エピソード
-
Är det korruption som ligger bakom att världen inte är en bättre plats?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Korruption är ett gift och när tillräckligt stor del av samhällskroppen infekterats är det nästan omöjligt att bli av med rötan.
-
Tropiska sjukdomar kommer allt närmare oss.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Livsfarliga myggburna virus, monsterfästingar som sprider blödarfeber och dödliga havsbakterier som frodas under badsäsongen. Den svenska sommaridyllen hotas av en rad infektionssjukdomar som kryper allt närmare våra breddgrader i takt med att klimatet blir varmare.
Europa har länge varit förskonat från många av de farsoter som skördar miljontals människoliv i den globala södern. Engagemanget kring att ta fram läkemedel och vaccin har varit svagt, liksom intresset att forska på orsaker och lösningar. Men nu har stigande temperaturer och förändrade regnmönster lockat smittspridarna till nya platser, och inte ens vi i norr går längre säkra från de tropiska sjukdomarna. Frågan är om vi kommer lyckas ta fram botemedel - innan massutbrotten är ett faktum.
-
Mer information och snabbare kommunikation skulle leda till bättre kunskap och större förståelse. Hur kunde vi ha så fel?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi tillbringar stora delar av våra liv på sociala medier. Vad gör det med oss? Hur påverkas vi av vad algoritmerna väljer att visa? Och går det att förena företagens mål med samhällets väl?
-
Stormar, oväder och skyfall orsakar stora skador årligen - och problemen väntas bara bli värre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stormen Gudrun år 2005, värmeböljan sommaren 2018 och dödliga översvämningar i Tyskland år 2021.
Stormar och extremväder har överraskat och överrumplat våra samhällen genom hela mänsklighetens historia, men på grund av klimatförändringarna väntas problemen bli allt värre.
Hur förberedda är vi egentligen för olika slags extremväder? Och vad kan vi förvänta oss av framtidens stormar och oväder?
P3 Dystopia reder ut riskerna med stormar och skyfall, blixtar och dunder - och undersöker varför lite mer regn i Sverige riskerar att få stora konsekvenser för inte bara natur och infrastruktur, utan också för hela landets ekonomi.
-
Samhällskollapser har fascinerat och skrämt människor i alla tider. Men vad är det egentligen som händer när civilisationer faller samman?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför försvann stora delar av nordens befolkning på 500-talet, vad var det som hände på den mytomspunna Påskön och hur kommer det sig egentligen att Romarriket föll? Eller - gjorde det ens det?
P3 Dystopia ger sig ut på en historisk exposé och söker svar på en ödesfråga som har gäckat människan i alla tider: varför går civilisationer under?
Det ska visa sig att tidigare samhällskollapser inte alltid gick till på de sätt som vi tror. Och kanske säger vår tolkning av historien mer om vår egna tid, än om vad som faktiskt hände i verkligheten...
-
Under hela mänsklighetens historia har vi bara blivit fler och fler men inte längre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan 1800-talet har jordens befolkning ökat explosionsartat, det har gjort att många pratat om att jorden är överbefolkad. Men senaste decennierna pekar trenden mot att jordens befolkning snart kommer peaka och därefter minska. En positiv utveckling enligt vissa, men andra menar att konsekvenserna med färre människor på jorden är ett större hot än klimatförändringarna.
Historiskt är det svält, krig och sjukdomar som hållit nere jordens befolkning. Men nu beror det istället på att vi slutat föda barn. Vad är det som har hänt?
-
Vi går allt mer i terapi - men mår vi egentligen bättre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Terapeuter är vår tids nya prästerskap. De finns överallt - i mottagningsrummen, morgonsofforna, TV-serierna och på sociala medier. Och inte nog med det - vi har också blivit experter på att agera terapeuter åt varandra.
Vi öser dessutom höga summor av både skattepengar och våra egna inkomster in i terapibranschen. Allt i hopp om att uppnå maximal psykisk hälsa.
Men det psykiska välmåendet verkar inte ha ökat i takt med att vi börjat fokusera allt mer på vårt inre. Tvärtom faktiskt. Hur kommer det sig egentligen? Och vilka blir konsekvenserna av en växande, oreglerad terapimarknad där vem som helst får kalla sig terapeut?
P3 Dystopia lägger sig på divanen och riktar blicken inåt.
-
Världens befolkning äter allt mer kött - planeten, djuren och vår hälsa får ta smällen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den globala köttproduktionen har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Faktorer som nya tekniker, global handel, billigare foder och en växande befolkning med bättre ekonomi har bäddat för en jätteindustri som pumpar ut enorma mängder kött varje år.
Tack vare det här kan många människor äta sig mätta. Men den intensiva köttproduktionen får också stora konsekvenser. P3 Dystopia vänder på steken och dyker ner i en värld av sönderavlade kycklingar, resistenta bakterier, förstörda landskap och rapande kor.
