エピソード
-
Hvad man kan gøre for at afhjælpe mistrivslen blandt unge, der befinder sig i starten af arbejdslivet? Hvad kan arbejdsgiverne, kollegerne og de unge selv gøre for at skabe et arbejdsliv, hvor de trives og har det godt? Unge, der selv har oplevet mistrivsel i starten af arbejdslivet, giver deres råd, og det samme gør de deltagende eksperter.
Vært: Professor Niels Ulrik Sørensen, Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning.Fast deltager: Lektor Mette Lykke Nielsen. Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning.
Gæst: Tanja Kirkegaard, adjunkt på Psykologisk Institut, Aarhus Universitet. Forsker i arbejds- og organisationspsykologi. -
Hvad betyder det for unges trivsel, når den præstationskultur, som de kender fra deres uddannelse, følger med ind i arbejdslivet? Gør det dem ekstra engagerede i arbejdet, eller bliver de urolige og usikre for, om det de gør, er godt nok? Vi undersøger, hvad det betyder for de unges trivsel, at de ofte har kortvarige og midlertidige ansættelser i starten af arbejdslivet. Er den fleksibilitet og mulighed for at bevæge sig videre lige præcis det, de ønsker, eller gør det dem omvendt usikre og utrygge på deres situation? Og hvad stiller både præstationskulturen og midlertidigheden af krav til, hvordan arbejdspladserne skal håndtere de unge?
Vært: Professor Niels Ulrik Sørensen, Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning.Fast deltager: Lektor Mette Lykke Nielsen. Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning.
Gæst: Professor Noemi Katznelson. Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning -
エピソードを見逃しましたか?
-
Hvad er det er i unges overgang fra uddannelse til arbejdsliv, som kan være udfordrende og bidrage til mistrivsel? Hvad tager unge med sig fra ungdomskulturen og ind på arbejdspladserne, og hvilke betingelser skaber det for unges trivsel i arbejdslivet? Programmet handler om at være ny i job, og om hvordan den arbejdskultur og det arbejdsmiljø, som unge møder på arbejdspladsen, virker ind på deres trivsel.
Vært: Professor Niels Ulrik Sørensen, Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning.Fast deltager: Lektor Mette Lykke Nielsen, Aalborg Universitet, Center for Ungdomsforskning.
Gæst: Stressforsker og psykolog, Ph.d. Malene Friis Andersen -
Ungdomsliv og byliv er nært forbundet til hinanden. De fleste unge, der flytter hjemmefra, rykker til en af de større byer. Men nogle unge foretrækker at blive boende på landet, hvis det er der, de er vokset op. Men hvordan ser et ungdomsliv på landet ud, når man lige er flyttet hjemmefra? I dette program skal vi møde Nicolai på 21 år, der har købt hus i en lille by i Sønderjylland, få hundrede meter fra sine forældre. I programmet gør Nicolai os klogere på livet som udeboende på landet.
Podcastserien 'Den Gode Overgang' er en del af forskningsprojektet af samme navn, som er et samarbejde mellem Center for Ungdomsforskning og Forskningscenter for Video ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet. Projektet er støttet af Nordea-fonden.Vært: Mette Lykke Nielsen, Center for Ungdomsforskning, AAU.
Ekspert: Niels Ulrik Sørensen, Center for Ungdomsforskning, AAU. -
Det er ikke usædvanligt, at unge oplever ensomhed, når de flytter hjemmefra. Familie og venner bor måske langt væk, og den unge skal ofte bygge et helt nyt liv op. Som regel går ensomheden over, men for nogle unge bider den sig fast. De kæmper med at fylde noget i hverdagen, som kan føles rungende tom. I dette program skal vi møde Sigrid på 26 år, der for nogle år siden flyttede fra Silkeborg til Aalborg. I programmet fortæller hun om sine lange perioder af ensomhed.
Podcastserien 'Den Gode Overgang' er en del af forskningsprojektet af samme navn, som er et samarbejde mellem Center for Ungdomsforskning og Forskningscenter for Video ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet. Projektet er støttet af Nordea-fonden.Vært: Niels Ulrik Sørensen, Center for Ungdomsforskning, AAU.
