エピソード
-
Natuurfotograaf Sijmen Hendriks portretteert 4 vogels in zijn boek ‘Over leven & uitsterven’. Zo vertelt hij een verhaal over natuur die onder grote druk staat. De reuzenalk, de ‘pinguïn van het Noorden’, stierf uit in 1844. De heremietibis stond op de rand van uitsterven en is met veel inspanning van de ondergang gered. Kemphanen broeden niet meer in Nederland. En de iconische grutto kan bijna geen jongen meer groot brengen. Maar, zo laat Sijmen zien, we hoeven niet helemaal te wanhopen. Natuurherstel is mogelijk. Arjan Berben en Gert Ottens van Vogelbescherming praten met een enthousiaste verteller over zijn boek en de vogels die daarin centraal staan.
-
In zijn boek De Houtduif weet auteur Hay Wijnhoven op overtuigende wijze deze soort interessant te maken voor vogelliefhebbers. Dat mag ook wel, want niet iedereen is even gecharmeerd van deze dikzak onder de Nederlandse duiven. Hay beschrijft veelal zijn eigen precieze waarnemingen, waarna hij zich dan een onderzoeksvraag stelt en dan gewoon aan de gang gaat. En aan het tekenen slaat, dat ook. Arjan Berben en Gert Ottens vroegen hem naar drijfveren -uiteraard!-, highlights uit eb achtergronden bij zijn boek. Een vrolijk gesprek tussen boekenwurmen.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
75 natuurboeken publiceerde de Vlaamse fotograaf Misjel Decleer. Nu is er een boek over de Europese futenfamilie, getiteld Een leven op en onder water - in samenwerking met auteur en futenkenner Jan Johan Vlug. Tijdens het gesprek met Misjel blijkt dat zijn magnifieke futenfoto’s niet zomaar tot stand zijn gekomen. Bittere koude en extreem lange dagen heeft hij ervoor over gehad om met het mooiste licht al het bijzondere gedrag van futen in beeld te brengen. Misjel kan er goed over vertellen, merken hosts Arjan Berben en Gert Ottens van Vogelbescherming.
-
Wereldrecorderhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis praat honderduit en ongedwongen over zijn kinderboek 'Ronnie de Roerdomp', de mysterieuze roerdomp en nieuwe plannen om mensen in vogels geïnteresseerd te krijgen. Het kost Gert Ottens en Arjan Berben van Vogelbescherming weinig moeite om Arjan aan het vertellen te krijgen in deze seizoensfinale.
-
Marcel Haenen schrijft voor NRC Handelsblad vooral over de rechtspraak en zware misdaad. Maar hij is er ook redacteur pinguïns. Recent publiceerde hij een boek over deze bijzondere vogels met als titel: 'Pinguïns en de mensen'. Het gaat over zowel de menselijke fascinatie voor de pinguïn als wat we pinguïns allemaal aandoen, en dat liegt er niet om. Marcel Haenen toont zich een begenadigd verteller in deze nieuwe editie van de Vogelboekenpodkast. Gert Ottens en Arjan Berben hangen aan zijn lippen.
-
Vogeltrek. Een van de meest fascinerende natuurfenomenen die je in Nederland kan beleven. Dat wordt nog leuker als je weet welke vogels in soms gigantische aantallen over je hoofd vliegen. Het boek Vogeltrek in beeld van Mark Dijksterhuis en Sam Gobin helpt je de trekvogels te herkennen aan hoe ze eruitzien als ze vliegen. Mark Dijksterhuis blijkt volledig in de ban de vogeltrek; maar bovenal geniet hij er enorm van. Luister maar naar deze nieuwe editie van de Vogelboekenpodkast.
-
Stellers eider, Stellers zeearend, Stellers gaai – de naam Steller zet menige vogelaar in vuur en vlam. Machtig mooie vogels zijn naar hem vernoemd. Maar wie was Steller eigenlijk? Arjan Berben en Gert Ottens duiken – bij wijze van uitstapje – de geschiedenis in. Dat doen ze met vertaler en auteur Mark Nieuwenhuis. Hij stelt de 18e eeuwse Steller nader voor aan de hand van diens reisdagboek over een noodlottige ontdekkingsreis naar Alaska.
-
Vogels vertellen verhalen. De kanoet zeker. Over klimaatverandering. Kanoeten krimpen door klimaatverandering. Zo ver is het al gekomen. Maar kanoeten vertellen nog veel meer. Over hoe gebieden in Siberië verbonden zijn met Mauritanië en hoe belangrijk onze Waddenzee is. Rob Buiter vertelt er lustig op los in deze Vogelboekenpodkast over zijn boek De kanoet, waarin hij wetenschappers volgt die zich op het kanoetenonderzoek hebben gestort.
