エピソード
-
Mye av det som skrives om ungdom er basert på synsing og vandrehistorier.
Boka Ungdomskunnskap kom første gang i 2003. Nå foreligger den i ny og utvidet utgave med Willy Aagre og Camilla Wiig som redaktører. Den er pensum for alle oss som jobber med ungdom.Willy Aagre er professor emeritus i pedagogikk ved Universitet i Sørøst-Norge, campus Bakkenteigen i Vestfold. Han har skrevet flere andre bøker, blant annet om Anna Sethne og den norske reformpedagogikken.
Camilla Wiig er førsteamanuensis i pedagogikk ved samme sted. Hennes forskningsbidrag er spesielt fokusert på unges læring på tvers av formelle og uformelle læringspraksiser som for eksempel skole og fritid.
Les mer om boka her: https://www.fagbokforlaget.no/Ungdomskunnskap,-3.utgave/I9788245035438
-
Ukas episode av Rekk opp ble spilt inn på Lærerlørdag på Munchmuseet i Oslo. Vi snakket om den nye utstillingen Frihetens former, om abstrakt ekspresjonisme og kriser i kunsten, og selvfølgelig om Edvard Munch sitt kunstnerskap og hvorfor det er aktuelt og relevant for dagens skoleungdom.
Gjester er Zeenat Amiri, kunsthistoriker og kunstformidler ved MUNCH, og Rob Young, forfatter, journalist og tekstredaktør på MUNCH.
Les mer om utstillingen Frihetens former her: https://www.munchmuseet.no/utstillinger/frihetens-former/
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Heidi Granberg er lærer på mellomtrinnet i Oslo, har skrevet en rekke kronikker, har tatt en master i utdanningsledelse og ga ut boka "Kontaktlærer i grunnskolen" (Fagbokforlaget, 2021). Hun har vært gjest i Rekk opp hånda en rekke ganger.
Vi har snakket om flere ulike aspekter ved det å være lærer, kontaktlærer tidligere. Denne gangen har jeg gitt ChatGPT oppgaven om å generere spørsmål som egner seg for en lærer på mellomtrinnet. Og vi snakker om hva som skal til for å rekruttere og beholde kontaktlærere fremtiden. -
Årets første gjest er Steffen Sørum. Han er forfatter og faglig leder for Forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Sørum har også vært forlagsredaktør hos Cappelen Damm og har gitt ut bøker for barn, ungdom og voksne.
- Det har skjedd noe i klasserommet de siste årene. Jeg må motivere mer, ha kortere oppgaver, mindre tid på å skrive. Jeg må i større grad fange og underholde, sier han.
Hvordan kan vi bli bedre til å motivere elevene våre til skriving? Hva må vi lærere gjøre for å holde på elevenes fokus og konsentrasjon? Vi snakker om skriving og motivasjon i ukens episode av Rekk opp hånda. Og vi sjekker hvordan ChatGPT definerer skriving. -
Hver uke deler Merete Henden læreres egne historier i sosiale medier. Hun er selv lærer og vet hva det vil si å stå i klasserommet og hvilke utfordringer vi lærere kommer opp i.
Hun har vært norsk- og engelsklærer i ungdomsskolen og videregående skole i 20 år. Med lærerfortellingene har hun et hårete mål: Å redde læreryrkets fremtid!
Vi snakker om sterke historier fra lærerlivet og hva det vil si å være lærer i ukens episode av Rekk opp hånda! -
Fra 1990 til 2008 fikk grunnskolen over 1000 timer ekstra på timeplanen. Det finnes ingen undersøkelser som gir et fullgodt svar på hvilken effekt det har hatt.
Blir vi smartere av å gå flere år på skolen og ha flere timer?
Elise Farstad Djupedal er stipendiat ved NTNU og skapt en viss furore den siste tiden. Hun skriver på en doktorgrad med (foreløpig) tittel Grunnskolen som kunnskapspolitikk: politisk styring av skolens kunnskapsinnhold fra 1959 til 2016. I dette arbeidet har hun blant annet funnet en hel del ekstra timer som har kommet til underveis, 1359 timer for å være nøyaktig.
7 av 10 kjeder seg på skolen og 1 av 4 gruer seg til å gå på skolen ifølge Ungdata-undersøkelsen.
Er det en sammenheng mellom økt kjedsomhet og mistrivsel på den ene siden, og dagens ensretting av skolen på den andre siden? Elevene går lenger på skolen - men lærer de mer av den grunn? -
Aski Raski har etter hvert etablert seg som et solid og godt opplegg for leseopplæringen for de yngste elevene.
I startpakken fra Aski Raski møter elevene en kombinasjon av digitale, papirbaserte og praktiske aktiviteter. Disse optimaliserer samspillet mellom leseteknikk og teknologi.
Nøkkelen til å lære å lese, er å høre alle lydene i ordene. Den fonologiske bevisstheten er derfor viktig når det gjelder både lesing og skriving. Elevene trener seg på å lytte ut første lyd, telle stavelser og ord og gjøre analyse av stavelser, ord og setninger.
Ingunn Vatshelle Bratberg er kursansvarlig og innholdsutvikler i Aski Raski. Vi snakker om god leseopplæring i ukens episode av Rekk opp hånda. -
Noen ungdommer trenger et alternativ til den tradisjonelle skolen. For eksempel folkehøgskole - men det har vanligvis vært for de som er ferdig med videregående.
Per Gunnar Hamnøy er rådgiver og lærer i arbeidslivsfag ved Sjøholt folkehøgskole i Ålesund. Og der er halvparten av elevene 16-åringer.
Vi snakker om motivasjon, mestring og gode opplevelser i ukens episode av Rekk opp hånda. -
Drama- og teaterpedagogene har lansert en splitter ny digital læringsressurs, med mål om å gi lærere hjelp til å ta i bruk interaktive, estetiske læringsmetoder i skolen.
Denne digitale læringsressursen har som mål om å gi lærere hjelp til å ta i bruk interaktive, estetiske læringsmetoder i skolen. Læringsressursen og innholdet i de ulike undervisningsforløpene er aktuelt med tanke på LK20, tverrfaglighet, og fokus på estetisk- og sosial læring.
Ukens gjester er Marie Haug Myhr som er utdannet skuespiller, dramapedagog og spesialpedagog. Og Kari Strand som er daglig leder i Drama- og teaterpedagogene som har utviklet opplegget.
Her finner du opplegget: https://dramaogteater.no/laeringsressurs/ -
Øyvind Børven er rektor og lærer i medieutvikling ved Akademiet vgs i Fredrikstad. Han er dessuten er kjent for oss skolefolk gjennom podcasten Et bedre skole-Norge - der han titt og ofte deler suksesshistorier og andre relevante saker for oss som jobber i skolen. Nå er han også aktuell med boka “Hvordan skape en god skole. Preget av mestring, fellesskap og relevans”.
-
Alle lærere bruker mye tid på å planlegge undervisning. Både enkelttimer og perioder, men også halvårsplaner. Hvordan kan dette arbeidet bli enklere å håndtere. Kan det bli skikkelig gøy? Går det an å involvere elevene? Kan planleggingen bli mer effektiv?
Ja, mener Ida Dahl og Hanna Karlsen som har utviklet Neddy Planlegger. Målet er å få til kreativ læring på elevenes og lærernes premisser.
Sjekk det ut her: https://planlegger.neddy.no/ -
Hvor mange beskjeder gir du i løpet av en dag? Hvor mange kommer helt frem?
Tenk om du kunne ha gule lapper på telefonen din. Tenk deg at alle beskjedene du gir som lærer i løpet av en dag faktisk blir sett og hørt og lest. Kan alle beskjedene du du gir i løpet av dagen være med på å skape gode relasjoner?
Se for deg denne situasjonen: Lærer Anne i 4A ser at to av gutta i 5B er ugreie mot hverandre i den først pausen. Dette har hun lyst til å si fra om, men er ikke sikker på om hun rekker det før neste time begynner.
Denne situasjonen står alle skolefolk i flere ganger i uka. Det er frustrerende å ikke rekke å gi beskjed.
Neddy Notis løser dette problemet. Det er helt nytt verktøy, en digital notatblokk for enkel og trygg oppfølging. Så enkelt at det faktisk blir brukt.
