エピソード
-
Vandaag hebben we het met Christiaan, Puck en Kevin over teamwork en de rol in de samenleving. Kevin en Puck zijn vrijwilliger op dezelfde post. Zij vertellen uitgebreid hoe het werkt binnen hun team. Van de uitjes en sportavonden die georganiseerd worden, tot de ‘bruine fruitschaal’ waar ze regelmatig met zijn allen van genieten.
Humor is een belangrijk onderdeel binnen de teams. Niet alleen om het onderling gezellig te hebben, maar ook voor de heftigere zaken met elkaar te verwerken. Soms is humor echter niet de oplossing. Na bijvoorbeeld een heftige uitruk volgt er een after review, waar het incident met het team geavaleerd wordt. Ook benadrukken de vrijwilligers dat je altijd bij iemand terecht kan als je ergens over wil praten.
Ook de samenstelling van het team komt aan bod. Zo gaat het over het ‘takeltje’ en ‘de Hornbach’: slechts een greep uit de bijnamen die binnen de teams gebruikt worden. Maar we hebben het ook over de beschikbaarheid van de vrijwilligers? Hoe zit dat precies? En krijgen brandweervrijwilligers eigenlijk betaald? Je hoort het allemaal.
We sluiten af met de meest memorabele uitrukken van de vrijwilligers. Er komen drie mooie verhalen voorbij, waarvan één in de categorie ‘je verzint het niet!’ Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers
-
We hebben het met vrijwilligers Esli, Hannerieke en Arjan over hoe zij in aanraking zijn gekomen met de brandweer. Waarom wilden zij brandweervrijwilliger worden? En wisten ze dit altijd al? Ze vertellen er uitgebreid over.
Ook hebben we het over de selectieprocedure. Het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) komt aan bod: de test waarvoor je moet slagen om brandweervrijwilliger te worden én blijven. Je hoort wat de PPMO inhoudt en wat je precies moet kunnen om hem te halen.
We hebben het over hoe de vrijwilligers de opleiding ervaren hebben. Zij hebben de opleiding jaren na elkaar gevolgd, zijn er verschillen merkbaar tussen de opleiding toen en nu? En bereidt de opleiding je voor op alles wat je in de praktijk tegenkomt? Ook vertellen ze op welk punt je nu écht mag meedraaien, het moment waar iedere aspirant naar uitkijkt.
Tot slot vertellende vrijwilligers over hun meest bijzondere uitrukken, daar hebben zij ook ontzettend veel van geleerd. En daarbij gaat het niet alleen over de praktische uitvoering, maar ook over samenwerken én het mentale aspect. Een ding is zeker: bij de brandweer ben je nooit uitgeleerd.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Vandaag hebben we het met brandweervrijwilligers Corinda, Daniel, Georgette over hoe zij hun werk- en privélevens combineren met de brandweer. Corinda werkt bij de gemeente, Daniel bij de technische dienst van een transportbedrijf en Georgette geeft brandveiligheidsvoorlichting namens Veilig Leven. Allemaal totaal verschillende beroepen en werkgevers, maar toch combineren ze dit allemaal met de brandweer. Hoe doen ze dat? En hoe gaan werkgevers eigenlijk om met medewerkers die brandweervrijwilliger zijn? Ze vertellen er uitgebreid over.
Corinda en Georgette zijn allebei moeder en Corinda was zelfs zwanger toen ze al brandweervrijwilliger was. Ze vertellen uitgebreid over hoe zij het ouderschap én de zwangerschap combineren met de brandweer. Wat zijn de regels als je in verwachting bent? En hoe gaat het in zijn werk als je weer teruggaat als vrijwilliger?
Ook hebben we het over hoe het thuisfront denkt over hun rol bij de brandweer. Zo is Daniel ook nog ploegleider, wat extra uren als brandweervrijwilliger met zich meebrengt. Vinden de partners het moeilijk hun geliefde te zien vertrekken voor een uitruk? En moeten partners zich veel schikken naar een brandweervrijwilliger? Je hoort het allemaal in deze aflevering.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers
-
Vandaag hebben we het vanuit de kazerne in Eemnes met brandweervrijwilligers Connor, Jeffrey en Jeroen over fysiek én mentaal gezond blijven.
