エピソード
-
Er is één thema waar je Bertjan Verbeek (RUG) midden in de nacht voor wakker kunt maken en waar hij dan moeiteloos over kan beginnen: de Suezcrisis. Deze ogenschijnlijk relatief onbelangrijke bladzijde in de geschiedenis van het Midden-Oosten vind Verbeek juist ontzettend belangrijk. Niet alleen om de positie van Egypte en Israel te begrijpen, maar toch ook zeker die van de Westerse grootmachten. Kortom: een interessante geschiedenis-aflevering, waarbij we deze keer vrij gemakkelijk de schakel naar het nu kunnen maken.
De column komt van Alexander Valeton van Media HQ.
Je gastheer is, zoals altijd, Jos Hummelen. Deze keer vergezeld door Joeri Nortier, bekend van De Africast.
Mizrach is onmogelijk zonder de hulp van Maror. -
Jaarlijks trekken er jonge Europese, en dus ook Nederlandse Joden naar Israel om daar een stukje van zichzelf te ontdekken. We spreken één van de reisleiders van deze fameuze Birthright Trip en vragen Tamar Efrati gelijk maar om wat vooroordelen over deze reis de wereld uit te helpen.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
エピソードを見逃しましたか?
-
Er is in Nederland verbazingwekkend weinig interesse voor de spil in heel wat spannende geopolitieke situaties in het Midden-Oosten: Jordanië. De koning van Jordanië heeft in het binnenland (vluchtelingen) en het buitenland (permeabele landsgrenzen) grote uitdagingen. Van dr. Joas Wagemakers (UU) krijgen we een interessant perspectief op dit koninkrijk, dat als een puzzelstukje in het Midden-Oosten past. Hierbij hebben we natuurlijk weer extra oog voor de complexe relatie tussen Jordanië en Israel.
Je gastheren zijn Jos Hummelen en Aron Vrieler.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
Lucien van Liere (UU) schreef o.a. het boek 'Things of Conflict', waarin hij aandacht vraagt voor de zichtbare en soms tastbare dimensie van conflict. Van Liere geeft een wetenschappelijke blik op de rol van religie bij conflict en wijst op de rol van 'dingen'.
Je gastheer is Jos Hummelen.
Mizrach was onmogelijk geweest zonder de hulp van Maror. -
Bij Turkije denken we weleens aan een brugland tussen 'Oost' en 'West'. Wat zijn precies de redenen daarvoor? Wat zien we over het hoofd met die blik? En wat bepaalt de ontwikkelingen nu tussen Turkije en zijn buren?
In deze aflevering nemen we je mee door de politiek en geschiedenis met Enno Maessen, professor politieke geschiedenis en Turkije-kenner aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde onlangs een 'Representing Modern Istanbul'. Ook gaan we in op de bijzonder ontstuimige relatie tussen Turkije en Israel.
Gastheer is Jos Hummelen, met co-host Hakan Bakar.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror.
-
De Heilige Kruiskerk, De Tempelberg, de Al Aqsa-moskee... Al deze plekken vallen formeel onder het gezag van de koning van Jordanië. Hoe zit dat precies? En zorgt dat niet voor conflicten?
Je hoort Dr. Joas Wagemakers van de Utrecht Universiteit. Hij is Islamoloog en heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in Jordanië.
Mizrach Mezze wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
Als we zeggen dat Israel zich aan internationaal recht moet houden, wat bedoelen we dan eigenlijk? Wat is 'internationaal recht' en wat beslist niet? Matthijs de Blois en Andrew Tucker van Thinc laten hun licht schijnen over deze vragen.
Uw gastheer is Jos Hummelen.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
Laurien Vastenhout (NIOD) geeft wat meer context bij het fenomeen 'Joodse Raad', een thema waar veel controverse over bestaat. Zij schreef het boek 'Between Community and Collaboration'.
Je gastheer is Jos Hummelen.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
Wat zijn de scherven van wat het Westen gedaan heeft in het Midden-Oosten en Noord-Afrika? Hoe beïnvloed dat onze positie aldaar? Abraham Boxhoorn (Webster University) is oud directeur van de Atlantische Commissie en is te gast in Mizrach om wat fabeltjes de wereld uit te helpen. Zo vind hij de stelling dat alle interventies uiteindelijk altijd om brandstoffen te doen zijn, iets te gemakzuchtig. Verder gaan we het hebben over thema's als klimaatverandering en wapenbeheersing.
De column komt van de hand van Arthur van Amerongen.
Je gastheer is Jos Hummelen.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
In deze aflevering hoor je Alex Krijger. Hij is geopolitiek analist bij Krijger & Partners in Den Haag. Hij is de man die je uit kan leggen hoe de Iron Dome werkt, waarom dit high-tech systeem zo gewild is en wat strategische veranderingen op de grond zijn, door de komst van deze luchtafweer.
Uw gastheer is Jos Hummelen. Montage door Aron Vrieler.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
De oorlog in Oekraïne is de grootste uitdaging op het gebied van veiligheid in Europa en beheerst het nieuws. Maar wat betekent het eigenlijk voor de rest van de wereld, en in het bijzonder voor het Midden-Oosten? Is het daar ook een issue van veiligheid, of zien deze landen het ook als politieke kans? Wat is de complexe rol van Israel, dat het thuis is van grote groepen migranten uit zowel Rusland als Oekraïne?
Over deze en andere vragen gaan we in gesprek met Alex Krijger, geopolitiek analist en oprichter van advisbureau Krijger & Partners.
-
Met de Midterms in aantocht kijken we, net als de Amerikaanse kiezer, naar Bidens visie en wat hij heeft bereikt in het Midden-Oosten. Dat doen we met Koen Petersen, Amerika-deskundige vanuit Bij Guusjes in Utrecht. Dit laatste zorgt voor een wat mindere kwaliteit van de opname, waarvoor excuses.