-
Telefonerna har förändrat hur vi lever och hur vi tänker. Hur påverkas samhället och våra hjärnor av den nya tekniken?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inget annat tekniskt genombrott har fått så stort genomslag så snabbt som dagens smartphones. På kort tid har de påverkat nästan alla aspekter av våra dagliga liv. Men hur? Vad säger forskningen om mobilernas inverkan på vårt sätt att tänka, på vårt minne, vår uppmärksamhet, våra relationer och vår självbild?
Och vad händer egentligen med samhället när vi flyttar vår uppmärksamhet från världen runt omkring oss till apparna i våra mobiler? -
Gränserna mellan religion och politik blir allt suddigare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I slutet av 1700-talet slog budskap om frihet, jämlikhet och sekularism rot i vår värld. Samhällena som växte fram ur upplysningen såg till vetenskapen och rationaliteten snarare än de religiösa skrifterna som länge väglett människorna. Och här i Sverige kan det idag kännas som att relationen mellan kyrka och stat är något förlegat som hör hemma i historieböckerna.
Men något har hänt i världen. De senaste åren har religionen gjort en politisk comeback och på fler och fler platser skärps konflikten mellan religiösa och sekulära krafter. Våras det för teokratin som statsskick? Varför överger människor demokratin för religiösa styren - och hur skulle religionen kunna ta över ett land som Sverige?
P3 Dystopia tar er från revolutionens Iran till maktens korridorer i Indien och USA, där idén om ett land styrt av Gud kanske inte är så långt borta som vi trott.
-
Det pågår en hemlig offensiv och ingen kommer undan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spioner och agenter brukar förknippas med stormaktskampen mellan Sovjetunionen och USA under Kalla kriget. Men begäret efter hemlig information om andra stater försvann inte när muren föll och idag, när spänningarna mellan världens länder ökar igen, växer underrättelsehotet - även mot Sverige.
Få yrken är väl lika mytomspunna som spionens. Inte så konstigt, med tanke på att grundpremissen för arbetet är att verka i hemlighet. P3 Dystopia gör ett försök att bringa lite klarhet till den här dunkla världen, som har väldigt lite gemensamt med Hollywood-rullar á la James Bond. Verklighetens spioner är sällan glamourösa, sportbilsåkande actionhjältar utan, till synes, helt vanliga medborgare. De kan finnas precis vart som helst. Kanske just på din arbetsplats eller i ditt trapphus.
Vad är det egentligen som får någon att bli spion? Hur ser framtidens agenter ut, och vilka är de största hoten mot Sverige?
-
Klädmärkena blir allt skickligare på att locka kunder - och vi konsumerar billiga, massproducerade plagg som aldrig förr. Men vem betalar det verkliga priset?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I slutet av förra seklet förändrades modeindustrin för alltid. Några företag utformade en modell för billig, blixtsnabb massproduktion av kläder som fick unga, identitetssökande konsumenter att flockas i butikerna. Fast fashion var fött, och sedan dess har klädproduktionen växt till det dubbla.
Idag genomgår branschen ytterligare en revolution. Nya, helt online-baserade aktörer har, genom en kombination av pricksäker marknadsföring och extremt låga priser, kommit att dominera den globala klädmarknaden. Glöm idén om säsongsstyrda klädkollektioner några gånger per år; numera släpps tusentals nya modeller varje dag.
Men vem betalar det verkliga priset för de här billiga, lågkvalitativa plaggen, som i stort sett betraktas som engångsprodukter?
P3 Dystopia åker ut på en lång resa - från bomullsfält i Kina, via textilfabriker i Bangladesh och giftiga soptippar i Västafrika, till beroendeframkallande shoppingappar och ända in i det mänskliga psyket.
-
Emma återvänder till sin hemby i Hällero för att hämta ett arv. Väl på plats konfronteras hon med sitt förflutna i en naturmystisk sekt och misstankar väcks kring brodern Henriks mystiska död
I thrillerserien Arvet från P3 Serie får vi följa 23-åriga Emma när hon återvänder till sin hemby Hällero för att hämta ett arv. Där konfronteras hon med sin traumatiska uppväxt i en naturmystisk sekt som dyrkar vargar.
Snart blir hon indragen i en farlig värld av offerceremonier, maktkamp och plötslig passion med sektens kronprins Jerker. I takt med att Emma möter sitt förflutna, väcks misstanken om sektens roll i hennes brors mystiska död.
Arvet är en ljuddramaserie i fem delar och kretsar kring vår längtan efter samhörighet och vad vi är villiga att offra för att få tillhöra en gemenskap. I rollerna hörs skådespelare som Sara Shirpey, Alexandra Rapaport och Adam Pålsson.
P3 Serie producerar spänningsdrivna ljuddramaserier inom genrerna krim, thriller och skräck.
