エピソード
-
Välkommen till årets sista avsnitt av Retail & Fastighetspodden! I dagens avsnitt utforskar vi de stora frågorna om vad som krävs för att bygga framgångsrika, hållbara och lönsamma fastighetsbolag i en tid av snabb förändring. Tillsammans med Knut Rost, vd för Diös Fastigheter, ett av Sveriges största kommersiella fastighetsbolag med fokus på norra Sverige, går vi på djupet i de utmaningar och möjligheter som präglar dagens marknad – från hybridkontor och gröna omställningar till digitalisering och kundförändringar. Diös har en stark närvaro i städer som Umeå, Luleå, Östersund och Gävle, där de genom strategiska fastighetsinvesteringar och stadsutveckling arbetar för att skapa levande stadskärnor med mixade funktioner.
Vi diskuterar hur fastighetsägare kan göra hållbarhetsarbete lönsamt, vilka tekniska innovationer som kan revolutionera branschen, och hur man skapar relevanta och flexibla lokaler i en tid där både fysisk handel och e-handel söker nya former. Knut delar sina insikter om hur en stark företagskultur byggs och upprätthålls, hur modigt och entreprenöriellt ledarskap kan driva bolag framåt, och vad som krävs för att lyckas på mindre orter där behoven skiljer sig från storstäderna.
Med konkreta erfarenheter och strategier får vi höra Knuts tankar kring riskhantering, innovation, och hur man navigerar marknadens svängningar. Det här avsnittet är ett måste för alla som vill förstå vad som verkligen krävs för att bygga ett framtidssäkert fastighetsbolag. Trevlig lyssning! -
Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Retail & Fastighetspodden. Idag ska vi dyka ner i två mycket spännande och sammanlänkade ämnen. Utvecklingen av Slakthusområdet i Stockholm och hur framtidens algoritmer kan användas för att skapa levande dynamiska städer och stadsdelar.
Slakthusområdet i Stockholm genomgår just nu en imponerande transformation. Genom en rad ambitiösa projekt håller området på att förvandlas till en av stadens mest levande stadsdelar med en väl avvägd mix av bostäder, kontor, restauranger och kulturella mötesplatser.
Visionen är att bevara det historiska arvet samtidigt som modern design och hållbarhet integreras sömlöst. Målet är att skapa en destination som lockar med allt från kulinariska upplevelser till spännande affärsmöjligheter. Att bygga en stad är så mycket mer än att hantera bygglov, gjuta betongplattor och resa väggar och tak. Det handlar om människor. Utan människor, ingen stad.
Så hur skapar vi platser där människor vill vara redan innan dessa platser är fullt utvecklade? I dagens avsnitt tar vi ett djupt kliv in i den moderna stadsutvecklingens komplexa värld. Vi diskuterar vad som krävs för att bygga miljöer där människor trivs och hur man med hjälp av framtidens verktyg och strategier kan forma städer som är både hållbara och anpassade till invånarnas ständigt föränderliga behov.
För att bryta ner och förstå alla beståndsdelar som krävs för att skapa en framgångsrik modell eller kanske till och med en algoritm för framtidens stadsutveckling har vi bjudit in en riktig expert: Petter Klingofström, Leasing Manager Project på Atrium Ljungberg. Ett företag som gång på gång har visat hur man bygger levande stadsdelar. Petter, vår moderna stadsutvecklingens Albert Einstein delar med sig av sina erfarenheter och visioner för framtiden. Välkommen till ett avsnitt där vi får utforska han och hans teams inspirerande projekt och tankar.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
”Grönt stål” eller fossilfritt stål som det kanske ska kallas - snacka om klimatpåverkan! Hela världen har nu ett allt starkare fokus på klimatanpassning och åtgärder för att minska utsläppen som bidrar till växthuseffekten. För att nå globala klimatmål krävs omfattande insatser inom många sektorer, och en av de största utmaningarna är stålindustrin. Globalt står stålindustrin för 7–9 % av de totala koldioxidutsläppen, och i Sverige är andelen så hög som 10 %. Att omvandla denna industri till en mer hållbar och fossilfri produktion är därför avgörande för att minska utsläppen och begränsa den globala uppvärmningen. Det krävs innovativa lösningar och stora investeringar för att uppnå en grön omställning, men potentialen för att göra en betydande miljömässig påverkan är enorm.
