エピソード

  • Dit is de 210e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    De kunst van het spelen bij de ASM Masters of Movement

    INLEIDING:

    Geef een kind een bal en hij gaat er direct mee spelen. Maar een volwassene legt hem naast zich neer en ploft weer in zijn stoel. Hoe krijgen we weer plezier in spel en sport?

    Waarom is nieuwe dingen doen zo goed voor je hersenen?

    Tijdens de ASM Masters of Movement spraken we met inspirerende sprekers, zoals Gregory Sedoc, René Wormhoudt, Peter Heerschop en Niels Duinker. Samen ontdekten we hoe spelen, variatie en nieuwe uitdagingen je fysiek én mentaal sterker maken. 

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Waarom is spelen belangrijk voor volwassenen?

    Spelen stimuleert niet alleen sociale, emotionele en motorische vaardigheden, maar verbetert ook hersenfuncties door nieuwe verbindingen te creëren. Het houdt je geest en lichaam jong en flexibel.

    2. Hoe draagt jongleren bij aan mentale en fysieke ontwikkeling?

    Jongleren vergroot de grijze stof in je brein, verbetert concentratie en coördinatie, en biedt een balans tussen ontspanning en uitdaging. Het is eenvoudig te leren en geschikt voor iedereen.

    3. Hoe helpt angst bij sportprestaties?

    Angst kan, mits goed gereguleerd, een positieve bron van energie zijn. Gregory Sedoc legt uit hoe hij angst gebruikte om focus en kracht te vinden tijdens wedstrijden.

    4. Wat kunnen trainers en ouders leren van de ASM-aanpak?

    Door spelelementen en variatie toe te voegen aan trainingen of opvoeding, creëer je motivatie en stimuleer je de ontwikkeling van kinderen en sporters op hun eigen niveau.

    5. Kun je jongleren leren in 20 minuten?

    Ja! Door stapsgewijs te beginnen met één bal en langzaam meer toe te voegen, kun je binnen 20 minuten de basis van jongleren leren, zoals Niels Duinker uitlegt.

    Handige bronnen en links:

    Artikel op ‘Bewegen voor je brein’ over de positieve effecten van jongleren: https://bewegenvoorjebrein.nl/beweeginterventies-beweegprofessionals/jongleren-meer-dan-een-circusact/

    Verslag ASM bijeenkomst op SportknowhowXL: https://www.sportknowhowxl.nl/nieuws-en-achtergronden/nieuwsberichten/nieuwsbericht/169587/-e2-80-9cer-is-maar-een-manier-om-de-mensheid-te-redden-e2-80-9d

    Aflevering 190 over ‘Slimmer Presteren door méér te spelen’ met Joe Baker bij het ASM: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/190-slimmer-presteren-door-meer-te-spelen-lessen-van-joe-baker-tijdens-de-asm-masters-of-movement/

    ASM bonusaflevering over ‘Slimmer presteren door je brein in beweging te brengen’: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/bonus-slimmer-presteren-door-je-brein-in-beweging-te-brengen/

    Aflevering 90 over het Athletic Skills Model met oprichter Geert Savelsbergh:

  • Dit is de 209e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Seks voor de wedstrijd: maakt het iets uit voor je prestatie?

    INLEIDING:

    Ronaldo zweerde erbij, terwijl Muhammad Ali zich er juist van onthield. Beïnvloedt seks nu wel of niet de sportprestatie?

    En omgekeerd: kan lang zitten op een fietszadel je seksuele prestatie juist omlaag halen?

    Kortom: het is weer tijd voor een luchtige eindejaarsaflevering!

    In deze aflevering duiken we in de wetenschap achter dit prikkelende thema, met verrassende inzichten en praktische tips voor sporters!

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Beïnvloedt seks voor een wedstrijd je sportprestatie?

    Uit studies blijkt dat seks vlak voor een wedstrijd geen significant negatief effect heeft op fysieke prestaties, zolang er minimaal een half uur rust tussen zit. Psychologische voordelen zoals ontspanning kunnen juist positief werken.

    2. Verlaagt intensief sporten je libido?

    Overtraining kan leiden tot hormonale veranderingen, zoals een lager testosterongehalte, wat je libido kan verminderen. Matig sporten heeft echter een positieve invloed op hormonale balans en seksuele gezondheid.

    3. Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft de invloed van sporten op seksualiteit?

    Bij overtraining stoppen vrouwen vaak met menstrueren, terwijl mannen erectieproblemen kunnen ervaren. Dit laat zien dat het lichaam prioriteit geeft aan herstel boven voortplanting.

    4. Is een hard fietszadel slecht voor je seksuele gezondheid?

    Een verkeerd zadel kan zenuwen of bloedvaten in het perineum beknellen, wat klachten zoals gevoelloosheid of erectieproblemen kan veroorzaken. Een goed zadel en passende fietspositie zijn essentieel.

    5. Hoeveel energie kost seks?

    Een gemiddelde vrijpartij verbrandt ongeveer 50 tot 100 calorieën, vergelijkbaar met traplopen. Dit heeft geen merkbaar effect op je energieniveau voor een wedstrijd.

    6. Kan sporten je seksleven verbeteren?

    Regelmatig sporten verbetert de doorbloeding en cardiovasculaire gezondheid, wat gunstig is voor seksuele prestaties. Daarnaast kan een fitte uitstraling je zelfvertrouwen en aantrekkelijkheid vergroten.

    Handige bronnen en links:

    Overzichtsartikel uit 2022 naar de invloed van seksuele activiteit op de sportprestatie: https://www.nature.com/articles/s41598-022-19882-2

    Blog van Nico van Yperen over dit onderwerp: https://www.sportscience.blog/2018/05/17/seks

    Overzichtsartikel uit 2022 naar de relatie tussen fietsen en erectieproblemen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32147498/

    Grote studie uit 2018 naar de relatie tussen fietsen en sexuele problemen bij vrouwen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29548713/

    Aflevering 144 over veilig sporten tijdens de zwangerschap en kraamtijd: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/144-veilig-sporten-tijdens-je-zwangerschap-en-kraamtijd-volgens-gynaecoloog-koen-deurloo/ 

    —-

    De Slimmer Presteren Podcast is...

  • エピソードを見逃しましたか?

    フィードを更新するにはここをクリックしてください。

  • Dit is de 208e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer presteren op een ultra volgens bewegingswetenschapper Kevin de Pauw

    INLEIDING:

    Sterker, sneller, hoger maar vooral langer; Ultra is in! Wat doet zo’n extreme inspanning met je lijf en hoe hou je je koppie erbij?

    Waarom zijn Belgen eigenlijk zo goed in de Backyard-ultra? 

    We vragen het aan onze Special Guest, Bewegingswetenschapper in Brussel, Kevin de Pauw.

    Wil je alles horen over hoe ultralopen je lichaam en geest beïnvloeden? En welke mentale strategieën en voedingstips je kunt toepassen?

    Beluister dan deze boeiende aflevering van de Slimmer Presteren Podcast!


    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Wat is een Backyard Ultra?

