エピソード
-
Planetaarinen terveys ja hyvinvointi nousi tutkijoidentietoisuuteen kymmenisen vuotta sitten. Sillä tarkoitetaan ymmärrystä ihmisen ja muun luonnon välisistä yhteyksistä, eli tiivistetysti ihmiset vaikuttavat luonnon ja ympäristön terveyteen kuten myös luonto ja ympäristö vaikuttavat ihmisen terveyteen paikallisesti ja globaalisti. Tiedämme esimerkiksi sen, miten valoinen ja pimeä aika vaikuttavat ihmisen mielialaan ja väsymyksen kokemiseen ja kävelyretki luontoon voi piristää ja rauhoittaa kummasti. Sen sijaan sodat, ympäristökatastrofit ja erilaiset taudit vaikuttavat ihmisen terveyteen ja mielialaan negatiivisesti, minkä vuoksi myös päätöksentekijöiden tulisi ottaa planetaarisen terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmat huomioon päätöksiä tehdessä ennaltaehkäisevästi.
Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja Tuuli Lahti onperehtynyt urallaan planetaariseen terveyteen ja hyvinvointiin. Talk-Podcastissa hän kertoo tarkemmin siitä, minkälaiset asiat vaikuttavat planetaariseen terveyteen ja miten jokainen voi itse vaikuttaa siihen arjen pienillä teoilla. Lisäksi podcastissa keskustellaan Turun AMK:n ja Indonesian yliopiston uusimmasta TEACH-yhteishankkeesta (Developing transformative education for advancing competencies in planetary health), jonka tarkoituksena on lisätä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten planetaariseen terveyteen liittyvää osaamista. Hanketta rahoittaa Opetushallituksen Team Finland Knowledge -ohjelma.
Podcastin hostina toimii Turun ammattikorkeakoulunviestintäsuunnittelija Siiri Welling.
-
Äkilliset rankkasateet voivat saada kadut tulvimaan nopeastikin. Hulevesien hallinta on ongelma kaikkialla, missä on paljon rakennettuja ympäristöjä. Kaupunkialueilla on viime vuosina kiinnostuttu erityisesti luontopohjaisista hulevesien hallintaratkaisuista, joiden on todettu sekä suodattavan hyvin haitallisia aineita hulevesistä että vähentävän tulvimista.
Turun ammattikorkeakoululla on pitkä kokemus hulevesien tutkimuksesta. Tällä hetkellä käynnissä on ISMO -hanke (Intelligent and Sustainable Stormwater Management), jossa kehitetään älykkäitä hulevesien hallintaratkaisuja. Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän tutkimusvastaava ja johtava asiantuntija Emil Nyman kertoo hankkeen tämän hetkisistä tulokista ja siitä, miten kukin kaupunkilainen voi itse vaikuttaa hulevesien hallintaan.
Podcastin houstina on Turun AMK:n viestintäsuunnittelija Siiri Welling
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Mielenterveys on monipolvinen asia, jota voidaan tarkastella useasta eri näkökulmasta. Turun ammattikorkeakoulun Mielenterveyden edistäminen -tutkimusryhmän vetäjä ja yliopettaja Mari Lahti avaa uudessa Talk Podcast -jaksossa mielenterveyden tutkimustyötä, jota tehdään Turun ammattikorkeakoulussa. Samalla hän kertoo siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvään mielenterveyteen ja antaa lopuksi vielä vinkin opiskelijoille.
Talk Podcastin hostina toimii Turun AMK:n viestintäsuunnittelija Siiri Welling.
-
Miten tulee toimia, jos huomaa omien tietojensa joutuneen vääriin käsiin? Entä miten organisaatioiden olisi hyvä varautua tietoturva- ja kyberturvaongelmiin?
Turun AMK:n Talk podcastin kolmannessa jaksossa pureutudutaan kyberturva-asioihin yhdessä kyberturvallisuuden lehtorin Pia Satopään kanssa. Satopää on opettanut Turun AMK:ssa muutaman vuoden ajan, ja sitä ennen toiminut pitkään Puolustusvoimilla. Kyberturvaa opetetaan Turun AMK:ssa osana YAMK- ja AMK-tason opintoja, ja se on mukana vahvasti myös tutkimu-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI).
