エピソード
-
I säsongsavslutningen avlägger reporter Alicia Price en rapport från den pågående Almedalsveckan i Visby inför programledare Amanda Törner. Vilka kommunikationsfrågor står på agendan i år? Vilka byråer är på plats? Hur viktig arena är Almedalen egentligen för lobbyister? Och vad är grejen med den ständigt återkommande kritiken? Enligt Resumés kartläggning dödförklarades Almedalsveckan för första gången redan 1983, och sedan dess har det låtit i princip likadant från belackarna. Handlar problemet om Almedalsveckans innehåll, eller snarare om den mediala bilden? Det avhandlas i veckans podd.
Nu går podden på sommarlov och är tillbaka igen fredag 23 augusti – missa inte det. Glad sommar! -
Maja Alskog Bredberg är den prisbelönta pr-strategen som gjorde en helomvändning i livet – och blev trädgårdsmästare. I veckans avsnitt av Debrief berättar hon om sin nya bok ”Till växten: en kärlekshistoria”, som hon bland annat beskriver som en uppgörelse med hennes gamla jag.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Programledare Amanda Törner och reporter Alicia Price pratar om based-washing i samtiden – är fiktionen hotad när alla är besatta av verklighetsbaserad storytelling? De avhandlar också kritiken mot SVT:s kommunikation kring det senaste dramat i Gift vid första ögonkastet. Dessutom: Intresset kring Max och McDonald’s burgarbråk, Miraklet i Gullspång som KBT och Kivra börjar med reklam – förtroendetapp på gång?
-
EU-valet närmar sig och podden dyker in i kommunikationsinsatserna med hjälp av Laura Ingemarsson, kommunikationskonsult på 500 och EU-nörd. Vad krävs för att öka spänningen kring valet, så att det blir intressant även för unga? Vilka politiska frågor är hetast att kommunicera kring? Och vad hände egentligen på EU-kommissionens influencerresa som Laura följde med på? Det avhandlas i avsnittet. Dessutom: Frankrike hyllar baguetten med doftfrimärke, flosklerna som dränker oss, och hur blev det en sanning att SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein har en bakgrund i toppskiktet av byråbranschen?
-
Andreas Rågsjö Thorell, Amanda Törner och Billy Andersson pratar om om kulturskribenten Kristoffer Anderssons krönika, där han rasar mot att reklamare kallar sig för kreatörer. Tog branschen tillvara möjligheten att förklara vad de bidrar med av större kvalitet i en hyperkommersialiserad samtid? Nej, det blev mest kränkthet. Dessutom: De dolda budskapen i Socialdemokraternas EU-valsaffisch, Strategy Awards hårda jury och yrkesgruppen som behöver en workplace-reality.
-
Binaji Marouf, kommunikations- och påverkanschef på Bris, berättar om organisationens arbete med kampanjen ”Det är inte för sent”, som riktar sig till unga som drabbas av gängkriminaliteten. Hur identifierade Bris vilka profiler som var rätt för att nå målgruppen? Vilka svåra avvägningar har de fått göra? Och varför valde organisationen Tiktok som kanal, en plattform de inte använt tidigare? Det avhandlas i avsnittet. Dessutom: Kommunikationen kring Eurovision, bakom kulisserna till Resumés intervju med Folklistan och Joakim Wallersteins (SD) medieturné.
-
Anmälningsvågen mot Bianca Ingrosso förbryllar – är det en koordinerad insats? Och vem eller vilka ligger i så fall bakom? Redaktionen har sina misstankar. Chefredaktör Yasmine Winberg har svårt att släppa en känd influencerfamiljs infekterade bråk som utspelar sig för öppen ridå på sociala medier. Nu har annonsörerna hittat dit, och hon frågar sig hur det står till med den etiska kompassen. Reporter Nellie Pilsetnek berättar om sin intervju med Passion Labs vd Niklas Turner Olovzon, som snart kommer ut med sin andra deckare. Stämmer det att alla reklamare när författardrömmar? Dessutom: Dove tar ställning mot artificiell intelligens och därför behövs mer kultur om reklambranschen.