    Dit is een ultraloop waarbij deelnemers elk uur een ronde van 6,7 kilometer rennen. Het doel is om zo lang mogelijk door te gaan totdat er één persoon overblijft: de "last man standing."

    2. Waarom zijn Belgen zo goed in ultralopen?

    Kevin wijst op de variatie in terrein, met heuvelachtige gebieden zoals rond Spa, en de sterke community van ultralopers die elkaar motiveren.

    3. Wat meet Kevin de Pauw tijdens een Backyard Ultra?

    Hij onderzoekt factoren zoals hartslag, lactaat, cognitieve prestaties en darmflora. Dit biedt inzicht in hoe extreme inspanningen het lichaam beïnvloeden.

    4. Hoe bereiden ultralopers zich voor?

    Dit verschilt per individu, maar goede training en voeding zijn essentieel. Kevin benadrukt ook het belang van mentaal trainen.

    5. Waarom stoppen deelnemers tijdens een Backyard Ultra?

    Dit varieert van fysieke klachten zoals blaren tot mentale uitputting. Kevin adviseert om je op één probleem tegelijk te focussen en dit op te lossen.

    6. Heeft ultralopen negatieve effecten op de gezondheid?

    Kevin’s onderzoek toont aan dat, ondanks de extreme inspanning, het microbioom relatief stabiel blijft. Wel zijn er risico’s, zoals verhoogde stresshormonen en slaaptekort, maar langdurige negatieve effecten blijven onduidelijk.

    Handige bronnen en links:

    Onderzoeksartikel van Kevin de Pauw en collega’s tijdens de Backyard Ultra in 2023: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejsc.12190

    Aflevering 66 over omgaan met vermoeidheid tijdens een lange race: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/weerstand-bieden-tegen-de-vermoeidheid-hoe-doe-je-dat/

    Aflevering 203 over pacen op hartslag en wat hier de nadelen van zijn: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-10/203-je-tempo-bepalen-aan-de-hand-van-je-hartslag-zinvol-of-niet/

    Aflevering 204 met ultrarunner en arts Marijn Sinkeldam: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-10/204-hoe-ongezond-is-ultra-eigenlijk-met-arts-en-ultrarunner-marijn-sinkeldam/

    Aflevering 74 met Barkley deelnemer Michiel Panhuysen: 

  • Dit is de 207e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Off-season: bewust gas terugnemen in je trainingsschema of niet?

    INLEIDING:

    Het wedstrijdseizoen zit er voor de meesten op. Voor de een is dit dé periode om de fiets, zwembril of loopschoenen even helemaal niet aan te raken, voor de ander juist de weken waarop intensief wordt doorgetraind met het oog op volgend seizoen.

    Is een ‘off-season break’ eigenlijk wel nodig?

    Ontdek waarom een slim gepland off-season cruciaal is voor jouw prestaties en herstel. We bespreken hoe je fysiek en mentaal sterk blijft, zonder je conditie te verliezen!

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Wat is een off-season?

    Een periode na het wedstrijdseizoen waarin sporters gas terugnemen om te herstellen. Dit kan variëren van volledige rust tot verminderde training.

    2. Waarom is een off-season belangrijk?

    Het biedt ruimte voor fysiek en mentaal herstel. Zonder rust kan overtraining of mentale vermoeidheid optreden, wat prestaties op lange termijn schaadt.

    3. Wat zegt de wetenschap over rustperiodes?

    Langdurige volledige rust wordt afgeraden. Al na twee weken zonder training begint de conditie te dalen. Een balans tussen herstel en lichte inspanning is essentieel.

    4. Hoe kan je conditieverlies tijdens een off-season minimaliseren?

    Behoud een lagere trainingsfrequentie met af en toe een intensieve sessie, zoals intervaltraining. Dit houdt je fit zonder overbelasting.

    5. Hoe plan je een off-season bij een drukke wedstrijdkalender?

    Maak keuzes. Focus op piekmomenten en neem tussendoor kleinere herstelperiodes in plaats van één lange pauze.

    6. Wat zijn de risico’s van een te kort off-season?

    Overbelasting en vermoeidheid. Dit kan resulteren in blessures en een gebrek aan motivatie.

    Handige bronnen en links:

    Wat er met je fysieke conditie gebeurt wanneer je <4 weken amper traint: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10966148/

    En wat er met je fysieke conditie gebeurt wanneer je >4 weken amper traint: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10999420/

    Fysieke achteruitgang in jonge wielrenners wanneer ze 5 weken niet trainen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27476326/

    Effecten van de ‘off season’ periode op fysieke kwaliteiten Real Madrid voetballers: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27438062/

    Veranderingen in goed-getrainde wielrenners tijdens de ‘off season’ periode: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36145185/

    Nut van een éénwekelijkse sprinttraining bij topwielrenners tijdens een rustige trainingsperiode: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33041839/

    Aflevering 55 over conditieverlies tijdens een rustige periode: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/hoe-snel-heb-je-conditieverlies-in-een-rustige-periode/

    Aflevering 89 over de beste...

  • Dit is de 206e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer fietsen met de juiste bandenkeuze volgens Jenning Huizenga

    INLEIDING:

    Snel gaan op de fiets betekent zo min mogelijk rolweerstand. Maar graag heb je wel genoeg grip op het asfalt, gravel of zand. Je banden spelen hierbij een essentiële rol.

    Maar ga je dan voor tubes, tubeless of toch eentje met een losse binnenband? Hoe hard pomp je die dan precies op? En geldt: hoe duurder de band, hoe beter?

    We vragen het aan embedded scientist bij de KNWU Jenning Huizenga.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Wat is het voordeel van bredere banden?

    Bredere banden bieden meer comfort en dempen trillingen beter, wat energieverlies vermindert, zelfs op gladde oppervlakken.

    2. Is harder oppompen altijd beter?

    Nee, een lagere bandenspanning kan vaak beter zijn, omdat dit trillingen vermindert. Een te harde band kan juist energieverlies vergroten door vibraties.

    3. Wat zijn de verschillen tussen tubeless, tubes en binnenbanden?

    Tubeless banden zijn lekbestendiger en hebben minder rolweerstand. Latex binnenbanden zijn efficiënt maar vereisen meer onderhoud. Tubes zijn traditioneel in baanwielrennen vanwege hun veiligheid bij lekrijden.

    4. Hoe vaak moet ik mijn banden vervangen?

     Controleer visueel op droogte, scheurtjes of steentjes. Nieuwe banden zijn aan te raden voor grote evenementen, maar niet direct uit de verpakking: eerst inrijden is essentieel.

    5. Wat is de beste bandendruk voor mijn fiets?

    Dit hangt af van je gewicht, de bandbreedte en het type ondergrond. Gebruik online calculators en test zelf om trillingen te minimaliseren.

    6. Maakt de prijs van een band veel uit?

    Niet altijd. Duurdere banden zijn vaak beter doordacht, maar het gaat vooral om wat je doelen zijn: snelheid, grip of comfort.

