisk lukket land med evangeliet? Finnes det en vei inn hvor grensevaktene ikke kan stoppe oss? I denne episoden tar vi pulsen på det vi kan kalle for verdens mest lukkede land. Vi ønsker av sikkerhetshensyn hverken å skrive eller si navnet på landet, fordi det kan skade arbeidet vårt der. Men du skjønner nok raskt hvilket land det er snakk om.
Episoden gir deg en eksklusiv reiseskildring fra en som nylig har vært inne bak grensene, ferske - og ikke minst nyanserte inntrykk, og du får vite hvordan vi faktisk når inn til dette unådde folkeslaget med evangeliet.
Verdens mest lukkede land - det er faktisk mulig å nå inn!
-
I denne episoden får du et unikt innblikk i dagens situasjon i Kina, dette enorme og mangfoldige misjonslandet hvor norske misjonærer har vært så sentrale. Hvordan er det med kristendommens plass etter de store vekkelsene vi har vært vitne til i nyere tid? Hvordan kan det ha seg at så mange folkegrupper i Kina fortsatt regnes som Unådde? Vi samtaler om trender og utvikling, strategier og mål, når vi i dag tar misjonspulsen på Kina. Ikke minst så får du stifte bekjentskap med en spennende folkegruppe som er preget av animisme og folketro, og dermed vanskelig å nå. Hvordan finner man tilknytningspunkter når et folk ikke har noen referanser til kristen tro? I denne episoden av Misjonspuls får du innblikk i hvordan vi forsøker å gripe an denne utfordringen.
- もっと表示する