エピソード
-
Skolesnakk episode 56: Skal vi tro avisoverskriftene er vi i ferd med å utdanne en generasjon analfabeter. Men det skjer ikke. For nå settes alle kluter til for å få opp lesemuskler, lyttekondis, leseferdigheter og litteraturglede. En skole som jobber systematisk med dette, og har fått strålende resultater, er Hana skole i Sandnes. Gjesten i Skolesnakk denne gang heter Annette Dorthea Steinmo og er leseløftlærer der. Hun underviser på 3. og 4. trinn og brenner for å få opp leseglede og leseferdigheter.
-
Skolesnakk episode 55: I denne episoden av Skolesnakk diskuterer Jørgen Moltubak med Elin Eika Bringa om hennes erfaringer i PP-tjenesten, endringer i elevsyn, og hvordan dagens skolesystem påvirker læring og vurdering. Samtalen tar utgangspunkt i Elins kronikk på NRK Ytring: Best i alt - kor blei det av dei kjedelige folka. Vi treng dei nå.
Vi tar opp temaer som individfokus, tilpasset opplæring, og hvordan sosiale medier påvirker vår oppfatning av suksess. Vi snakker om presset om å bli den beste versjonen av seg selv. Burde det holde å være den mest gjennomsnittlige versjonen av seg selv? Vi utforsker hvordan utdanningssystemet kan påvirke individers selvbilde og verdier, samt betydningen av normalitet og spesialbehov. Og så blir det en del om å gjøre grimaser og å leke til slutt. -
エピソードを見逃しましたか?
-
Skolesnakk episode 54: I denne episoden av Skolesnakk diskuterer Jørgen Moltubak og Nils Håkon Norberg hvordan kunstig intelligens påvirker utdanning og undervisning. Nils Håkon er lektor ved Drammen vgs., kurs- og foredragsholder, og har skrevet blant annet bøkene "Vurdering uten prøver" og "Historie på tvers". I episoden utforsker de temaer som elevinteraksjon, vurdering, og hvordan lærere kan tilpasse seg den teknologiske utviklingen. Samtalen berører også historiske perspektiver på læring og skriftlighet, samt fremtidige metoder for undervisning.
-
Gjennom fagfornyelsen skulle mye av vurderingspraksisen endres. Hvordan gikk det egentlig? Er det mye ny vurderingspraksis i skolen, eller er mye ved det gamle? Kjell Evensen jobber med skoleutvikling på Høgskolen Innlandet, og har skrevet flere bøker om vurdering. Han var gjest i Skolesnakk i både 2021 og 2022, og vi gjør i denne episoden opp status pr. 2024.
-
Hvordan bruke entreprenørskap som metode i undervisningen? Gjest i denne episoden av Skolesnakk med Jørgen Moltubak er Anne Hukkelberg. Hun er rådgiver i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal. Vi snakker om dybdelæring, tverrfaglig arbeid og motivasjon. Om å skape framtidens verdiskapere og å bygge bro mellom arbeidsliv og skole.
-
SS 51: I denne episoden snakker Jørgen Moltubak med Anniken Marijke Kok om inkluderende læringsmiljøer, antimobbing og å engasjere alle. Anniken er rektor på Haugsbygd ungdomsskole og forfatter av boken "Pavlovs puslespill". I episoden diskuterer de rektorens rolle i å skape et trygt skolemiljø, viktigheten av gode relasjoner mellom lærere, elever og foreldre, og behovet for en helhetlig tilnærming til mobbing. Samtalen tar også for seg digitalisering i skolen, betydningen av å skape en inkluderende kultur, og samarbeidet mellom foreldre og lærere. Avslutningsvis gis det tips til nye lærere om hvordan de kan skape et støttende og inkluderende læringsmiljø. Anniken har også skrevet en skjønnlitterær bok med mobbetematikk, og i den forbindelse snakker de om fortellingens kraft.