    Handige bronnen en links:

    Jenning Huizenga op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jenning_Huizenga

    Korte uitleg over de factoren die van invloed zijn op de rolweerstand van een band op Fietsica.be: https://web.archive.org/web/20080915072143/http://www.fietsica.be/rollen.htm

    Website waarop de rolweerstand van de meeste banden te vinden en te vergelijken is: https://www.bicyclerollingresistance.com/

    Calculator voor het bepalen van de bandendruk: https://silca.cc/en-eu/pages/pro-tire-pressure-calculator

    Andere calculator voor het bepalen van de bandendruk: https://axs.sram.com/guides/tire/pressure

    Alle medailles van het NL para-team bij het wielrennen in Parijs: https://www.knwu.nl/kampioenschappen/paralympische-spelen-parijs#medailles

    Website van Paralympic Science Support: https://www.paralympicsciencesupport.nl

    Aflevering 10 met Martin van de Pol: 

  • Dit is de 205e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Continu lactaat meten tijdens je inspanning: zinvol of onzin?

    INLEIDING:

    Lactaat prikken is voor top-atleten nog altijd de standaard om erachter te komen hoe zwaar de inspanning is. Maar het is wel gedoe want je moet stoppen, prikken en wachten op de uitslag. Een continue meting biedt dan een uitkomst.

    Maar wat zijn de mogelijkheden hierbij, en kan bijvoorbeeld een zweetsensor werken?

    Ontdek in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast hoe continue lactaatmetingen via zweet-sensoren de toekomst van sportprestaties kunnen veranderen. Slim, praktisch en innovatief – maar hoe bruikbaar is deze technologie echt?

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Wat is lactaat en waarom is het belangrijk?

    Lactaat is een bijproduct van glucose-afbraak tijdens inspanning. Het dient als energiebron en wordt continu geproduceerd. Het meten van lactaat is nuttig om inspanningsintensiteit en trainingszones te bepalen.

    2. Waarom gebruiken topatleten lactaatmetingen?

    Lactaatmetingen helpen atleten en trainers om nauwkeurige trainingszones vast te stellen. Zo kunnen ze efficiënt trainen zonder overbelasting, bijvoorbeeld bij drempeltrainingen.

    3. Hoe werkt een lactaatsensor in zweet?

    Een lactaatsensor meet de hoeveelheid lactaat in zweet via een elektrochemisch proces. Dit biedt de mogelijkheid om continu metingen te doen, maar de correlatie met bloedwaarden is niet altijd volledig nauwkeurig.

    4. Wat zijn de voordelen van een zweet-sensor ten opzichte van bloedmetingen?

    Zweet-sensoren zijn minder invasief, vereisen geen prikken, en kunnen mogelijk continu data leveren zonder onderbreking van trainingen.

    5. Welke praktische uitdagingen spelen bij het gebruik van lactaatsensoren?

    Voor een nauwkeurige meting is voldoende zweet nodig, wat afhankelijk is van inspanningsniveau en zweetproductie. De plaatsing van de sensor speelt ook een belangrijke rol.

    6. Zijn lactaatsensoren geschikt voor amateur-sporters?

    Hoewel de technologie veelbelovend is, zijn lactaatsensoren op dit moment vooral nuttig voor professionele atleten vanwege de kosten en de beperkte nauwkeurigheid.

    Handige bronnen en links:

    Aflevering 174 over de Noorse methode met Sibren Lochs: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/174-trainen-voor-de-marathon-als-een-keniaan-met-sibren-lochs/

    Aflevering 128 over de ‘wonderstof’ lactaat: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/128-lang-leve-lactaat-de-wonderstof-om-slimmer-te-presteren/

    Aflevering 93 over het bepalen van je zones en drempels met een inspanningstest: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/93-inspanningstesten-voor-wie-is-het-nuttig-en-wanneer/

    Aflevering 73 over de zin/onzin van het continu glucose meten tijdens inspanning met een CGM sensor: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/glucose-meten-tijdens-het-sporten-cgm-zinvol-of-onzin/

    Noorse studie naar de ‘Noorse’ methode: 

  • Dit is de 204e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Hoe (on)gezond is ‘ultra’ eigenlijk? Met arts én ultrarunner Marijn Sinkeldam

    INLEIDING:

    Een backyard ultra, 24 uurs race of 100 mijler door de bergen: Voor sommige ultralopers kan het niet ver of hoog genoeg gaan. Maar is zo’n loodzware inspanning eigenlijk niet ultra ongezond? En hoe bereid je je op zoiets dan het beste voor?

    Ultralopen is de ultieme uitdaging voor lichaam en geest. Maar hoe gezond is het om 100 mijl (160 kilometer) door de bergen te rennen? In deze aflevering duiken we in de wereld van ultralopen met arts en ultrarunner Marijn Sinkeldam.

    Hij deelt zijn ervaringen, trainingsaanpak en wetenschappelijke inzichten om je te helpen grenzen te verleggen op een verantwoorde manier.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    Wat is een ultraloop precies?

    Een ultraloop is elke afstand langer dan een marathon (42,2 km). Veelvoorkomende afstanden zijn 50 km, 100 km of zelfs 160 km (100 mijl).

    Is ultralopen ongezond?

    Volgens Marijn kan ultralopen gezond zijn als het goed gepland en uitgevoerd wordt. Het gaat om balans: 360 dagen per jaar gezond leven en vijf dagen grenzen opzoeken.

    Hoe bereid je je fysiek voor op een ultra?

    Naast lange duurtrainingen is krachttraining essentieel, vooral om het lichaam te versterken voor lange afdalingen die zwaar zijn op spieren en gewrichten

    Hoe belangrijk is voeding tijdens een ultra?

    Cruciaal. Marijn vult consistent koolhydraten aan tijdens de race met vloeibare voeding en winegums. Dit helpt om energie en prestaties op peil te houden.

    Wat zijn de grootste mentale uitdagingen bij een ultra?

    Slaaptekort, weersomstandigheden en onverwachte obstakels zoals blessures. Het vermogen om door te zetten ondanks mentale vermoeidheid is essentieel.

    Hoe herstel je na een ultraloop?

    Direct na de race focust Marijn op herstelvoeding en lichte activiteit zoals fietsen. Mentaal duurt het vaak langer om te herstellen dan fysiek.

    Handige bronnen en links:

    Marijn Sinkeldams profiel op UTMB World: https://utmb.world/runner/1762313.marijn.sinkeldam

    Kijk naar zijn geweldige trainingen en prestaties via Marijn Sinkeldam op Strava: https://www.strava.com/athletes/22109542

    De website van Klub.Run: https://klub.run/

    Aflevering 5 met ultra-atlete Jacomina Eijkelboom: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/transamtri-het-amerika-avontuur-van-jacomina-eijkelboom-thinkbig/

    Aflevering 62 over de (on)zin van trainen op geleide van HRV: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/slimmer-trainen-hoe-kan-hartslagvariabiliteit-hrv-je-hierbij-helpen/

    Aflevering 74 met Michiel Panhuysen over de Barkley Marathons: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/74-boekbespreking-in-de-ban-van-de-barkley-met-ultra-runner-michiel-panhuysen/

    Aflevering 154 over...

