エピソード
-
Sanavalta palaa kahden kuukauden tauolta yhä absurdimmaksi kiihtyvään yhteiskunnalliseen ristiaallokkoon.
Hoitajien työtaistelu on omalla tavallaan helpottavan paikallinen kriisi. Se on konkreettinen halkeama ajassa, jonka diskursseja pandemia, Ukrainan sota ja ilmastokriisi hajottavat ja kiihdyttävät.
Hoitajien viestintä ottaa muotoja, jotka korostavat sosiaalisen median poliittista monimuotoisuutta. Somen epälineaarisuus, assosiatiivisuus, symbolisuus ja affektiivisuus rakentavat ikoneita ja kertomuksia uusilla logiikoilla.
Symbolitason käsittelyssä myös Sanna Marinin nahkatakki, Millariikka Rytkösen Instagram-tili, somen armollisuuspuhe ja etuoikeuden käsite arkipuheessa.
-
Julma ja käsittämätön hyökkäys Ukrainaan saa ajattelemaan pasifismia, sodankäynnin välineitä, itsereflektion mahdollisuuksia, propagandaa ja someajan aikalaiskuvauksia.
Se saa ajattelemaan vihaa, kansalaisuuden narratiivien muodostumista, surua, ylisukupolvisia sotatraumoja, pelkoa ja välittämistä.
Se saa ajattelemaan tuhoa ja kasvua, huomista ja huomisia, yksi kerrallaan.Lista Ukrainaa auttavista lahjoituskohteista: https://linktr.ee/apuaukrainaan.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Convoy Finland -mielenosoitus valtasi Mannerheimintien, median kolumnipaikat ja vasemmiston meemisfäärin. Miten lukea poliittisen turhauman purkausta vähättelemättä, mutta sortumatta yleviin maailmanselityksiin? Saako natsille nauraa? Onko politiikan julkisuudessa tapahtunut "esityksellinen käänne"?
Puhumme myös Spotifyn ja Neil Youngin välillä leimahtaneesta Joe Rogan Experience -podcastkiistasta. Milloin alustasta tulee julkaisija? Miten median "kauhukakaroihin" tulisi suhtautua? Onko provokaatiolla yhä suurempi rooli mediatilan kamppailuissa?
-
Käymme läpi aluevaalien tulosta. Onko kolmen suuren vaalicomeback kestävä, ja kuka lohduttaisi vihreitä? Puhumme myös Voiman uuden päätoimittajan, Emilia Kukkalan, kanssa journalismin nykytilasta. Millaista on vastamedian vastuu? Pitäisikö Suomen mediakentän olla poliittisempi?
-
Vuoden mediaseksikkäin tapahtuma – aluevaalit – lähestyy. Mitä "hyvinvoinnin" käsitteellä politiikan kielessä haetaan? Kuka edustaa ketä? Onko äänestäminen velvollisuus?
Käymme läpi aluepolitiikan jännitteitä ja eri puolueiden vaalimainosten retorisia keinoja. Lopuksi puhumme televisiosta ja elokuvista. Kysymme, mitä Netflixin nokkela ilmastoallegoria voi enää ihmiskunnalle antaa.
-
Kilpailu ja voittaminen muotoilevat yhteiskuntaa, kulttuuria ja politiikkaa. Mikä urheilijan, kirjailijan ja avaruussankarin voittoja erottaa ja yhdistää? Millaista on urheilun poetiikka, ja onko reilua kisaa olemassakaan? Puhumme mm. Squid Gamen, David Foster Wallacen ja kristillisen syyllisyyden tavoista heijastaa voiton teemoja.
Mukana keskustelemassa syksyllä 2021 esseekokoelman Voitto (Kosmos) julkaissut väitöskirjatutkija, Sofia Blanco Sequeiros.
-
Miten koti-ikävällä ja sukupolvikokemuksilla tehdään politiikkaa? Millaista on Brexitin, erilaisten ääriliikkeiden, sosiaalisen median tai Tuntemattomasta sotilaasta poimittujen mainossloganien nostalgia? Miksi politiikassa nostalgia on niin usein syytös, vaikka se samalla kytkeytyy perustavasti yksilöiden ja liikkeiden identiteettiin?
