エピソード
-
Du må ha «lisens»!
Møt regnskapsføreren som går fra 0 til 250 km/t på 8,5 sekund i ukens podcast-epsiode.
Janne Rasmussen Klungland jobber som regnskapskonsulent i Statement. Hun er ambassadør i Bli Regnskapsfører-prosjektet. Og på fritiden driver hun med dragrace – et billøp der det gjelder å være førstemann i mål på 400 meter.
I 2012 fikk hun sin dragrace-lisens. 12 år etter har hun som mål å bli statsautorisert regnskapsfører.
Hør henne snakke om:
Dragrace Veien til regnskapsføreryrket Viktigheten ved statsautorisasjon Bli Regnskapsfører-prosjektet Utviklingen i regnskapsbransjen -
Stadig flere regnskapsforetak tilbyr lønns-og HR-tjenester til kundene. Men hvordan henger egentlig lønn og HR sammen medregnskap? Og hva er en god lønnshverdag?
Det svarer Hilde Elvestuen, direktør for HR og fagstøtte i Regnskap Norge, på i denne ukens podcast-episode.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Møt Bente Sjøbakk! Hun er den aller første vinneren av regnskapsbransjens egen bransjepris: Årets Overskudd.
Hvordan føltes det å vinne bransjeprisen i 2017? Hvilken betydning har bransjeprisen hatt for karrieren? Og hvorfor er det viktig med en egen bransjepris?
Det svarer Bente på her og forteller hvorfor du bør nominere en bransjekollega.
Bente brenner for relajonskompetanse og har over årene gått fra å jobbe med regnskap til folk og ledere.
Hør henne snakke om hvorfor hun ble regnskapsfører, hvordan regnskapsførerrollen ledet henne til å jobbe med mennesker og hvordan regnskapsførerne kan bruke relasjonskompetanse ut mot kundene.
-
Hvordan kan regnskapsfører hjelpe SMBene med å unngå konkurs? Benedicte Rasmussen gir råd!
Benedikte er kommersiell direktør i inkassoselskapet Kravia. Sammen med Rune Aale-Hansen diskuterer hun de ferske konkurstallene og hvordan regnskapsfører kan hjelpe kundene med god økonomistyring.
Kravia har som mål å være regnskapsførerens beste venn. De har faktisk et eget partnerprogram for regnskapsforetak.
Benedikte forteller at regnskapsførerne daglig må navigere integrasjonsjungelen. Men hva er egentlig en integrasjon? Og hva er en god og en dårlig integrasjon?
Hør episoden og få svar!
-
Bli med når Regnskap Norges ekspert på analyse går igjennom de ferskeste analysene og statistikken om regnskapsbransjen.
Svein Austheim forteller at regnskapsbransjen vokser. Omsetningen øker, antallet kunder og sysselsatte øker, og prisene øker.
Hva er det som påvirker regnskapsbransjens vekst? Det diskuterer Svein sammen med Rune Aale-Hansen i denne podcast-episoden.
De to diskuterer også:
Blir det stadig større regnskapsforetak? Hva tjener en statsautorisert regnskapsfører? Er det likestilling i regnskapsbransjen? Hvilke tjenester selger bransjen? Og hvordan henger vekst og salg av tjenester sammen?Hør episoden og få svar!
-
Hvorfor er det flere menn enn kvinner i topplederstillingene? Hva kan bransjen gjør? Hva kan Regnskap Norge gjøre?
Sammen diskuterer Marit Fuglem Høgli, adm.dir. i Admento AS, og Rune Aale-Hansen kjønns(u)balansen i topplederstillingene i regnskapsbransjen, og i næringslivet generelt.
Marit er stolt av bransjen sin! Men hvorfor kaller vi det regnskapsførsel? Ifølge Admento-sjefen er regnskap i dag så mye mer enn regnskapsførsel.
Hør episoden og lær mer om hva som faktisk ligger i begrepet regnskapsførsel.
Marit ser også inn i spåkulen og deler sine tanker om hvordan regnskapsbransjen vil se ut om 10 år. Spoiler alert: Ordet konsulent nevnes!
-
Hva er de ti viktigste teknologiske trendene i regnskapsbransjen? Det får du svar på i ukens podcast-episode!
Denne uken har Hans Ellefsen, direktør for teknologi, innovasjon og bærekraft i Regnskap Norge, tatt turen innom podden vår.
Sammen med vert Rune Aale-Hansen tar han for seg de ti viktigste teknologiske trendene i regnskapsbransjen og hva de betyr for regnskapsforetaket og regnskapsføreren.
To trender vi ikke kommer utenom er cyberkriminalitet og AI.
Mens vi hadde teknologi-direktøren på besøk, måtte vi selvfølgelig også stille spørsmålet alle lurer på: Hvordan ser hverdagen til regnskapsføreren ut om 10 år?
Psst… Du får også tips til hvordan møte de teknologiske trendene.
Hør episoden og få en oversikt over hva som rører seg av teknologi i regnskapsbransjen!
-
Ubevisst rekruttering kan føre til kvotering og ikke rekruttering, mener ukens gjest, Christian Heiberg, og peker på kravet til kjønnsbalanse i norske styrer.
Christian er partner/leder i Visindi Oslo, som blant annet driver med styre- og lederrekruttering.
I ukens episode går han nærmere inn på hva kravet til kjønnsbalanse i norske styrer innebærer, bakgrunnen for kravet, hvem som berøres og selve innføringen av kravet.
Hvilke utfordringer møter virksomhetene når de skal rekruttere? Hvordan sikre seg den beste kandidaten? Hvordan få tak kvinnelige styrekandidater? Hvordan jobber hodejegerne og hvordan foregår styrerekrutteringsprosessen?
Og, reagerer kvinner og menn ulikt på stillingsannonser og telefoner fra hodejegerne? Svaret er ja.
Hør episoden og lær mer om kravet til kjønnsbalanse i norske styrer og hvordan rekruttering til styret foregår.
-
Er det virkelig Randi som fører regnskapet? Hvorfor fastpris? Og hvordan fungerer et heldigitalt regnskapsforetak? Det får du svar her!
Axel Brynjulfsen er daglig leder i Randi Regnskap. Han er også statsautorisert regnskapsfører og revisor.
I ukens podcast-episode forteller han hvem Randi er, hvorfor Randi ble opprettet og hva som er forskjellen mellom Randi Regnskap og andre regnskapsforetak.
Digitalt regnskapsforetak med fastpris
Randi Regnskap er et heldigitalt regnsapsforetak som operer med fastpris.
Axel går i episoden også nærmere inn på blant annet:
- Fast-prismodellen
- Fordelene og ulempen med fastpris og timespris
- Hvordan et digitalt regnskapsforetak fungerer
- Fordelene og ulempene ved digitale vs. fysiske kundemøter
Hør episoden og bli kjent med Randi Regnskap!
-
Skal du rekruttere regnskapsførere? Eller søker du jobb? Få tips av hodejegeren!
Vibecke Lyse Augdal er seniorrådgiver og hodejeger i Raadgiverhuset Rekruttering AS. Hun forteller at det er krevende å rekruttere til regnskapsbransjen og at det er mange i bransjen som søker etter kompetanse nå.
– Dere er ettertraktede, det skal dere vite! sier hun til regnskapsførerne.
I ukens episode gir Vibecke tips til foretak som rekruttere og til de som er i jobbsøkerprosesser.
Hun forteller blant annet hva de unge er opptatt av i dag, hvorfor bruke LinkedIn, hvordan skrive CV og hvordan kle seg på et jobbintervju.
Hør episoden få tips til hvordan lykkes med rekruttering og hvordan lande jobben!
-
Ukens podcast-gjest skulle absolutt ikke følge pappas fotspor. Allikevel endte Charlotte Søvik opp som statsautorisert regnskapsfører. Hør hvorfor!
Charlotte er et fargerikt fyrverkeri, og er som bergensere flest; glad i å prate og glad i mennesker. Derfor fristet ikke pappas yrkesvei, som tilsynelatende bestod av mye tasting på tastaturet og skjermtid.
Under studietiden endte hun allikevel opp i familieforetaket. Og jammen ble hun ikke overrasket over både menneskene og bransjen. Den er mye mer fargerik enn mange tror, sier hun!
Nå jobber bergenseren som forretningsutvikler og statsautorisert regnskapsfører i Økonomihuset AS.
Hør episoden og få et innblikk i hvorfor Charlotte synes regnskapsbransjen er spennende, og hennes tanker om bransjens omdømme og utviklingen i bransjen.
-
Hvordan kan du forebygge cyberangrep? Hva skal du gjøre hvis du blir angrepet? Og hvorfor er det viktig å politianmelde? Regnskap Norges ekspert på IT-sikkerhet svarer!
Ukens podcast-gjest er Bjørn Kienholz Bjercke, ekspert på IT-sikkerhet og kryptovaluta.
Han er tydelig på at det er vesentlig mer cyberkriminalitet i dag enn før korona og at hackingen har blitt mer avansert.
Her får du innsikt i ulike typer for cyberkriminalitet, hvordan hackerne tenker, hvordan et cyberangrep foregår, hva du skal gjøre hvis uhellet er ute, og, ikke minst, hvorfor regnskapsføreren er utsatt.
Hør episoden og få tips til hvordan forebygge og forhindre cyberangrep!
-
Hva er nytt med ny skattemelding? Hvilke erfaringer har Skatteetaten fra innleveringen i fjor? Og hvordan blir innleveringen for inntektsåret 2023? Det svarer skattedirektøren på i denne ukens podcast-episode.
Nina Schanke Funnemark har vært direktør for Skatteetaten siden 2020.
Skatteetatens samfunnsansvar er å få riktig skatt – så enkelt og effektivt som mulig. For noen år siden begynte etaten derfor utvikle et nytt digitalt system for håndtering av skatt og skattemelding.
Hør episoden og få et innblikk i Skatteetatens erfaringer fra innleveringene i fjor og skattedirektørens tanker om innleveringen for inntektsåret 2023.
Skattedirektøren svarer også på hvordan etaten forholder seg til fristutsettelser og hvordan den jobber med digitalisering og økonomisk kriminalitet.
-
Hør hvordan det er å være regnskapsføreren til selveste julenissen i Regnskap Norge-poddens julespesial.
Nylig oppdaget vi at selv julenissen har en regnskapsfører.
Denne julenissen holder til på Tynset. Ikke langt unna bor også Lina Janette Julnes, regnskapsfører i Savalen Drift. Og selv om desember er en travel måned for julenissen og alle hans hjelpere, deriblant regnskapsføreren, tok hun seg tid til å ta en prat med oss.
Hva skiller julenissen fra andre kunder?
Selv julenissen må forholde seg til norsk lovverk – som resten av norsk næringsliv. Det er Lina tydelig på. Allikevel skiller julenissen seg fra andre kunder.
Naturligvis er det høyt trykk nå i desember. Så hvordan er det med egentlig driftsinntektene og driftskostnadene i juni versus desember? Og hva med moms? Er julenissen mva-pliktig?
Er det sentral godkjenning for sledekjøring? Hvordan vil monsterskatten påvirke nissens slede?
Og hva med dyrehold? Må julenissen forholde seg til eget regelverk for reinsdyr?
Nissen er travel på julaften. Hvordan ser egentlig reiseregningen til julenissen ut 24. desember? Får julenissen overtidsbetalt på julaften, mon tro?
Og til sist, er julenissen en PEP?
Det er blant spørsmålene Lina svarer på i Regnskap Norge-poddens julespesial.
-
Som SMBenes økonomifunksjon har regnskapsførerne ansvar for å vite hva som er viktig for kundene på sikt. Det sier ukens gjest og henviser til regnskapsførerens rolle i det grønne skiftet.
Sven Østebø er nyslått leder for bærekraftstjenester i Aider, og det kun året etter endt studieløp.
I ukens episode forteller han om veien fra regnskapsstudent til leder for bærekraftstjenester i et av landets største regnskapsforetak.
Du hører også hvorfor Sven valgte regnskapsyrket, hans tanker om hvem yrket passer for og om regnskapsførerens arbeidshverdag.
Regnskap + bærekraft = sant
Hvordan vil SMBene bli påvirket av innføringen av nytt regelverk for bærekraftsrapportering? Hva er regnskapsførers rolle når det kommer til bærekraft og bærekraftsrapportering? Og hvordan kan regnskapsfører bistå kunden? Det er blant spørsmålene Sven svarer på.
Hør ham fortelle om hvordan Aider jobber med bærekraft og kundenes behov for bærekraftstjenester i ukens episode!
-
Er du nysgjerrig på hvordan et inkassoselskap som ikke sender ut inkassoer får penger i kassen?
Kredinor er opptatt av økonomisk helse og bærekraftig inkasso, forteller Charlotte Surén, Chief Strategy Officer. Det innebærer en nullvisjon til inkasso og å gå fra tøff innkrever til god hjelper. Hør hva det betyr i denne ukens podcast-epsiode.
