エピソード
-
Sommerferien står for døren, men du kan heldigvis tage To The Moon, Honey med dig på ferien. I denne uge kan du lytte eller genlytte en af vores mest populære panelsnakke, der handler om at få en 3’er. Man fortryder som bekendt ikke de børn, man får. Alligevel kan der være mange overvejelser forbundet med at få en 3’er. Hvordan favner man tre børns individuelle behov? Hvordan undgår man at drukne i praktik og logistik? Og hvad betyder det for familiedynamikken og parforholdet at gå fra to til tre børn? Vores panel består af Alexandra Birger Christensen, mor til Amy, Finn og Lucy Emma, Jennifer Vedsted Christiansen, mor til Benny Joe, Charlie Sylvester og Donna og Sanne Sigtenbjerggaard, mor til Willum, Augusta og Vilfred.Episoden blev bragt første gang i april 2022.
-
Sisse Bruun er mor til seks børn og har fem gode fødselsoplevelser med ve-drop bag sig, da lillesøster Gertrud melder sin ankomst. Gertrud kommer til verden ved en kærlig, tryg og rolig fødsel, hvor flere af Sisses store børn er med på sidelinjen for at byde deres nye familiemedlem velkommen. Men kort tid efter Gertrud er født, står det klart for personalet på hospitalet, at hun er kritisk syg og har brug for intensiv hjælp. Et levende mareridt udfolder sig for Sisse og hendes mand, der gennem natten ikke ved, om deres lille pige overlever. I denne efterfødselssamtale skal vi høre Sisse fortælle, hvordan det var at opleve det traumatiske forløb, hvilke tanker og følelser, hun havde, og hvordan hun er kommet ud på den anden side med sin familie.
-
Selvom alle gravide i Danmark har ret til at vælge, om de ønsker at føde på et hospital, på en fødeklinik eller hjemme - og uanset valg har krav på at få en jordemoder tilknyttet under fødslen - er det stadig kun omkring tre procent af alle fødsler, der finder sted i hjemmet. Derimod er der evidens for, at kvinder der føder hjemme, som regel får færre indgreb og har mindre behov for smertelindring. Derudover ved vi også, at fødehormonet oxytocin trives bedst under trygge, rolige og uforstyrrede forhold. I denne panelsnak har vi besøg af tre kvinder, der har valgt hjemmet som fødested. Vi skal tale om, hvad der lå bag beslutningen om at føde hjemme, om den mentale og praktiske forberedelse, om fordomme, der er blevet gjort til skamme, og naturligvis selve fødslen og tiden lige efter.
-
At være ufrivilligt barnløs og gennemgå fertilitetsbehandling kan for mange være en udfordrende emotionel rutsjebanetur præget af håb, frygt og usikkerhed. For når graviditeten udebliver, kan det udløse sorg og en eksistentiel livskrise, der påvirker ens identitet og livsplan. I denne episode udforsker vi de psykiske aspekter af fertilitetsbehandling og ufrivillig barnløshed sammen med psykoterapeut og fertilitetsrådgiver Mille Duzenius, der har specialiseret sig i at guide kvinder og deres eventuelle partnere gennem fertilitetsprocessen. Mille deler de psykologiske mekanismer, der ofte overrasker kvinder i behandling, og deler konkrete strategier til at bevare ens mentale sundhed undervejs i behandlingen: Fra effektive selvomsorgsrutiner til værktøjer, der hjælper dig med at håndtere stress og usikkerhed – alt sammen så du kan navigere gennem fertilitetsbehandlingen med større indre ro og styrke.
-
Efter en lynhurtig hjemmefødsel af Anne-Mettes første barn Frej, er hun klar på at skulle føde hjemme igen. Men næste graviditet går desværre ikke som planlagt og bliver afbrudt i 16. uge. I denne efterfødselssamtale taler vi med Anne-Mette om at forsøge at være i sorgen efter senaborten, om at blive gravid igen, og om at være målrettet på at glæde sig til at møde det nye lille liv, der vokser i maven. Men da fostervandet går, tager den nøje planlagte hjemmefødsel hurtigt en uventet og dramatisk drejning. Kort tid efter de første veer mærker Anne-Mette nemlig navlesnoren mellem sine ben. Hun bliver hastet afsted mod hospitalet i en ambulance direkte ind til akut kejsersnit. Det er en efterfødselssamtale om en sjælden og alvorlig situation, som Anne-Mette tager os igennem minut for minut. Vi skal selvfølgelig også høre om Anne-Mettes første møde med sin datter og om det følelsesmæssige reparationsarbejde, der følger.