Podcastin hostina toimii Turun ammattikorkeakoulun viestintäsuunnittelija Siiri Welling.
-
Turun ammattikorkeakoulun journalismin lehtori Johanna Ailioon opettanut monia taitavia journalisteja jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan.
Merkittävää Turun ammattikorkeakoulun journalismin opetuksessa on ollut aina käytännönläheinen opetus Tutka-oppimisympäristössä. Opiskelijat ovat voineettuottaa monimediallista sisältöä ja harjoitella turvallisessa ympäristössä objektiivisen journalismin taitoja.
Mutta miten Tutka-oppimisympäristö oikein syntyi? Entä mitense on muuttunut vuosikymmenien aikana? Johanna Ailio valottaa podcastissa Tutkan historiaa ja kertoo myös sen tulevaisuudesta. Tekoäly on jo nyt muuttanut journalismia, mutta miten se näkyy opetuksessa? Entä miten opiskelijoille opetetaan someaikakauden tärkeitä taitoja, kuten esiintymistä?
Podcastin hostina toimii Turun ammattikorkeakoulunviestintäsuunnittelija Siiri Welling.
Tutkaan ja sen antimiin voit tutustua Tutkan nettisivuilla.
-
Sun opiskelijaohjaus on Turun AMK:n lehtoreiden suunnittelema ja yhteistyössä opiskelijoiden ja työelämän kanssa toteuttama podcast-sarja, jossa tarjotaan näkökulmia opiskelijaohjaukseen sosiaali- ja terveysalalla. Opiskelijaohjauksesta kertovat kokemuksiaan ja sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat, ohjaajat, opiskelijat ja opettajat.
SUN opiskelijaohjaus: Opiskelijaohjauksen huippuhetket ja haasteet -jaksossa keskustelevat Turun AMK:n lehtorit Nina Rantalaiho ja Esa Bärlund, Varhan sairaanhoitaja Sonja Storm-Kulo, bioanalytiikkaopiskelija Laura Karjalainen ja toimintaterapeuttiopiskelija Senja Hakoniemi Turun AMK:sta.
Podcastissa keskustellaan siitä, millaisia huippuhetkiä, haasteita ja palautteen antoon liittyviä tilanteita harjoittelussa on koettu. Mitä opettaja ja ohjaaja voivat oppia opiskelijan harjoittelusta?
-
Sun opiskelijaohjaus on Turun AMK:n lehtoreiden suunnittelema ja yhteistyössä opiskelijoiden ja työelämän kanssa toteuttama podcast-sarja, jossa tarjotaan näkökulmia opiskelijaohjaukseen sosiaali- ja terveysalalla.Opiskelijaohjauksesta kertovat kokemuksiaan ja sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat, ohjaajat, opiskelijat ja opettajat.
SUN opiskelijaohjaus: Opiskelijan kohtaaminen ja ohjaaminen -jaksossa keskustelevat Turun AMK:n sosiaali- ja kasvatusalan lehtori Tiina Laakso, Turun AMK:n sairaanhoitajaopiskelija Essi Stenberg, Turun AMK:sta valmistunut sosionomi Tanja Aaltonen ja sairaanhoitaja, kliininen opettaja ja tutkija Katri Manninen Tukholman Karoliinisesta sairaalasta.
Podcastissa perehdytään siihen, mitä on sisäinen ja ulkoinen autenttisuus harjoittelussa. Lisäksi keskustellaan siitä, miten opiskelija kohdataan ja mitä hyvä kohtaaminen, ohjaaminen ja vuorovaikutus harjoittelun aikana on ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Ja miten nämä kaikki tukevat opiskelijan oppimista. Entä tunteet, onko niille sijaa harjoittelussa?