Idag ska vi i Retail & Fastighetspodden utforska vad "grönt stål" eller fossilfritt stål egentligen innebär, varför det är en avgörande faktor för att skapa en hållbar fastighetssektor, och hur svenska företag, med hjälp av fossilfri energi, leder vägen i denna omvandling.
I studion har vi glädjen att välkomna Christina Båge Friborg, Executive Vice President och Head of Sustainability på SSAB. Christina är en nyckelperson inom hållbarhetsarbetet och en drivande kraft bakom företagets satsningar på fossilfritt stål. Med sin omfattande erfarenhet och djupa insikt i och hållbarhetsfrågor kommer hon att ge oss en unik inblick i hur SSAB hanterar både de miljömässiga, sociala och affärsmässiga aspekterna av denna gröna omställning. Vi ser fram emot att höra hennes perspektiv på hur denna förändring påverkar bygg- och fastighetssektorn och hur den kan bidra till en mer hållbar framtid.
Luta er tillbaka och följ med oss på en spännande resa in i stålindustrins framtid och dess påverkan på vår byggda miljö.
-
Välkomna till ett tankeväckande avsnitt av Retail & Fastighetspodden. Idag tar vi upp en fråga som påverkar oss alla på djupet: "Kontoret är en av nycklarna till svenska folkhälsa - just nu går vi i helt fel riktning." Vi befinner oss i en tid där arbetsplatsen spelar en alltmer central roll för både individens och samhällets välmående. Trots mer tid hemma och en ökad medvetenhet om hälsa, mår många sämre än någonsin. Kontoret, som förut var en plats för samarbete och socialt utbyte, riskerar att förlora sin betydelse, samtidigt som vi ser växande problem med folkhälsan. Så vad har vi egentligen att förlora om vi inte agerar?
Följ med oss när vi utforskar hur en väl utformad arbetsplats kan bidra till bättre fysisk, mental och social hälsa och varför det kan vara avgörande för både företagets framgång och individens välbefinnande.
För att gräva på djupet har vi valt att bjuda in företagshälsans svar på Richard Branson, Fredrik Karlsson grundare till corporate health bolaget, Twitch Health men med mindre jetlag och fler burpees! Precis som Branson banat väg för kreativa arbetsmiljöer och innovation, leder Fredrik svenska arbetsplatser mot hälsa med samma entreprenörsanda. Men nu är det dags att leverera Fredrik, ge oss svar på tal och riktiga lösningar inför framtiden.
-
I retail handlar det om att göra intryck och skapa avtryck, det inte längre räcker att bara erbjuda produkter om du inte säljer till lägsta pris utan det handlar om att beröra, att skapa en upplevelse som sticker ut och stannar kvar hos kunden. Det handlar om att överraska, engagera och få kunden att vilja komma tillbaka. I dagens konkurrensutsatta detaljhandelsvärld behöver varumärken skapa en känslomässig koppling, något som går bortom själva köpet och bygger på upplevelsen i varje interaktion – från atmosfären i butiken till hur produkterna presenteras och vilka minnen kunden tar med sig hem. För att verkligen lyckas måste du inte bara fånga kundens uppmärksamhet för stunden, utan lämna ett avtryck som gör att de kommer ihåg dig lång tid efteråt.
I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden, ska vi ta med er bakom kulisserna på en av Sveriges mest ikoniska destinationer – Nordiska Kompaniet, eller NK. Det här är inte bara ett varuhus, det är en plats där historia, lyx och innovation möts för att skapa oförglömliga upplevelser. Från att ha varit en symbol för exklusiv shopping under decennier, till att idag bli en dynamisk arena för både välkända och nyskapande varumärken – NK fortsätter att omdefiniera hur vi ser på fysisk retail.
Men vad är det som gör NK så unikt? Hur lyckas de gång på gång överraska sina besökare och hålla sig i framkant, samtidigt som de bär ett arv av tradition och klass? Idag ska vi prata om hur hela varuhuset lever och andas nya upplevelser och om NK Stage, ett koncept för popup som kan skalas upp och integreras med NK för en bättre kundupplevelse - som när Samsung tar över en hel yta för att visa upp sin senaste teknik, eller när vakanta ytor blir scenen för tillfälliga installationer och events som engagerar både hjärta och sinne.