-
Skuespiller og retoriker Julie Thalund har altid gerne ville være mor, og da hun er i starten af 30'erne, tager hun sit livs beslutning om at blive solomor. Men rejsen er ikke nem for Julie, som møder et offentligt sundhedsvæsen, der ikke vil hjælpe hende, før hun har tabt sig og fået et lavere BMI. Julie finder en vej i det private og bliver gravid med sin datter Betty, som kommer til verden efter en hurtig, vild og ukompliceret fødsel. Julie og Betty har en flyvende start, hvor Julie føler, at hun er faldet på plads i verden og gennemstrømmes af eufori og lykke. Det er en efterfødselssamtale om solo-forældreskabet på godt og ondt, og ikke mindst om graviditeten og fødslen af familiens nyeste medlem, lillebror Jørgen Bosse - og om den første tid som mor til to.
-
Halvdelen af jordens befolkning oplever det månedligt, uundgåeligt, naturligt. Og gennem de seneste år er emnet blevet udbredt i både den offentlige, politiske og popkulturelle debat - nemlig menstruation. I anledning af World Menstrual Health Day den 28. maj taler vi i denne episode med cyklusformidler og forfatter Ayoe Westh om, hvorfor menstruation pludselig er blevet et varmt emne, og hvordan vi kan bruge vores cykliske rytme positivt i vores hverdag. For hvad sker der egentlig i kroppen før, under og efter menstruation? Hvordan påvirker det vores energi, humør og præstationsevne? Og hvorfor er denne viden vigtig for alle uanset køn?
-
Yasmin Kazemi er studerende og privat børnepasser, da hun under corona-pandemien møder kok og restauratør Bo Bech. Forholdet udvikler sig hurtigt, og da Yasmin beslutter sig for at sænke paraderne, giver hun sit ja til kærligheden og til rejsen mod at blive forældre. I denne samtale fortæller Yasmin om et roligt og håbefuldt fertilitetsforløb og om glæden ved at skulle føde. Vi hører også om overgangen fra fødselsrus og oxytocin efter en fantastisk fødsel til virkeligheden med en andengradsbristning og de fysiske efterdønninger, der følger. Samtalen kredser om det at give sig hen og om troen på, at vi nogle gange må sænke farten, hvis begge parter i et forældreskab skal kunne følges ad.
-
I sidste uge inviterede vi 30 af jer To The Moon Honey-lyttere til live podcast og morgenmad på café Sonny. Her talte vi om, hvordan søvnmangel og natlige opvågninger påvirker både vores krop og sind, og om hvordan vi får mest muligt ud af den søvn, vi får. Vi kommer også omkring kvinders søvn generelt, og hvorfor den er så vigtig at prioritere. Hvor mange timers søvn har vi egentlig brug for? Og er der forskel på vores søvnbehov, afhængig af hvor vi er i vores cyklus? Alt det taler vi med søvnolog Karen Kildahl om i denne live podcast. Hvis du vil med næste gang, vi holder event, skal du tilmelde dig vores nyhedsbrev på tothemoonhoney.com/nyhedsbrev.
-
Selvom doula og yogainstruktør Ida Kilias har et stort kendskab til fødsler og gravide kvinder, ligger det ikke i kortene, at hun selv skal være mor. En dag mærker Ida alligevel en indre biologisk længsel, der bliver starten på hendes egen rejse ind i moderskabet. I denne efterfødselssamtale fortæller Ida om at følge sin egen intuition og vælge det offentlige sundhedssystem fra i en graviditet uden skanninger, jordemoderkonsultationer og hospitalsbesøg. Vi skal også høre om fødslen af lille Ejner, der skal foregå derhjemme kun med Idas kæreste og en nære veninde ved hendes side. Det er både en usædvanlig og stærk fortælling om at stole 100 procent på sin krop og have fuld tillid til dét, der skal til at ske.