  • Dit is de 203e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Je race tempo bepalen aan de hand van je hartslag: zinvol of niet?

    INLEIDING:

    Een strak en effen tempo is dé sleutel voor een goede tijd tijdens de marathon of triatlon. Je hartslagfrequentie geeft hierbij informatie over de reactie van je lichaam op de inspanning.

    Kun je daarom uitgaan van deze meting om jezelf te pacen tijdens een race?

    Of is het soms slimmer om juist niet af te gaan op je hartslag en wanneer dan precies? 

    In deze aflevering duiken Gerrit Heijkoop, wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen en topcoach Guido Vroemen in de voors en tegens van hartslagmeting als leidraad tijdens je wedstrijd. Hartslag is een populaire manier om je inspanning te meten, omdat het de reactie van je lichaam op fysieke belasting weergeeft.

    Maar de vraag blijft: hoe nauwkeurig is deze methode, en zijn er misschien betere alternatieven?

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Is hartslag een betrouwbare manier om je tempo te bepalen tijdens een wedstrijd?

    Hoewel hartslag een goede indicatie kan geven van inspanningsintensiteit, beïnvloeden factoren zoals spanning, slaap en cafeïne deze waarde, waardoor je mogelijk te langzaam start of finisht.

    2. Wat is cardiac drift en hoe beïnvloedt dit pacen op hartslag?

    Cardiac drift verwijst naar een geleidelijke stijging van de hartslag tijdens langdurige inspanningen, zelfs bij een constant tempo. Dit maakt pacen op hartslag minder betrouwbaar bij lange afstanden.

    3. Kun je beter pacen op vermogen dan op hartslag?

    Pacen op vermogen kan een stabielere methode zijn, vooral bij variabel terrein zoals heuvels. Vermogen geeft aan hoeveel energie je levert, ongeacht externe factoren.

    4. Welke rol speelt de omgevingstemperatuur bij pacen op hartslag?

    Bij hoge temperaturen stijgt de hartslag sneller, omdat je lichaam extra moet werken om af te koelen. In zulke situaties kan het beter zijn om je hartslag als leidraad te gebruiken, maar deze hoger te accepteren.

    5. Waarom was hartslagmeting ooit zo populair bij hardlopers?

    Hartslagmeters waren in de jaren ’70 een van de eerste beschikbare tools voor inspanningsmeting, wat het populair maakte. Tegenwoordig zijn er echter nauwkeurigere methoden zoals vermogensmeters.

    6. Wat zijn de nadelen van polshorloges voor het meten van hartslag?

    Polshorloges kunnen minder nauwkeurig zijn bij hoge intensiteit, doordat de optische sensoren minder goed functioneren bij een hartslag boven de 150 bpm. Een borstband is betrouwbaarder voor intensieve inspanningen.

    Handige bronnen en links:

    Aflevering 13 over pacing en energie verdelen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/tempo-bepalen-pacing-energie-verdelen-tijdens-de-race-hoe-doe-je-dat/

    Aflevering 194 over hoe je je hartslag kunt gebruiken voor het monitoren van (over)training: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-10/194-de-zegeningen-van-de-vermogensmeter-met-wielren-professor-rob-lamberts/

    Aflevering 160 ‘pacingwetenschapper’ Stein Menting: 

  • Dit is de 202e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het met met special guest Dionne Noordhof over:

    Slimmer presteren met kennis van je menstruatiecyclus

    INLEIDING:

    Vrouwen zijn kleine mannen, zo was lange tijd de gedachte. Gelukkig weten we inmiddels wel beter. Maar wat is de invloed van de vrouwelijke cyclus op de sportprestatie en het herstel nu precies? En waarom is het zo belangrijk voor een atlete om deze cyclus goed in de gaten te houden?

    We vragen het aan bewegingswetenschapper Dionne Noordhof, die zich in Noorwegen aan het front van het sportonderzoek bij vrouwen bevindt.

    Deze inzichten zijn van groot belang voor vrouwelijke atleten, trainers en coaches die op zoek zijn naar manieren om trainingsresultaten te optimaliseren.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Waarom is de menstruatiecyclus belangrijk voor sportprestaties?

    De cyclus beïnvloedt hormonen die op hun beurt mogelijk prestaties en herstel kunnen beïnvloeden. Vooral de variatie tussen individuen maakt het belangrijk om per atleet de cyclus in kaart te brengen.

    2. Zijn er specifieke fases in de cyclus waarin vrouwen beter presteren?

    Op groepsniveau blijkt er geen duidelijke piek in prestaties, maar individueel kunnen er verschillen zijn. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld verbeteringen tijdens specifieke fases.

    3. Hoe kan een vrouw haar cyclus het beste monitoren?

    Het bijhouden van symptomen in een app, zzoals de FitrWoman app, of gewoon via Apple Health of Garmin Connect, kan waardevolle inzichten geven. Het is handig om de start en duur van de bloeding bij te houden, evenals symptomen zoals motivatie om te trainen, spierpijn en slaapkwaliteit.

    4. Heeft een verstoorde cyclus invloed op sportprestaties?

    Ja, een onregelmatige cyclus kan duiden op een tekort aan energie, wat niet alleen invloed heeft op de cyclus, maar ook op herstel en trainingsadaptaties.

    5. Is het gebruik van hormonale anticonceptie raadzaam voor sportende vrouwen?

    Dit verschilt per individu. Hormonale anticonceptie kan symptomen verlichten, maar zorgt ook voor een kunstmatige cyclus. Voor sporters die de voorkeur geven aan natuurlijke feedback van hun lichaam, kan het monitoren van een natuurlijke cyclus nuttig zijn.

    6. Wat zijn tips om het herstel te optimaliseren tijdens de cyclus?

    Zorg voor voldoende slaap, een goede hydratatie, en eet voldoende om je energie-inname op peil te houden. Dit kan helpen om het herstel tijdens belastende fases van de cyclus te ondersteunen.

    Handige bronnen en links:

    Aflevering 136 met sportarts Merel Wielink: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/136-menstruatie-mythes-en-slimmer-presteren-tijdens-de-cyclus-volgens-merel-wielink/

    Aflevering 32 over man-vrouw verschillen in de sport: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/het-sterke-sportgeslacht-aandacht-voor-de-vrouwen/

    Website van het Fendura project: https://uit.no/research/fendura

    Onderzoeksprofiel van Dionne Noordhof: 

  • Dit is aflevering 201 van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Werken aan je core voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?

    INLEIDING:

    Wie sterker en sneller wil worden moet zijn spieren trainen. Daar horen ook je spieren van de romp bij.

    Is het daarom slim om extra core stability oefeningen te doen?

    En loop je hierdoor ook minder snel tegen een blessure aan?

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Wat is het nut van core stability-training?

    Core stability-training kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de balans. Het zorgt ervoor dat je efficiënter beweegt doordat je een sterkere, stabielere romp hebt, wat handig is bij sporten zoals hardlopen en wielrennen.