Med oss har vi ingen mindre än Karin Wickberg, Marknadschef på NK. Hon kommer att dela med sig av sina insikter om hur NK fortsätter att vara en magnet för både modeälskare och nytänkande varumärken. Och vi kommer också att få höra om hur deras flexibla ytor, som NK Stage, har blivit en lekplats för varumärken som vill erbjuda sina kunder något alldeles extra. Häng med när vi tar reda på vad som gör NK till mer än bara ett varuhus – det är en destination som lockar, överraskar och inspirerar.
-
I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden tar vi ett djupdyk in i hur AI revolutionerar företagande och optimerar arbetsprocesser. Genom att automatisera administrativa uppgifter och skapa smarta lösningar frigör AI inte bara tid utan även mänsklig potential som kan användas för mer värdeskapande aktiviteter.
Vi har med oss Caroline Ortmark, VD för Machines like me, ett innovativt techföretag som fokuserar på att utveckla och implementera AI-lösningar i företag. Hon delar med sig av sina insikter om hur AI-agenter kan effektivisera allt från kundtjänst till komplexa logistiska system.
För att sätta scenen börjar vi med att reflektera över var vi befinner oss i integreringen av AI i samhället. Vi står vid en historisk korsväg där AI inte längre är framtidens teknologi – den är här och den är nu. Företag världen över experimenterar med och implementerar AI för att transformera hur vi arbetar, men resan är inte utan sina utmaningar. Samtidigt som möjligheterna är enorma, finns det en utbredd oro för hur denna teknologi kommer att påverka arbetsmarknaden och våra dagliga liv.
Hur kan företagsledare hantera förändringen och säkerställa att AI implementeras på ett sätt som gynnar både anställda och verksamheten? Vi diskuterar hur bolag kan överkomma den här rädslan och i stället se AI som ett verktyg för att lyfta företaget till nya höjder.
Detta avsnitt är ett måste för alla som vill förstå hur AI kan skapa verkligt affärsvärde och framtidssäkra verksamheter, samtidigt som vi adresserar de farhågor som finns kring teknologins framväxt.
-
Kapitalets betydelse för en branschs utveckling kan inte underskattas. Innovation behöver kapital för att kunna spira och växa sig stark nog att axla den förändring den är skapad för att driva. I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden tar vi oss an den dynamiska världen av PropTech – en bransch som befinner sig i snabb förändring. Vi kommer att djupdyka i hur den teknologiska utvecklingen påverkar fastighetssektorn, där digitalisering, AI och nya energieffektiva lösningar spelar en allt viktigare roll.
Vi diskuterar aktuella trender och utmaningar inom fastighetsbranschen, där investeringarna nu förskjuts från en renodlad tillväxtstrategi till ett fokus på avkastning och lönsamhet. Hur har denna skiftning påverkat bolagen, och vilka är de hetaste bolagen på marknaden idag? Vi pratar också om konsolidering inom sektorn och varför många PropTech-bolag nu ser möjligheter att slå sig samman för att överleva i en tuffare ekonomisk miljö.
Vad krävs egentligen för att få fastighetsägare att anamma nya teknologiska lösningar, och hur påverkar de tuffare kapitalmarknaderna utvecklingen av nya innovationer? För att få svar på alla våra frågor har vi bjudit in Richard Lindqvist, partner på AMAVI Capital, som är en ledande expert inom PropTech och investeringar med omfattande erfarenhet från både svenska och internationella marknader. Richard ger dessutom sin syn på framtiden – både utmaningarna och möjligheterna – och vad som krävs för att lyckas i den snabbt växande PropTech-branschen.
Häng med för ett spännande samtal där vi kartlägger framtiden för fastigheter, teknologi och investeringar – och hur PropTech kan komma att omdefiniera hela branschen.
