エピソード
-
Wesley Ceulemans combineert zijn expertises in zowel de bouw als informatica, maar is niet blind voor de vele bouwfouten in de sector.
Daarom onderzoekt hij, samen met zijn collega’s binnen het departement Green & Tech van Hogeschool PXL, welke digitale technieken deze fouten sterk kunnen beperken.
Het expertisecentrum toont ook aan dat er veel efficiëntie gewonnen kan worden als je o.m. 3D-scanners, drones en/of VR doelbewust inzet om bouwplannen meer nauwkeurig en informatief maken.
Om beter te communiceren, zowel in teamverband als individueel, gebruikt Wesley de inzichten die hij verkrijgt door zijn onderzoek en door zijn interculturele ervaringen als reizende supporter van de Rode Duivels.
Met de vriendelijke medewerking van Ilona Stouten, lector en onderzoeker bij het departement Green & Tech.
Om meer te weten te komen over dit onderzoek klik je op deze link.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jean Manca bouwde zijn academische carrière uit aan de UHasselt waar hij onderzoeker, professor en vervolgens oprichter werd van het crossover-labo X-LAB.
Door samen te werken met experten uit andere disciplines kwam hij tot de vaststelling dat je een complex probleem alleen kan oplossen, als je eerst de juiste vraag leert stellen.
Maar het was tijdens een sabbatical in de Verenigde Staten aan Stanford University en het MIT dat zijn visie concreet werd: complexe vraagstukken en uitdagingen onderzoek je met interdisciplinaire teams die open staan voor crossover en exploratie.
Het X-LAB is een plek van verwondering, dialoog, collaboratie, verbeelding, experiment en onderzoek, waar wetenschappers, filosofen, kunstenaars, docenten en studenten samenwerken en met elkaar in discussie gaan aan de essentiële koffiemachine.
Meer informatie over het X_LAB vind je via deze link
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Hersencellen kunnen tot een meter lang zijn.
Bovendien communiceren ze met chemische stoffen, maar ze gebruiken ook elektriciteit.
Biomedicus Bert Brône meet de kleinste elektrische stromen door individuele bouwblokken van één levende cel, in de zgn. ionenkanalen.
Want een cel wekt elektrische stroom op en het is die elektriciteit die Prof. Dr. Bert Brône onderzoekt aan de UHasselt.
Hoe meer dat dit mechanisme wordt bestudeerd en begrepen, hoe meer we op termijn kunnen ingrijpen op de werking van ons zenuwstelsel.
En dat kan grote gevolgen hebben voor o.m. pijnbestrijding, psychiatrische aandoeningen of multiple sclerose.
Voor meer informatie over dit onderzoek, klik je op deze link
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Onderzoekscoördinator Jonas Kiesekoms (PXL-Music) gebruikt data over bands, artiesten, radioprogramma’s en concerten om aan de hand van nieuwe modellen de Belgische muziekindustrie actief te ondersteunen.
Als neutrale derde partij slagen Jonas en zijn collega’s er bovendien in de datageletterdheid binnen de sector te vergroten.
Jonas’ passie voor muziek drijft hem niet alleen naar het podium als danceproducer en lid van MUMBAI SCIENCE maar motiveert hem ook om binnen de bacheloropleiding PXL-Music alle onderzoeksprojecten te coördineren en vraagstukken uit de creatieve praktijk van de muzieksector mee te beantwoorden.
Ga voor meer muziek van Mumbai Science naar https://www.mumbaiscience.net/
Voor meer informatie over Data Science in de Muziekindustrie en Immersive Music Research klik op: https://www.pxl.be/MusicResearch.html
Om meer te weten te komen over het onderzoeksproject naar muziekeducatie en ICT gebruik je deze link: https://stroom.pxlmusic.be/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Als doctor in de sociologie, master in statistiek, coördinator van het expertisecentrum Social Work Research van Hogeschool PXL doet Inge Pasteels onderzoek naar echtscheidingen en familietransities.
Sinds 2016 focust ze zich ook op hoogconflictueuze scheidingen (HCS), de zgn. vechtscheidingen.
Aan de hand van getuigenissen en cijfers kon ze niet alleen 6 types van scheidingen detecteren, maar ontwikkelde ze in samenwerking met de praktijk een innovatieve aanpak om de hoogconflictueuze scheidingen, die tot 13% van alle scheidingen kunnen uitmaken, te deëscaleren.
Zo komt een duurzame oplossing binnen handbereik en kan dit, mits middelen van de maatschappij en de koppeling van gepaste hulpverlening met justitie, mensen doorheen die moeilijke transitie helpen i.p.v. dat ze eindeloze procedures in de rechtbank voeren.
Met de vriendelijke medewerking van Wendy Verhaeghen, familierechter in de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen.
Om meer te weten te komen over het onderzoek van Inge Pasteels, klik hier https://www.pxl.be/SocialWorkResearch.html
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ons hele leven lang ademen we dag in dag uit zuurstof.
Maar ook de micro- en nanopartikels die zich in de lucht bevinden geraken tot diep in onze longen.
En hoewel de luchtkwaliteit verbetert, nemen we zelfs de allerkleinste partikels nog steeds op in onze bloedbaan.
Dr Nelly Saenen (UHasselt) onderzocht de huidige blootstelling aan fijn stof.
Daarnaast ontwikkelde ze samen met haar collega’s een nieuwe manier om de kleinste roetdeeltjes op te sporen in urinestalen.
En tijdens haar doctoraat toonde ze ook het effect aan van fijnstof op het aandachtsvermogen van schoolkinderen.
___
Met medewerking van artsen Jelke Verwimp, Bram Spinnewijn en Annelies De Decker.
___
Om meer te weten te komen over het onderzoek van Nelly Saenen, klik hier
Wil je meer weten over schoolstraten, klik hier
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hoe bestudeer je de gevolgen van de klimaatverandering op de biodiversiteit in onze achtertuin en de impact van de mens op het wild in onze bossen en natuurparken? En hoe kunnen gewassen op ‘marginale gronden’ in de toekomst toch nog genoeg oogst opleveren?
Natalie Beenaerts van UHasselt probeert hierop samen met haar collega’s een antwoord te vinden. En dit zowel met veldonderzoek en camera’s als simulaties in het opvallendste gebouw van het Field Research Center in Nationaal Park Hoge Kempen: de ECOTRON; een schijnbaar futuristische en spiegelende constructie waar simultaan tot 12 verschillende klimaatscenario’s worden nagebootst, maar wel met 14 koepels…
Deze podcast kwam tot stand door samenwerking van UHasselt en Hogeschool PXL die samen de ASSOCIATIE UNIVERSITEIT HOGESCHOLEN LIMBURG vormen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Johan Lemmens is lector en onderzoeker binnen de PXL-opleiding ergotherapie (PXL-Healthcare). Hij is onder meer expert in tuintherapie. Meer info vindt u op de website van PXL-Experts.
Met dank aan de directie van Leuven-Centraal, Terra Therapeutica en Katarsis
Deze podcast kwam tot stand door samenwerking van UHasselt en Hogeschool PXL die samen de ASSOCIATIE UNIVERSITEIT HOGESCHOLEN LIMBURG vormen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Passie & Wetenschap, een podcast met wetenschappers van UHasselt en PXL over onderzoek in het dagelijkse leven.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.