-
Nedskärningarna fortsätter år efter år. Hur påverkas samhället när redaktioner läggs ner och reportrar sägs upp?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I flera decennier har journalistikens resurser krympt. Färre reportrar på mindre redaktioner måste göra mer jobb på kortare tid. Hur påverkar det själva innehållet i våra tidningar, radiosändningar och TV-program?
Vad orsakade journalistikens kris och varför är det så svårt att ha en ekonomisk modell som fungerar? Hur påverkas samhället när journalister tar jobb inom PR-industrin? Vad hände med dom nya, digitala mediehusen? Och varför har det blivit så farligt att rapportera från krig och konflikter?
P3 Dystopia undersöker vad som håller på att hända med vår egen bransch.
-
Vägen mot en fossilfri värld kan bli riktigt stökig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatkrisen förvärras för varje år som går och den stora boven i dramat är det fortsatta beroendet av fossila bränslen. För att lösa det här måste energiförsörjningen globalt ställas om till förnybart - till sol, vind och vatten. Vissa menar att den här gröna omställningen inte bara kommer lösa klimatkrisen utan också på köpet kommer göra världen fredligare, mer demokratisk och mer jämlik. Men stämmer det verkligen?
P3 Dystopia grottar ner sig i de geopolitiska konsekvenserna i omställningens spår och reder ut vilka som kommer bli vinnare och förlorare i racet mot en fossilfri värld. -
Sverige beskrivs som världens ensammaste land.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Äldre som dör isolerade och bortglömda i sina hem, nyanlända som inte lyckas få några svenska vänner, och många tusentals människor som bara vill ha någon att prata med. Varför ser det ut såhär, och vad gör ensamheten med vårt samhälle?
Ensamhet beskrivs ofta som den nya folksjukdomen. Det talas till och med om en ensamhetsepidemi. Är det verkligen så illa? P3 Dystopia gräver efter rötterna till den svenska ensamheten, och spanar in i en allt mer digitaliserad och individualistisk framtid.
-
Vad vet vi egentligen om det som dödar fyra människor varje dag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så vitt vi vet har människan i alla tider och kulturer tagit sitt eget liv. Sverige har sen 2008 bestämt att ingen ska ta sitt liv i Sverige. Hur går det med den nollvisionen, är den ens möjligt att uppnå?
Och vad händer om självmord blir en accepterad lösning på en människas problem? P3 Dystopia kollar närmare på det tabubelagda och på många sätt mystiska ämnet självmord.
Om du mår dålig och funderar på självmord kan du alltid ringa Minds självmordslinje 901 01 eller chatta med Mind här.
Är läget akut ring 112.
Du som anhörig eller på annat sätt drabbats av självmord kan också ringa eller chatta med Mind.
-
Privata arméer har gjort comeback på världsscenen. Är vi på väg tillbaka till ett medeltida slagfält?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I flera hundra år har krig varit en fråga för nationalstater och deras reguljära arméer. Men de senaste trettio åren har ett dramatiskt skifte skett. Fler och fler frontlinjer befolkas av soldater som inte krigar för sitt land, utan för pengar, eller naturresurser.
Redan på Medeltiden varnade Niccolò Machiavelli för legosoldatens svekfulla och förrädiska natur. Hade han rätt? P3 Dystopia reder ut varför legosoldater och skuggarméer som den ryska Wagnergruppen har blivit populära igen, varför dagens krigföring i allt högre grad sker i hemlighet, och vad som kan hända om vi släpper idén om våldsmonopolet för alltid.
-
Kärnavfallet måste läggas på en säker plats i hundratusentals år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter olyckorna i Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011 fick kärnkraften ett bakslag globalt (ni kan lyssna på vårt avsnitt om det här) - men nu har vinden vänt. Den ses av många som en förutsättning för att fasa ut fossila bränslen och nå klimatmålen. Men vad ska vi göra av det mytomspunna och omdiskuterade kärnavfallet, som måste deponeras långt bort från mänskligt liv i hundratusentals år?
P3 Dystopia berättar den snåriga historien om det högaktiva kärnavfallet och om svårigheterna att ge det en evig gravplats. En berättelse om att gräva sig djupt ner i urberg, om decennier långa politiska konflikter - och om präster, katter och spetsiga stenar. -
Hårdare straff ska bekämpa gängbrottsligheten. Kommer det att fungera?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det pågår en epidemi av skjutningar och gängvåld i Sverige, och politiker tävlar om vem som kan komma på den bästa lösningen. Den lägst hängande frukten, det som känns mest logiskt, är att höja straffen och kraftigt öka antalet fångar i svenska fängelser. Men vet vi att det fungerar på sikt?
P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för en av dagens mest brännande politiska frågor. Vi belyser rättosäkert massfängslande i El Salvador, trånga fängelser i USA och ett spektakulärt fängelseuppror på Sveriges säkraste anstalt. - もっと表示する