Moet je superfit zijn om brandweervrijwilliger te worden? Dat blijkt toch echt niet het geval te zijn. Er zijn wel bepaalde eisen waaraan brandweervrijwilligers moeten voldoen. Welke eisen zijn dit precies? Ook hebben we het over de toelatingstest en tussentijdse keuringen: hoe zwaar is dit eigenlijk? De brandweervrijwilligers vertellen er uitgebreid over.
Het gaat bij de brandweer niet alleen om fysiek in goede conditie zijn, mentale gezondheid is minstens zo belangrijk. Dat kan soms lastig zijn, want de brandweervrijwilligers maken heftige en indrukwekkende situaties mee tijdens uitrukken. Iedereen heeft een andere manier om deze situaties te verwerken. We hebben het over hun vangnetten: thuis én op de kazerne.
De vrijwilligers vertellen ook over een aantal heftige uitrukken die zij zelf hebben meegemaakt. Hebben deze situaties blijvende impact gemaakt? En wat hebben ze gedaan om dit goed te kunnen verwerken? De vrijwilligers vertellen er openhartig over.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers
-
Vandaag hebben we het vanaf de kazerne in Tilburg met brandweervrijwilligers Christaan, Mariette en Demi over het teamgevoel én de verbinding met de samenleving.
Er zijn veel meer mannen dan vrouwen brandweervrijwilliger. Demi is bijvoorbeeld de enige vrouw binnen haar team. Hoe is het voor vrouwen om brandweervrijwilliger te zijn? Demi en Mariette vertellen hoe dat voor hen voelt. Ze geven ook antwoord op een aantal vragen. Maakt het bijvoorbeeld uit als je wat kleiner bent?
We hebben het met de drie vrijwilligers over het teamgevoel en de teamsamenstelling. Hoe uit het teamgevoel zich? En is dat vergelijkbaar bij de vrijwilligers, of ervaren zij dat op een andere manier? Ook de samenstelling van de teams komt aan bod. Er zijn allerlei specialismes binnen een team die je kunt vervullen. Hoe wordt bepaald wie die specialismes vervult en hoe zit het met de ontwikkelmogelijkheden?
Tot slot hebben we het over de uitrukken en andere activiteiten van de vrijwilligers. Ze vertellen onder andere over wat zij, naast de calamiteiten, nog meer doen voor de inwoners van hun regio. Dit varieert van spelletjes uitzetten voor basisschoolkinderen met de koningsspelen tot aansluiten bij braderieën.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers
-
Niels, Ronald en Henk vertellen vandaag vanuit de brandweerkazerne in Eemnes over een belangrijk onderwerp: oefenen. Want wat doen brandweervrijwilligers allemaal om vakbekwaam en up-to-date te blijven? Deze drie vrijwilligers vertellen er uitgebreid over.
We beginnen met de oefenavonden. De oefenavonden zijn ingericht om constant te blijven trainen. Er worden dan realistische scenario's nagebootst, zoals mensen uit een auto bevrijden. Naast de oefenavonden zijn er ook praktijkopdrachten in speciale centra, waar de vrijwilligers zelfs oefenen met écht vuur. De vrijwilligers vertellen stuk voor stuk over hun ervaringen.
Ronald is al 40 jaar brandweervrijwilliger en heeft al een hoop oefeningen meegemaakt. Hij vertelt over wat er door de jaren heen is veranderd, maar ook over de beperkingen. Hoe gaan brandweervrijwilligers bijvoorbeeld om met technologische ontwikkelingen, zoals de elektrische auto en fiets?
Tot slot hebben we het over de angstige momenten die de vrijwilligers hebben meegemaakt tijdens een oefening. Soms wordt het zelfs hen te heet onder de voeten, en dat mag er ook zijn! Luister nu naar hun indrukwekkende verhalen.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers.
