Eve Podcasts
-
Ubisoft förenar några storspel igen, Forza skaparna startar en ny spelstudio med fokus på AAA-spel, kommer Sony köpa studion för att tvåla till Microsoft? The Last of Us: Part III kommer ha färre cutscenes och varför ryktas det om en Dead Space film med John Carpenter?
Simon har ÄNTLIGEN spelat ut/varvat Red Dead Redemption 2 så vi kan ÄNTLIGEN prata om epilogen och slutet! Max har doppat tårna i Playstation 1 klassikern Parasite Eve, hur står sig det spelet 2023 egentligen?
Detta och MYCKET mer i veckans fullproppade avsnitt av Snacka Videospel! Spänn fast hörlurarna nu så KÖR VI! 🥳
Tack för att DU lyssnar och sprider budskapet om vår lilla podcast, du är bäst! 😊✌️❤️
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Today we present Dr. Eve Jourdain. Post doctor and co founder of Norwegian orca survey. In this episode we will talk about the conservation work that she do on field and behind the scenes, we also talk about what tools they use to get data on killer whales, and we will get more clarity on what eco types the Norwegian Sea killer whales are and even more.
This was a great episode, it comes from two people sharing love for killer whales and want to continue the conservation for these magnificent animals.
Thank you so much Eve for being a part of this ocean podcast.
To support the orca research in Norway, you can buy a bracelet from Norwegian orca survey. Links are to be found down below:
https://bracenet.net/en/bracenet-x-norwegian-orca-survey/
Read more about Norwegian orca survey down below
https://www.norwegianorcasurvey.no
Detta var ett super avsnitt där två personer tillsammans pratar om ett kärt ämne, om späckhuggare. Avsnittet är värd att lyssna på!
Stort tack till Dr.Eve Jourdain
Stay connected! 🐋🐡🐠🦈🐚
Instagram: https://www.instagram.com/podddenomhavet/
Would you like to be a guest of this podcast?
Are you a marine biologist, marine conservationist, or a person who wants to protect the ocean and have something relevant you want to bring up for marine conservation, then I would love to hear from you. Kindly a email to [email protected]
Take care the ocean!
All my best
Hanna Ahmed 🐚🤙🏾
Fjällbacka Tanum Bohuslän Grebbestad Göteborg Stockholm
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
På med pannbandet och lycrabrallan! Det har blivit dags för en joggingtur runt den virtuella arena som i folkmun brukar kallas spelvärlden. Juntan agerar som vanligt draghjälp och denna vecka med sådana lockelser som en tur förbi spelens Hall of fame där nya titlar valts in, en första titt på Blizzards nya mobilspel Warcraft Arclight Rumble och så blir det ett stopp i skärningspunkten mellan rymdäventyr och kalkylark. Dessutom har Angelica och Elisabeth läst text i Citizen Sleeper och Tobias har sett gamla filmtroper återanvändas i Trek to Yomi.
Spel som nämns i avsnittet: Ring Fit Adventure, Dance Dance Revolution, Ms. Pac-Man, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Sid Meier’s Civilization, Eve Online, Warcraft Arclight Rumble, Diablo Immortal, Hearthstone, Nintendo Switch Sports, Wii Sports, Trek to Yomi, Ghost of Tsushima, Citizen Sleeper, In Other Waters och Tharsis.
För att motionera plånboken stöttar du givetvis Juntan på http://www.speljuntan.se/
Tidskoder
(01:13) Veckans personliga fråga
(08:35) Nyheter
(33:51) Reklam
(34:44) Spelsvepet -
Apokalypsen är nära! Samtliga i panelen är överens om kvalitén på filmerna som diskuteras.Veckans panel består av Berglöf x 2 och Dupe-Kjellin x 2 och i vanlig ordning startar vi med ett nyhetssvep. Blizzard har utannonserat en del nya expansioner till befintliga titlar, releasedatum för Playstations nya subscription upplägg, Sonys sattsnig på att bevara gamla spel, ny teknologi inom VR, nya Netflix-funktioner och en hel del annat.I filmdelen är Peter, Vanne och Niklas helt överens om kavlitén på den senaste Ghostbusters-filmen, Ghostbusters: Afterlife, och de är även helt överens om kvalitén på bioaktuella filmatiseringen av Uncharted!I tv-delen blir det koreansk med serien Snowdrop som Vanne har sett och britiskt då Jonas och Niklas har sett den fjärde och sista säsongen av Killing Eve.Tack & Förlåt, Puss Hej!
-
Rymden har alltid varit en plats för drömmar och utopiska projekt. Men något tycks ha förändrats. Dan Jönsson funderar på vem som får plats i rymden när det börjar kännas trångt på jorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om det är så att världen, som vi känner den, snart kommer att gå under. Om det är så att den här planeten till stora delar i en någorlunda nära framtid kommer att bli obeboelig. Om det är så att det kommer att föra med sig svältkatastrofer och inbördeskrig, som i sin tur kommer att orsaka enorma flyktingströmmar från de obeboeliga delarna av världen till de delar som fortfarande kommer att vara någotsånär beboeliga, vilket förmodligen, nej helt säkert kommer att skapa oro och resursbrist även i dessa relativt lyckligt lottade delar av världen, som även de till slut ska nås av undergången: om det är så – ja, då är det ändå en fantastisk tur att rymden finns.
Tanken på rymden kan få också den mest nervösa riskkapitalist att känna en ström av lättnad och tillförsikt genom kroppen. Rymden är kall och oändlig: den är med andra ord rent fysiologiskt själva motsatsen till och svaret på klimatkrisen, ett vidsträckt fält av möjligheter där bara resurserna och teknologin sätter gränserna. Och det allt längre bort från vår hemplanet, som bekant. Vid årsskiftet 2022 skickades det nya rymdteleskopet James Webb upp från en raketbas i Guyana – ett gigantiskt instrument som astronomerna hoppas ska kunna hjälpa oss att se nästan till tidernas begynnelse och universums födelse. Ett halvår tidigare gick den engelske entreprenören Richard Branson ombord på sin egen rymdfarkost, döpt till Eve efter hans mor, för att skjutas upp mot atmosfärens yttre gräns. Branson är långtifrån den förste mångmiljonär att köpa sig en stunds illusorisk befrielse från jordens dragningskraft, knappast den siste heller, och skuttet ut ur gravitationen är i själva verket bara början för dessa rymdkapitalismens pionjärer. En annan av dem, Elon Musk, planerar redan för kolonier på Mars inom ramarna för sitt projekt SpaceX.
Rymden är den moderna världens fortsättning på himmelriket. En plats hinsides den jordiska existensens knappa villkor, de rättfärdigas asyl från den hotande apokalypsen. Som väl har stått för dörren ungefär så länge människan har funnits; jordens undergång har blivit henne förutskickad i järtecken eller som idag i vetenskapens rön, och hon har trott sig kunna undkomma den genom antingen botgöring eller flykt. Den tyska filosofen Hannah Arendt skriver i sitt förord till Människans villkor 1967 om rymdfärderna som just ett uttryck för den moderna människans främlingskap inför existensen, och de grundläggande livsvillkor som trots allt än så länge binder oss vid det jordiska. För henne hör månfärder och raketuppskjutningar till samma kategori av vetenskapliga fåfängligheter som drömmarna om mänsklig genförädling, evigt liv och artificiell intelligens. ”Denna framtida människa”, skriver hon, ”förefaller vara besatt av ett uppror mot den mänskliga tillvaron så som den är henne given, en gåva från ingenstans som hon verkar vilja byta ut mot något hon själv skapat”.
Alldeles riktigt. Så hade till exempel det sovjetiska rymdprogrammet sin utopiska förelöpare bland de så kallade biokosmisterna, en futuristisk rörelse som under tidigt 1900-tal arbetade för att med vetenskapliga metoder avskaffa döden och kolonisera rymden. Den ryska raketforskningens fader Konstantin Tsiolkovskij var en hängiven anhängare av de här idéerna, som senare, i den unga sovjetstaten kunde framställas som den självklara fortsättningen på det revolutionära befrielseprojektet. Att övervinna döden handlade inte bara om att utplåna det radikalt onda, det var också en fråga om rättvisa för alla de tidigare generationer som per definition inte kunde inkluderas i den kommunistiska framtiden – om man inte återuppväckte dem. Koloniseringen av rymden var i sin tur ett sätt att i mänsklighetens namn befria sig från naturens begränsningar. Som Tsiolkovskij uttryckte det: ”Jorden är mänsklighetens vagga, men man kan aldrig stanna i vaggan i evighet.”
Hannah Arendt var alltså av en annan mening. Medan såväl de sovjetiska som amerikanska rymdprogrammen på sextiotalet bars fram av rivaliserande ideologiska berättelser om framåtrörelse, gränsöverskridanden och optimism uttryckte Arendt en sorts fascinerad skepsis. För henne var rymdfärderna en frukt av samma destruktiva pionjäranda som den som skapade atombomben, ett teknokratiskt övermod som låter varje vetenskapligt genombrott rättfärdiga sig självt utan föregående moraliska överväganden. Därmed delade hon ju, kan man säga, biokosmisternas övertygelse att denna diskussion måste vara i grunden politisk. ”Den kan därför”, skrev hon, ”inte överlåtas åt professionella vetenskapsmän eller åt professionella politiker.”
Om 1900-talet alltså blev den rationella optimismens århundrade, så tycks 2000-talet istället ge Hannah Arendt och teknikskeptikerna rätt. Atombomben var bara en symbolisk början; vår tids klimatförändringar och kollapsande ekosystem tycks peka ut den moderna ingenjörskonsten som skyldig i en ekologisk katastrof snart helt bortom kontroll – och det dessutom i en värld som i ideologisk nitälskan gjort allt för att begränsa politikens räckvidd. Professionella vetenskapsmän och professionella politiker står lika maktlösa som gatans demonstranter; rädde sig den som kan. De mycket rika kan numera investera i klimatförändringsresistenta och revoltsäkra skyddsrum på mer eller mindre avlägsna och svårtillgängliga platser. Den kanske mest påkostade av dessa privata ”domedagsbunkrar” heter The Oppidum och är belägen strax öster om Prag i Tjeckien: ursprungligen en gammal militäranläggning, konstruerad för att stå emot en kärnvapenattack, som av fastighetsmiljardären Jakub Zamrazil utrustats med allt från golfbana och swimmingpool till en underjordisk trädgårdsanläggning, och som sägs kunna försörja sina invånare i upp till tio år, även med exklusiva viner.
Men vi mindre bemedlade ska inte misströsta. Amerikanska företag som Atlas och Vivos producerar enklare skyddsbunkrar i halvmiljonersklassen där man åtminstone tillfälligt kan gömma sig undan den väntande apokalypsen. Men sådana tillflyktsorter bleknar jämfört med de riktigt långsiktiga lösningarna som alltså bokstavligen befinner sig bland stjärnorna – och vi som blir kvar på jorden får väl försöka föreställa oss den spillra av vår mänskliga civilisation som i framtidens marsianska kolonier helt kommer att bestå av den telluriska kapitalismens ekonomiska superelit. Den amerikanske sciencefictionförfattaren Kim Stanley Robinson skildrade i sin Marstrilogi från nittiotalet den ordnade flykten från vår förödda hemplanet, med början 2026 när en rysk-amerikansk grupp kolonisatörer under ett FN-mandat upprättar de första bosättningarna på Mars; kolonier som med tiden utvecklas till ett egalitärt och ekologiskt civilisationsprojekt. Denna nära framtid känns redan längesen. Rymdforskningens en gång utopiska löften till den samlade mänskligheten har numera blivit ett privatekonomiskt projekt, ett sätt för rika pojkar att behålla drömmen om en värld där de kan slippa allt som tynger.
Dan Jönsson, essäist och författare
-
I was picking up 2 lovely Australian people in late Christmas Eve. They were desperate to catch an Uber to get home from their danish friends after celebrating Christmas.
-
Precis som i sin tidigare bok The Lost World of Genesis One påpekar John Walton i The Lost World of Adam and Eve att den som vill förstå en antik text måste försöka ta sig in i den kognitiva värld där den skrevs.
Om man gör det så utmanar syndafallsberättelsen vissa vedertagna tolkningar, menar Walton. För det första är skapandet av Adam och Eva en slags fortsättning av Guds projekt att skapa en kreativ ordning i världen: människan skapas inte in i en fullkomlig värld utan för att bidra till sprida denna ordning, menar Walton.
Fallet betecknar snarare att det projektet "kom av sig" än att en ordnad värld blev oordnad.
Inte heller skapas hon odödlig: hon är skapad av stoft och är dödlig. Det är därför livets träd behövs; hon har inte odödligheten "i sig". -
Medis Radio är tillbaka med en helt ny säsong! Hela gänget är på plats (utom Felix som behöver plugga </3) och det blir som vanligt många skratt, diskussioner och Panos som hatar på Japan. Inget utöver det vanliga, men med extra mycket kärlek till varandra och våra lyssnare.
Har DU något att säga till oss? Tips på något att prata om, åsikter om något vi sagt eller vill kanske bara säga hej? Skriv till oss på Facebook, följa oss på Instagram @medisradio och mejla till oss på [email protected]
Musik: Pontus Ljung -
DOKUMENTÄR: 2006 står universumet i Eve på randen till krig samtidigt som ett nytt vapen lanseras. Ett vapen som på några sekunder kan det ödelägga ett helt slagfält. Vem ska nu bli först att kontrollera titanen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När ett nytt krigsmedel lanseras i EVE Online råder oro bland spelarna. Kommer detta nya skepp rubba balansen i spelets krigsföring och ge de redan rika ännu mer makt? Inget vet. Men en sak som står skriven i stjärnorna är att två av de största imperierna kommer drabba samman för att ta reda på svaret. Det är en kapprustning som följs av utdragen konflikt. En katt och råtta-lek där oändliga resurser spenderas och bara en kan stå som segrare.
P3 Spel återvänder till det gigantiska EVE-universumet när Tobias Norström berättar om den första titanen – det största skeppet som skådats. Författaren Andrew Groen tar oss tillbaka till en osäker tid i rymdspelet. Alliansledaren CYVOK berättar om hur han spred desinformation till motståndarnas spioner och den krigslystne diktatorn SirMolle delar med sig av sin strävan att förinta alla som står i hans väg. -
En gång fanns de överallt. De kunde uppträda som najader, som valkyrior, som nornorna som spinner livets ödestrådar, ja som världens själva moder. I Europa fanns de överallt under tusentals år, tills världen gick över i en ny och annorlunda fas. Istället för många gudar existerade det nu plötsligt bara en – och det var en Han. I detta avsnitt har vi begett oss till Botaniska trädgården i Lund och dess tropiska växthus. Där kretsar samtalet kring frågan vad som hände med tillvarons kvinnliga princip. LÄSTIPS: Jamake Highwater. 1991. Myth and Sexuality. Meridian. Siegmund Hurwitz. 2009. Lilith the First Eve. Daimon Verlag. Rosemary Ruether. 2006. Goddesses and the Divine Feminine: A Western Religious History. University of California Press. April D. DeConick. 2013. Holy Misogyny: Why the Sex and Gender Conflicts in the Early Church Still Matter. Bloomsbury Academic. Leonard Shlain. 1998. The Alphabet Versus the Goddess: The Conflict Between Word and Image. Penguin/Compass.