-
I det här avsnittet av Retail & Fastighetspodden tar vi upp en av de mest aktuella frågorna för både fastighetsägare och hyresgäster i en marknad som präglas av snabb förändring: riskhantering och finansiell trygghet. Med stigande vakanser och pressade marginaler inom både e-handeln och den traditionella detaljhandeln, ställs aktörer inför allt större utmaningar. Hur kan man som fastighetsägare våga ta in nya hyresgäster och göra långsiktiga investeringar utan att ta onödiga risker? Och hur kan hyresgäster få möjlighet att satsa på nya lokaler utan att binda upp för mycket kapital?
För att diskutera detta har vi med oss Edvin Lindhout, VD och medgrundare av fintechlösningen Ebie. Ebie erbjuder en innovativ lösning genom gruppförsäkringar som kan ersätta traditionella bankgarantier och frigöra kapital för både fastighetsägare och hyresgäster. Vi pratar med Edvin om hur Ebie arbetar för att skapa bättre trygghet och större flexibilitet på marknaden, och om hur deras lösning kan bidra till fler affärer och minskad risk. Det blir ett spännande samtal om framtiden för fastighetsbranschen och hur man kan hantera risker på ett nytt sätt. Trevlig lyssning! 🎧
-
Som e-handlare ställer man sig ofta, likt Shakespeare, frågan: lönsam eller icke lönsam – det är frågan. Svaret ligger ofta i hanteringen av returer. En stor del av en e-handlares omsättning befinner sig ute på vägarna, på väg att bli antingen ett slutgiltigt köp eller en retur. Returer är ett problem, både ur ett lönsamhets- och hållbarhetsperspektiv.
I detta avsnitt av Retail & Fastighetspodden utforskar vi tillsammans med eComID, en svensk startup som har väckt stor uppmärksamhet med sin innovativa lösning på ett av e-handelns största utmaningar: de höga returfrekvenserna inom modeindustrin.
eComID vill revolutionera e-handeln genom att minska returerna inom modeindustrin. Med H&M och CapitalT som investerare har eComID säkrat 30 miljoner kronor för att vidareutveckla sin AI-baserade plattform, som hjälper kunder att göra mer informerade köp. Idag ska vi prata med Oscar Rundqvist, eComIDs medgrundare och VD, om hur denna teknik kan förändra branschen, minska klimatpåverkan och skapa en mer lönsam och hållbar shoppingupplevelse för framtiden.
Join the waitlist: https://www.ecomid.com/waitlist
-
Välkommen till Retail & Fastighetspodden – podden där vi tar dig med bakom kulisserna på framtidens innovationer inom detaljhandel och fastigheter! I dagens avsnitt har vi ett riktigt spännande ämne – Epicenter Retail Community, den banbrytande plattformen för detaljhandelsinnovation med verklig påverkan.
Och vi är extra glada att ha med oss en fantastisk gäst, Carl Setterberg, Head of Epicenter Store, med lång erfarenhet från H&M där han drev innovation och utveckling och har en djup förståelse för globala kundupplevelser.
Carl är djupt involverad i Epicenters Retail Community och deras arbete med att forma framtidens detaljhandel. Vi kommer att prata om allt från hur man skapar nya kundupplevelser till hur teknologin förändrar detaljhandeln. Med Carls samlade expertis och insikter kommer vi att få en unik inblick i hur innovation verkligen kan skapa förändring och han kommer att beskriva hur handeln kommer att se ut i framtiden.
Så häng med oss i detta avsnitt där vi tar dig på en resa genom Epicenter Retail Communicty – där framtidens handel experimenteras fram just nu.
-
Välkommen till ett nytt avsnitt av Retail & Fastighetspodden! Idag ska vi ta med er på en resa till en plats som en gång hade allt, men som med åren fallit i glömska – Sånga Säby. Här finns närheten till vattnet, fantastisk natur och otroliga lokaler, men trots dessa förutsättningar har platsen saknat en viktig ingrediens: ett hjärta som pumpar av liv, kundservice, fantastisk mat och minnesvärda upplevelser. Vi ställer oss frågan, kan man väcka liv i en plats som har fallit i glömska?