-
Vandaag zijn we met Trienke-Maaike, Afran en Bas in de brandweerkazerne in Zuidwolde: drie brandweervrijwilligers met stuk voor stuk hun persoonlijke, bijzondere verhalen. Hoe zijn zij brandweervrijwilliger geworden? En hoe hebben ze hun aanmelding en opleiding ervaren? Je hoort het allemaal in deze aflevering.
Ook hebben we het over hoe zij hun verschillende banen combineren met hun inzet voor de brandweer. Voor de een is dat namelijk makkelijker dan voor de ander. En wie zijn er volgens hen eigenlijk geschikt om brandweervrijwilliger te worden?
Tot slot gaan we in op het teamgevoel en de uitrukken die zij al hebben meegemaakt als brandweervrijwilliger. We hebben het over hoe ze zich voelen binnen hun team, wat het teamgevoel inhoudt en wat ze zich nog herinneren van hun meest bijzondere uitrukken.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers
-
Brandweervrijwilligers Geert, Maurice en Albert zijn uitgerukt naar de brandweerkazerne in Zuidwolde. In deze aflevering hebben we het met ze over hoe zij hun werk- en privésituatie combineren met de brandweer. Ze zijn dan wel allemaal brandweervrijwilliger, maar hun levens zien er compleet anders uit.
Onze gasten zijn allemaal vader. Betrekken zij hun kinderen bij hun inzet voor de brandweer of houden ze dit juist buitenshuis? En hoe is het om alleenstaande vader en brandweervrijwilliger te zijn? Ze vertellen er openhartig over.
Tot slot hebben we het met Albert over de opleiding om brandweervrijwilliger te worden. Hij zit namelijk nog middenin dit traject. Hij vertelt meer over wat hij precies leert op de opleiding, wanneer hij de opleiding doet en hoe hij zijn tijd indeelt.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers
-
Welkom bij een nieuwe aflevering van Vurige Verhalen. We zijn voor deze opname in een kazerne die bemand wordt door beroepspersoneel. Middenin de opname gaat het alarm af: er moet uitgerukt worden. Bekijk en luister hoe dit gaat!
We praten vandaag met brandweervrijwilligers Boudewijn, Dick en Bart-Jan. We hebben het over de verschillende rollen bij de brandweer. Wat houden de rollen precies in en welke taken komen hierbij kijken? Bart-Jan vertelt daarnaast over de jeugdbrandweer in zijn regio. Wat houdt de jeugdbrandweer in en waarom is dit zo belangrijk?
Ook hebben we het over een heel belangrijk onderdeel: de uitrukken. Wat gebeurt er allemaal vanaf het moment dat de pieper gaat en wie zijn hierbij betrokken? De vrijwilligers vertellen daarnaast uitgebreid over de uitruk die ze het meest is bijgebleven. Dat zijn vaak heftige momenten, maar er komen ook hele fijne herinneringen voorbij. Zo vertelt Dick over een memorabel moment met de Belgische collega's, waar het kameraadschap binnen de brandweer naar voren komt.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers
-
We hebben het in deze aflevering met brandweervrijwilligers Christaan, Mark en Erik over hoe de brandweer in elkaar zit. Zij hebben allemaal verschillende rollen binnen hun team, maar wat houdt dit precies in?
Ook gaan we verder in op een heel belangrijk onderdeel voor brandweervrijwilligers: de uitrukken. Ze leggen je uit hoe het er voor hen uitziet vanaf het moment dat hun pieper gaat en ze opgeroepen worden. En ook: wat was hun meest bijzondere uitruk? Deze vraag brengt een hoop emoties op bij de vrijwilligers.
Tot slot: hoe denken de brandweervrijwilligers over de verschillen met de beroepsbrandweer? En zijn er eigenlijk wel verschillen, of is dit een misvatting? Ze leggen het je haarfijn uit.
Benieuwd naar meer verhalen van brandweervrijwilligers? Bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandweervrijwilligers