エピソード
-
Få links og noter på SIVP.dk/179
Her går Dr. Reto Nieger igennem sin kliniske tilgange til hunde med opkast.
Vi starter med den simple case, og hvordan vi skal behandle dem.
Derfra gør vi videre til udredning og hvilke test, der er smartest at lave. Vi snakker også om brug af medicin som steroid og antibiotika.
Vi slutter af med to konkrete cases fra praksis, som du kan gætte med på.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Noter og links på: SIVP.dk/178
Kirstie Pickles blev uddannet dyrlæge i Glasgow i 1996, og hun har siden specialiseret sig inden for equine medicine. I denne podcast deler hun sin unikke historie om en personlig rejse med autisme, som har formet hendes liv de seneste 3 år.
Historien begynder, da Kirsties datter blev diagnosticeret med autisme som 8-årig. Det åbnede døren til en ny forståelse af Kirsties eget liv, og i en alder af 47 år fik hun også diagnosen autisme.
De sidste tre år har været lærerige for Kirstie, da hun er blevet bekendt med, hvad autisme har betydet for hendes liv. Hun deler nu passioneret ud af hendes indsigt og erfaringer, og ønsker at bidrage til en større forståelse af autisme hos kvinder, som kan komme til udtryk på mange måder. Hendes ønske er at bidrage til en større forståelse af autisme hos kvinder, da mange stadig er underdiagnosticerede på grund af forældede kriterier.
-
Noter og links på: SIVP.dk/177
Dr. Lily Chen har udviklet en unik tilgang til veterinærmedicin, der forener østlig filosofi med vestlige konventioner. Hun er uddannet i USA og er oprindeligt oplært i vestlig og traditionel veterinærmedicin, men hendes frustration over disse traditionelle tilgange, fik hende til at tænke anderledes.
I denne podcast fortæller hun om holistisk medicin og om sin egen holistiske tilgang.
-
Noter og links på: SIVP.dk/176
Det kan være en udfordrende opgave at lede en dyreklinik effektivt, især for nyopstartede klinikker. Amy Newfield har været i veterinærbranchen i 25 år, og i denne podcast deler hun sine råd og erfaringer om ledelse og management af dyreklinikker.
Amys karriere startede i en enmandspraksis med kun et par medarbejdere og én dyrlæge, som også var ejer. I takt med, at travlheden sted, blev Amy nødt til at påtage sig opgaver, som hun aldrig tidligere havde prøvet, herunder rekruttering og ledelse. Og hun endte faktisk med at besidde en lederstilling uden nogen egentlig uddannelse inden for ledelse, og med en begrænset forståelse af, hvad hun egentlig lavede.
-
Noter og links på: SIVP.dk/175
Gunila Pedersen er dyrlæge og Master Certified Coach. Hun er uddannet dyrlæge i Danmark, og tog efter endt uddannelse til Spanien, hvor hun havde sin egen klinik i 10 år, inden hun tog til England, hvor hun nu arbejder i akutmodtagelsen.
Gunila har selv haft et "burnout" og har oplevet at gå ned med stress. Det gjorde, at hun lagde dyrlægelivet på hylden i et helt år, inden hun genfandt gnisten via coaching, som hun nu kombinerer med dyrlægelivet.
I denne podcast giver Gunila tips til, hvordan du kan undgå stress og udbrændthed, og få det (arbejds)liv, du ønsker.
-
Noter og links på: SIVP.dk/174
Anne Egede har gennemført dyrlægestudiet, men har aldrig arbejdet som dyrlæge. Til gengæld har hun opdrættet hunde i over 30 år, undervist på diverse hundekurser i flere klubber og foreninger, holdt foredrag og skrevet bøger om forskellige aspekter af hundelivet.
Annes seneste bog, Hundeopdræt - Tæven - Parring, drægtighed og fødsel, handler om reproduktion og er målrettet alle hundeopdrættere, men også almene dyrlæger.
I denne podcast taler vi om management af tæven omkring fødsel, herunder hvordan man undgår kalkmangel og kejsersnit med noget så simpelt som tilskud af kalk og sukker.
-
Noter og links på: SIVP.dk/173
Pyometra er noget, vi alle sammen ofte ser, og alligevel er der stor forskel på, hvordan vi behandler det. En forklaring kan være, at der ikke er ret meget litteratur om pyometra, og kun er begrænset evidens for medicinsk behandling.
Ylva Winsborg er seniordyrlæge på kirurgisk afdeling på Universitetshospitalet for Familiedyr. Ylva har en del erfaring som kirurg og med behandling af pyometra, og har samtidig en særlig interesse for rationelt antibiotikaforbrug.
I denne podcast taler vi om den kliniske præsentation af patienten med pyometra samt kirurgisk og medicinsk behandling af pyometra, herunder anvendelsen af antibiotika.
-
Noter og links på: SIVP.dk/172
Esben Kjær er radiovært, foredragsholder og forfatter. Esben har selv mistet sin søn til kræft, og det tab satte en frustration i gang over den manglende sorgkultur i Danmark. Netop dét var drivkraften til to bøger: ”Døden – en overlevelsesguide” og ”Min usynlige søn – kunsten at leve med sine døde resten af livet”.
I denne podcast taler vi om dét at miste mennesker såvel som dyr, sorgkulturen i Danmark (eller mangel på samme), selve sorgprocessen og hvad sorg generelt gør ved os mennesker, og hvordan vi dyrlæger kan hjælpe ejerne både før, under og efter den svære beslutning om at tage afsked med et kæledyr.
-
Noter og links på: SIVP.dk/171
Sara Nilsson er dyrlæge og har arbejdet i Sverige, hvor forekomsten af hugorme er noget større end i Danmark. Af den grund ser man også hugormebid hos kæledyr i Sverige. Sara er nu ansat hos AniCura Aarhus Dyrehospital.
I denne podcast fortæller Sara om hugormebid hos kæledyr, herunder, hvad symptomerne er og hvordan man skal behandle hugormebid.
-
Noter og links på: SIVP.dk/170
Steen Engermann arbejder på AniCura Aarhus Dyrehospital, hvor han beskæftiger sig udelukkende med diagnostik og behandling af cancerpatienter. Steen blev dyrlæge i 1990 og blev certificeret i onkologi af Den Danske Dyrlægeforening i 2007 og er siden blevet specialdyrlæge i onkologi.
I denne podcast fortæller Steen om elektrokemoterapi, en relativ ny behandlingsform, hvor man kombinerer kemoterapi og elektrisk strøm - et lille indgreb med stor effekt.
-
Noter og links på: SIVP.dk/167
Heidi Andersen er registreret revisor, og har 25 års erfaring inden for revision. Hun er stifter af 2A Revision, som laver alt inden for regnskab for mindre virksomheder.
I denne podcast taler vi om, hvad den nye bogføringslov helt konkret kommer til at betyde for dig og din virksomhed.
-
Noter og links på: SIVP.dk/168
Mette Nielsen blev uddannet dyrlæge i 2010, og færdiggjorde i 2022 en master i oftalmologi. Mette er administrerende direktør på AniCura Odense Dyrehospital, hvor hun har været ansat siden 2012. Mette er på kontoret halvdelen af tiden, og i klinikken den anden halvdel af tiden, hvor hun primært har med øjenpatienter at gøre.
I denne podcast taler vi om konjunktivitis og løbende øjne hos katte, herunder hvad årsagerne kan være, hvordan man laver en god øjenundersøgelser og stiller den rigtige diagnose.
-
Noter og links på: SIVP.dk/167
Mette Halck er fagdyrlæge og har taget en masteruddannelse inden for eksotiske hobbydyr. Mette er ansat hos AniCura København Dyrehospital, hvor hun primært beskæftiger sig med eksotiske dyr, herunder fugle, kaniner, marsvin og andre gnavere.
I denne podcast fortæller Mette om sin tilgang til kaniner, der “er gået i stå”, det vil sige kaniner, der spiser mindre eller er holdt helt op med at spise. Mette tager os med helt fra start, når klienten ringer, til optagelse af anamnesen, udførelse af klinisk undersøgelse, behandling og evt. indlæggelse.