Vår resa börjar 2020 när Calle Glaumann, kliver in med uppdraget att vägleda ägarna i att antingen sälja anläggningen eller ge den en ny chans. Calle har en gedigen bakgrund inom hotell- och konferensbranschen och är en man med stor erfarenhet av att leda komplexa projekt till framgång. Ägarna valde att ge Calle utmaningen att återuppliva Sånga. Med passion, beslutsamhet och en tydlig vision har Calle, tillsammans med sitt team, lyckats omvandla Sånga till en levande destination som kombinerar äkta service, exceptionell mat och en upplevelse utöver det vanliga. Det här är en historia om att våga satsa när oddsen är emot dig, om att bygga upp något från grunden och skapa ett varumärke som genomsyras av äkthet och gemenskap - på riktigt.
Under avsnittet kommer vi att utforska de stora beslut som låg bakom förvandlingen, hur pandemin både utmanade och stärkte teamet, och hur de byggde en stark företagskultur. Vi kommer också att tala om de personliga prövningarna och triumferna som format den framgångssaga vi ser i dag. Det här är mer än en berättelse om ett företag – det är en historia om överlevnad, om att återuppbygga och om att förnya sig mitt i svårigheterna.
Så luta er tillbaka och följ med oss när vi utforskar varje steg av denna inspirerande resa. Det här är sagan om Sånga.
-
I dagens avsnitt av Retail & Fastighetspodden tar vi oss an ett ämne som är mer aktuellt än någonsin: Framtiden för handelsfastigheter i Sverige. Med detaljhandeln under hård press och fastighetsägarna i en tuff situation, är det tydligt att vi står inför stora förändringar. Frågan är inte om handeln kommer att överleva, utan hur den kommer att utvecklas och vilken roll fastighetsägarna kommer att spela i denna omvandling.
För att hjälpa oss att navigera genom dessa frågor har vi bjudit in Carl Strufve, som knappast är någon nykomling i fastighetsdjungeln. Carl har en gedigen karriär bakom sig och har bland annat navigerat bland jättarna Unibail-Rodamco-Westfield, Atrium Ljungberg och Grosvenor. Idag står han stadigt på egna ben som konsult, redo att dela med sig av sina insikter och erfarenheter. Med Carl vid rodret dyker vi ner i de utmaningar och möjligheter som väntar runt hörnet för handelsfastigheter i Sverige, och vilka strategier som kan vara avgörande för att lyckas i denna dynamiska och utmanande marknad.
Hur har marknaden förändrats över tid? Hur påverkar makroekonomiska trender, förändrade konsumtionsmönster och hållbarhet kraven på fastighetsägare och investerare? Och vad tror Carl om framtiden för både kommersiella fastigheter och detaljhandeln? Det och mycket mer ska vi utforska i dagens avsnitt. Trevlig lyssning! 🎧
-
Välkommen till dagens avsnitt där vi diskuterar framtidens kontor och de utmaningar som fastighetsbranschen och företag står inför i den nya verkligheten av flexibelt arbete. Med oss har vi Anneli Jansson, VD på Humlegården och en av de ledande gestalterna inom branschen. Tillsammans med sitt team har hon utvecklat Origo, Humlegårdens senaste satsning i Solna, som kan vara en lösning på hur man skapar kontorsmiljöer som är så attraktiva att medarbetarna vill lämna sina hemmakontor.
Vi diskuterar hur företag kan balansera behovet av flexibilitet med att främja samarbete och innovation, samt hur fastighetsägare kan hantera den ökande konkurrensen och vakanserna som uppstår när fler hyresgäster väljer mindre ytor. Dessutom utforskar vi vilka element som gör en arbetsplats lockande och funktionell i en tid där hybridarbete har blivit normen. Häng med oss när vi undersöker hur framtidens arbetsplatser kan möta de nya kraven och utmaningarna med både humor och insikt. Trevlig lyssning!
-
Hur vänder du vinden i seglen när den har mojnat? Ja, retail är precis som segling - man behöver starka vindar i seglen och marginalerna är extremt små. I en värld som skakar av global konkurrens, makroekonomiska utmaningar och allmän kalabalik, hur vänder man ett bolag som tappat vinden i sina segel? Idag ska vi få träffa Retail & Fastighetspoddens egenutnämnda "turn-around doctor", Yvonne Magnusson. Hon har dedikerat sitt liv till att förvandla motgång till framgång. Om företagsvärlden hade haft en akutmottagning, hade Yvonne varit dess stjärnkirurg. Hon är expert på att lappa ihop företag som sett bättre dagar, hjälpt dem att återfå kundrelevans som leder till lönsamhet och har spenderat sitt yrkesliv med att ge företag en rejäl dos av framgångsvitaminer.
Hon har vridit på rattar, justerat segel och blåst liv i företag över hela branschkartan – från mediabolag som kämpat för att hänga med i digitaliseringens våg till detaljhandelskedjor som behövt revitalisera sina affärsmodeller.
Vi kommer att utforska de hemliga knepen bakom en lyckad företagsomvändning, från att granska varje rad i resultat- och balansräkningen, till att klä företaget i en ny kostym – fast ekonomiskt, förstås. Yvonne kommer att dela med sig av sina erfarenheter om hur man inte bara räddar ett sjunkande skepp, utan också sätter full fart framåt med flaggan i topp.
Så gör dig redo att skratta, lära, och kanske till och med få lite sjöben i processen. Vi ska navigera genom retailvärldens turbulenta vatten och lära oss hur man inte bara överlever utan också frodas – allt medan vi håller både humör och kassaflöden på topp. Sätt på dig livvästen, här kommer en riktig kunskapsstorm!
-
Välkommen till dagens avsnitt där vi utforskar hur tekniken inte bara förändrar, utan faktiskt förbättrar vår shoppingupplevelse i takt med den snabba digitaliseringen som sveper över världen. Idag kommer vi att dyka djupt in i hur innovativa teknologiska lösningar kan revitalisera den traditionella detaljhandeln.
Från AI-drivna personliga shoppingassistenter till avancerade lagersystem och interaktiva skyltfönster, tekniken omformar fysiska butiker till dynamiska och engagerande platser som lockar besökare med mer än bara produkter. Vi kommer även att utforska hur AR och VR skapar uppslukande upplevelser som för kunden närmare produkterna de överväger att köpa.
I dagens avsnitt har vi nöjet att presentera Linda Pimmeshofer, en framstående expert inom retailteknologi. Linda, som tidigare var en ledande figur på Microsoft och nu driver sitt eget bolag, Change Retail, har en unik inblick i teknikens roll i affärsvärlden. Med ett förflutet där hon kunde kalla Bill Gates för kollega och en nuvarande roll som drivande kraft bakom hållbar förändring inom retail, är Linda passionerad över att använda data för att revolutionera detaljhandeln.
Om du någonsin har undrat hur man använder teknik för att göra affärer både smartare och grönare, är Linda den du vill lyssna på. Hon är inte bara en del av förändringen; hon leder den.
Så sätt dig bekvämt, plugga in hörlurarna och förbered dig på att få en inblick i hur den fysiska handeln är på väg att transformeras på sätt du aldrig kunnat föreställa dig. Det här är ett avsnitt du inte vill missa - Trevlig lyssning 🎧
Vill du komma i kontakt med Linda: [email protected]
-
Välkommen till dagens avsnitt, där vi utforskar exponentiella resor och utveckling i hypertakt. Idag har vi nöjet att presentera en man som kan beskrivas som som ett e-handelsproffs och som en digital trollkarl i e-handelsvärlden – Erik Franklind. Han är en e-handelsveteran och varit med på Apoteas otroliga resa, ett företag som inte bara har upplevt enorm tillväxt, utan även revolutionerat apoteksbranschen genom sin digitalisering. Erik började sin bana hos Apotea 2013, när företaget omsatte 130 miljoner kronor. När han lämnade, hade de vuxit till att omsätta otroliga 5,5 miljarder kronor. Men Apoteas påverkan sträcker sig bortom siffrorna; deras resa markerar en total transformation av hela apotekssektorn, som de lyckats digitalisera och modernisera för att bättre möta kundernas behov. Efter resan med Apotea, antog Erik nästa resa, denna gång riktar han sin expertis mot en helt annan arena – livsmedelsindustrin. Med plattformen, Foodla, siktar dom på att transformera hur företag hanterar sitt produktsortiment. Sedan Erik startade på Foodla är det samma exponentiella resa som när han startade på Apotea. Företaget uppvisar svarta siffror och dubblerar omsättningen år efter år. Inom 5 år är målet att nå 100 miljoner i omsättning och ha breddat verksamheten i Europa. Foodla erbjuder en lösning för att enkelt digitalisera produkter och hantera all kritisk masterdata på alla nivåer. Med Foodla kan dina produkter inte bara säljas, utan även hanteras, spåras och organiseras över hela försörjningskedjan – allt detta snabbt, enkelt och kostnadseffektivt. I dagens avsnitt kommer vi att utforska hur Erik planerar att applicera de framgångsnycklar och strategier från Apotea till att möta de unika utmaningarna och möjligheterna i livsmedelssektorn med Foodla. Det här är ett avsnitt fullt av insikter för alla intresserade av digital transformation och innovation inom traditionella industrier. Missa inte detta!