-
Sun opiskelijaohjaus on Turun AMK:n lehtoreiden suunnittelema ja yhteistyössä opiskelijoiden ja työelämän kanssa toteuttama podcast-sarja, jossa tarjotaan näkökulmia opiskelijaohjaukseen sosiaali- ja terveysalalla.Opiskelijaohjauksesta kertovat kokemuksiaan ja sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat, ohjaajat, opiskelijat ja opettajat.
SUN opiskelijaohjaus: Työyhteisön merkitys oppimiseen -jaksossa keskustelevat Turun AMK:n sairaanhoidon osaamisalan koulutus- ja tutkimuspäällikkö Riitta-Liisa Lakanmaa, Turun AMK:sta valmistunut ensihoitaja Julius Toivakka, Turun AMK:n fysioterapeuttiopiskelija Iida Rissanen ja erikoistutkija, dosentti Anu Kaihlanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta.
Podcastissa tutustutaantyöyhteisön merkitykseen opiskelijan oppimisessa, sekä saadaan kuulla kokemuksia uudenlaisista oppimisympäristöistä. Mitä tarkoittaa koulutusambulanssi? Entä miten opitaan pariharjoittelussa?
-
Sunopiskelijaohjaus on Turun AMK:n lehtoreiden suunnittelema ja yhteistyössä opiskelijoiden ja työelämän kanssa toteuttama podcast-sarja, jossa tarjotaan näkökulmia opiskelijaohjaukseen sosiaali- ja terveysalalla. Opiskelijaohjauksesta kertovat kokemuksiaan ja sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat, ohjaajat, opiskelijat ja opettajat.
SUN opiskelijaohjaus: Opiskelijaohjaus - mahdollisuus ja voimavara -jaksossa keskustelevat Turun AMK:n fysioterapianlehtori Kati Naamanka, johtava sosiaalityöntekijä Suvi Sippola Varhasta, Turun AMK:n terveydenhoitajaopiskelija Susanna Kirves ja fysioterapeuttiopiskelijoiden ohjaaja Marina Manderoos Raision ikääntyneiden päiväkuntoutusyksiköstä.Podcastissa pureudutaan opiskelijaohjauksen laatusuosituksiin,työelämän ja koulutusorganisaation yhteistyöhön ja siihen, mitä ohjaaja voikaan oppia opiskelijalta eli vastavuoroisuuteen opiskelijan ohjauksessa.
-
Turun ammattikorkeakoulun myynnin yliopettaja ja B2B jaliiketoiminta -tutkimusryhmän vetäjä Timo Holopainen on opettanut jo lähes vuosikymmenen myyntiä Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Opetus sisältäämyyntitekniikoiden läpikäyntiä sekä erilaisiin tilanteisiin varautumista. Myös pettymyksiä opetetaan sietämään.
Entä miten Turun ammattikorkeakoulun erilaisetmyyntikilpailut toimivat opettamisen välineenä? Kuuntele Talk-Podcastin jakso myynnistä, niin tiedät!
Podcastin hostina Turun ammattikorkeakoulunviestintäsuunnittelija Siiri Welling.
-
Kolmannessa jaksossa tutustutaan miten Henna haki vaihtoon, millaista siellä oli ja tuliko kotopuolta ikävä. Kerttu kertoo opiskelijatoiminnasta koulun ohessa ja millaista on, kun projektit vievät mennessään!
Taitteessa on Turun AMK:n opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama sarja, jossa päästään seuraamaan pintaa syvemmältä opiskelijoiden elämää. Taitteessa -sarjan jaksot löydät @turkuamk -Instagram tililtä. -
Mainonnan suunnittelun opiskelija Elisa sekä liiketalouden opiskelija Iris kertovat, millaista oli hakea omalle alallensa ja minkälaisia hakukriteerejä aloilla on!
Taitteessa on Turun AMK:n opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama sarja, jossa päästään seuraamaan pintaa syvemmältä opiskelijoiden elämää. Taitteessa -sarjan jaksot löydät @turkuamk -Instagram tililtä. -
Millaista on hoitoalan opiskelu? Opinnoista lisää kertovat sairaanhoitajaopiskelija Jesse ja sosionomiopiskelija Reetta!
