エピソード
-
Risto Siilasmaa on Nokian entinen hallituksen puheenjohtaja, F-Securen hallituksen puheenjohtaja - ja enkelisijoittaja. Hänen sijoitusyhtiönsä First Fellow on vuosien varrella sijoittanut noin 50 yhtiöön, ja tällä hetkellä salkussa on noin 30 startupia. Menestyksekkäimpiin sijoituskohteisiin kuuluvat esimerkiksi Wolt, Small Giant Games tai Aiven ja ePassi.
”Kaikki rahat mitä me sijoitetaan, on meikäläisen varoja. Se antaa vapauden ottaa sen tyyppisiä riskejä ja tehdä sellaisia sijoituksia, mitä perinteinen rahasto ei pystyisi tekemään. Meille riittää se, että uskomme yritykseen ja tiimiin”, Siilasmaa sanoo.
”Startupit antavat meille uskoa. Se että meillä on näitä woltteja, small giant gameseja ja muita, antaa myös perinteisemmille yrityksille uskoa menestyksen mahdollisuuksiin. Se luo myös osaamista ja vaurastumista, ja kun raha kiertää ja osaamista jaetaan, se moninkertaistuu.”
F-Securen perustajana Siilasmaa on itse menestyksensä rakentanut startup-yrittäjä. Podcastissa hän kertoo myös F-Securen ja Nokian vuosien opeista kasvun rakentamisessa.
Toimittaja: Elina Lappalainen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Suomen yrityskenttä tarvitsee inklusiivisuutta: monikulttuuriset yhtiöt ovat etulyöntiasemassa, kun monipaikkaiset tiimit yleistyvät moninapaisessa maailmassa.
Miten monikulttuurisen taustan yrittäjiä tuetaan tiellä kasvuun ja mitä haasteita he kohtaavat Suomessa?
Kriittinen piste -podcastissa vegaanisen dönerin eli ”vönerin” kehittäjä, yrittäjä Siva Parlar sekä Wellness Foundryn perustajayrittäjä, kulttuurien välistä vuorovaikutusta edistävän Walter ry:n perustajajäsen Michael Quarshie pohtivat monikulttuurisen yrityselämän kysymyksiä rasismista kilpailuetuihin.
He kertovat vinkkinsä, kuinka yritykseen voi rakentaa monipuolisen tiimin. Quarshien mukaan tiimin on sovittava yhtiön tavoitteisiin. ”Inklusiivisuus ei tarkoita, että yrityksessä on (etninen) värisuora”, Quarshie sanoo.
Toimittaja: Maija Tamminen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
エピソードを見逃しましたか?
-
Ali Omar on yrittäjä, lääkäri ja startup-yrityksiin sijoittava bisnesenkeli. Hänen sijoitussalkussaan on nyt 29 startupia, ja hänet tunnetaan sijoituskohteitaan tiukasti haastavana suorapuheisena sparraajana. Oman yrittäjäuransa Omar rakensi terveydenhuollon palveluyritys Med Groupin kasvattajana ja yrityskaupalla. "Menestyvät tiimit erottaa tekemisen tahdista. Pitää olla nälkää, intohimoa ja hyvin nopea kehittyminen. Parhaat tiimit ovat niitä, jotka tekevät kovasti töitä", Omar sanoo. Kasvun rakentajat -podcastin jaksossa Omar puhuu erityisesti yritysohjelmistojen menestyksen tekijöistä kuten tuote, johtajuus, myynti ja käyttöliittymäsuunnittelu. "Suu vaahdossa saarnasin yhdelle firmalle, että miksi siellä ei myyntiä tule ja prässäsin. Kävi ilmi, että siellä on myyntiin varattu yksi päivä viikossa, perjantait. Oli eletty harhassa", Omar kertoo.
Toimittaja: Elina Lappalainen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Kuinka koronakriisi louhaisi muusikoiden taloutta? Mitä käytännössä tarkoittaa, jos artisti peruu keikkansa? Vieraana Kalevauva.fi:n artisti, musiikintekijä ja yrittäjä Aapo Niininen.
Toimittaja: Maija Tamminen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Käytettyjä iPhone-älypuhelimia ostava, huoltava ja myyvä Swappie on yksi Suomen kovimmista kasvuyhtiöistä. Se ei ole vain verkkokauppa, vaan teknologiayhtiö, jolla on Helsingissä oma tehdas. Sen liikevaihto viime vuonna oli jo 31 miljoonaa.
"Koronasta huolimatta olemme onnistuneet tänä vuonna jo moninkertaistamaan liikevaihdon kuukausitasolla. Olemme avanneet kuusi uutta markkinaa eli laajensimme Tanskaan, Portugaliin, Saksaan, Irlantiin ja Hollantiin", toimitusjohtaja Sami Marttinen kertoo.
Matkustusrajoitusten aikana laajentaminen on monelle hankalampaa, mutta Swappie tekee kaiken keskitetysti Helsingistä, ja sen laajentamismalli on virtuaalinen. Tällaisia kuluttajapuolen ja verkkokaupan menestystarinoita ei Suomesta ole aiemmin juuri noussut. Kasvun rakentajat -podcastissa Sami Marttinen ja Jiri Heinonen kertovat, miten Swappien kasvu on rakennettu.