-
Ur askan i elden! Idag tar vi ett djupdyk i bokbranschens halsbrytande digitaliseringsäventyr under det senaste decenniet, en tid då vissa trodde att den tryckta boken skulle bli till bokhyllans dinosaurier samtidigt som e-böcker och ljudböcker smög sig in i våra enheter som ninjas i cyberrymden.
Idag har vi den stora äran att välkomna Maria Edsman, VD för Bokusgruppen och bokhandlarnas egen Wonder Woman. Vi ska utforska hur den fysiska bokhandeln inte bara överlever utan blomstrar, varför Amazon inte skrämmer skjortan av oss, och hur ljudböcker har seglat upp som de nya digitala superstjärnorna.
Vi diskuterar även pandemins omskakande påverkan, hur e-handeln har ritat om kartan för köpbeteenden, och varför pappersboken fortfarande är en trogen följeslagare. Maria kommer att bjuda på sina insikter om allt från sortimentsstrategier till magiska kundupplevelser, och hur Akademibokhandeln lyckas mixa digitalt glitter med fysiskt guld. Och ja, förbered dig på att höra om de fantastiska evenemang de skräddarsyr för att bokälskare ska kunna nörda ner sig tillsammans.
Så knyt säkerhetsbältet för en tour de force genom bokhandelns digitala landskap. Trevlig lyssning!
-
Välkommen till dagens avsnitt där vi gräver ner oss i detaljhandelns digitala förvandling. Vi dyker rakt in i Swish-rapporten om unika besökare – och när vi säger Swish, tänk på att det inte bara är en app, utan nästan en folkrörelse i Sverige! Swish är så integrerat i svenskarnas liv att det nästan känns som att appen borde få ett eget personnummer. Swish vet allt värt att veta! De vann "Supplier of the Year" på D-congress och har utsetts till Sveriges starkaste varumärke för tredje året i rad – till och med Ikea har hamnat på efterkälken.
Idag tittar vi på trenden där självbetjäning i butik skjuter i höjden. Omsättningen har ökat med 10 % från föregående år, och det verkar som att alla – ja, i princip hela köpcentrumet – föredrar att swisha fram vid självutcheckningsstationerna när de handlar mat.
Och vem driver denna high-tech revolution? Generation Z, de digitala infödingarna som hellre skannar en QR-kod än pratar med en människa. De är som ninjas med sina smartphones, redo att digitalisera allt som går att digitalisera i butiken. Vi kommer också att dyka in i fördelarna med självbetjäning – hur det skär ner kötider och ger personalen chansen att faktiskt hjälpa kunder istället för att bara pipa varor vid kassan.
Men inte nog med det! Vi kommer även att diskutera de roliga detaljerna kring självbetjäning, som kreativa kunders lösningar för att skanna dyra aprikoser som billig lök, eller hur de använder utskrivna streckkoder hemifrån för att få kött till priset av kaffe. Det är inte bara självbetjäning, det är självbetjäning med en twist!
Med oss har vi den oslagbara Charlotta Lindblad, Swishs egen kommunikationsguru, som inte bara är expert på digitala transaktioner utan också kan förklara dem så att till och med din mormor skulle förstå.
Förbered dig för att bli underhållen och upplyst när vi utforskar hur tekniken inte bara förändrar hur vi köper, utan också hur vi tänker på shopping. Häng med på ett avsnitt fyllt med insikter, innovation och en hel del skratt. Låt oss swisha igång!