Miten monimuoto- ja päiväopinnot eroavat toisistaan? Entä mitkä ovat parhaimmat opiskelijabileet? Miksi hakea juuri näihin opintoihin? Vastauksia kiperiin kysymyksiin jaksossa!
Taitteessa on Turun AMK:n opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama sarja, jossa päästään seuraamaan pintaa syvemmältä opiskelijoiden elämää. Taitteessa -sarjan jaksot löydät @turkuamk -Instagram tililtä. -
Podcastissa Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat Artturi Jyrkkänen ja Tinja Väinämö sekä lehtori Olli Toivonen keskustelevat siitä, mitä XR-todellisuus voi tuoda opetukseen tulevaisuudessa. Podcast pureutuu erityisesti AR:ään eli lisättyyn todellisuuteen.
PedaXR-hankkeessa on tehty erityisesti sosionomeille soveltuva AR-mobiilisovellus lähiön tutkimisen ja alueanalyysin opiskeluun. Sosiaalialan kannalta alue- ja lähiötyö on merkittävää.
Podcastin isäntänä toimii Artturi Jyrkkänen.
Podcastin tekstivastine löytyy täältä: https://sunopix.turkuamk.fi/uploads/2023/02/14aedd22-podcastin-tekstivastine.pdf
-
Mitä on opiskelu kansainvälisissä projekteissa? Mitä opiskelija saa kansainvälisessä projektissa toimimisesta? Tämä on TKI - tule, koe, innostu -podcastsarja opintojen mahdollistamisesta TKI-projekteissa. Vetäjänä lehtori Milla Järvipetäjä.
TKI näyttäytyy ammattikorkeakouluissa erityisesti erilaisina tutkimus- ja kehittämisprojekteina. Projekteissa on mukana niin opetushenkilöstöä kuin projektiammattilaisia ja opiskelijoita. Parhaimmillaan TKI-toiminta hyödyntää näitä kaikkia, mutta aivan yksinkertaista TKI-opinnollistaminen ei aina ole.
Tässä jaksossa Järvipetäjän kanssa keskustelemassa ovat opiskelijat Fiona Syrén, Marika Schulze ja Lotta Erkkilä. He keskustelevat aiheesta opiskelijana kansainvälisissä projekteissa.
Opiskelu projekteissa on erilaista kuin tavallinen opiskelu. Asioihin pystyy syventymään eri tavalla. Opinnoista saa itse projektityön lisäksi paljon muuta, kun pitää kantaa vastuuta omasta tekemisestä sekä edustaa omaa AMK:ia ja kotimaata. Projektityön myötä myös omat urapolut selkenevät.
Opiskelijoiden oma mukavuusalue venyy ja varmuus kasvaa kansainvälisissä projekteissa. Haasteitakin on, mutta se kannattaa!
-
Miten pääsee tutkimusryhmäopiskelijaksi? Mistä tutkimusryhmäopiskelijan opinnot muodostuvat? Tämä on TKI - tule koe ja innostu -podcastsarja opintojen mahdollistamisesta TKI-projekteissa. Vetäjänä lehtori Milla Järvipetäjä.
TKI näyttäytyy ammattikorkeakouluissa erityisesti erilaisina tutkimus- ja kehittämisprojekteina. Projekteissa on mukana niin opetushenkilöstöä kuin projektiammattilaisia ja opiskelijoita. Parhaimmillaan TKI-toiminta hyödyntää näitä kaikkia, mutta aivan yksinkertaista TKI-opinnollistaminen ei aina ole.
Tässä jaksossa Järvipetäjän kanssa keskustelemassa on yliopettaja, tutkimusvastaava Eeva Timonen-Kallio. Aiheena on tutkimusryhmäopiskelijat. Tutkimusryhmät ovat Turun AMK:n tapa jäsentää tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Tutkimusryhmäopiskelu on väylä opiskelijalle, jolla on jo paljon osaamista, jota voi hyödyntää opiskeluissa. Tutkimusryhmäopiskelijan tulee olla itseohjautuva, hänellä on mielessä jo urasuunnittelu.
