エピソード
-
I denne episoden snakker Øyvind med Vilde Vatn. Vilde hoppet på noe som startet som en spøk; hun var 24 år og ble barnevernsjef og eneste ansatte i en barneverntjeneste i Finnmark. Vilde forteller om sine erfaringer med å velge nye utfordringer, og hvordan det føltes at ungene ropte "der kommer barnevernet" når hun kom nedover veien. Samtalen er innom det å leve i nuet, og faren ved å tenke at man skal være genuin. Velkommen inn i samtalen. Hva hører du?
-
Det er nå fem år siden pilotepisoden av Famleikke Fange ble laget. Øyvind har reist tilbake for å snakke med Kai Rune Vestersager som var med på å starte det hele. Kai Rune deler fine ord og tanker om betydningen av dialog, og som alltid når man prater med en «gladkristen» får man med seg et gudsord på veien – enten man vil eller ikke.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Vi har lyst til å sende deg ut i sommeren med flere refleksjoner.
Langsomhet, saktmodig, samtalemøte, relasjon og reaksjon. Dette er noen av ordene vi inviterer deg til å reflektere sammen med oss i denne episoden. La sommeren være en mulighet for vekst og utvikling i ditt og andres liv. Hvordan du og jeg møter oss selv og andre kan ha avgjørende betydning for om dette blir en god sommer.
God Sommer:) -
I denne episoden av Famle ikke Fange møter Øyvind psykolog, båtbygger, jordomsegler og hypnotisør Hans Dahlseng og terapihunden hans Riko. Riko trenger ingen instruksjon for å forstår hvordan den skal støtte folk i terapi. Samtalen deres dreies etterhvert inn på hypnose og dens magiske effekt! Bli med og lytt inn!
-
Øyvind og lydtekniker Stian har igjen satt seg på toget til Oslo, denne gangen for å møte Erling Fidjestøl. Han er familieterapeut og fagansvarlig på «Robust», et frivillig gratis samtaletilbud i regi av Kirkens bymisjon. Velkommen inn i samtalen.
-
I denne episoden kommer vi tett inn på livet til Atle Austad. Sammen med Øyvind snakker Atle om alt fra drapstrusler, Baneheia-saken, motorsykler, boksing, tap av barn og selvfølgelig mye annet. Hva treffer deg når du lytter? Velkommen inn i samtalen.
-
I denne episoden famler Øyvind og Gunnar Nodland med oss i møte med den verden vi lever i.
Jeg, redaksjonsmedlem Annette ble opptatt hva som er viktig og essensielt for meg i livet mitt akkurat nå! Jeg ble spørrende til hvordan jeg kan skape overskudd. Jeg tenkte over hva den «effektive» verden gjør med meg og jeg blir påminnet om hva jeg skal gjøre mer av: legge oftere fra meg telefon, sosiale medier og være mer oppmerksom både innover og utover! Hvilke assosiasjoner får du til denne episoden? God lytting!
-
I denne episoden har Øyvind tatt veien til Sverige for å lete etter den "gode samtalen" og møtt Jan Håkan Nilson, eller "Janne" som han liker å bli kalt.
Janne er en selvdiagnostisert "livsnyter" som også har merket at livet har sparket kraftig fra seg innimellom.
En vennlig indre samtale fant veien ut i rommet.
-
I denne episoden (nr 32 i rekken) har Øyvind invitert redaksjonen til en samtale.
Dette er første gang de er fire i en samtale og det er første gang de forholder seg til tema. Tema er noe mange har etterspurt.
Det er jo litt navlebeskuende å invitere seg selv, men vi syntes det ble fint. Hva synes du?
-
I denne episoden treffer Øyvind Melinda Estelita Henriksen som sammen utforsker hvordan "Møte den andre der den er".
Hvordan finne den andre uten å ende som fast fisk i diagnoseblekksprutens fangarmer?
Dette og annet famler de seg gjennom. Velkommen inn!
-
I denne episoden er Øyvind i samtale med Siw. Siw forteller om selvmordsforsøk, psykisk sykdom og overvekt. Det er fint å høre på noen, som kan snakke om noe så alvorlig og tabubelagt, på en så befriende og tilforlatelig måte, helt uten fordommer.
Siw har hilst på døden, og valgt livet, men forstår at ikke alle klarer å ta det samme valget. Hun reflekterer over eget liv og forteller om hvordan hun har brukt sine erfaringer til å hjelpe andre. Med seg i sitt liv har hun hatt sitt "livsanker", Stian.
Det blir ekstra sterkt når vi vet at lydmannen vår er Stian.
