エピソード
-
Send us a text
I dette afsnit skal det handle om dissektioner af heste. Og selvom det som udgangspunkt, kan virke som et lidt morbidt emne, så er kroppen fra en afdød hest, et vigtigt værktøj, i jagten på endnu mere viden og forståelse for hestekroppen. For i jagten på mere viden om hestens anatomi og biomekanik, så kan bøgerne kun tage os et stykke af vejen.
Dyrlæge Ivana Ruddock fra New Zealand har gennem en årerække afholdt adskillige kurser, hvor hun dissekerer heste, med det primære formål at give hendes elever et større indblik i, hvor komplet hestekroppen er.
I Danmark har Dyrlæge Heidi Nielsen sammen med Ivan Ruddock afholdt kurserne "Whole horse dissection" - Et kursus der åbent for alle der har lyst til at lære mere og få en dybere forståelse for hestens krop og fysik.
I dette afsnit går vi bag kulissen og hører om Ivana Ruddocks arbejde med at udbrede forståelse for hestens anatomi og fysik.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Vi har lavet et særafsnit… Og det har vi fordi vi rigtig gerne vil følge op på ViD-konferencen, som Københavns Universitet afholdte i slutningen af november…. Berider Karin Nissen og Helle Vestergaard Knudsen fra flokadfærd.dk deler hvilke tanker konferencen satte i gang hos dem… Vi kommer bredt omkring, men lad os bare sige, at blå tunger, SLO, kunstig intelligens og kameraspecifikationer er blandt emnerne, som vi tager op i denne podcast.
Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
エピソードを見逃しましたか?
-
Send us a text
Vi ved det jo egentlig godt. Et godt hesteliv er et liv med masser af foldtid og social kontakt med andre artsfælder.
Men alligevel er der rigtigt mange heste, der i større eller mindre grad får begrænset deres naturlige adfærd, fordi vi som hesteejere både frygter skader, men også møder begrænsninger på hvor lang tid vores heste kan opholde sig på en fold.
Derfor kigger vi i dette afsnit lidt nærmere på, hvad vi som hesteejere kan gøre for at optimere hestevelfærden for vores heste. Ikke under træning, men derimod i alle de timer, hvor vi ikke selv er sammen med vores heste.
Den gode nyhed er nemlig, at der findes masser af knapper, som vi kan skrue på, når det handler om, at skabe rum til hestenes naturlige adfærd.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
I dagens afsnit skal det handle om sunde mål - ikke bare for vores heste, men også for os som ryttere… Og det skal det fordi; Én af de største udfordringer i vores sport, er, at vi som ryttere ofte spejler vores succes i, hvor meget vi vinder, eller hvor hurtigt vi kan arbejde os op gennem klasserne….
Og lige netop den tilgang kan være farlig af to årsager:For det første så risikerer vi at presse vores heste langt ud over deres evne og kapacitet i jagten på anerkendelse
Og for det andet, risikerer vi at bremse vores egen udvikling som ryttere, fordi vi sætter barren for højt.
Derfor har vi dedikeret et helt afsnit til en snak om, hvordan vi som ryttere kan blive bedre til at sætte sunde mål. Både for os selv men også for vores heste.
Bag mikrofonen sidder Anne Søndergaard fra Rock The Pony. Anne Søndergaard har en baggrund som lærer - så hun ved en ting eller to om indlæring og udvikling - både når det handler om heste og mennesker. Og så er hun mester i, at binde alle de knuder op, som kan opstå, når heste og ryttere går fejl af hinanden.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Sociale medier er godt for meget. Men tonen på sociale medier bliver mere og mere hård. Og det er trist. For engang var Facebook-grupperne stedet hvor vi hentede inspiration - Nu er vi flere der slukker og stempler ud af debatten.
I dette afsnit hiver vi en gammel kæphest ud af skabet. Vi taler om tonen på nettet, hvilke udfordringer den hårde tone skaber og hvad det potentielt kan betyde, når flere vælger debatten fra...
Bag mikrofonerne sidder dyrlæge Lise Charlotte Berg og Hans-Christian Matthiesen.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Kan man fodre sin tykke hest tynd? Hvor meget sukker må heste få. Og hvorfor kan man ikke læse på fodersækken, hvilket foder der er velegnet til heste med PPID, mavesår osv.?