Opiskelija tekee suurimman osan opinnoistaan tutkimusryhmässä ja osan yleisissä tutkinto-opinnoissa. Tutkimusryhmäopinnot jakaantuvat opinnäytetyöhön ja tutkimusryhmäopintoihin. Opinnoissa opiskelijat saavat vahvaa verkostokokemusta. Opinnoilla valmistuu ylempään AMK-tutkintoon.
-
Miten järviruoko ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat liittyvät toisiinsa. Tämä on TKI - tule, koe, innostu -podcastsarja opintojen mahdollistamisesta TKI-projekteissa. Vetäjänä lehtori Milla Järvipetäjä.
TKI näyttäytyy ammattikorkeakouluissa erityisesti erilaisina tutkimus- ja kehittämisprojekteina. Projekteissa on mukana niin opetushenkilöstöä kuin projektiammattilaisia ja opiskelijoita. Parhaimmillaan TKI-toiminta hyödyntää näitä kaikkia, mutta aivan yksinkertaista TKI-opinnollistaminen ei aina ole.
Tässä jaksossa Järvipetäjän kanssa keskustelemassa on hankeasiantuntija Päivi Simi. Jaksossa mietitään, miten järviruoko ja Turun AMK:n opiskelijat ovat kohdanneet.
Järviruokoa on paljon ja siitä on haittaa. Miten järviruokoa voitaisiin hyödyntää? Mitä toimenpiteitä hyödyntäminen edellyttää? Näitä asioita tutkitaan projekteissa.
Järviruoko-projekteissa on ollut paljon opiskelijoita mukana. He ovat mukana muun muassa harjoittelijoina, assistentteina ja opinnäytetyöntekijänä sekä toimineet tutkimuspajoissa. He saavat tiedon lisäksi käytännön työkokemusta projekteissa.
-
Näkökulmia muutokseen: miten myyntikilpailut liittyvät Turun AMK:n TKI-toimintaan?
Miten Indonesiassa järjestettävät myyntikilpailut liittyvät Turun AMK:n tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan? Tämä on TKI - tule koe ja innostu -podcastsarja opintojen mahdollistamisesta TKI-projekteissa. Vetäjänä lehtori Milla Järvipetäjä.
TKI näyttäytyy ammattikorkeakouluissa erityisesti erilaisina tutkimus- ja kehittämisprojekteina. Projekteissa on mukana niin opetushenkilöstöä kuin projektiammattilaisia ja opiskelijoita. Parhaimmillaan TKI-toiminta hyödyntää näitä kaikkia, mutta aivan yksinkertaista TKI-opinnollistaminen ei aina ole.
Tässä jaksossa Järvipetäjän kanssa keskustelemassa on Senior Advisor Harri Lappalainen. Aiheena on TKI-opinnollistamisen hyvät käytännöt myyntikilpailuissa. Projektitoiminnan avulla on kehitetty kansainvälinen myyntikilpailu, jossa arvioidaan tosielämän myyntineuvotteluja.
Myyntikilpailutoiminta on pedagoginen menetelmä, jossa kehitetään niin opettamista kuin oppimista. Hyötyä kilpailusta opettajien ja opiskelijoiden lisäksi saavat yhteistyökumppanit ja kansainväliset myyntiorganisaatiot.
-
Älykotien nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia käsittelevän jakson vieraana on Tommi Savikko.
Keskusteluisäntänä Sakari Koivunen.
Juonto ja äänitys Kalle Rajala.
-
Kyberturvallisuutta käsittelevän jakson vieraana on johtava yliopettaja Jarkko Paavola Turun ammattikorkeakoulusta. Keskustelu on äänitetty syksyllä 2021.
Keskusteluisäntänä Sakari Koivunen. Juonto ja äänitys Kalle Rajala.
- もっと表示する