-
SS 50: I denne episoden av Skolesnakk med Jørgen Moltubak er Litz Katharina Baardsen Akervold gjest. Hun er psykologilærer ved St. Hallvard videregående skole i Lier, og har skrevet masteroppgave om mindfullnes i klasserommet. Litz deler sin personlige reise med mindfulness og hvordan det hjalp henne med å håndtere overveldende følelser. Hun har utført en studie på mindfulness-baserte undervisningsteknikker og fant at elevene drar nytte av korte pauser og oppmerksomhetstrening. Samtalen fremhever viktigheten av mindfulness i utdanningen og potensialet for å forbedre elevers trivsel og læringsresultater.
-
SS 49: Skolefravær med Sara Eline Eide
Hvordan jobbe med ufrivillig skolefravær i en skole som er ment å ha tilpasset opplæring for alle? Gjest i denne episoden er Sara Eline Eide, barne- og ungdomsarbeider og spesialpedagog, og forfatter av boken Skolefravær. Vi snakker om hvordan manglende trygghet, mestring, relasjoner og tilhørighet skaper ufrivillig skolefravær. Hvordan elever kan bære på skam for fraværet, og definere seg selv som et problem. Og vi snakker om hvordan vi kan gå fram for å løse disse utfordringene i skolen. -
For et år siden lagde Christian Lomsdalen (Lektor Lomsdalens innfall), Øyvind Børven (Et Bedre Skole-Norge) og Jørgen Moltubak (Skolesnakk) en felles årskavalkade / oppsummering / sommeravslutning.
Nå har vi møttes igjen. Hva har skjedd i året som har gått, og hva tror vi blir viktig framover?
Vi snakker om digitalisering, DEKOMP, vurdering, podcasternes rolle i offentligheten, og en hel del annet. Og så deler vi ut blomster til slutt, som seg hør og bør på en sommeravslutning. -
SS 48: Læringsstrategier og studieteknikk med Marianne Dahl.
"Lære å lære" heter det i Overordnet del. Ofte snakker vi om "læringsstrategier" eller "studieteknikk". Hvilken plass har dette i skolen? I hvilken grad er det hensiktsmessig å jobbe med læringsstrategier som et selvstendig tema, og når lønner det seg å integrere det med fag? Og hva med lærernes egne læringsprosesser- og strategier?
Marianne Dahl jobber som assisterende rektor ved Kuben VGS i Oslo, og som ressursleder ved FIKS UiO. Marianne og Jørgen jobbet sammen med å holde "AFEL-kurs" (Ansvar for egen læring) for førstesemesterstudenter ved UiO for 20 år siden, og i denne episoden mimrer de om det de lærte den gang, og trekker linjer og tråder opp til dagens situasjon. -
SS 47: Fotball og seriestart spesial! Relasjonsbygging og klassemiljø med Carl Andreas Myrland og Lars Benestad.
Se for deg: Tre karer, lærere av yrke, tar med hver sin øl og slår av en prat om den kommende fotballsesongen. Det er settingen for denne episoden av Skolesnakk.
Gjestene:
Carl Andreas Myrland er Molde-supporter og jobber ved Østvang barneskole på Løten, og i "Lær kidsa koding".
Lars Benestad er Start-supporter og jobber ved Fagerborg ungdomsskole i Oslo.
Vi snakker om relasjonsbygging og klassemiljø, og å bruke elevers og egne fritidsinteresser som et redskap i profesjonsutøvelsen. Hva skjedde egentlig i kvartfinalen i cupen i år 2000? Hvordan kan vi se for oss en skoleklasse som et fotball-lag? Og hvorfor ble en fotballkamp i Drammen utslagsgivende for at Jørgen sa opp jobben? Alt dette og mere til i denne episoden. -
SS 46: Hvordan få formidling og undervisning til å funke digitalt? Med Vibeke Holtskog.
Hvordan skape engasjement og interaktivitet i digital formidling og undervisning? Hvor viktig er det egentlig om kamera er av- eller påslått? Når skal man bruke skjermdeling og når er det lurt å la det være? Hvordan få til rytme- og tempobrudd for å skape rom for dialog og involvering. Det er ofte ikke så store ting som skal til for å gjøre formidlingen mer engasjerende.
I denne episoden diskuterer og samtaler vi om alt vi har lært de siste årene, og er innom både oppmerksomhetsstyring, tidsstyring, bruk av chat og ulike måter å bryte opp formidlingen i kortere deler på.