Keskustelemme Ulkopoliittisen instituutin tutkijaprofessori Antto Vihman kanssa nostalgiasta poliittisena ja viestinnällisenä strategiana. Vihman tuore kirja Nostalgia – teoria ja käytäntö (Teos) käy läpi esimerkkejä ja teoriaa poliittisen nostalgian ilmenemismuodoista ja käyttökohteista.
-
Kun kauppakeskus Itikseen avattiin Suomen ensimmäinen Kentucky Fried Chicken -ravintola, sen edustalle leiriytyneet ensimmäisen asiakkaan palkinnon jonottajat osoittautuivat eläinoikeusaktivisteiksi. Kesken puheiden ravintolan ja kauppakeskuksen vartijat heittivät mielenosoittajat ulos kauppakeskuksesta. Tästä inspiroituneena Ismo Kiesiläinen perusti Ilmaise mielipiteesi kauppakeskuksessa -päivän, joka kannustaa ihmisiä osoittamaan mielipiteitään kauppakeskuksissa. Keskustelemme kaupallisesta kaupunkitilasta, mielenosoittamisesta, mediasta ja kaikkien näiden ideologisuudesta.
-
Helsingin kaupungin kasvisruokalinjaus, Reissumiehen kampanjakasvot, Kurikan koululaisten suojelu sikanäyttelyltä ja Woltin miljardikaupat.
Kuka syö kenet poliittisessa ruokasodassa? Miten wolttaus vääristää puhetta levosta? Entä miten ruoalla toisinnetaan luokkaa ja sukupuolta? Saako Ruotsin kuningas edelleen syödä lihaa?
-
Sanna Marinin ympärillä jauhanut mikrokohujen mylly ottaa jo absurdeja kierroksia. Milloin ihmisestä tulee instituutio? Mikä nousee symboliksi ja miten ilmiöitä rakennetaan? Kenen normiin vedotaan, kun pääministeriltä vaaditaan uskottavuutta?
Lopuksi puhumme vielä sarjoista ja elokuvista, joissa pahuuden kuvaus muuttuu ja peilaa aikaansa.
-
Puhumme ajankohtaisesti poliisin reaktiosta Elokapinan mielenosoitukseen sekä Facebookin tietovuodosta ja käyttökatkosta. Millaista valtaa poliisin toiminta yhteiskunnassa toistaa? Voiko kriisin institutionalisoida? Miten Facebookin arkkitehtuuri esittää todellisuutta?
Maija puhuu putkasta ruumiillistuneen äärimmäisyyden tilana, ja Vilppu näkee poliisin ja aktivistien välillä teatterillisen jännitteen. -
Onko omasta terveydestä huolehtiminen moraalinen velvollisuus?
Kun Vilppu on kipeänä, Maija puhuu terveyden ja hyvinvoinnin kysymyksiin globaalisti perehtyneen antropologin, Niina Aholan, kanssa terveyspuheen vallasta, salaliittoteorioista ja sairauden kulttuurisista logiikoista eri puolilla maailmaa.
Millainen terveys- ja sairauspuhe yhteiskuntaa eri aikoina kuorruttaa? Miten ihmistä tuotetaan ja hallitaan suosituksilla ja keskiarvoilla? Entä mihin tarpeeseen vastaavat rokotekriittiset salaliittoteoriat ja abortin vastustaminen Yhdysvalloissa?
-
Miten ympäristöliikkeet Suomessa ottavat tilaa ja käyttävät ääntään? Mitä sana "aktivisti" kantaa mukanaan, ja miten vastata ohikulkevalle tuhahtajalle? Kanssamme ympäristöaktivismin keinoista, äänistä ja uusista muodoista puhuvat mm. Climate Movessa ja Elokapinassa vaikuttavat Theo Levin ja Iris Mäntylä.
Mukana myös ääniviesti Helsinki Biennaalista Vallisaaresta. Mitä sienirihmastojen logiikkaa seuraava ympäristötaide tuottaa kriisien ajassa?
-
Sanavallan 10. jaksossa puhumme vaikuttamaan pyrkivistä estetiikoista somessa ja taiteessa. Maijaa häiritsevät someaktivismin tyylikeinojen hienovarainen kaanon ja poliittisen taiteen usein sisältämä pysäyttämisen ele. Ammennamme jaksossa Nuoren Voiman vuoden 2017 esseestä "Aikamme estetiikka: kapitalistinen realismi", jossa kuvataiteilija Anna Tuori ja kirjoittaja-kriitikko Aleksis Salusjärvi ruotivat taiteen poliittista kantaaottavuutta markkinalogiikan näkökulmasta.
-
Puhumme Helsingin Sanomien pitkäaikaisen ulkomaantoimittajan Heikki Aittokosken kanssa onnellisuuden käsitteestä, historian utopiakokeiluista, rahasta ja vapaudesta. Aittokoskelta on ilmestynyt viime vuonna kirja "Onnellisten saari", jossa hän matkaa maailmalla selvittämässä onnellisuuden lähteitä. Aluksi keskustelua ajankohtaisesta tilanteesta Afganistanissa.
-
Kuka saa matkustaa ja miten matkustaminen muuttuu? Mitä eroa on elämyksellä ja kokemuksella, ja miksi Helsinki-Vantaalla soi vessoissa linnunlaulu? Maija muistelee lapsena Espanjasta varastamaansa lusikkaa, ja Vilppua ei kiinnostanut käynti John Lennonin murhapaikalla.
-
Miten internet on muuttanut tapaamme keskustella? Entä millainen valta muutamalla sosiaalisen median jättiyhtiöllä on? Miten ne vaikuttavat siihen, miten kohtaamme toisemme – ja miten niiden kautta internet voisi olla parempi paikka? Vilppu esittelee toimittaja Anne Applebaumin The Atlanticin artikkelia "The Internet Doesn't Have to Be Awful". Jakso on äänitetty huhtikuussa 2021.
-
Miten normaalin käsite rakentuu ja ruokkii itseään maailmassa, joka jatkuvasti tuntuu odottavan seuraavaa suurta keikahdusta?
Puhumme normiin ja normaaliin liittyvistä käsitteistä, joiden tyhjä tuttuus häiritsee. Maijan on saatava mainita Hegel ja Saska Saarikoski, Vilppu siteeraa The Guardiania. Miten tamagotchit ja mökkilounas liittyvät kaikkeen?
-
Elokapina puhuttaa. Maija on viettänyt viikonloppunsa katublokeissa ja löytänyt syyn osallistumiseensa ennen kaikkea yhteiskunnan sisäisten konfliktien ja normihierarkioiden näkyväksi tekemisestä. Vilppu etsii näkökulmia ja vertauskohtia perinteisemmästä järjestötoiminnasta ja puoluepolitiikasta. Mukana jaksossa myös jokapaikan kulttuuriherhiläinen, journalisti-kulttuurituottaja Tommi Kokkonen, joka avaa ajatuksiaan siitä, miten ja miksi kansalaistottelemattomuus trendaa.
-
Vilppu nostaa aamupalan pöydälle, sillä pääministerin ateriakulut ovat synnyttäneet myrskyn kahvikupissa. Mitä kohu Marinin aamupaloista kertoo suomalaisten suhteesta valtaan? Mitä merkityksiä aamiainen kantaa?
Maija on saanut tarpeekseen kapitalismin tavasta tehdä estetiikkoja vaarattomiksi. Alkuperäiset Tove Janssonin muumit ovat täynnä epäsovinnaisuuksia, vaaraa ja tuntematona kauhua, mutta niiden markkinoilla laimentunut luenta muistaa Muumimammasta enää lettuhillon.
Jaksossa sivuttua:
- Jukka Laajarinteen teos "Muumit ja olemisen arvoitus"
- lmage-lehden numero huhtikuu 2017: Tom of Finland -muumit
- Tove Janssonin kirjat
- Suvi Auvisen teos "Kaltainen valmiste"
- Radio Suomen luontoilta - もっと表示する