Hanna Karlsen og Ida Dahl holder på med dette på heltid. De er ukens gjester i Rekk opp hånda. -
- Jeg tror at alle egentlig digger vitenskap. Vitenskapen må bare bli presentert på rett måte. Og det er her jeg kommer inn i bildet, sier Veronica Danielsen.
Hun er utdannet fysikkdidaktiker og vitenskapsformidler ved ViteMeir, Vitensenteret i Sogn og Fjordane. Hun brenner for et bedre samarbeid mellom skole og og alle de gode vitensenterne rundt om i landet. -
- Medienes søkelys på resultater og opptakstall speiler tendenser vi har sett siden 1990-tallet, der Norge meldt seg på i et race der det først og fremst er om å gjøre å forbedre konkurranseevnen i den internasjonale kunnskapsøkonomien.
Det skriver professor i historie Merethe Roos og Kim Helsvig, også professor og historiker. - Hva ønsker vi å oppnå med utdanning? spør ukens gjester i Rekk opp hånda. -
Nå har det allerede gått to år siden siden fagfornyelsen ble innført. Hva vet vi om hvordan det har gått så langt? Hvordan vet vi at elevene lærer bedre i og med den nye læreplanen? Er det noe som kunne vært gjort annerledes?
Berit Karseth er professor på institutt for pedagogikk ved universitetet i Oslo og ukas gjest i Rekk opp hånda. Hun er prosjektleder for Evaluering av Fagfornyelsen som skal undersøke intensjoner, prosesser og praksiser. -
Hvordan kan eleven få best utbytte av Operasjon Dagsverk? Magnhild Beate Orvik er leder av Operasjon Dagsverk og ukens gjest i Rekk opp hånda.
Hver høst arrangeres Operasjon Dagsverk og internasjonal uke. Men; OD er mye mer enn en dag der ungdommer jobber inn penger til årets prosjekt. OD er en solidaritetsaksjon og holdningskampanje av og for ungdom der målet er å bevisstgjøre elevene på internasjonale spørsmål. -
- Kunnskapsnivået vårt om samisk kultur er for lavt, mener samerettsforsker Hadi Strømmen Lile. - En stor andel nordmenn har heller ingen interesse av å gjøre noe med sin mangel på kunnskap.
Hadi Strømmen Lile er rettssosiolog og samerettsforsker. Han jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Lile har doktorgrad fra Juridisk fakultet ved UiO, og skrev en rettssosiologisk avhandling om i hvilken grad niendeklassinger i Norge lærer det de skal om det samiske folk.
Hva er de viktige å lære om det samiske folk? Hvem var samenes Martin Luther King? Hvordan snakke om, og undervise i samisk kultur er tema i ukens episode av Rekk opp hånda. -
- Risikofylt og utforskende lek er en nødvendig kilde til læring og mestring, sier Øyvind Kvalnes.
Han er forfatter og filosof som har spesialisert seg på moralfilosofi, ansatt som professor i organisasjonsatferd på BI.
Før sommeren skrev han en artikkel i Bedre skole som het “Risikofylt lek i skolen” sammen med professor Ellen Beate Hansen Sandseter (NTNU). De har også skrevet boka “Risikofylt lek: En etisk utfordring” (Universitetsforlaget, 2022) sammen. -
Skriving og lesing er grunnleggende ferdigheter. Og begynneropplæringen selvfølgelig viktig. Det finnes mange mnåter å gjøre dette på. - Begynneropplæringen må være basert på trygghet, kreativitet og mestring, sier Elvedahl.
Det er mye som skal skje de første årene på skolen. Et godt læringsmiljø er et mål i seg selv. Hvordan skaper vi et godt og trygt læringsmiljø? Hvordan kan vi skape en skole som barna husker med glede? Dette snakker vi om i ukens episode av Rekk opp hånda. -
Faget innsats for andre blir muligens behandlet noe stemoderlig i norske skoler. Et fag enkelte mener kan være litt trasig å få tildelt. Sånn bør det selvfølgelig ikke være.
Fredrik Skalstad har tanker om dette. Han er lærer på to forskjellige skoler i Oslo; Teglverket skole og Wang ungdomsskole der han er musikklærer, trener og veileder rettet mot vurderingspraksis.
Vi snakker om å gjøre noe for andre, lærerstreiken og vurderingspraksis i denne episoden av Rekk opp hånda. - もっと表示する