-
Met optredens in de media, online cursussen, ontelbare excursies, cd's met vogelgeluiden én een hele reeks vogelboeken heeft Nico de Haan grote groepen mensen in Nederland gedurende vele jaren aan het vogels kijken gekregen. Als medewerker liet hij Vogelbescherming onstuimig groeien, nog altijd is hij ambassadeur van de vereniging. Hij is ook een rasverteller, en daar genoten interviewers Gert Ottens en Arjan Berben hoorbaar van tijdens deze nieuwe editie van de Vogelboekenpodkast over zijn laatste boek: Vogels, een leven lang.
-
Kester Freriks schreef een monografie over de ooievaar. Bijna was deze iconische vogel uit Nederland verdwenen. Een leger aan vrijwillige vogelbeschermers én Vogelbescherming staken daar een stokje voor. Freriks beschrijft deze comebackvogel aan de hand van de seizoenen, een duik in de ooievaarsliteratuur én zijn eigen ooievaarburen. Hij kan er boeiend over vertellen.
-
‘Ik heb geen tuin, wat kan ik doen voor vogels en biodiversiteit?’ Een veelgestelde vraag aan Vogelbescherming. Carlijn Krielaars geeft er inspirerende antwoorden op in haar boek De Groene Buurvrouw. Je krijgt praktische en nuchtere tips voor balkons, geveltuintjes of gemeentelijk groen. Gert Ottens en Arjan Berben maken een uitstapje van vogelboek naar tuinierboek en spreken met Carlijn over balkonieren, slaktopia en het lieveheersbeestjesperspectief. Luister maar.
-
Piet van den Hout rijgt in zijn nieuwe boek ‘Op de huid van de heide’ de ene mooie natuurobservatie aan de andere. Een jaar lang maak je via zijn ogen mee wat er allemaal gebeurt op de Regte Heide, een natuurgebied ten zuiden van Tilburg. Piet richt zijn blik geregeld ook op gewone soorten, meerkoeten of spreeuwen. Maar als je beter kijkt, zoals de schrijver van het boek doet, hoe meer je erachter komt dat het helemaal geen ‘gewone’ soorten zijn. Piet is niet alleen begenadigd observator en schrijver, maar ook een heerlijke verteller. Interviewers Gert Ottens en Arjan Berben van Vogelbescherming hebben er een makkie aan.
-
De houtsnip is een eenzelvige en buitengewoon mooie vogel. Een soort om in je hart te sluiten. Dat deed ook Erwin Kompanje, die als museaal taxidermist vele dode houtsnippen in handen kreeg. Ze hebben helaas nogal de neiging zich te pletter te vliegen tegen onze ramen. Kompanje bundelde in zijn monografie ‘De Houtsnip’ op een prettig leesbare manier veel van de beschikbare kennis over deze vogelsoort. Hij prikt tegelijk ook flink wat mythes rond de houtsnip door. En… hij kan er ook smakelijk over vertellen! Zo merkten Arjan Berben en Gert Ottens tijdens deze Vogelboekenpodkast.
-
De oud-directeur van Vogelbescherming, Fred Wouters, blikt terug op 15 jaar vogels beschermen in zijn boek De Rode Lijster. Hij geeft een kijkje in de keuken hoe Vogelbescherming te werk gaat en belicht een aantal ‘hete hangijzers’. Gert Ottens en Arjan Berben leggen daar de nadruk op in deze Vogelboekenpodkast. Onze oud-directeur toont zich een gepassioneerde verteller die na zijn pensionering met meer vrijheid het woord kan voeren.
-
Annemarit van Broekhoven schreef 'De bionische vogel', een boek voor lezers van 12 tot 120, over de vogelwereld als onuitputtelijke inspiratiebron om onze wereld gezonder en mooier te maken. Gert Ottens en Arjan Berben van Vogelbescherming gaan helemaal mee in het enthousiasme over alle biomimicry-mogelijkheden die er zijn. 'De bionische vogel' is verkrijgbaar vanaf april 2023.
-
Geen sijssie of drijfsijssie, maar de grote alexanderparkiet is de meest Amsterdamse vogel, zo blijkt uit het gesprek met Frank van Groen, drijvende kracht achter het boek Vogelatlas Amsterdam. Arjan Berben en Gert Ottens hoeven hem amper een vraag te stellen over deze schatkamer vol kennis over urbane vogelsoorten. Luister maar.
-
Nils van Duivendijk is de auteur van het Handboek Europese Vogels (KNNV Uitgeverij). Een prachtige boek met superoverzichtelijk bij elkaar gebracht hoe je de vogels aan hun uiterlijk kan herkennen. Daar gingen vele jaren van noest werk aan vooraf. Niet alleen van Nils, maar van alle betrokkenen bij dit nieuwe standaardwerk. Beginners en gevorderden, zoals co-host Gert Ottens, doen er nu al hun voordeel mee.