Alt dette og meget mere taler vi om i dette afsnit af Uanvendeligs podcast.
Bag mikrofonerne sidder to foderentusiaster: Morten Dueholm Larsen og Carina Fjordside Beblein fra PAVO... De italesætter, alt hvad der er værd at vide, når du skal fylde maven på din hest og slanke din pengepung.
Og forhåbentlig bliver du lidt klogere på, hvad der skal til, for at du (måske) kan fodre din hest sund.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Kan bredden virkelig ødelægge noget for sporten?
I dette lille særafsnit følger vi op på en kommentar fra det forrige afsnit af vores podcast. Her udtaler Morten Bennetsen nemlig, at bredden og nybegynderne kan ødelægge noget for sporten.
Men kan det virkelig passe, at Morten mener at der også er problemer i bredden? For normalt er det jo toprytterne, der står for skud, når vi taler om hestevelfærd…. Så hvorfor skal bredden og nybegynderne nu pludselig også have skyld for at medvirke til at give ridesport et dårligt ry...
Lyt med og bliv klogere på, hvad Morten egentlig mener med hans kommentar.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Afmagt… Det er et ord, vi ofte hører som forklaring på, hvorfor vold og tvang kan tage overhånd, når heste trænes. Men sådan behøver det ikke være.
Faktisk er hjælpetøjler og tvang ofte helt unødvendige, hvis blot hesten har forstået opgaven.
Og lige netop det, skal det handle om i dette afsnit af vores podcast. Vi kigger nemlig nærmere på et helt unikt samarbejde mellem to passionerede hestemennesker.
Bag mikrofonerne sidder nemlig professionel springrytter og træner Morten Bennetsen fra MB Horses på Djursland og Joan Sartori der er uddannet Monty Roberts instruktør. De to trænere har gennem en årerække haft et særdeles godt samarbejde, hvor godt jordarbejde og ridning på topplan går hånd i hånd.I dette afsnit har de sagt ja til at dele ud af deres erfaringer, og ikke mindst forklare hvordan vi med simpel kommunikation kan styrke styrke samarbejdet mellem hest og rytter.
Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
I dette afsnit af podcasten kigger vi nærmere på det projekt som Mette Uldahl sammen med Janne Winther Christensen arbejder på for Dansk Rideforbund. Projektet er finansieret af Qato fonden og udføres i samarbejde med Dansk Rideforbund og Århus Universitet. Formålet er at kortlægge velfærden hos elevheste i elevskolen.
Projektet er stadig i gang - og selvom det derfor er for tidligt at konkludere noget, så har Mette Uldahl og Janne Winther Christensen allerede draget nogle erfaringer, som er værd at få italesat.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Vi er tilbage efter en god lang sommerferie. Og mens det virker som om hele DK har hidset sig op, og diskuterer for og imod dressur på topplan, så er vi gået 10 skridt tilbage, og har sat elevskolen under lup.
For hvis vi virkelig vil sikre god hestevelfærd, så starter det i elevskolen. Derfor skal dette afsnit handle om uddannelse - ikke af hesten, men derimod af de undervisere der lærer vores børn og unge mennesker om heste og ridning. Eller måske er det mere retvisende at skrive, at det skal handle om mangel på uddannelse.
I den optimale verden, ville det nemlig være sådan, at når du starter på en elevskole under DRF, så bliver du mødt og undervist af kompetente undervisere der hele tiden holder sig opdateret på viden og knowhow om heste og god hestevelfærd. Men sådan er setuppet ikke i dag.
For på trods af at vi har dygtige og engagerede undervisere rundt omkring i elevskolerne, der gerne vil undervise og som ønsker mere viden om hestens fysik og adfærd, så er der begrænsede muligheder for, at de kan udvikle deres kompetencer.
Vi skal også kigge lidt på hvilke krav DRF stiller til underviserne i elevskolen og sidst men ikke mindst kommer vi omkring nogle af de problemstillinger manglende viden om hesten kan give i undervisningssammenhænge.Bag mikrofonen sidder Berider Karin Nissen fra Fredriksværk rideklub, beriderelev Marianne Elingsen og Malou P. Hansen.
Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Det lyder næsten for godt til at være sandt; Du kan faktisk både gøre din hest stærkere og mere smidig uden at hoppe i sadlen.