Ekspert: Rikke Ørngreen, Forskningscenter for Video, AAU. -
Engang betød det at flytte hjemmefra, at den unge skulle ud og klare sig selv. Sådan er det ikke længere. Mange forældre er dybt involveret i deres børns liv, efter de er flyttet hjemmefra. Alligevel kan det være stort og overvældende for både den unge og forældrene, når den unge flytter. I dette program skal vi møde Casper på 48 år og Katrine på 20 år, der fortæller om deres store og små følelser i forbindelse med, at Katrine flytter hjemmefra.
Podcastserien 'Den Gode Overgang' er en del af forskningsprojektet af samme navn, som er et samarbejde mellem Center for Ungdomsforskning og Forskningscenter for Video ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet. Projektet er støttet af Nordea-fonden.Vært: Rikke Ørngreen, Forskningscenter for Video, AAU
Ekspert: Mette Lykke Nielsen, Center for Ungdomsforskning, AAU -
Vi ser i disse år unge, som aktivt fravælger uddannelsessystemet. De vil noget andet med deres liv. I dette program taler vi om unge, der mødes i makerspaces, byhaver, musikstudier og i værksteder omkring billedkunst, scenekunst og litteratur. Hvad foregår der på de her alternative arenaer? Vi undersøger, hvad de unge får der, som de tilsyneladende ikke kan få i uddannelsessystemet. Hvad får de ud af at skabe et værk, opfinde en dingenot eller arrangere en festival sammen med andre unge?
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning Gæster: Marianne Ping Huang, lektor og ph.d., Institut for Kommunikation og Kultur, AU og Anne Mette W. Nielsen, lektor, Ph.d. Center for Ungdomsforskning, AAU -
Ciskønnet. Non-binær. Polyamorøs. Queer. Debatten om køn og seksualitet gløder. Samtidig identificerer de fleste unge sig som heteroseksuelle og som mænd og kvinder. Dette program handler om unges køn og seksualitet som noget flydende og mangfoldigt, men også som noget genkendeligt og traditionelt. Vi undersøger, hvad der nyt, og hvad der er gammelt, og hvilke muligheder og risici det skaber for unge.
Vært: Mette Lykke Nielsen, lektor ved Center for Ungdomsforskning, AAU Gæster: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning, AAU og Christian Graugaard, professor ved Sexologisk Forskningscenter, AAU -
Nogle unge i dag er økonomisk afhængige af deres forældre langt op i tyverne, mens andre starter egen virksomhed i teenageårene. Så hvad ved vi om unges veje ind i voksenlivet? Dette program handler om nogle af de forskelle, ligheder og mønstre, der gør sig gældende i unges måder at blive voksne. Vi undersøger hvad fænomener som ændrede relationer, ny teknologi og corona betyder for unges overgange til voksenlivet i dag.
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef på Center for ungdomsforskning.
Gæster: Noemi Katznelson, professor og leder ved Center for ungdomsforskning og Mette Lykke Nielsen, lektor på Center for ungdomsforskning.
-
Det at opnå den flotte sunde krop er et projekt, som mange unge går langt for at opnå. Men hvad er der i spil i kulturen og hvordan ser det ud blandt de helt unge? Det undersøger vi i dette program, hvor vi også taler om, hvad det betyder for unges trivsel, fællesskaber og hverdagsliv. Hvad skaber unges forhold til deres kroppe, og hvilken rolle spiller skolen, sociale medier og kommercialiseringen for, hvordan unge har det med deres kroppe?
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning.Gæster: Kristian Larsen, seniorforsker ved The University Centre for Health Research på Rigshospitalet og Katrine Vraa Justenborg, Ph.D på Aalborg Universitet og tilknyttet Center for Ungdomsforskning. -
I dette program tager vi livtag med spørgsmålet om unges behov for livsmestring i en præstationskultur. Er det presset på de unge, som er blevet større, eller er det de unges evne til at modstå presset, som er blevet mindre? Uanset svaret, er unges livsmestring for alvor kommet på dagsordenen. Men hvad er livsmestring? Er det noget, man kan sætte på skoleskemaet? Og er det overhovedet svaret på den mistrivsel, vi ser blandt nutidens unge?
