エピソード
-
Föräldrar som skapar eller hittar på sjukdomstillstånd hos sina barn, hur ska det hanteras av sjukvården, socialtjänsten och juridiken? Om detta samtalar barn- och ungdomspsykiatrikern Björn Lundin och Titti Mattsson, professor i offentlig rätt, i detta avsnitt av Etikpodden från Region Skånes etiska råd. Programledare är Lars Mogensen.
-
Podden På säkra sidan handlar den här gången om riskerna med att köpa mer eller mindre godkända läkemedel från mer eller mindre seriösa butiker på nätet. Medverkande år Cecilia Lenander, apotekare som arbetar med övergripande läkemedelssäkerhet i Region Skåne, och Amelie Persson, klinisk farmaceut och doktorand i farmakologi. Programledare är Malin Sturesson.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Vårdrelaterade infektioner är den vanligaste vårdskadan i Sverige. Vård och omsorg är dessutom högriskmiljöer för spridning av antibiotikaresistenta bakterier på grund av det höga antibiotikatrycket. Basala hygienrutiner, lärdomar från pandemin och den fysiska miljön inom vårdens påverkan på vårdhygien ska det handla om i det här avsnittet av På säkra sidan. Vårdhygien kan vara skillnaden mellan liv och död, det är odiskutabelt en viktig patientsäkerhetsfråga.
-
Är det bra och etiskt försvarbart att sjukvården, med psykologiska verktyg, försöker puffa patienten i vad som betraktas som positiv riktning? Eller är detta en form av lömsk och lurig paternalism som kränker individens frihet och autonomi?
I det här avsnittet diskuteras begreppet "nudging". Medverkande är Niels Lynöe, professor emeritus i medicinsk etik vid Karolinska Institutet och Johan Brännmark, filosof vid Stockholms universitet, båda medlemmar av Region Skånes etiska råd. Programledare är Lars Mogensen. -
Regeringen gav våren 2024 Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utveckla arbetet med existentiell hälsa inom ramen för den nationella folkhälsopolitiken.
Men vad innebär existentiell hälsa, existentiell vård eller omvårdnad och hur bör sjuksköterskor, läkare och annan personal tänka kring patienternas behov av andliga och kanske till och med religiösa inslag i vården?
Existentiell vård och etiska utmaningar – det är ämnet i det här avsnittet av Etikpodden från Region Skånes Etiska råd. Medverkar gör Magdalena Nordin, docent i religionssociologi vid Göteborgs universitet och medlem av Etiska rådet. Hon intervjuas av radiojournalisten Lars Mogensen. -
Uppdaterade läkemedelslistor är en viktig patientsäkerhetsfråga där vården och patienterna måste hjälpas åt för att det ska bli säkert.
I detta avsnitt av På säkra sidan, en podd från Patientsäkerhetsrådet i Region Skåne, samtalar Helena Dahlerus, klinisk apotekare och enhetschef för farmaceuterna på Centralsjukhuset i Kristianstad och Hässleholms sjukhus, och Cecilia Lenander, medlem i Region Skånes patientsäkerhetsråd och apotekare med regionalt ansvar för läkemedelssäkerhet. Programledare är Malin Sturesson. -
"Welcome to Sweden” är färsk analys av inkomna synpunkter på kommunikation och bemötande utifrån diskrimineringsgrunderna, som genomförts av Patientnämnden Skåne. I detta avsnitt får ni lyssna på huvudpersonerna bakom rapporten, Malin Sturesson kommunikatör och Mikael Olausson handläggare. Ni får även lyssna på Bodil Hansson som berättar med patientens perspektiv i fokus.
Malin och Mikael berättar ingående om rapporten "Welcome to Sweden" och tar oss steg för steg genom patientnämndens arbete, med inkomna synpunkter och återkoppling till berörda verksamheter. Bodil ger oss en inblick i hur det är att vara patient med fokus på bemötande. Hennes starka berättelse ger oss möjlighet att välkomna fler, inte minst genom att träna på att aktivt lyssa och vara lyhörda.
Medverkande: Taiwo Draycott (Sjuksköterska samt likarättsambassadör i Region Skåne) m.fl. Ett program av: Region Skåne. Ansvarig utgivare: Ola Björgell. Producent: Taiwo Draycott, Ola Björgell och Jens Hedbjörk. Ljudteknik/redigering: Jens Hedbjörk. Exekutiv producent: Ola Björgell och Taiwo Draycott. År: 2024. -
Digitalisering är en central del i utvecklingen av vården i Skåne. Men hur påverkas patientsäkerheten av digitaliseringen? Det diskuterar Ulrika Pahlm, chefläkare på förvaltningen Digitalisering IT och MT i Region Skåne, och Lena Kjerrman, chef för digital transformation på samma förvaltning, i det här avsnittet av podden På säkra sidan från Region Skånes patientsäkerhetsråd. Programledare är Malin Sturesson.
-
Mycket inom sjukvården styrs av rutiner. De där förutbestämda ramarna och mallarna är förstås i grunden värdefulla, men riskerar vi att få en robotisering av vården om det går för långt?
I det här avsnittet av Etikpodden diskuteras rutiner i sjukvården, på gott och ont. Medverkande är Johan Brännmark, filosof vid Stockholms universitet och ordförande i Etiska rådet samt Niels Lynöe som är professor emeritus i medicinsk etik vid Karolinska Institutet och även han medlem av Etiska rådet. Programledare är Lars Mogensen. -
Biblioteken som tankesmedjor har träffat KBs AI lab och vi reser tillbaka i tiden till jesu födelse och ett förkolnat bibliotek som återöppnats tack vara AI.