Je vaste gastheer is Jos Hummelen en dit is het laatste nieuws betreffende Biden als het gaat om zijn Midden-Oosten beleid.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
Speciaal voor Rosh Hasjana wijken we een klein beetje af van het standaard-format van Mizrach. In Ets Haim spreken Aron Vrieler en Jos Hummelen prof. Irene Zwiep (UvA). Op deze bijzondere plaats filosoferen zij over Joodse (Europese) identiteit aan de hand van drie grote (mannelijke) Joodse denkers: Maimonides, Spinoza en Mendelssohn. Tuvit Shlomi doet vanuit Jeruzalem een duit in het zakje en wijst op pluraliteit, maar ook op Joodse identiteit van (ver) buiten (West) Europa, je hoort haar in de column.
Verder lezen?
Maimonides: Joel L. Kramer, Maimonides. The Life and world of one of civilization's greatest minds (2010) Spinoza: Steven Nadler, Spinoza. A life (meest recente editie Cambridge 2018) Mendelssohn: Alexander Altmann, Moses Mendelssohn. A biographical study (paperback Littmann Library 1998)De laatste publicatie van Irene Zwiep vind je hier.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
In het huidige publieke discours en in wetenschappelijk onderzoek worden twee termen gebruikt voor de anti-joodse campagne van de nazi's (1933-1945): De Shoah' in het Hebreeuws en 'de Holocaust' in de meeste andere talen. Deze twee termen zijn niet de termen die de vervolgden en de overlevenden zelf gebruikten tijdens de periode zelf en in de eerste jaren na 1945. Waarom zijn de belangrijkste termen die wij vandaag gebruiken niet de termen van de overlevenden? Bovendien: wanneer zijn deze termen, die niet specifiek zijn bedacht om deze gebeurtenis aan te duiden, maar woorden zijn die hun oorsprong vinden in de woordenschat van het Bijbels Hebreeuws en het Oudgrieks, de overhand kregen. En wat waren de omstandigheden en ontwikkelingen waardoor ze werden omarmd en verankerd werden? Je hoort het in deze korte podcast.
Dan Michman is hoofdonderzoeker van Yad Vashem in Jeruzalem.
Je presentator is Jos Hummelen.
Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
Frank Heemskerk is secretaris-generaal van de European Round Table for Industry, maar dat is niet de enige reden dat we hem willen spreken om meer gevoel te krijgen bij de economische verhoudingen in de regio.
In deze podcast kom je erachter waarom je het altijd over 'Good Governance' en 'Rule of Law' moet hebben als je een economie wilt beoordelen. En waarom de haperende Palestijnse economie niet alleen maar het resultaat is van restrictief Israelisch veiligheidsbeleid. Op deze manier zijn Israel en de Palestijnse Gebieden een interessante en leerzame showcase voor andere gebieden in het Midden-Oosten en daarbuiten.
In de podcast hebben we het onder andere over deze rapporten:
MENA Economic Update
World Development Report; Governance and the Law
Uw gastheren zijn Jos Hummelen en Aron Vrieler.
Mizrach wordt mede mogelijk gemaakt door Maror. -
Tamar Efrati was voorzitter van de CIDI Jongerenorganisatie, genaamd CIJO. Inmiddels is zij vrijwilliger voor het Israelische initiatief genaamd 'Shrinking the Conflict'. Hoe kun je op een apolitieke manier toch zorgen dat er beweging is, beweging richting vrede tussen Israeli's en Palestijnen? Tamar vertelt met passie en smaak van haar drijfveren en bezigheden in Israel.
Uw host is als gebruikelijk Jos Hummelen (CIDI).
Wil je meer weten over hoe de Israeli's naar de mogelijke oplossingen van het conflict kijken en wat hun zorgen zijn, lees dan het boekje van Yaakov Amidror. Deze kun je bij CIDI via de webshop bestellen of tref je online als PDF.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
Bart Groothuis is Europarlementariër voor Renew Europe, hij vertelt host Jos Hummelen en co-host Aron Vrieler over desinformatie, cyber en Israelische spysoftware van de NSO-group.
In de rubriek 'de verdieping' krijgt u de volgende tips:
-Volg Rudy Bouma van Nieuwsuur
-Volg Peter Burger van Factcheckers
-Kijk op EU vs. Desinfo om te zien wat zij doen.
Mizrach wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
Ralph Dekkers is Midden-Oosten correspondent voor De Telegraaf en Elsevier en praat ons bij over de eerste weken van Yair Lapid als interim premier van Israel. Hij ontmoette Macron en Biden en probeert voor de verkiezingen de zogenaamde 'premiersbonus' te innen.
Deze Mezze is naar aanleiding van dit stuk op cidi.nl
Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Maror. -
In deze aflevering hoor je Leo Kwarten over zijn grappige en leerzame boek 'Arabist onder Arabieren'. Deze arabist en antropoloog uit Gierhoorn heeft de hele regio doorgekruist en sprak met mensen uit alle lagen en nu dus ook met Jos Hummelen en Aron Vrieler van CIDI. Daarom komen we ook te spreken hoe men in het Midden-Oosten over Joden en Israel praat.
Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Maror.
-
Aleida Heuvelman schreef voor CIDI een vijfdelige serie waarin ze Joodse jongeren aan het woord laat over hun ervaringen met hun Joods-zijn en antisemitisme. Zij gaat in gesprek met Jos Hummelen en Aron Vrieler. Aron is expert op gebied van antisemitisme bij CIDI.
De artikelen van Aleida tref je hier.
Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Maror. - もっと表示する