    2. Is core stability-training essentieel voor alle sporters?

    Nee, als je geen specifieke klachten hebt, is het niet per se nodig om extra core stability-oefeningen te doen. Voor veel recreatieve sporters zijn dagelijkse activiteiten vaak al voldoende voor basisrompstabiliteit.

    3. Welke oefeningen zijn geschikt voor core stability?

    Guido raadt eenvoudige oefeningen aan zoals planken en de Dead Bug. Het is echter belangrijk om deze met de juiste techniek uit te voeren en regelmatig af te wisselen voor het beste resultaat.

    4. Wat is het verschil tussen core stability-training en reguliere krachttraining?

    Bij core stability ligt de nadruk op de stabiliserende spieren in je romp, terwijl krachttraining vaak focust op spiergroei en kracht door middel van gewichten. Voor sommige sporters kan een combinatie van beide het beste resultaat opleveren.

    5. Helpt core stability bij het voorkomen van rugklachten?

    Ja, gerichte core stability-oefeningen kunnen bijdragen aan het voorkomen of verminderen van rugklachten, zeker bij mensen die gevoelig zijn voor blessures aan de onderrug.

    6. Moet je core stability-training op een specifieke manier doen om effect te zien?

    Ja, het is belangrijk dat oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd en dat er regelmatig variatie in de training is. Guido legt uit dat je anders de stabiliserende spieren niet optimaal traint.

    Shownotes:

    Inventarisatie onder 1800 hardlopers over hun ‘extra trainingen’ naast het hardlopen zelf: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29023328/

    Positief effect van extra core training op 5000 meter hardlooptijd: https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2009/01000/does_core_strength_training_influence_running.22.aspx

    Review uit 2022 naar effecten van rompstabiliteitstraining op de fysieke en sport-specifieke prestatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35061213/

    Kritische kijk op de meerwaarde van core training bij topatleten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27475953/

    Artikel uit 2024 naar de effecten van extra core training op het voorkomen van blessures bij beginnende hardlopers: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38724071/

    Aflevering 18 over het belang van krachttraining bij het ouder worden: 

  • Dit is de post-show van de 200e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie.

    INLEIDING: Na de 200ste aflevering gingen wij nog even door. Je hoort een gedicht en muziek van Iris Penning. De zaal doet enthousiast een oefening mee van het ASM model, en we gaan de Slimmer Presteren Quiz spelen!

    Wil jij nou ook zo'n leuke quiz bij jou bedrijf of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Wij zijn te boeken! De quiz zal volledig afgestemd zijn op de behoeften van jouw organisatie. Boeken doe je hier: https://showbird.com/nl/acts/22999-slimmer-presteren-pubquiz

    —-

    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

     

    Zie ook:

    WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

    INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

    LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast

    PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

    VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

  • Dit is de 200e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer presteren met een beweegpil: zinvol of onzin? 

    INLEIDING: Geen motivatie, te weinig tijd of een onwillig lichaam… Het is niet altijd makkelijk om te gaan sporten. Wat als er een beweegpil zou zijn die dit probleem voor je oplost? Hoe ziet zo'n pil er dan uit? En zitten er ook nadelen aan?

    In deze 200ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast onderzoeken we of de beweegpil een zegen of een gevaar is. Een must-listen voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid, wetenschap en de toekomst van beweging.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Wat is een beweegpil en hoe werkt het?

    Een beweegpil is een hypothetische pil die de effecten van fysieke beweging nabootst door bepaalde stoffen te introduceren die normaal gesproken vrijkomen tijdens sporten, zoals lactaat en ketonen. Deze stoffen kunnen onder andere de stofwisseling stimuleren en helpen spieren op te bouwen.

    2. Bestaat de beweegpil al voor mensen?

    Nee, de beweegpil bestaat nog niet voor mensen. Onderzoek in muizen is veelbelovend, maar de overgang naar menselijke toepassingen blijkt complex door ongewenste bijwerkingen, zoals verhoogde risico's op kanker.

    3. Wat zijn de risico’s van een beweegpil?

    Hoewel de pil gunstige effecten kan hebben, zijn er ook risico’s. Bijvoorbeeld, de stoffen die de energieproductie stimuleren, kunnen ook negatieve effecten hebben, zoals verhoogde kansen op ziektes als kanker. Ook is er de kans dat atleten de pil gaan gebruiken om prestaties te bevorderen, wat tot misbruik kan leiden.

    4. Voor wie zou een beweegpil nuttig kunnen zijn?

    Een beweegpil kan vooral nuttig zijn voor mensen die fysiek niet in staat zijn om te sporten, zoals mensen met een lichamelijke beperking of ouderen met een hoog valrisico. Ook mensen die tijdelijk niet kunnen sporten door een blessure zouden hier baat bij kunnen hebben.

    5. Kan een beweegpil mentale en sociale voordelen van sporten vervangen?

    Nee, een beweegpil kan niet de mentale en sociale voordelen van sporten vervangen. Sporten gaat niet alleen om fysieke gezondheid, maar biedt ook mentale voldoening en sociale interactie, wat met een pil niet bereikt kan worden.

    6. Hoe verhoudt de beweegpil zich tot bestaande prestatiebevorderende middelen?

    De beweegpil zou in potentie net als prestatiebevorderende middelen, zoals anabole steroïden, kunnen worden misbruikt door sporters. Daarom is het belangrijk om ethische grenzen te stellen en duidelijk te maken voor wie de pil bedoeld is.

    Handige bronnen en links:

    Artikel dat Jurgen in 2016 over de beweegpil schreef: https://scientias.nl/beweegpil/

    Overzicht kernindicatoren Sport in Nederland (met o.a. de cijfers over het percentage inwoners dat voldoet aan de beweegrichtlijnen): https://www.sportenbewegenincijfers.nl/kernindicatoren

    Samuel Marcora’s pleidooi voor meer onderzoek naar psychoactieve stoffen die ingezet kunnen worden om mensen in beweging te krijgen: https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-015-0412-x

    Artikel uit 2021 waarin ‘de mitsen en de maren’ van een beweegpil op een rij zijn gezet:  

  • Dit is de pre-show van de 200ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. 

    INLEIDING: In de pre-show hoor je muziek van Iris Penning. En blikken Gerrit en Jurgen (met onderbouwde cijfers natuurlijk) terug op de afgelopen 200 afleveringen.  

    —-

    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

     

    Zie ook:

    WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

    INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

    LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast

    PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

    VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

  • Dit is de 199e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer presteren door een uitgekiende voorbereiding: lessen van beroepsavonturier Jan Fokke Oosterhof

    INLEIDING: Het voelt vaak als een groot avontuur: Je eerste marathon, een grote fietsvakantie of lange-afstandstrail. Een goede voorbereiding is dan het halve werk. Maar wat als iets bijna onmogelijk lijkt? We vragen het onze Special Guest, beroepsavonturier Jan Fokke Oosterhof.

    zijn lessen over fysieke en mentale voorbereiding voor extreme avonturen. Leer hoe je grote uitdagingen klein kunt maken en mentaal sterker wordt.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    Hoe bereidt Jan Fokke Oosterhof zich fysiek voor op extreme expedities?