Og den type træning skal det handle om i dette afsnit af vores podcast.
Vi skal nemlig kigge på en helt særlig type træning. En træning der kan komme alle heste til gavn - uagtet om det er ungheste, seniorheste, springheste, islændere, dressurheste, unge følle-bøller eller noget helt andet.Dyrlæge Heidi Nielsen forklarer i dette afsnit, hvorfor træning af hestes proprioception er så vigtigt for hestens holdbarhed, samt hvilke fordele aktiv træning af hestens proprioception kan give både på konkurrencebanen, men også i elevskolen og på skovturen.
Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Det er cirka et år siden, at en grum vanrøgtssag i Skals, fik hestefolk på tværs af landet til at kræve handling fra politi og myndigheder.
Vanrøgtssagen fra Viegaard Stutteri i Skals fik megen opmærksomhed og det langtrukne forløb resulterede i, at Hestens Værn sammen med Dansk Ride-instruktør forening og Bente Zinck stillede et borgerforslag, der på kort tid samlede 50.000 stemmer. Men hvor dan er det gået siden da? Er loven ændret til det bedre? Det kan du høre mere om i dette afsnit, hvor vi også taler om en stigning i vanrøgtssager, gennemgår regler omkring fuldtid, og i det hele taget tager temperaturen på hestevelfærden i Danmark.
Bag mikrofonen sidder Ghita Zanger Madsen, der til daglig er sekretariatsleder hos Hestens Værn.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
I dette afsnit skal det handle om køb af hest. Og det skal det af to årsager…. :
Den første er helt åbenlys - Nemlig at det er MEGA SVÆRT at købe hest….
At købe en hest kan nemlig ende med at blive en temmelig uheldig oplevelse for både sælger og køber, hvis ikke vi har sat os ordentligt ind i tingene.
Den anden årsag er, at rigtigt mange hesteejere oplever, at en hest ændrer adfærd, eller kan få skader kort efter at den er blevet handlet. Dette skyldes ofte, at hestens miljø og træingen ændrer sig, og det øger risikoen for skader.
Derfor har vi lavet denne podcast der stiller skarp på hesteri og justeri.
Og vi har allieret os med jurist Anja Anita Ludvig Hansen, der forhåbentlig kan gøre dig lidt klogere på, hvad du skal undersøge, før du køber drømmehesten, og hvilke overvejelser du skal gøre dig, før du tømmer din opsparingskonto.
Og så stiller vi i dette afsnit også skarpt på termer som "børnepony", "stævnehest" og "trafiksikkerhed".
Er det overhovedet termer, som vi kan bruge, når vi handler med heste?!Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Vi vil den alle…. Hestevelfærden!
Men vores opfattelser af, hvad der er god hestevelfærd er ikke ens. Og det giver anledning til splid og skænderier på tværs af sporten.
Resultatet er at dørene til både vores ridehus og den gode dialog lukkes. Og det zoomer vi ind på i dette afsnit af vores podcast.Vi har nemlig i anledning af DM i dressur lavet et særafsnit, hvor dyrlæge og dressurdommer Hans Christian Matthiesen har sagt ja til at svare på en række kritiske spørgsmål om god hestevelfærd og dressurridning på topplan.
Til at stille alle de svære spørgsmål, har vi allieret os med Nicole Albæk, der udover at være passioneret hestemenneske og forfatter, også er en yderst aktiv kritisk røst i debatten om god hestevelfærd.
Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
I dagnes afsnit skal det handle om opvarmning på stævnebanen. Og hvis du tænker det lyder småkedeligt, så tager du grueligt meget fejl!
For lige netop opvarmningen under et stævne er faktisk "Den hemmelige ingrediens", når du ønsker en god oplevelse og en god tur på stævnebanen.
Bag mikrofonerne sidder berider Mette Svare Ehlers, berider Maria Bjørnkjær og dyrlæge Mette Uldahl, og de deler gavmildt ud af deres erfaringer og observationer, når det handler om den gode opvarmning på stævnebanen.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Vi lever i en brydningstid - Hvor ridesportens fremtid er på tegnebrættet.
Kærligheden til hestene binder os sammen på kryds og tværs i ridesporten.