Vibeke Holtskog har skrevet bøkene Formidling som funker og Digital formidlig som funker. Hun driver firmaet Holtskog AS, som jobber med kommunikasjon og formidling. Vibeke var opprinnelig språklærer på ungdomstrinnet, begynte å holde kurs i formidling og motivasjon for lærere, ikke minst hvordan får elever i tale i fremmedspråk-undervisningen.
Du kan vinne bøkene hennes ved å dele et tips om digital formidling i kommentarfeltet på Facebook, Twitter, Instagram eller LinkedIn! -
Hvordan kan digital undervisning bli preget av utendørs, fysisk aktivitet? Med Bjørn Christensen - Wittario.
Bjørn Christensen har jobbet mange år som lærer på mellomtrinnet og er nå opplæringsansvarlig og spillpedagog i Wittario. Det er en spillbasert læringsplattform, som gjør at læreren kan lage engasjerende opplegg som skaper fysisk aktivitet. I denne episoden snakker vi om forholdet mellom pedagogikk og teknologi, og kommer dermed også inn på fagfornyelse, dybdelæring og tilpasset opplæring. Hvordan ser vi for oss en vanlig skoledag om fem eller ti år? -
SS 44: Hvordan få dreis på utviklingsarbeidet? Bjørg Wangen er rektor ved Bønes skole i Bergen og brennende opptatt av utviklingsarbeid. Hun er mener at en god kombinasjon mellom "varme menneskemøter og datadrevet ledelse" er det som skal til for å lykkes.
Plangruppe, utviklingsgruppe, ressursgruppe... kjært barn har mange navn. På Bønes skole heter det skoleutviklingsgruppe, og vi snakker altså om et forum hvor ledelsen og lærere jobber sammen. Hvordan rekruttere lærere til å ta del i dette arbeidet? Hvordan skape involering og engasjement i personalet, og sikre at lærerstemmene blir hørt i arbeidet? Hvordan håndtere det å være i en mellomposisjon mellom ledelse og "vanlig lærer"? For å finne balansen mellom styring og involvering må man jobbe med kommunikasjon, psykologisk trygghet og skape gode (undersøkende og anerkjennende) menneskemøter, slik at organisasjonen blir et ekte "vi", sier gjesten i denne episoden. -
SS 43: Hvar er forholdet mellom teknologi og pedagogikk?
Dagens gjest er Yngve Lindvig, utdannet pedagog og daglig leder av LearnLab. LearnLab er en plattform hvor elevene kan lage ordskyer, videoer og visuelle produkter, og integrerer aktiviteter i skapende læringsarbeid.
Lindvig er opptatt av at pedagogikk må komme før teknologi, og at i en kompetansebasert læreplan er det viktig at elevene får vise kompetanse, ikke bare produsere målbare resultater. Når elevene har kompetanse, klarer de også å overføre det de kan til nye situasjoner. Kan en elev som har lært om bærekraft på skolen si noe om det på et senere jobbintervju, for eksempel hos i en klesbutikk? Og er det egentlig noen sammenheng mellom klikk og trafikk i digitale løsninger - og læring? Hvordan få til felles opplevelser der vi sammen undersøker ting og finner ut av ting sammen? Dette er blant spørsmålene vi diskuterer i denne episoden. -
Skolesnakk episode 42: Faglig fyr og flamme. Med Liv Cathrine Krogh. Profesjonskonferansen ved Universitetet i Sørøst-Norge gikk av stabelen 26. januar 2022. Etter foredrag og intervju av og med blant andre Håvard Tjora, Leo Ajkic, Astrid Sinnes og Mattias Øhra gikk Skolesnakk på scenen for å runde av dagen med en live-episode. Temaet for konferansen - og for podcasten - var "faglig fyr og flamme", og den som var invitert til å snakke om det temaet var Liv Cathrine Krogh, også kjent som bloggeren www.gammalsurlektor.org. Vi snakker om kjedsomhet og engasjement, om å skape rom for dybdelæring og dyplesing, og at noen ganger må læreren selv tone ned sin egen framtoning, for å skape større rom for elevenes faglige fyr og flamme.