-
I mange år lever DJ, influencer og kreativ konsulent Emilie Lilja et farverigt liv fyldt med rejser, byture og en pakket arbejdskalender. Og på trods af et stort ønske om at blive mor allerede i hendes 20’ere skal hun igennem en større personlig transformation, før hun møder manden i sit liv og overgiver sig til en ny form for kærlighed. Lilja fortæller om en kontrastfuld graviditet, om at finde sig til rette i en feminin energi og om at navigere i følelsen af at blive puttet i en uvant kasse. Vi skal selvfølgelig også høre om fødslen af lille Lucca, der ligger med numsen nedad, og som kommer til verden ved et planlagt kejsersnit på en septemberdag.
-
Da Cecilie Rex Selmer og hendes mand venter deres andet barn, glæder hun sig til at skulle gennemgå endnu en fødsel. Fostervandet går en varm sommerdag, da Cecilie sidder til fødselsdag - omringet af veninder, der sender hende mod hospitalet med god energi. Efter mange timers øvelser, bevægelse og hårdt arbejde får Cecilie sammen med sit fødeteam sat skub i hendes veer. Og efter en kort slutspurt kommer lillesøster Eva endelig til verden. I denne efterfødselssamtale skal vi også høre om, hvordan savnet til Cecilies egen mor præger hendes graviditet, og hvordan hun får hjælp til at rumme sorgen både før og efter fødslen. Og sidst men ikke mindst fortæller Cecilie, hvad hun gør, da hun bliver tilbudt sit drømmejob, da Eva er bare 3 måneder gammel.
-
Man forstår virkelig betydningen af ordsproget “it takes a village”, når Sade Fola Johnson fortæller sin efterfødselshistorie. For selvom Sade er solo-mor, er hun langt fra alene om sin graviditet, fødsel og forældreskab. Sade er mor til Conrad på 13 år, og hun havde ikke regnet med at skulle have flere børn, da hun bliver uventet gravid. Graviditeten bliver en katalysator for Sade, som forbereder sig på den opgave, der venter hende. Hun sammensætter et fødeteam af kvinder, der slutter tæt ring om hende, og er med til at forløse fødslen, så det bliver lige den oplevelse af kærlighed og tryghed, Sade havde drømt om. Vi skal også høre om den første tid, efter lille Noor er kommet til verden, hvor Sades mor, søster og venner dagligt nærer hende med mad og omsorg.
-
Trods en stigning på 20 procent blandt kvindelige iværksættere fra 2014 til 2024 er andelen af iværksættere i Danmark, der er kvinder, stadig blot 27 procent, viser tal fra Dansk Erhverv. I denne episode taler vi med tre kvindelige iværksættere om både at skabe forretning og skabe en familie på samme tid. Vi skal omkring de udfordringer og det hårde arbejde, der ligger i den komplekse ligning, hvor ambitioner og familieliv skal balancere, men også om de gaver og fordele, det selvstændige liv byder på. Hvordan lykkes man med at være en nærværende forældre, mens man bygger en virksomhed op fra bunden? Og hvorfor er der stadig kun så få kvindelige iværksættere i Danmark?
-
Omstillingsparathed har været et kodeord for studerende Emma Faller, siden hun som 21-årig forelsker sig i en professionel fodboldspiller. Et mindset, der gavner hende, da hun bliver uplanlagt gravid, og alle hendes planer ændrer sig. Sideløbende med den voksende mave passer Emma både sin skole og sin craving for mælkesnitter og klarer sin sidste eksamen, få dage før fødslen går i gang - natten til terminsdatoen, præcis som ventet. Emma har en magisk fødsel, hvor hun lader sin krop tage over og føder Erik på alle fire hjulpet på vej af sin jordemoderveninde og kæresten Nicolaj, som står klar til at tage imod. Og lige så uplanlagt som han var, falder Erik naturligt ind i parrets hverdag, hvor de mandsopdækkes af familie og venner.