Men kærligheden til de firbenede venner giver også anledning til diskussioner - og endda diskussioner der ikke nødvendigvis er konstruktive for at skabe en forandring eller bedre hestevelfærd. For gavner det egentlig hestene, at vi udskammer hinanden, frem for at lade os inspirere af hinanden?
Dette afsnit af podcasten handler om, hvordan vi skaber plads til den sunde dialog om vores sport. Den handler om retfærdighed og mådehold når vi arbejder med heste. Og ikke mindst mod! For det kræver mod at stå på mål for det man tror på.Og så handler dette afsnit også om, hvad det egentlig er, de kære hestedyr kan gøre for os mennesker - både i terapisammenhænge og i dagligdagen.
Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
A large percent of the horses that are used for sport and leisure, are working with some sort of lowgrade lameness in their body. Often this lameness is not obvious for the rider or horseowner.
But even though horses don't allways show pain, there are still ways we can identify this pain.
Doctor Sue Dyson has made a list of 24 behavioral signs that can reveal if a horse is working with some sort of pain in its body.
In this podcast Sue Dyson explains how this system works, and also how we can improve horse welfare in general.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
24 adfærdsmarkører kan afsløre smerte hos rideheste
Det kan være svært at afkode, hvorvidt en hest har ondt eller ej. Og særligt fordi heste er byttedyr, der fra naturens side er “kodet” til at skjule deres smerte, for ikke at blive et nemt bytte for rovdyr.
Dette er også forklaringen på, at mange heste går med en uopdaget halthed eller smerte i bevægeapparatet.
Men selvom hestene ikke altid udviser åbenlyse tegn på smerte (ved at halte), så er der (heldigvis) andre måder vi kan afkode, hvorvidt en hest arbejder med smerte i kroppen. Nemlig ved at kende de 24 adfærdsmarkører der kendetegner, at en hest har ondt. Og det er emnet for det nyeste afsnit af vores podcast.
Sue Dyson beskriver i dette afsnit hvordan vi ved hjælp af adfærdsmarkører og god diagnostisering, kan sikre bedre hestevelfærd. Og hun løfter også sløret for, hvad hun mener er god hestevelfærd og hvordan vi skaber en god balance i ridesporten således at hestevelfærd og ridesport kan gå hånd i hånd.
På vores webside Uanvendelig.dk, finder du link til en illustrativ oversigt der beskriver de 24 adfærdsmarkører.Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Vidste du at rotter kan grine af en god joke? Eller at medaljer ikke bare er noget du kan hænge om halsen, men derimod et stærk adfærdsregulerende redskab?
Vidste du at mennesker ofte ikke reagerer på faglighed men derimod på følelser?
Et studie viser, at hesteejere har et stort ønske om at implementere ny viden og sikre god hestevelfærd - men når startsignalet lyder, så kommer de ubevidst til at prioritere konkurrenceelementet over viden og hestevelfærd.
Så hvad gør vi? Hvordan sikrer vi hestevelfærden i konkurrencesporten? Det kan du blive klogere på i dette afsnit af vores podcast.Derudover kan du også høre lidt om hvad planerne er fremadrettet for vores podcast. Dette afsnit er nemlig det sidste i rækken af optagede foredrag. Så hvad kan du forvente fremadrettet af Uanvendelig eller Ridehests podcast? Det løfter vi også sløret for i slutningen af dette afsnit.
Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. -
Send us a text
Der var kø…. Sådan for alvor kø hele vejen fra foredragssalen i messecenter Herning og ned til indgang vest, da Camilla Stormont under Hest og rytter holdt foredrag om, hvordan vi undgår konflikt med vores heste…
Var du ikke en af de heldige der befandt dig i salen, så kan du høre hendes foredrag i dette afsnit af vores podcast…
Og vi tør faktisk godt love dig, at uanset om du er til spring, dressur, terrænridning eller noget helt andet, så er der guldkorn at hente ….
For det der med at forebygge konflikter med vores heste, det kan altså noget….!
Denne podcast er udviklet af projektet Uanvendelig eller ridehest. Hvis du vil vide mere om projektet, der er drevet i samarbejde med Hestens Værn, så kan du følge med på vores facebook eller på vores website.
Og hvis du vil en tur med bag kulissen så er det på instagram det sker. - もっと表示する