-
När internet slog igenom globalt 1995, revolutionerade det vårt sätt att kommunicera, sprida och tillgå information. De tidiga dagarna av webben handlade främst om att publicera och länka samman så mycket information som möjligt, en digital vilda västern där allt och alla kunde hitta en plats. Nu, nästan tre decennier senare, har fokus skiftat från att bara samla information till att strukturera och skapa plattformar som inte bara organiserar denna information, utan också gör den mer tillgänglig och användbar för den gemene man.
Teknisk utveckling idag handlar om att skapa verktyg och system som förenklar både stora och små aspekter av våra liv. Dessa plattformar är designade för att maximera effektivitet, förbättra tillgängligheten och framför allt, göra det enklare för varje individ att navigera i vardagens komplexitet. Det handlar inte längre bara om att ha tillgång till information, utan om att ha verktygen för att effektivt använda denna information till att förbättra vår vardag och utöka våra möjligheter.
Idag ska vi träffa trollkarlen och entreprenören Wilhelm Lundborg som med techplattformen Homer har tagit sig an utmaningar att förenkla det som ligger oss kanske närmast, hemmet. För många är det huset som står i centrum för våra liv – en plats där minnen skapas, där familjer växer. Hemmets betydelse sträcker sig bortom dess fysiska väggar; det formar våra dagliga rutiner, influerar vårt välbefinnande och blir en grundpelare i vår identitet.
Med magiska formler i bagaget från sin tid från techraketerna Spray, Skype och Spotify kommer han att dela med sig av sin vision om att göra livet för bostadsägare enklare och mer pålitligt genom smart teknik och AI. Häng med oss för att få en djupare förståelse av de utmaningar och möjligheter som kommer med att innovera inom det digitala hemmet.
-
Dagens avsnitt kommer troligen att bli vårt längsta hittills, det gick inte att sluta formulera nya frågor. Vi kommer att dyka in i en fantastisk resa som började med en skilsmässa men som växte till att bli en ambitiös strävan att förändra en hel bransch.
Välkommen till ett speciellt avsnitt av vår podcast där vi utforskar en otrolig resa av passion, innovation och överlevnad inom restaurangvärlden. Idag utforskar vi berättelsen om Rockstjärnorna Adam och Albin, två framstående kreatörer som förvandlade en vision till en blomstrande gastronomisk verklighet.
Vår saga börjar för 21 år sedan när Albin, en energisk göteborgare, mötte Adam i Stockholm på den katalanska restaurangen Bon Lloc. Detta var inte bara en restaurang; det var en plats som utmanade konventioner och var svår att få tillgång till, mycket tack vare sitt rykte som Stockholms kanske mest innovativa matställe. Där föddes en gemensam dröm om att skapa något mer än bara mat – de ville skapa upplevelser. Denna vision blev verklighet när de 2014 öppnade Adam och Albins Matstudio i Vasastan, en kombination av kulinarisk verkstad och pop-up restaurang. Deras filosofi var enkel: fantastisk mat behöver inte vara komplicerad, bara otroligt god.
Från tillfälliga pop-ups till en permanent restaurangdel 2016, har deras resa fortsatt med öppningen av Misshumasshu 2019 och det senaste projektet, Solen, 2023 i Slakthusområdet – en ny hub för mat och kultur i Stockholm. Deras arbete belönades 2022 med en stjärna i Guide Michelin, ett erkännande av deras innovation och kreativa uttryck som placerat dem på den kulinariska världskartan.
I det här avsnittet utforskar vi inte bara deras professionella resa utan även de personliga prövningar som format dem längs vägen, inklusive Albins kamp mot cancer. Från att ha kämpat i skuggan av en svår sjukdom till att nå nya höjder med sitt företag, visar deras historia på en otrolig kämparglöd och förmåga att anpassa sig, blomstra mot alla odds och äkta vilja ge tillbaka till samhället när det behöver det som mest.
Följ med oss idag när vi utforskar varje sväng i denna inspirerande resa, från tidiga utmaningar till triumferande segrar. Det här är berättelsen om Adam och Albin - två män som inte bara överlevde utan som också förändrade spelreglerna i en hel bransch.
- もっと表示する