Er du regnskapsfører? Inkasso handler om å få betalt for det produktet eller tjenesten man har yt. Charlotte gir deg her 4 enkle tips til hvordan du kan bistå kundene med å få betalt og unngå konkurser.
-
Livslang læring, variasjon og teknologisk utvikling er blant årsakene til at ukens gjest har valgt å studere regnskap.
Ukens podcast-gjest er Mathias Helseth. Han er økonomistudent ved Høgskolen i Innlandet, regnskapsmedarbeider i Accountor, økonomi og systemkonsulent i iakta og studentmedlem i Regnskap Norge.
Vi spurte Mathias: Hvorfor har du valgt regnskapsyrket?
Hør hvorfor regnskapsyrket er spennende, karrieremuligheter, U35 – nettverket for unge regnskapsførere og økonomistudentens tanker om utviklingen i regnskapsbransjen!
-
Hvor godt kjenner folk regnskapsbransjen? Hva er det første folk tenker på når de hører regnskapsbransjen? Hva liker de best ved regnskapsbransjen? Og hva liker de minst? Og tror folk at det vil være mer eller mindre attraktivt å jobbe i regnskapsbransjen i fremtiden?
Kort sagt: Har regnskapsbransjen et godt omdømme?
Det svarer Ole Christian Apeland, administrerende direktør i Apeland, på i denne ukens podcast-episoden.
Apeland har gjennomført en omdømmemåling av regnskapsbransjen på vegne av Regnskap Norge.
Undersøkelsen ble gjennomført i juni 2023 og var todelt; en befolknings- og en medlemsundersøkelse. Hvem tror du har best oppfattelse av regnskapsbransjen? Bransjen selv eller befolkningen?
I tillegg har vi sammenlignet befolkningens oppfattelse av regnskapsbransjen med deres oppfattelse av sammenliknbare bransjer.
Hør episoden og få svar på hva folk flest mener om bransjen og hvordan regnskapsbransjens omdømme er sammenlignet med andre bransjer, som revisorbransjen.
-
Hør Regnskap Norges eksperter gå igjennom skatte- og avgiftsendringene i statsbudsjettet for 2024.
Sammen med Rune Aale-Hansen kommenterer Sebastian Brodtkorb, ekspert på mva, og Jørgen Strøm-Andresen, ekspert på skatt, blant annet:
- Beløpsgrensen på ekstra arbeidsgiveravgift
- Formuesskatt – kalkulasjonsfaktoren på næringseiendom
- Grensen for utgiftsføring av driftsmidler
- Avskrivningssatsen for elvarebiler
- Fritak for elektroniske aviser
- Fritak for hydrogenbiler
Statsbudsjettet ble lagt frem 6. oktober. I forkant forventet Regnskap Norge at regjeringen skulle fjerne den midlertidig økte arbeidsgiveravgiften, redusere formuesskatten og presentere konkrete forenklingsforslag.
Etterlyser forenklinger for næringslivet
Regjeringen er halvveis i stortingsperioden hvor den har lovet å redusere næringslivets administrative byrder med 11 milliarder kroner. Så langt er resultatet 160 millioner kroner. Samtidig fortsetter kostnadsbyrdene for næringslivet å øke.
Mer enn noensinne er det viktig å redusere administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. Den kraftige økningen i konkurser vi har sett i år, viser hvor viktig det er å legge til rette for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser over hele landet.
-
I denne ukens podcast-episode prater vi med Bendik Gill Bakken, CEO i Fiken. Vi hopper like godt ut i det med bena først og spør: Er Fiken fortatt ute etter å utrydde regnskapsføreren?
Bendik skjønner hvorfor spørsmålet stilles. Han forteller at det er ca. 10 år siden Fiken ble startet, og at tonen den gang var provoserende og annerledes.
Hør episoden og få svar.
Automatiseringen er et godstog
Fiken-sjefen forteller her om sine mange møter med fremoverlente regnskapsførere. Samtidig drømmer han om at regnskapsbransjen blir enda mer fremoverlent. Han sammenligner automatiseringen som et godstog som du må hoppe på for ikke å bli påkjørt.
Samarbeider med regnskapsførere
Fiken har noen anbefalte regnskapsførere som de samarbeider med. Og ifølge Bendik samarbeider de stadig mer med regnskapsforetak.
Så hvorfor mener Bendik at regnskapsfører bør samarbeide med Fiken?
Hør episoden for å lære mer om Fiken, samarbeidet med regnskapsføreren og deres tanker om forenklinger for små og mellomstore bedrifter.
- もっと表示する