I avsnittet nämns flera olika AI-projekt, här hittar du till dem:
ChatGPT: https://chat.openai.com/
KB-labb på Huggingface https://huggingface.co/KBLab
Artikel om arbetet i Karlskrona: https://utveckling.skane.se/nyheter/kultur/2024/ai-som-verktyg-for-att-starka-det-demokratiska-arbetet-pa-biblioteken-i-karlskrona/
Artikel om handskriftsigenkänning: https://riksarkivet.se/Nyhetsarkiv?item=120354
Tävlingen om AI för att läsa förkolnade romerska skriftrullar: https://scrollprize.org/ -
Likarättsarbetet är direkt kopplat till våra mänskliga rättigheter och med en omfattande lagstiftning där diskrimineringslagen är i speciellt fokus. I diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder blir likarättsronden ett praktiskt verktyg för att komma vidare med likarättsarbetet på arbetsplatsen. Likarättsronden är en valbar fördjupningsdel i arbetsmiljöronden.
Likarättsronden, steg för steg
I detta avsnitt får ni lyssna på huvudpersonerna bakom likarättsronden, Susanne Ehn och Ola Björgell. De berättar steg för steg hur ni kan implementera likarättsronden på er arbetsplats. Det erbjuds fortlöpande nya Likarättsrondkurser, som en fortbildning för certifierade likarättsambassadörer och skyddsombud med ett särskilt intresse av likarättsarbetet.
Medverkande: Ola Björgell (Regionöverläkare samt Funktionsansvarig för likarätt, Region Skåne), Taiwo Draycott (Sjuksköterska samt likarättsambassadör i Region Skåne), Jasna Martinsson (Strategisk utvecklare Skånetrafiken samt likarättsambassadör i Region Skåne), Susanne Ehn (ST-läkare i obstetrik och gynekologi samt likarättsambassadör Region Skåne). Ett program av: Region Skåne. Ansvarig utgivare: Ola Björgell. Producent: Taiwo Draycott, Ola Björgell och Jens Hedbjörk. Ljudteknik/redigering: Jens Hedbjörk. Exekutiv producent: Ola Björgell och Taiwo Draycott. År: 2024. -
Den som behöver äldreomsorg i sitt dagliga liv är helt i händerna på en speciell personalkategori inom vården – undersköterskorna. Undersköterskorna har en viktig roll, och ska hinna med mycket under kort tid. Vilka etiska utmaningar kan uppstå i mötet med den äldre?
I detta avsnitt av Etikpodden samtalar programledare Lars Mogensen med Bodil Holmberg, som jobbat som undersköterska men som nu är doktor i palliativ vård, och anställd vid Linnéuniversitetet, och Tove Godskesen, professor vid Nord Universitet i Norge och forskare på Uppsala universitet. -
Kan man begära att de som jobbar inom vården ska ha en särskild karaktär, schysta värderingar och en väl kalibrerad etisk kompass? I detta avsnitt är ämnet "vårdpersonalens karaktär". De medverkande är juristen Lotta Wendel och barncancerläkaren Anders Castor. Programledare är Lars Mogensen.
-
Klagomål – men också positiv återkoppling – är viktiga för att vården ska kunna utvecklas och bli bättre. Det konstaterar Rasmus Havmöller, ordförande i Patientsäkerhetsrådet i Region Skåne, och Jonas Duveborn, förvaltningschef för Patientnämnden, i detta avsnitt av podden På säkra sidan. Programledare är Malin Sturesson.
-
Hur ska vårdpersonalen reagera när patienten själv vill bestämma sin diagnos eller vilken vård den vill ha? I detta avsnitt av Etikpodden från Region Skånes etiska råd deltar Niels Lynöe, professor emeritus i medicinsk etik vid Karolinska institutet och Renée Vickhoff, distriktsläkare. Programledare är Lars Mogensen.
-
Antibiotikaresistens är ämnet för detta avsnitt av På säkra sidan, en podd från Patientsäkerhetsrådet i Region Skåne. Medverkande är Charlotta Malmer Hagstam, distriktsläkare och ordförande i Strama Skåne, och Alick Banda, apotekare från Regionala enheten för läkemedel. Programledare är Malin Sturesson.
-
Lagen säger att all sjukvård ska ges med med patientens samtycke. Men hur fungerar det när patienten av olika skäl inte kan ta ställning? Eller när patienten är tveksam eller motvillig, men vårdpersonalen tror sig veta vad som är bäst för patienten? Joar Björk, läkare och medicinetiker samtalar med programledare Lars Mogensen om patientens rätt att påverka sin egen vård i det här avsnittet av Etikpodden från Region Skånes etiska råd.
-
Vi träffar Oksana Brui ordförande för den Ukrainska biblioteksföreningen, Lyudmila Efremova chef på folkbiblioteket i Trostaniets och Veronika Selega en biblioteksutvecklingskonsult i samtal om bibliotekens roll under kriget mellan Ryssland och Ukraina
-
I avsnittet utforskar vi två typer av bibliotek, Alexandrias kunskaptempel och 10-talet bibliotek med inkluderade maker-spaces. Och vi lander i en öppen fråga om vad som kommer sedan.
-
Dolda värderingar i vården är ämnet för detta avsnitt av Etikpodden från Region Skåne. Deltagare är Niels Lynöe, professor emeritus i medicinsk etik vid Karolinska institutet och Johan Brännmark, filosof vid Stockholms universitet. De är båda medlemmar av Region Skånes etiska råd. Programledare är Lars Mogensen.
- もっと表示する