Toimittaja: Elina Lappalainen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Kuinka firman käy, jos yrittäjä sairastuu alkoholismiin? Vesivekin perustaja Kimmo Riihimäki kertoo alkoholismista selviytymisestä.
Toimittaja: Maija Tamminen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Iso yrityskauppa on maali, joka siintää varmasti useimpien startup-yrittäjien silmissä. Small Giant Gamesin myyminen amerikkalaiselle Zyngalle oli unelmadiili. Kaupan rakenne tarkoittaa, että Small Giant Gamesin kasvu heruttaa jättisummia Suomeen vielä pitkään. Zyngan maksoi tänä vuonna lunastamastaan 6,6 prosentin lisäsiivusta noin 110 miljoonaa euroa. Koko Small Giant Gamesin arvoksi lasketaan jo 1,7 miljardia euroa, eli se on uusi suomalainen yksisarvinen. Samalla kauppa tuli Zyngalle odotettuakin kalliimmaksi. "Kallis on suhteellista. Zyngan osakekurssi on nyt noin 170 prosenttia suurempi kuin silloin kun me liityttiin mukaan", Small Giant Gamesin toimitusjohtaja Timo Soininen sanoo. "Meitä on vain 54, ja puhutaan satojen miljoonien liikevaihdosta ja äärimmäisen kannattavasta yhtiöstä."
Toimittaja: Elina Lappalainen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Mitä paineita johtaja kohtaa yt-prosessissa - ja miten viedään tiimi eteenpäin irtisanomisten jälkeen? Vieraana Smartumin toimitusjohtajan tehtävät jättänyt muutosjohtaja Suvi Widgrén ja markkinointialan yksi tunnetuimpia johtajia, mainostoimisto Nitrosta enemmistön ostanut Eka Ruola.
Toimittaja: Maija Tamminen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Linda Liukas tunnetaan Hello Ruby -lastentietokirjoistaan, joissa pieni Ruby-tyttö ystävineen sukeltaa ohjelmoinnin maailmaan, tietokoneen sisälle ja tekoälyn toimintaan. Ennen koronaa Liukas kiersi 150 päivänä vuodessa ympäri maailmaa konferenssipuhujana. Korona pyyhki aluksi Liukkaan kalenterin tyhjäksi, mutta nyt hän haluaa ravistella virtuaalitapahtumia.
"Aluksi oli jännittävää nähdä oma esimies tai yhdysvaltalainen talk show -vetäjä pyjamassa kotisohvalla, mutta kestäväksi ratkaisuksi siitä ei ole, että lasketaan tuotannon tasoa. Jatkossa virtuaalitapahtumat lähestyvät tv-tuotantoa", Liukas sanoo.
Kuuntele vinkit parempaan videoesiintymiseen! Kasvun rakentajat -podcastissa Linda Liukas kertoo myös, miksi Fortnite-peli viitoittaa virtuaalitapahtumien tulevaisuutta ja kertoo tulevasta aikuisten teknologiaesseitä sisältävästä kirjastaan.
Toimittaja: Elina Lappalainen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Miltä tuntuu jättää perustamansa yhtiö uupumisen vuoksi? Kasvuyrittäjä Joakim Achrén jätti Next Gamesin, irrottautui somesta ja aloitti uudelleen pelialan yrittäjänä.
Toimittaja: Maija Tamminen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Ravintolaruokaa välittävä teknologiayritys Wolt on Suomen piilaaksolaisin rakettikasvaja. Se on kerännyt pääomasijoittajilta yhteensä neljännesmiljardin kasvurahaa. Mikä logiikka huimissa kasvupoteissa ja tappiollisessa skaalaamisessa on? "Jos meidän kaltainen teknologiayhtiö nostaa 100 miljoonaa rahoitusta, se on ikään kuin lupaus tehdä 100 miljoonaa tappiota. Meillä ei ole muuta tapaa tehdä investointeja. Rahoituksen tarkoitus on, että pystymme kasvamaan nopeammin kuin kassavirralla", Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi sanoo. Yhdysvalloissa tämän huipentuma on niin sanottu blitzscaling, eli hyperkasvun malli jossa nopeus laitetaan kannattavuuden edelle. Mutta miten pitkään tappiollisuus on hyväksyttävää? Kasvun rakentajat -podcastissa Miki Kuusi puhuu yksikköekonomiasta, salaisista liiketoiminnan ydinluvuista jotka ratkaisevat pelin.
Toimittaja: Elina Lappalainen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Kuinka yhdistää startup-yrittäjyys ja perhe? Jaksossa aiheeseen sukeltavat nyhtökaurasta tunnetun Gold&Green-yrityksen toinen perustaja Maija Itkonen ja hallitusammattilanen, sarjayrittäjä Taneli Tikka.
Toimittaja: Maija Tamminen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Startupit ovat monesti vielä pieniä tiimejä ja vasta etsimässä skaalautuvaa liiketoimintaa, kun sen perustajat joutuvat ensimmäistä kertaa tekemisiin median kanssa.
"Startupeissa usein haetaan kovaa tiimiä, halutaan kovin koodaaja ja parhaat osaajat. Yleinen virhe silti on, että viestintään ja markkinointiin 'otetaan vaan joku'. Silti odotetaan, että se ihminen olisi renessanssinero, joka osaa kaiken kasvuhakkeroinnista strategiseen viestintään", sanoo viestintätoimisto Netprofilen perustaja Christina Forsgård Kasvun rakentajat -podcastissa.
San Francisco -viestintätoimiston toimitusjohtaja Juhani Polkko jakaa pk-yrityksen viestintäosaamisen kolmeen tasoon. Nollataso on se, jossa viestinnän arvoa ei ymmärretä eikä mitään tehdä.
"Sen jälkeen tulee usein vaihe, jossa sijoittajilta tai kilpailijalta tulee ulkoinen sysäys, ja sitten alkaa räpellysvaihe."
Toimittaja: Elina Lappalainen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Mitä yrittäjä voi tehdä, jos hän joutuu somelynkkauksen kohteeksi? Pitääkö pyytää julkisesti anteeksi? Kriittinen piste -podcastin vieraana kriisiviestinnän asiantuntija ja yrittäjä Katleena Kortesuo.
Käsikirjoitus ja juonto: Maija Tamminen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Kun haetaan räjähtävää kasvua, yhä useammat Piilaakson isot teknologiayritykset ovat rakentaneet siihen erikoistuneen kasvutiimin. Kyse on markkinoinnin, myynnin ja tuotekehityksen kanssa työskentelemisestä, prosessin analysoinnista ja dataan perustuvasta testaamisesta. Suomessa kasvujohtamisen pioneeri on startupeihin sijoittavan Icebreaker-rahaston markkinointijohtaja Mari Luukkainen. Koska Suomessa ei ollut kokeneita Growth Manager -osaajia, Luukkainen alkoi kouluttaa sellaisia itse.
”Usein toimitusjohtaja vastaa yrityksen kasvusta, mutta jos halutaan kiihdyttää kasvua Piilaakson parhaiden yritysten tasolle, on hyvä olla kasvujohtaja joka on keskittynyt laajalla mandaatilla kasvun pullonkaulojen ratkaisemiseen”, Luukkainen sanoo.
Käsikirjoitus ja juonto: Elina Lappalainen
Äänitys ja editointi: Joonas Tuominen -
Minkälaista on viedä oma yhtiö konkurssiin? Kriittinen piste -podcastissa vieraana koronakriisissä konkurssiin menneen Polkadot Studion toimitusjohtaja ja perustaja Olesja Marjalaakso. Hänestä konkurssi kertoo yrittämisestä, miksi sitä pitäisi siis hävetä?
-
Tärkeä rajapyykki startupin elinkaarella on, vastaako sen tuote markkinatarpeeseen eli onko sillä product market fit. Kun se on löytynyt, kyse onkin kasvuyhtiöstä. Yhä useammin tämä on tuotejohtajan vastuulla. Hän varmistaa, että tuote ratkaisee asiakkaan ongelman, ja että sen ratkaiseminen saa startupin liikevaihdon kasvuun.
Tässä jaksossa Suomen kovimpien tuotejohtajien joukkoon kuuluvat HoxHuntin Timo Herttua ja Unityn Kaisa Salakka antavat konkreettisia työkaluja. Suomessa kehitetystä pelien mainosteknologiasta tuli Unitylle nopeasti kasvava uusi liiketoiminta-alue, ja Salakka oli sen tuotejohtaja. Unity kertoi juuri aikeista listautua Yhdysvalloissa pörssiin. -
Koronakriisi haastaa yrittäjien talouden ja mielenterveyden. Miltä tuntuu kokea uupumus kriittisellä hetkellä? Kriittinen piste -podcastissa vieraana sarjayrittäjä Ilkka O. Lavas. City Digital Groupista.
-
Startup-yrityksistä puhutaan helposti jotenkin itseisarvoisen hyvinä. On kasvua, innovaatioita ja uusia työpaikkoja. Viime vuosina osa pääomasijoittajista Suomessakin on alkanut puhua erityisen hyvistä startupeista, impact-yrityksistä, joiden liiketoiminta vaikuttaa ympäristöön tai yhteiskuntaan positiivisesti. Siis esimerkiksi innovaatioina, jotka korvaavat muovia tai lihaproteiinia. Mutta voivatko startupit pelastaa maapalloa? Aihetta ravistelevat ja kyseenalaistavat yritysten vaikuttavuutta mittaavan Uprightin toimitusjohtaja Annu Nieminen sekä Maki Venturesin sijoitusjohtaja Pauliina Martikainen.
-
Millaista on yrittää ja markkinoida, jos tuote herättää ihmisissä häpeäreaktion? Heli Kurjanen on kasvattanut Lunette-kuukupista kansainvälisen brändin ja normalisoinut puhetta kuukautisista ja raivannut samalla tietä maailman terveysmarkkinoita valtaaville femtech-tuotteille ja -palveluille.
- もっと表示する