    Hij bouwt aan een brede basis door gevarieerde trainingen, zoals hardlopen, fietsen en bergen beklimmen, met focus op vetverbranding en spierhardheid. Hij traint in de omgeving die lijkt op het terrein van zijn avontuur.

    Welke mentale strategieën gebruikt hij om grote doelen te behalen?

    Hij verdeelt grote uitdagingen in kleine, beheersbare doelen. Zo focust hij niet op de volledige afstand, maar op de volgende tussenstop, wat mentaal beter vol te houden is.

    Hoe gaat hij om met risicovolle situaties in afgelegen gebieden?

    Jan Fokke analyseert van tevoren wat hij wel en niet kan, en traint op specifieke vaardigheden zoals navigeren en overleven in slechte weersomstandigheden. Hij is altijd voorbereid op het onverwachte, bijvoorbeeld met ducttape om letsel te kunnen behandelen.

    Wat leert hij van mislukkingen of tegenslagen?

    Hij reflecteert kritisch op wat er misging en gebruikt die lessen om beter voorbereid te zijn voor de volgende uitdaging. Na zijn onderbreking in Schotland leerde hij bijvoorbeeld hoe belangrijk mentale energie is bij herstarten.

    Waarom is minimalisme in uitrusting zo belangrijk voor hem?

    Minimalisme helpt hem sneller en efficiënter te bewegen. Door elk item zorgvuldig te wegen en dubbel te gebruiken, zoals wandelstokken die ook als tentstokken dienen, optimaliseert hij zijn expedities.

    Welke rol speelt voeding in zijn succes?

    Hij benadrukt het belang van gelijkmatige voeding, zoals kleine beetjes eten tijdens een ultra, om energiedips te voorkomen. Hij heeft ook geëxperimenteerd met innovatieve voeding, zoals insectenbars.

    Handige bronnen en links:

    Website Jan Fokke met overzicht van alle expedities en boeken van zijn hand: https://expeditionlife.nl/

    Het Expeditie Café Podcast: https://houseofexpeditions.com/podcast-2/

    Aflevering 5 over het ‘TransAmTri’ avontuur van Jacomina Eijkelboom: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/transamtri-het-amerika-avontuur-van-jacomina-eijkelboom-thinkbig/

    Aflevering 74 met Michiel Panhuyzen die aan de start stond van de Barkley Marathons:  https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/74-boekbespreking-in-de-ban-van-de-barkley-met-ultra-runner-michiel-panhuysen/

    Aflevering 76 over beginnersfouten bij de voorbereiding op de Rotterdam marathon: 

  • Dit is een bonus-aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Terugblik op de marathon van Eindhoven: Focus, pijn en een nieuw PR

    INLEIDING:

    In deze bonusaflevering blikken Gerrit en Jurgen samen terug op de marathon van Eindhoven 2024. Het werd zijn tiende marathon en eentje om niet te vergeten. Hij verbeterde zijn persoonlijke record met maar liefst 5,5 minuten!

    Gerrit deelt hoe hij dat voor elkaar kreeg, wat er onderweg gebeurde en welke waardevolle lessen hij leerde.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Hoeveel tijd heeft Gerrit van zijn PR afgehaald bij de marathon in Eindhoven?

    Gerrit heeft maar liefst 5,5 minuten van zijn PR afgehaald en finishte in 3:02:30.

    2. Wat was de grootste uitdaging tijdens de marathon?

    De grootste uitdaging kwam rond kilometer 29 op de High Tech Campus, waar hij door vermoeidheid en tegenwind zijn benen voelde veranderen in "spaghetti".

    3. Hoe hielp de Garmin PacePro-functie Gerrit tijdens de race?

    De PacePro-functie hield Gerrit constant op de hoogte van zijn voortgang ten opzichte van zijn beoogde tijd, waardoor hij gericht kon blijven op zijn einddoel.

    4. Wat voor mentale strategieën gebruikte Gerrit om door te zetten?

    Gerrit paste technieken toe uit het boek “Mental Training for Ultrarunners”, waarin pijn en ongemak worden gezien als informatiesignalen in plaats van als een reden om te stoppen.

    5. Waarom koos Gerrit ervoor om zich bij de groep van 3 uur aan te sluiten?

    Gerrit besloot bij de 3-uur groep te schuilen vanwege de tegenwind en om energie te besparen tijdens het zwaarste deel van de race.

    Handige bronnen en links:

    Marathon Eindhoven officiële website

    Beschrijving: Informatie over de route, inschrijvingen, en praktische details voor toekomstige edities van de Marathon van Eindhoven: https://asmlmarathoneindhoven.nl/

    PacePro-functie van Garmin

    Beschrijving: Lees meer over hoe de PacePro-functie werkt en hoe het je helpt je hardloopschema te volgen en te verbeteren: https://www.garmin.com/nl-NL/garmin-technology/wearable-maps/pacepro/

     

    Strava profiel van Gerrit Heijkoop

    Beschrijving: Volg Gerrit’s trainingsactiviteiten, inclusief zijn voorbereiding op de Marathon van Eindhoven: https://www.strava.com/athletes/14722459

    Mental Training for Ultrarunners (boek)

    Beschrijving: Het boek waar Gerrit naar verwijst voor mentale strategieën tijdens het hardlopen. Perfect voor wie meer wil weten over mentale kracht in langeafstandslopen: https://www.bol.com/nl/nl/f/mental-training-for-ultrarunning/9300000013615957/

     

    Beweegpil Artikel – De Slimmer Presteren Podcast

    Beschrijving: Link naar het opinieartikel over de beweegpil, geschreven door Gerrit en Jurgen, dat tijdens de aflevering wordt genoemd: https://www.slimmer-presteren-podcast.nl/nieuws/de-afslankpil-is-er-nu-de-beweegpil-nog/

     

    —-

    De Slimmer...

  • Dit is de 198e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Slimmer zwemmen in open water: wat kan je helpen?

    INLEIDING: Blauwalg, poepbacteriën, stroming en kkkkoud. Het is soms geen lolletje om in open water te zwemmen. Kun je daarom misschien beter vooral in het zwembad trainen voor je triathlon? En in hoeverre helpt een wetsuit eigenlijk? 

    In deze aflevering van de slimmer presteren podcast bespreken we met topcoach guido vroemen alles wat je moet weten over slimmer zwemmen in open water. ontdek hoe je sneller kunt zwemmen met de juiste technieken en wetsuit-tips.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    Maakt een wetsuit je echt sneller? 

    Ja, een wetsuit zorgt voor meer drijfvermogen, waardoor je hoger in het water ligt en minder weerstand hebt. Uit studies blijkt dat een wetsuit je snelheid met 10-14% kan verbeteren, vooral bij minder getrainde zwemmers.

    Wanneer moet je een wetsuit dragen? 

