エピソード
-
Är i något av ett paradigmskifte? Södra meddelade idag att de säljer sitt skogsinnehav i Baltikum, detta efter att ha köpt det 2018 för att "säkra råvarubehovet till Södras industrier". Nu ska det fokuseras på medlemmar (ägarna) istället.
-
2025 års första skogsfredag är här. Idag pratar vi mycket om att 2025 är ett alldeles speciellt år för oss och Skogsforum då vi fyller 20 år! Dessutom fyller podden fem år! Vi går igenom vad som var mest läst och diskuterat under 2024 på Skogsforum och dyker ner i ett stycke skogshistoria från 1970-talet.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Det har blivit dags för 2024 års sista podd. Vi försöker sammanfatta året som gått och diskuterar om vad som komma skall under 2025.
-
Det lackar mot jul och vi har i årets julpodd ett fullspäckat program om skogen. Det handlar om nya virkesprishöjningar men samtidigt att det är en katastrof med virkespriset i norr. Vi pratar också om Örlanders skogsutredning där delbetänkande lämnades igår. Och såklart mycket mer.
-
Mycket har hänt i skogen under veckan och vi försöker här återge vår bild av AI och laser på gallringsskördare, storaffär för Mellanskog och Sveaskog samt läckta förslag från Miljömålsberedningen om betalt för att inte avverka.
-
Idag pratar vi om ytterligare prishöjningar på virke som kommit under veckan. Vi diskuterar också hur det står till med den svenska skogsindustrin. Men som vanligt också, mycket mer.
-
Sista podden i november månad 2024. Vi pratar idag om den nationella årliga skogskonferensen som gick av stapeln under veckan men också om att vi testat AI med ingångsvärden från SLU Riksskogstaxering. Faktum verkar kvarstå; vi har alldeles för låga slutavverkningsvolymer och förutom skogsskador så är gallringen den stora anledningen.
-
En tysk sågverkskoncern ansökte om konkurs under veckan. Vad kan man dra för slutsatser av detta? Och spännande data @icegrip om slutavverkningsvolymer baserat på laserdata. Detta och mycket mer i dagens avsnitt.
-
I strålande novembersol poddar vi denna dag (även utomhus) om KSLA som företeelse. Vi pratar också en hel del om självverksamhet och undrar om dagens virkespriser kanske gör att självverksamheten kan öka i skogen? Vi fortsätter också kolla på om "skogen är slut" och har börjat ett jobb att hitta slutavverkningsskog i olika län med hjälp av laserdata.
-
Vad tror vi om USA-valet och dess påverkan på svensk skogsindustris export? Torbjörn har varit i Norrland hela veckan och kommer med inspel. Dessutom hamnar vi ofrivilligt i en manuellhuggning under poddandet.
-
Befinner vi oss i en virkessvacka just nu trots att akademin säger att det absolut så inte är fallet? Häng med i ett spännande avsnitt där vi också diskuterar skogsjobben, maskinvisningar, gallringsskotare och timmer till massaflis.
-
Timmerprishöjningar och kvartalsrapporter. Det finns mycket att gräva i när vi sammanfattar veckans nyheter i skogen.
-
Resor i Mellansverige, björk och små skördaraggregat har nyrenässans. Det stormar om Stora Enso. Detta och mycket pratar vi om i dagens avsnitt av Skogsfredag.
-
Vi är inne i mitten av oktober och pratar idag bland annat om produktnyheter inom handhållna maskiner 2025. Vi funderar också lite kring SVT:s projekt "SVT Verifierar".
-
Ännu en fullspäckad podd med veckans viktigaste händelser i skogen. Vi pratar också idag om träfiberlagen som försvann 1990 men på ett sätt kan bli aktuell igen. Kanske.
-
Vi pratar idag en hel om den skogliga utredning som Göran Enander gjort år svenska kyrkan och som släpptes i veckan. Det verkar vara en omställning värd namnet i skogen. Det verkar också vara så att privata skogsägare kanske kan se positivt på denna framtid.
-
Vi fortsätter titta på Norra skogs prislistor som lämnar en hel del frågetecken. Var den förmodade prishöjningen egentligen en prisjustering som kanske inte innebar någon höjning? Vi pratar också om skog och regeringens höstbudget. Denna lämnar också en hel del frågetecken och faktum verkar kvarstå. Man är så rädd för skogsindustrin så man går över ån efter vatten.
-
Eftersom vi poddar varje fredag så blir det några poddar fredag den 13:e. Men det finns enligt forskningen inga bevis för att vi människor skulle ha mer otur denna dag. Med detta sagt så avhandlar vi veckan som varit med okända prishöjningar från Norra, Danske Banks nyhetsbrev och jämförelser i skogsnetto mellan Finland och Sverige. In alles kan vi kanske se att vi befinner oss i en tid av omställning där skogsägaren får mer att säga till om i virkesaffären. Stämmer det innebär det vinst för alla!
-
Ur led känns tiden med över 30 grader och sol i september. Hur kan skogen påverkas av detta? Vi pratar idag också om förnybartdirektivet RED III och lovordar Vidas ansats att minska uttagen i gallringen. Inte en dag för sent. Vi har också försökt räkna ut ytan på en "årsringsjacka" på ett 80-årigt träd. Lyssna och se hur många kvadratmeter det handlar om.
-
Ytterligare en vecka som kantats av virkesprishöjningar och samtidigt ställer vi oss frågan vad några av Sveriges största skogsägarföreningar håller på med. Anledningen är att företrädare för några av dessa offentligt går ut och i princip säger att situationen är unik samt att virkespriserna kan vara för höga för industrins bästa. Industrin verkar dock ta det hela med mer eller mindre ro.
- もっと表示する