-
Guldäggsspecialen gästas av Sophia Lindholm, art director och head of creative på Forsman & Bodenfors, och en av de kvinnliga kreatörer som vunnit flest guldägg se senaste tio åren. Hon ser tillbaka på när byrån blev den mest prisade i världen tack vare numera legendariska Epic Split, berättar vilken vinst som betytt lite extra mycket för henne på ett personligt plan, samt resonerar kring varför det fortfarande främst är manliga kreatörer som tar hem guldägg. Dessutom: Resuméredaktionens personliga favoriter bland årets guldäggsvinnare och kampanjerna som förtjänade fler vinster.
-
Galasäsongen är intensiv. Spinn och Gyllene Hjulet har precis ägt rum, dessutom närmar sig Guldägget med stormsteg. Det har fått programledare Amanda Törner att tänka på utmaningarna med branschgalor. Designas de för att alla ska bli nöjda? Redaktör Billy Andersson ser ett begynnande problem med humorns comeback inom marknadsföring. När alla varumärken ska vara roliga blir det… inte alltid så roligt. Fenomenet Folklistan har fått stor uppmärksamhet tack vare ett intensivt pr-arbete och redaktör Andreas Rågsjö Thorell undrar hur länge de kan elda på intresset. Kommer medierna fortsätta spela med?
-
Chloë Bernhardsson, vd på Redgert Group, delar med sig av insikter från pr-arbete för bolag som Caia Cosmetics och Djerf Avenue på den amerikanska marknaden, berättar vad som ligger bakom byråns starka tillväxt och strategin att vid sidan om byråverksamheten också investera i bolag. Dessutom: politiska reality-såpan Folklistan ger en pr-skjuts till det stundande valet till Europaparlamentet och amerikanernas besatthet av Florens.
-
Efter kontroversen kring Under Armours senaste reklamfilm går programledare Amanda Törner igenom en checklista för alla som oroar sig för hur AI påverkar upphovsrätten. Reporter Nellie Pilsetnek tar upp det senaste fallet där AI verkar ha lagt sig lite för nära ett redan befintligt alster. Redaktör Billy Andersson har tänkt på hur människors upplevda ensamhet ökar – kan kommunikation vara en del av lösningen på problemet? Troligtvis inte. Men tveklöst har varumärken vars produkter bygger på samvaro ett guldläge.
Dessutom: Kollektiv skam efter att Kate Middletons cancerbesked, Meghan Markles nya livsstilsvarumärke – och en riktigt bra reklamfilm för toalettpapper. -
Björn Ståhl, creative director på Uncommon, berättar om det vinnande konceptet bakom en bra kreativ ledare, om hur han drabbades av en sjukdom när karriären gick som bäst och delar med sig av sin syn på hur svensk kreativitet ska briljera internationellt igen. Dessutom: franskt lagförslag om marknadsföringsförbud av ”ultra fast fashion”, Italo Disco-dokumentären ”Dons of Disco” och Mantles smarta drag i hudvårdsdebatten gjorde varumärket först ut med åldersgräns.
-
Programledare Amanda Törner pratar om vilket slag mot Sverigebilden det är att Norge, med tvillingarna Marcus och Martinus, kommer representera Sverige i årets upplaga av Eurovision song contest. Reporter Alicia Price vädrar sina tankar om föräldrar som bygger sociala medier-karriärer genom innehåll på sina barn. Varför verkar många totalt sakna respekt för sina barns integritet online? Det avhandlas i avsnittet. Dessutom: Brittiska hovets pr-fiasko efter manipulerade mors dag-bilden på prinsessan Kate, Norge utklassar Sverige på kulturens område och Frankrike föregångsland vad gäller lagstiftning kring influencers.