-
Noter og links på: SIVP.dk/166
Maja Allpass er dyrlæge med stor passion for veterinær neurologi. Hun er nu ansat på AniCura Holbæk Dyrehospital, men har tidligere været ansat på neurologisk afdeling ved Universitetshospitalet for Familiedyr.
Maja har en bred erfaring indenfor både akutmedicin, almen medicin og kirurgi, men hendes hovedinteresse er veterinær neurologi.
I denne podcast fortæller Maja om, hvordan vi diagnosticerer og behandler steroid responsiv meningitis-arteritis (SRMA).
-
Noter og links på: SIVP.dk/165
Hilarie Jerauld er uddannet dyrlæge. Hun er oprindeligt fra Amerika, men har de seneste 2 år boet og arbejdet i Sverige. Hilarie arbejder for IDEXX og uddanner dyrlæger i de nordiske lande inden for laboratoriediagnostik.
I denne podcast taler vi om, hvorfor og hvornår præ-anæstetiske blod- og urinprøver er en god ide.
-
Noter og links på: SIVP.dk/164
Brook Niemic er specialdyrlæge i veterinær odontologi (DAVDC, DEVDC). Han er stor fortaler for forbedret forståelse, forebyggelse og behandling af tandrelaterede lidelser, og er medforfatter til World Small Animal Veterinary Association’s (WSAVA) Global Dental Guidelines.
Brook har været i almen praksis i 5 år, så han ved, hvilke udfordringer vi står med, og kender den gennemsnitlige klient. I podcasten her snakker vi om vigtigheden af veterinær odontologi, samt hvordan vi kan forbygge tand- og mundhulelidelse vha. tandrens og tandbørstning.
-
Noter og links på: SIVP.dk/163
Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) er et patofysiologisk sygdomskompleks, der opstår på grund af et proportionelt misforhold mellem pladsen i kraniet og de indvendige bløde dele. Men BOAS er meget andet end besværet vejrtrækning. Det kan også vise sig som søvnapnø, opkast af skum, diarre, blodpropper og m.m.
Stefanie Mitze er oprindelig fra Tyskland, men er uddannet dyrlæge i Ungarn i 2010. Hun har siden taget et residency i Small Animal Internal Medicine, og er efterfølgende flyttet til England, hvor hun bor og arbejder i dag.
I denne podcast fortæller Stefanie om sin egen tilgang til BOAS-patienter, og hvilke sekundære sygdomme, der ofte følger med.
-
Noter og links på: SIVP.dk/162
Nathalie Kiessling er dyrlæge på Anicura Frederiksværk Dyrehospital. Hun har en stor interesse for kardiologi, og arbejder primært med henviste patienter, ultralydsskanninger og interne medicinske patienter. På nuværende tidspunkt er hun igang med sin Europæiske Master indenfor kardiologi.
Mange synes, at kardiologi er avanceret og kompliceret, men det behøver det ikke at være, siger Nathalie. Hun forsøger at gøre kardiologi let og forståeligt, og fortæller i denne podcast om, hvordan man kan tilgå en hjertepatient uden en hjerteskanning.
Vi kan aldrig komme frem til en konkret diagnose uden en hjerteskanning, men vi kan indsnævre differentialdiagnoserne med andre værktøjer, og dém fortæller Nathalie om her.
-
Noter og links på: SIVP.dk/161
Det er umuligt at gøre alle tilfredse, og derfor er der heller ingen grund til at blive bekymret over negative anmeldelser. I denne podcast får du en trin-for-trin guide til, hvordan du helt konkret svarer på dårlige anmeldelser. Jeg giver også 5 eksempler på dårlige anmeldelser fra den virkelige verden samt mit bud på, hvordan et svar kunne lyde.
Jeg håber, at min guide kan hjælpe dig til ikke at være så bange for at få negative anmeldelser, fordi du ved, hvad du skal gøre.
- もっと表示する