-
I denne episoden møter Øyvind Karianne Lindberg. En samtale kan være som en dans og de er innom flere rytmearter. Det raske og klare og det langsomme - til og med stillhet. Gjennom dansen og dialogen føres de til steder de ikke visste at de skulle..? Dette kunne være en samtale om Kariannes masteroppgave om smerte, men de snakker også om ekteskap og hva som skjer når vi er mer opptatt av å svare korrekt, enn å la spørsmålet gi frie assosiasjoner? Hva vil det si å snakke om følelser? Og hvem definerer om vi gjør det eller ikke? Fysisk smerte - kan det tenkes at det å SNAKKE om smerten er like lindrende som medisiner?Velkommen inn i samtalen...
-
Øyvind møter Rolf Sundet - gitarspillende, musikkelskende, doktor i psykologi hjemme hos Rolf. Med 50 års erfaring snakker Rolf åpent om utfordringene i det evidensbasert og det å møte mennesker. I det forskningsbaserte har man få tegn til at økt utdannelse gir mer hjelp i møte med mennesker. Han er opptatt at det å hjelpe mennesker må handle om en form for improvisasjon.
"Det er når jeg sitter fast at jeg er nærmest folks problem", sier Rolf. De reflekter rundt bruk av ord, metoder og språket vi bruker når vi snakker sammen. Mennesker søker å bli forstått og vi søker å forstå - det å snakke med folk handler vell så mye om å være tilstede i møtet. Rolf tenker på psykoterapi som noe man former sammen med folk - følelser, tanker, ord, historier kan form en ny virkelighet.
Lytt inn i en ufiltrert, nær og transparent samtale.
-
Dyrevelferd er menneskevelferd? Øyvind møter Ingrid Marie blant skjeve vinkler på Vålerenga.
-
Møt Harriet Due-Karlsen i samtale med Øyvind. Harriet har vært ute mang en vinterdag siden hun kom fra Danmark. Hør hvordan hun har varmebehandlet sine møter med andre og seg selv! De snakker om livet, det å ha et barn med ekstra behov, gå på en vegg og mye annet.
Hva hører du?
-
I dette avsnittet møtes Gunnar Nodland, Anne Hedvig Vedeler med Øyvind i en samtale om gjenklang, stillhet og bevegelse. Jeg ble opptatt av hvordan samtale kan skape et rom eller en atmosfære som gjør det mulig å snakke om noe annet enn det som har blitt snakket om før.
Hva om vi åpner oss mot samtaler uten klare svar og med styrken i stillhet? (Vi beklager lydkvaliteten i denne episoden) -
I denne episoden møter du familieterapeutene Øyvind Iversen og Tom Hartmann.
I episoden snakker de om famling. Hva vil det si for dem og på hvilke måter bidrar det i både arbeid og i hverdagslivet. De snakker om hva som inspirerer til en dialogisk holdning og hvordan Tom ønsker å møte folk. I samtalen reflekteres det også omkring forskning og metoder, og hvordan dialog og famling kan bevares. Tom nevner blant annet «å ikke famle, kan gjøre en dialog veldig stiv». Velkommen inn i samtalen.
-
I denne episoden forteller Trine Urdal om noen av sine livserfaringer. Trine skildrer hvordan hennes møte med «veggen» var, som hun først trodde var en influensa, men hun var utslitt. Trine beskriver hvordan erfaringene har gitt henne muligheter for forskjeller og vekst. Hun sier hun nå tør å være mer sårbar og ikke lenger «være best i alt». Lytt til hennes samtale med Øyvind.
-
Lennart Lorås ønsker at familieterapien skal bli mer kunnskapsbasert. Han tror på å ha et samtidig fokus på forskning sammen med grunnlagsforståelsen i i familieterapi, med et tilbakemeldingssystem for klienten. Lennart frykter at familieterapien skal forsvinne fra flere kontekster, fordi vi ikke følger med i tiden. Videre mener han at vi må forske mer på på egen praksis, og sjekke ut om det vi driver med har effekt. "What works in therapy", opptar Lennart og han frykter at dagens familieterapeuter ikke er oppdatert på forskningsfeltet innen psykoterapi.
Øyvind stiller seg spørrende til Lennart sin posisjon og lurer på om det er plass til hans filosofi og grunnlagskunnskap? Øyvind er opptatt av maktposisjoner, ikke vite og dialog som grunnlaget i møte med folk. Han er redd for at med forskning, blir mennesker definert og blir i et «er» uten mulighet for bevegelse.
Hva er terapi? Hva virker? Hvordan kan vi vite at noe virker i terapi? Kan Lennarts og Øyvinds perspektiver forenes? God lytting!
-
Noen ganger kan det vi sier og gjør bety mer enn det vi kjenner og opplever her og nå.
I samtalen med Øyvind deler Morgan Adolfsen en slik 12 år gammel historie. Det å være terapeut er som et teaterstykke med manus som en mulighet og teatersport som en nødvendighet - man vet ikke helt hvor det ender, men våger å bli med på den andres bevegelse. I slike møter med mennesker kan man oppleve og oppdage uventede ting, kanskje mest som et medmenneske mer enn som terapeut.
Velkommen med inn i samtalen.
- もっと表示する