-
Hvordan er det egentlig at starte forfra i babyland, når man allerede har store børn? Hvad gør det ved familiedynamikken, parforholdet og ikke mindst ens egen energi, når tidlige morgener og bleskift bliver en del af hverdagen igen? I denne panelsnak tager vi et kig på både de drømme og overvejelser, der ligger bag beslutningen om at få en efternøler. Vi snakker om de glæder, udfordringer og overraskelser, der følger med, når der bringes en ny ind i en allerede etableret familie. Og hvad det egentlig betyder at blive mor til en nyfødt, når man allerede har store børn, og ikke mindst selv er kommet op i årene.
Panel: Beate Bille, mor til Fernanda på 14 år, Hector på 9 år og Alban på 2 år. Jeanette Friis Madsen, mor til Wilbert på 15 år, Norman på 13 år og Virgil på 3 år. Nana Ejlers, mor til Albert på 22 år, Asta på 18 år og Beate på 8 år.
-
Arkitekt Caroline Matilde Borg er forlovet med Rasmus, og sammen er de forældre til Dagmar, da hun bliver gravid igen. Graviditeten forløber fint, og Caroline Matilde er ikke bange for at skulle føde igen. Men som vi skal høre i denne efterfødselssamtale, ender hun med at føde datteren Esther på gaden foran hospitalet i sine natbukser efter at være blevet sendt hjem pga. travlhed. Vi skal selvfølgelig høre om selve fødslen og vejen dertil, men også om det chok Caroline Matilde efterfølgende sidder tilbage med, om frygten for at hendes barn har taget skade, og hvordan parret har bearbejdet oplevelsen med hinanden og med hospitalet.
-
At bære og føde et barn er en af de mest vilde kropslige præstationer. På bare ni måneder strækker kroppen sig, skaber plads til et nyt liv og gennemgår en total transformation. Men hvad sker der med kroppen, når den lille er født? I denne panelsnak sætter vi fokus på efterfødselskroppen og den nye kropslige virkelighed, der følger med. Vi skal omkring inkontinens, bristninger samt nedsynkning af underlivet, som op mod 50 procent af kvinder, der har født vaginalt, oplever i større eller mindre grad. Men det handler ikke kun om de fysiske forandringer, men også den mentale transformation: For hvordan finder man sig selv igen, når kroppen er forandret?
-
Har du også fulgt med i Danmarks Næste Klassiker på DR? Vinderen Amanda Lilholt tog os alle med storm med sine smukke designs, mens hun jonglerede det tidskrævende program med familielivet. Og undervejs fik vi også den glædelige nyhed, da hun friede til sin kæreste, sexolog Loui Trøstrup.I denne genudgivelse af vores efterfødselssamtale kan du høre Loui Trøstrup fortælle om sin rejse mod moderskabet, fertilitetsbehandlingen og den hjemmefødsel, hun havde drømt om. Da lille Sui er kun to dage gammel skifter den magiske stemning, da han ligger besvimet og livløs i deres arme, og selv om han hurtigt kommer sig, sætter chokket sig i Loui og Amanda, og præger den første boble med deres lille baby.
Episoden blev bragt første gang i maj 2023.
-
I mange år går kulturkritiker og ph.d.-studerende Nazila Kivi rundt med uopdaget endometriose. Det er først i forbindelse med en spontan abort, at lægerne opdager, hvor slemt det står til. Lige siden Nazila var en lille pige og forestillede sig, at hendes skoletaske var en baby, har hun drømt om at blive mor. Men hun skal hele vejen rundt om jorden til Mexico, før hun møder faderen til sine børn på en studierejse. I denne efterfødselssamtale skal vi høre Nazila fortælle sin stærke historie om moderskabet, der både byder på et traumefyldt forhold til sin egen mor, IVF-behandlinger, en voldsom første kejsersnitsfødsel, dødsangst og kaos. Og om hvordan fødslen af lille Phoenix bliver en helende oplevelse for Nazila.
- もっと表示する