    Bij triatlonwedstrijden is het dragen van een wetsuit verplicht bij watertemperaturen onder de 16 graden, toegestaan tussen 16 en 21 graden, en verboden boven de 21 graden. Voor recreatief openwaterzwemmen is het afhankelijk van je eigen voorkeur en het comfortniveau in kouder water.

    Hoe moet ik navigeren in open water? 

    Het is belangrijk om regelmatig op te kijken tijdens het zwemmen om je richting te bepalen. Dit doe je door je hoofd een klein beetje omhoog te brengen tijdens het ademen, zonder je voeten te laten zakken. Dit kun je ook in het zwembad oefenen door te zwemmen zonder de zwarte lijn als referentie.

    Is zwemmen in open water anders dan in een zwembad? 

    Ja, de slagfrequentie is hoger in open water, maar de slaglengte is korter. Dit maakt openwaterzwemmen technisch gezien inefficiënter dan zwemmen in een zwembad. Stroming en golven kunnen ook van invloed zijn, waardoor je techniek moet aanpassen.

    Hoe kan ik mijn wetsuit snel uittrekken tijdens een wissel in een triatlon? 

    Gebruik babyolie rond je enkels en polsen om het wetsuit gemakkelijker uit te krijgen. Trek een beetje water in je wetsuit vlak voordat je het water uitgaat, zodat het minder vacuüm zuigt. Oefen deze technieken om je wisseltijd te verkorten.

    Hoeveel verschil maakt de temperatuur van het water? 

    Kouder water maakt het moeilijker om zonder wetsuit comfortabel te zwemmen. Een wetsuit kan je lichaam helpen om warm te blijven en energie te besparen die je anders verbruikt om warm te blijven in koud water.

    Handige bronnen en links:

    Spaanse studie uit 2024 bij toptriatleten: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.14702

    Gebruik van een wetsuit tijdens de oversteek van de Straat van Gibraltar:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29503588/

    Recente review waarin alle studies naar de effecten van een wetsuit op een rij zijn gezet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34311439/

    Filmpje van hoe Blummenfelt en co. op zoek gaan naar het beste pak: https://www.youtube.com/watch?v=lQSI5V7BtNM

    Aflevering 180 over het zwemonderzoek bij de Tongelreep: 

  • Dit is de 197e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Beter balanceren dankzij de ASM Masters of Movement

    INLEIDING:

    Hilbert van der Duim die dankzij een vogelpoepje een schuiver over het ijs maakt, de halve Jumbo-Visma ploeg die door een lek kinderzwembadje ten val komt en Femke Bol die net voor de finishlijn struikelt.

    Een goede balans is essentieel tijdens het bewegen Maar hoe train je dit? En zorgen we dat innovatieve ideeën de sport ook echt hierbij helpen? We staken ons licht op bij de afgelopen Masters of Movement bijeenkomst van het ASM.

    Ontdek in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast hoe je je balans kunt verbeteren met innovatieve trainingsmethoden zoals het ASM. Leer hoe balans je sportprestaties naar een hoger niveau tilt en blessures voorkomt!

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    Waarom is balans belangrijk voor sportprestaties?

    Balans is essentieel om blessures te voorkomen en efficiënt te bewegen. Zonder balans kun je niet goed presteren, of je nu rent, fietst of schaatst.

    Hoe kan ik balans trainen?

    Je kunt balans trainen door variatie in je bewegingen, zoals dansen, padel of sporten die rollen en glijden omvatten. Dit versterkt je algemene beweegvaardigheden.

    Wat is het Athletic Skills Model (ASM)?

    Het ASM is een model dat atleten breed motorisch traint, door verschillende vormen van beweging aan te bieden. Dit zorgt voor een betere algehele beweegvaardigheid, wat sportprestaties ten goede komt.

    Waarom duurt het vaak lang voordat innovaties in de sport worden toegepast?

    Innovaties zoals de klapschaats worden vaak niet meteen omarmd door sporters en coaches. Het kost tijd om nieuwe ideeën te testen en te bewijzen dat ze in de praktijk werken.

    Hoe kan balans de prestaties van hardlopers verbeteren?

    Een betere balans zorgt ervoor dat hardlopers efficiënter kunnen bewegen, wat leidt tot minder energieverbruik en een verbeterde loopeconomie.

    Handige bronnen en links:

    Het (wetenschappelijke) verhaal van de klapschaats: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10899331/

    Jurgens artikel over de vergelijking tussen de klapschaats en de ‘superschoen’: https://jurgenvanteeffelen.nl/energiezuinige-schaatsen-en-hardloopschoenen/

    Coördinatie als voorspeller van succes op de fiets?  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35894883/

    Bonus aflevering over ASM Masters of Movement bijeenkomst met thema stoeien en vallen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/bonus-slimmer-presteren-door-te-stoeien-met-judo-bij-de-asm-masters-of-movement/

    Aflevering 90 over het Athletic Skills Model met oprichter Geert Savelsbergh: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/90-slimmer-bewegen-volgens-het-athletic-skills-model-asm-met-prof-geert-savelsbergh/

    Alle afleveringen waarin we in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs met een embedded scientist spraken:

  • Dit is de 196e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: de meest prangende vragen over training. Van krachttraining tot fietsmateriaal, ontdek praktische tips om slimmer te trainen en je prestaties te verbeteren!"

    Slimmer presteren met de juiste trainingskennis: luisteraarsvragen

    INLEIDING: De theorie is duidelijk: wil je sneller, sterker en fitter worden, dan moet je goed trainen. Maar de praktijk blijkt een stuk complexer.

    Want training roept ook allerlei vragen op. Wat zijn de urgentste vragen die de luisteraars ons stelden?

    In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast beantwoorden we jouw meest prangende vragen over training. Van krachttraining tot fietsmateriaal, ontdek praktische tips om slimmer te trainen en je prestaties te verbeteren!

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Maakt de volgorde van kracht- en duurtraining uit? 

    Ja, als je kracht wilt opbouwen, kun je het beste met krachttraining beginnen wanneer je nog fris bent. Dit zorgt ervoor dat je maximaal kunt presteren en blessures voorkomt.

    2. Wat betekent 'specifiek trainen'? 

    Specifiek trainen betekent dat je traint op een manier die zo dicht mogelijk bij de bewegingen ligt die je in je wedstrijd maakt. Voor hardlopers betekent dit hardlopen, voor fietsers fietsen, etc.

    3. Hoe kun je samen trainen met iemand van een ander niveau? 

    Intervaltraining is een goede manier om samen te trainen. De langzamere sporter kan bijvoorbeeld eerst vertrekken, waarna de snellere sporter inhaalt. Zo trainen beide sporters op hun eigen niveau, zonder dat het saai wordt.

    4. Maakt het uit op welke fiets je traint? 

    Voor duurtrainingen maakt het niet veel uit op welke fiets je traint, zolang je maar consistent traint en de inspanning goed reguleert. Voor wedstrijden zoals een triatlon kan het echter wel een voordeel bieden om op een racefiets te trainen.

    5. Kan je op een stadsfiets trainen voor een triatlon? 

    Ja, het is mogelijk om op een stadsfiets te trainen voor een triatlon. Echter, voor een echte wedstrijd kan een racefiets je prestaties verbeteren, maar dit is geen vereiste voor deelname.

    6. Wat is de invloed van een elektrische fiets op je training? 

    Een elektrische fiets kan nog steeds bijdragen aan je conditie, vooral als je bewust meetrapt en ervoor zorgt dat je hartslag voldoende verhoogd blijft. Het is echter minder effectief voor het opbouwen van kracht en snelheid.


    Handige bronnen en links:

    Aflevering 15 over de uitdaging om én je explosiviteit/kracht te trainen én je duurvermogen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/explosiviteit-of-uithoudingsvermogen-wat-heeft-een-atleet-nodig/

    Aflevering 184 over trainen voor een triatlon: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/184-trainen-voor-een-triatlon-hoe-combineer-je-meerdere-sporten/

    Aflevering 131 over trainen op gevoel: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/131-trainen-op-gevoel-hoe-doe-je-dat/

    Trainen voor een marathon: 

  • Dit is de 195e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    Strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves tijdens het hardlopen: zinvol of onzin?

    INLEIDING:

    Terwijl strakke pakken en gestroomlijnde helmen heel normaal zijn in het wielrennen en schaatsen. Zien we op de atletiekbanen en marathonparcoursen vooral nog wapperende kleding en meebewegende haren.

    Waarom is dit?

    Valt er eigenlijk wel winst te halen met kleding en kapsel bij het hardlopen?

    Ontdek in deze aflevering of strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves echt helpen bij hardlopen en wielrennen. We duiken in de wetenschap achter aerodynamica en geven praktische tips voor betere prestaties!

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Maakt aerodynamica echt een verschil bij hardlopen?

    Ja, hoewel het effect kleiner is dan bij wielrennen, kunnen strakke kleding en kapsels bij hoge snelheden de luchtweerstand verminderen, wat op lange afstanden seconden kan schelen.

    2. Wat voor kleding helpt bij het verminderen van luchtweerstand?

    Strakke kleding zoals aansluitende shirts en shorts verminderen de luchtweerstand aanzienlijk in vergelijking met losse kleding.

    3. Heeft het kapsel invloed op je prestaties?

    Ja, uit windtunneltests blijkt dat kort haar of een strak kapsel, zoals een knotje, de luchtweerstand vermindert. Lang los haar kan de weerstand met wel 8,7% verhogen.

    4. Zijn deze aerodynamische aanpassingen alleen voor topatleten relevant?

    Voor topatleten kan het verschil in honderdsten van een seconde bepalend zijn. Maar ook als amateur kan je baat hebben bij slimme keuzes, vooral als je gericht bent op maximale prestatieverbetering.

    5. Zijn slimme sleeves effectief bij hardlopen?

    Ja, atleten zoals Niels Laros experimenteren al met 3D-geprinte sleeves die mogelijk de luchtweerstand verlagen en bijdragen aan betere prestaties.

    Handige bronnen en links:

    Aflevering 60 over de rol van aerodynamica tijdens het fietsen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/winst-met-wind-de-perfecte-stroomlijn-op-de-fiets/

    Aflevering 111 over hardlopen in de slipstream: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/111-hardlopen-in-de-slipstream-van-je-voorganger-zinvol-of-onzin/

    Recente studie van Bert Blocken en collega’s naar de rol van kapsels en kleding bij vrouwelijke verspringsters: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167610524002009

    Samenvatting van Blockens onderzoek op Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/waarom-verspringers-moeten-letten-op-hun-kapsel-en-kledingkeuze/

     

    —-

    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

     

    Zie ook:

    WEB: 

  • Dit is de 194e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

    De zegeningen van de vermogensmeter: met wielren-professor Rob Lamberts

    INLEIDING:

    Duik in de wetenschap van trainingsmonitoring met Rob Lamberts, de ontwikkelaar van de LSCT. Ontdek hoe je optimaal kunt presteren en overtraining kunt voorkomen in deze boeiende aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

    Als we de media moeten geloven worden er tegenwoordig krankzinnige vermogens in het profpeloton getrapt. Hoe betrouwbaar zijn deze data eigenlijk?

    En hoe kun je je vermogens gebruiken om erachter te komen dat je training wel aanslaat maar dat je niet teveel doet?

    We vragen het aan wieler-wetenschapper en grondlegger van de befaamde LSCT, Rob Lamberts.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

    1. Wat is de Lamberts Submaximal Cycling Test (LSCT)?

    De LSCT is een submaximale fietstest die atleten helpt om hun trainingsprogressie te monitoren en overtraining te voorkomen. Het meet de reactie van het lichaam op een standaard prikkel door vermogensoutput en hartslag te analyseren.

    2. Hoe vaak moet ik de LSCT uitvoeren?

    Rob Lamberts adviseert om de test wekelijks of tweewekelijks uit te voeren om consistent inzicht te krijgen in je trainingstoestand, zonder dat het te belastend wordt.

    3. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke wielrenners in grote rondes?

    De studie van Rob toont aan dat vrouwen vaak een hoger basistempo aanhouden in vlakke ritten om ontsnappingen te voorkomen, terwijl mannen vaak rustiger beginnen. In bergetappes en tijdritten zijn de verschillen echter minimaal.

    4. Waarom kiezen sommige atleten ervoor om zonder vermogensmeter te rijden?

    Vermogensmeters kunnen atleten waardevolle data geven, maar soms kan het mentale aspect doorslaggevend zijn. In wedstrijden kan het vertrouwen op gevoel in plaats van data atleten helpen om hun limieten te verleggen.

    5. Hoe kan de LSCT bijdragen aan het herstel en voorkomen van overtraining?

    De test helpt om op een objectieve manier te meten hoe het lichaam reageert op trainingsbelasting. Zo kan tijdig worden bijgestuurd om overbelasting te voorkomen en optimaal te herstellen.

    6. Is de LSCT alleen voor wielrenners geschikt?

    Nee, de test wordt ook aangepast voor andere duursporten zoals hardlopen en roeien, waarbij vergelijkbare principes worden gebruikt om belasting en herstel te monitoren.

    Handige bronnen en links:

    De LSCT website met alle informatie over de test: http://www.scienceandcycling.com/lsct/

    Jurgens artikel n.a.v. de wetenschappelijke publicatie die Rob Lamberts samen met Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten schreef: https://jurgenvanteeffelen.nl/van-vleuten-versus-dumoulin-wat-zeggen-de-data/

    Jurgens artikel n.a.v. de wetenschappelijke publicaties die Rob Lamberts samen met Marcel Kittel schreef: https://www.cyclingopinions.nl/2021/02/14/succesvol-sprinten-een-inkijk-in-de-data-van-marcel-kittel/

    Aflevering 1 over de vermogensmeter bij het fietsen: Dit is de allereerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over 'De Vermogensmeter: zorg of zegen?'