Doktor Glas Podcasts
-
Mordets praktik av Kerstin Ekman (utkom 2009) i möte med klassikern Doktor Glas av Hjalmar Söderberg från 1905. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson diskuterar likheter och olikheter mellan böckernas båda doktorer.
-
Ewa och Ofelia samtalar med Sebastian, bibliotekariestuderande som just nu gör sin praktik på Biblioteken i Sollentuna, om att läsa klassiker. Vad kännetecknar egentligen en klassiker? Vi berättar om våra favoriter och klassiker vi läst men inte gillat och såna som vi inte ens vill läsa.
De här klassikerna pratade vi om:
Brott och straff av Fjodor Dostojevskij (som Sebastian och Ewa älskar och Ofelia vägrar att läsa - någonsin)
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Rebecca av Daphne du Maurier
Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde
Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett
Janne, min vän av Peter Pohl
Häxorna av Roald Dahl
Förvandlingen av Franz Kafka
Män utan kvinnor (novellsamling) av Huraki Murakami
Förnuft och känsla av Jane Austen
Processen av Franz Kafka
Främlingen av Albert Camus
Skit i traditionerna av Leif Panduro
Moby Dick av Herman Melville
Den gamle och havet av Ernest Hemingway
Odysseus av James Joyce
1984 av George Orwell
Djurfarmen (Djurens gård) av George Orwell
Röda rummet av August Strindberg
En dåres försvarstal av August Strindberg
Harry Potter av J K Rowling
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
Tjänarinnans berättelse (The handmaid's tale) av Margaret Atwood
Andarnas hus av Isabel Allende
Mörkrets hjärta av Joseph Conrad
-
Två män, en kvinna, ett mord. Hjalmar Söderbergs roman "Doktor Glas" från 1905 fortsätter att fånga läsare med sin berättelse om kärlek, moral och det ofattbara i att någon lugnt kan bestämma sig för att döda en annan människa. Ett kvavt och sommarhett Stockholm bildar bakgrund till ett mänskligt drama som har inspirerat till många vidarediktningar och dramatiseringar. Vad ville Hjalmar Söderberg egentligen säga med romanen? Och hur ska vi förstå den idag?
Författaren Ellen Mattson och litteraturforskaren Maria Wahlström samtalar med Paulina Helgeson om den gåtfulle doktor Glas och hans stundvis undflyende dagbok i senaste avsnittet av klassikerpodden Verket.
Samtalsledare: Paulina Helgeson
Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson.
Inspelningsteknik: Pär Nordlund.
Producent: Magnus Bremmer
Verket – en podd om klassiker, produceras av bildningsmagasinet Anekdot i samarbete med Nationalmuseum och Litteraturbanken. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se. -
Kerstin Wixe samtalar med Krister Henriksson om läsningens betydelse i allmänhet och Doktor Glas i synnerhet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En intervju som skedde i samband med inspelningen av Radioföljetongen Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.
-
Det svåra hundrafemtiosjätte avsnittet med skådespelaren/musikern Thorsten Flinck. Vi pratade om att vara ett sexobjekt, kungahistorien, talfel, Mikael Persbrandt, fotboll, att vara feminist i hemlighet, Doktor Glas, självkänsla, teater, att klappa Gina Dirawi i rumpan, ensamhet, varför man blir en fetis, Martina Montelius, ADHD-utredningen, bögar, barfotauppträdandet i melodifestivalen och givetvis en hel del om att nyligen ha lärt sig göra slash(/)strecket på tangentbordet.Avsnittet presenteras av Telenor.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson. Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!) Musik: Thorsten Flinck - Till flickorna på Upplandsgatan 71 från fiaskot mittemot och Sufjan Stevens - Auld Lang Syne
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Biblio 090907 Kerstin Ekman och Dr Jekyll och Mr Hyde. Intervju med Kerstin Ekman aktuell med romanen Mordets praktik. Klassikerrummet om Robert Louis Stevensons roman Dr Jekyll och Mr Hyde.
Han kallar sig för den ideale läsaren, läkaren Pontus Revinge. Han har fått Hjalmar Söderbergs bok Doktor Glas på hjärnan. I Revinges förvridna värld behöver man inte förhålla sig till en moral, inte så länge man har en ask med kaliumcyanid i fickan...Möt Kerstin Ekman och hör om hennes version av doktorn som utnyttjar sin makt som herre över liv och död i nya romanen "Mordets praktik".I Klassikerrummet diskuterar Göran Everdahl och Mats Arvidsson Robert Louis Stevensons "Dr Jekyll och Mr Hyde" med Maarja Talgre. Boken om den trevlige doktor Jekyll, som uppfinner ett elixir för att kunna locka fram sin nattsida Hyde, kom redan 1886 och har filmats 123 gånger. Författaren ville visa att varje människa rymmer både ondska och godhet, men ofta har allegorin tolkats som en guide till det viktorianska samhället eller som ren skräckromantik.Programledare Anna Tullberg.