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning.Gæster Jens Christian Nielsen, lektor ved DPU – Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Århus Universitet og Mette Pless, lektor på Center for Ungdomsforskning. -
Vi taler rigtigt meget om, at unge i dag er stressede og pressede, og at det skyldes præstationskulturen. Men hvad er præstationskultur for noget? Hvordan ser den ud fra unges perspektiv? Og fylder den rent faktisk så meget, som vi går og forestiller os? Det undersøger vi i dette program, hvor vi også taler om mestringskultur og faglig stolthed på erhvervsuddannelserne, og hvordan det kan være med til at skubbe til præstationskulturen.
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning.Gæster: Camilla Hutters, leder af Nationalt Center for Erhvervspædagogik ved Københavns Professionshøjskole og Arnt Louw, lektor ved Center for Ungdomsforskning. -
I lang tid har de voksne været bekymrede for, om de unge generationer bærer vores demokrati videre. Ungdommen har været set som apatiske og uengagerede i vores samfund, men nu sker der noget. Vi undersøger i dette program om klimabevægelse, ’Black Lives Matter’ og identitetspolitik er en genopblomstring af ungdomsoprøret. Og om ungdommen faktisk har været så udeltagende og uengagerede, som vi har troet.
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning.Gæster: Jonas Lieberkin, lektor ved DPU ved Aarhus Universitet og Maria Bruselius, lektor ved Center for Ungdomsforskning. -
Er diagnosekulturen ved at tage overhånd? Flere og flere unge får diagnoser og i dette program undersøges det, hvad det gør ved unge, der i forvejen er udsatte. Er det at få en diagnose vejen fra det sociale system ind i de ordinære systemer eller er diagnoserne tværtimod med til at fastholde de unge i det sociale system? Og hvad betyder det, at vi i stigende grad er begyndt at diagnosticere unge, der tidligere ikke ville blive betragtet som udsatte?
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning.Gæster: Jeanette Østergaard, seniorforsker ved VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd - og Anne Görlich, lektor ved Center for Ungdomsforskning. -
Youtubere. Influencere. Gamere. Digitaliseringen af vores samfund skaber nye måder at arbejde på og nye typer af jobs, som ikke mindst slår igennem blandt unge. I platformsøkonomien kan man efterspørge og tilbyde tjenester og ydelser, og her er der hverken arbejdsgivere eller arbejdstager i traditionel forstand.
I dette afsnit skal vi prøve at forstå, hvad den teknologiske udvikling betyder for unges arbejdsliv nu og fremover. Hvad betyder det for organiseringen af arbejdet, og hvad man skal kunne? Og hvad betyder den her type arbejde for ens ungdomsliv i videre forstand?
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning.Gæster: Louise Yung Nielsen, adjunkt ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Mette Lykke Nielsen, lektor ved Center for Ungdomsforskning. -
Hvorfor mistrives unge i et af verdens lykkeligste lande? I dette afsnit kan du blive klogere på, hvorfor vi ser en eksplosiv mistrivsel blandt unge i Danmark. Niels Ulrik Sørensen fra Center for Ungdomsforskning har professor Svend Brinkmann og professor Noemi Katznelson i studiet. De diskuterer, hvad der ligger bag den øgede mistrivsel, hvordan den kommer til udtryk, og hvilke konsekvenser den har. Er den her nye form for udsathed noget, der går over, og skal vi i stedet koncentrere os om at hjælpe de mere klassisk udsatte unge? Eller er det på tide at råbe vakt i gevær?
Vært: Niels Ulrik Sørensen, lektor og souschef ved Center for UngdomsforskningGæster: Svend Brinkmann, professor i psykologi ved Aalborg Universitet. Noemi Katznelson, professor og centerleder ved Center for Ungdomsforskning