Denne episoden kan du også se med bilde på Youtube: https://youtu.be/NwmvqqYhuEg -
Kjell Evensen er prosjektleder ved Høgskolen Innlandet og ellers kjent som en som er proff på vurdering. For ett år siden var han gjest i Skolesnakk og snakket om boken han hadde planer om å skrive, "Helhetlig vurderingspraksis". Nå er han tilbake for å snakke om hvordan det gikk, og hva han har lært på veien.
Vi snakker om: Forskjellen på å sette opp vurderingskriterier i form av "lav-middels-høy" og bare "høy" (suksesskriterier) og veilede inn mot det. Om den konflikten som kan oppstå mellom det å bygge motivasjon og å drive med vurdering. Viktigheten av å se undervisning og vurdering som to sider av samme sak, at de to integreres og at ikke vurderingen kommer utenfor undervisningen. Pugging og faktainformasjon har fremdeles en plass i læringen, men er ikke målet. Derimot skal elevene reflektere og vise kompetanse i nye situasjoner. Timing er også viktig, nærmere bestemt å gi tilbakemeldinger underveis. Derfor bør vi vri innsatsen til å få gitt mer tilbakemelding underveis, og mindre i etterkant av elevens arbeid.. Hvordan kan vi endre praksis fra typiske "kapittelprøver" til kompetanseorienterte prøver? Det handler blant annet om å legge inn noen overraskende elementer, ofte kan en liten vri være nok for å skape en ny situasjon. Og, ja, det blir konkrete eksempler på alt dette!
Denne episoden følger opp episode 1 med samme tittel: https://pod.space/skolesnakk/1-hvordan-far-vi-til-en-helhetlig-vurderingspraksis-kjell-evensen -
Kjetil Hope jobber som lektor ved Gjøvik videregående skole og en av grunnleggerne av delingsplattformen Addito. Hope er en av pionerene og ildsjelene for delingskultur mellom lærere, blant annet via Facebook-grupper. Nå har han meldt seg ut av alle FB-grupper og retter han en sterk oppfordring til både lokale skoleledere og skoleiere om å ta ansvar for å sette deling i system. Det er enormt tidsbesparende, og kan frigjøre store ressurser. Hvordan står det egentlig til med copyright og andre rettigheter til egetutviklet opplegg - som gjerne er utviklet i arbeidstiden? Kan man oppleve større tillitserklæring fra en kollega enn at de vil bruke et opplegg du har utviklet? Vi snakker om muligheter og begrensninger i profesjonsfellesskapet, og hvordan mer samarbeid kan komme både elever og lærere til gode.
-
Skolesnakk 39: Digitalisering som nøkkel for dybdelæring? Eller ikke?
Erlend Kobro jobber i LearnLab. Vi tar temperaturen på digitaliseringen i norsk skole. Erlend har vært inne i et femtitalls forskjellige klasserom dette skoleåret, og vi deler erfaringer fra situasjonen akkurat nå: Hvordan ligger det an med digitaliseringen? Brukes digitale hjelpemidler til å drive instrumentell læring, eller dybdelæring? Hvordan skal lærerne omstille seg og lære nye arbeidsmåter? Hvordan gjøre elevene involveringskompetente og få dem med seg på ny pedagogikk? Og hva mener vi med at alle lærere bør lage sin egen dampmaskin? Episoden avsluttes med et Mads Hansen-sitat, så er dere advart. -
Hvordan jobbe tverrfaglig med bærekraftig utvikling? Hanne Nøvik er utdannet vannkraftingeniør og jobber som prosjektleder for BærekraftLAB ved Risør VGS. (https://risor.vgs.no/skolen-var/barekraftlab/ )
Vi snakker om hvordan man kan jobbe med dette temaet. Nøvik er opptatt av å sette skolen i kontakt med lokalmiljøet rundt og å få med seg alle lærerne. Vi snakker om muligheter og utfordringer som ligger i utviklingsarbeidet. Kan vi sammenligne det å få til endring på én skole, med å få til endring globalt?
I denne episoden referer vi også til episode 7, "hvordan bli en bærekraftig lærer" med Judith Klein som gjest og episode 32 om prosessledelse med Borghild Brekke som gjest.
- もっと表示する