-
Johan Tesch, digital kreatör, har med sig tre teknologiska magplask, bland annat det första personliga elfordonet The Sinclair C5. Han berättar vilka som är de gemensamma nämnarna bakom misslyckade innovationer, varför det stämmer att AI kommer förändra allt, och vilka av dagens innovationer han tror kommer ha störst påverkan på byråernas arbete. Dessutom: Därför borde Bianca Ingrosso inspireras av Matilda Djerf för att lyckas i USA, Mustiga Mauri spås en ljus framtid på andra sidan Atlanten och så fick Resumé Mark Ritson på fall.
-
Josephine Wallin Ankarstrand, creative director på Nord DDB och ordförande för Guldäggsjuryn, berättar om hur hon bedömer utsikterna för tävlingsåret 2024 och hur hon ser på kreativt ledarskap i osäkra tider. Josephine delar också med sig av vad hon tror krävs för att fler kvinnliga kreatörer ska ha chans att vinna guldägg. Dessutom: Magdalena Anderssons (S) kommunikationsmissar lägger krokben och ikonen Marilyn Monroe är frontfigur för Coca-Colas senaste globala kampanj – vilka fler döda legender riskerar att bli ofrivilliga influencers i reklamsammanhang?
-
Like-knappen har fyllt 15 och programledare Amanda Törner har tänkt på sin relation till den. Som journalist, är en like ett ställningstagande? Och vilken roll har like-knappen spelat för sociala medie-jättarnas reklamintäkter? Chefredaktör Yasmine Winberg har funderat på byråernas besatthet av att vara en fullservicebyrå. Skiftet är förklarligt med tanke på lågkonjunkturen, men risken för förtroendekris är stor. Magasinsredaktör Billy Andersson pratar om varför varumärken har anledningar att inspireras av hur Travis Kelce, NFL-spelare tillika Taylor Swifts pojkvän, jobbat för att bredda sin målgrupp.
-
Carl-Axel Wahlström är mannen bakom världens första AI-genererade modemagasin – Copy Magazine. I det senaste avsnittet av Debrief berättar han om AI som kreativt verktyg och varför det egentligen är ganska puckat. Han avslöjar också vad vi kan förvänta oss av utgåva nummer två av Copy, som kommer i april. Dessutom: reklamfest i Super Bowl och konspirationsteorin om Taylor Swift och mr Pfizer.
-
Camilla Gervide, mer känd som Bloggbevakning, gästar veckans avsnitt och berättar om sin nya bok “De kallar oss influencers”, där hon skildrar framväxten av influencerbranschen. I avsnittet pratar Camilla Gervide också om granskningen hon ångrar, hur hon förhåller sig till kritiken från profilerna – och vad hon ser som ödesfrågan för influencervärlden. Dessutom: Max-brödernas smarta kommunikation, parodier ny reklamtrend och hög hantverkshöjd i vårens internationella modekampanjer.
-
Alla varumärken vill lyckas på Tiktok, men vilken är egentligen den vinnande strategin? Det avhandlas i veckans avsnitt. Reporter Hannes Dükler uppmärksammar att röster höjts för ett återupplivande av Värnpliktsnytt och minns tillbaka på sin tid på tidningen. Efter Nooshi Dadgostars (V) kritiserade tillbakakaka efter Aftonbladets kokaingranskning delar reporter Alicia Price med sig av sina lärdomar från medieträning vid ett liknande scenario. Programledare Amanda Törner har tänkt på Ikeas varumärkesbluff och påmints om en annan scam från ett decennium sen: Lidl:s hyllade ”Dill”. Dessutom: Max’s smarta pik mot McDonalds, därför kommer Tiktok överleva säkerhetsdebatten och vaga bedragare i Årets matbluff.
-
Arash Gilan, vd på Viva Media, spanar på trenderna som kommer prägla marknadsföringslandskapet 2024, förutspår vad vi kan förvänta oss av AI-utvecklingen och förklarar varför det här blir året som virtual reality (VR) gör comeback. Han gissar dessutom att Threads kommer visa sig bli det nya Clubhouse och att Elon Musk kommer sälja X. Dessutom: Hysterin kring Calvin Kleins kampanj med Jeremy Allen White, så kan Rabbit R1 göra appar passé och ilskan kring Petter Stordalens namnbyte på Friends Arena.
- もっと表示する