Gert Wingårdh Podcasts
-
FRAMTIDENS DRIVKRAFT: Logistiklådor, flygande bilar och västkusten vackraste byggnad
Den kommersiella fastighetsmarknaden har varit stark i Västsverige under många år. Det byggs som aldrig förr och många kommuner har fullt upp med att hinna med i utbyggnadstakten. Men hur kommer utvecklingen att påverkas av inflationen, ränteläget, Ukrainakriget och energikrisen? Det och mycket annat avhandlades på Business Arena Väst. Över 800 peppade deltagare samlades på Svenska Mässan för att ta del av intressanta föreläsningar och seminarier.
Programledarna Leif Jitelius och Jimmy B. Lehtinen åkte till Göteborg för att ta pulsen på fastighets- och samhällsbyggnadssektorn på västkusten. Det blev många roliga möten som du hör i det här avsnittet av FRAMTIDENS DRIVKRAFT.
Medverkande i avsnitt två:
Mark Isitt, Arkitekturkritiker
Amanda Borneke, specialist inom cirkulär ekonomi, Sweco
Sharam Rahi, vice vd, Balder
Lena Grimslätt, Senior director, Capital Markets, JLL
Gert Wingårdh, arkitekt, Wingårdh arkitektkontor
Lennart Sten, vd, Svenska Handelsfastigheter
Gunilla Grahn-Hinnfors, journalist och författare
Anders Jörnsköld, partner, Newsec & Stronghold Invest
Carin Hjulström, författare och moderator -
Hjärtligt välkomna till pilotavsnittet av podden Du har PM! I denna premiär etablerar vi våra roller i denna gudsförgätna duo, pratar om vår innerliga kärlek till konceptet internet, hänger ut reply guys och reder ut vem man egentligen ska lyssna på i det stora pedofilkriget. Framför allt gör Carin ett djupdyk ned i Facebookgruppen Arkitektupproret där folk är, hör och häpna, rasande på både Gert Wingård och galvaniserad stål.
Säg gärna till oss om du gillar podden för det kan vi behöva. Om ni inte gillar den och känner att ni verkligen måste säga det till någon får ni faktiskt säga det till Carin för Clara är alldeles för bräcklig för konstruktiv kritik.
Följ oss på Instagram
Carin @ihelveteheller
Clara @clarulk -
Efter upploppen polisen rustar för nya oroligheter. Hundra skadade efter våldsamheter i Jerusalem. Kändisarkitekten Gert Wingårdh P4 Extra Gästen. Linda Bengtzing med i Hela kändis-Sverige bakar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
-
Bo Lundvik beställde en trädgårdspall från nätbutiken Vincini men trots att pallen aldrig dök upp krävde nätbutiken att få betalt. Under flera månaders försökte han få betalföretaget Klarna att stryka fakturan men först efter en insändare i Dagens Nyheter gick Klarna med på det. Bo Lundvik, och många andra kunder i liknande situationer, anser att betaljätten samarbetar med oseriösa företag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lyssna också på intervjun med arkitekten och programledaren Gert Wingårdh om husdrömmar och svällande renoveringskostnader. Och så pratar vi med mathistorikern Richard Tellström om semlans utveckling från fastlagsbulle till semmelsmoothie.
Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
-
Kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg och Mårten Arndtzén sammanfattar konståret 2021. Ännu ett år av restriktioner som drabbat konstvärlden hårt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Konståret 2021 har i likhet med scenkonsten och filmvärlden präglats av de publikbegränsningar som rått.
Våra konstkritiker Mårten Arndtzén och Cecilia Blomberg har ändå lyckats ta del av en hel del konst. De rapporterar bland annat om det interaktiva konstverket ”Involution” av konstnärsduon Lundahl och Seitl på Uppsala konstmuseum och från en utställning med den tyska konstnären Anne Imhof på Palais du Tokyo i Paris.
Årets konsthändelser inkluderar utbyggnaden Liljevalchs+ i Stockholm av arkitekten Gert Wingårdh, debatten om "Vita havet" på Konstfack och kryptokonstens uppgång och fall. Dessutom minns vi två personer i konstvärlden som gått bort under året: konstnären Lars Vilks och konstkritikern Ingela Lind.
Vi tipsar också om tre av årets konstböcker:
"Hilma af Klint. En bioografi. Mänskligheten kommer att förundras" av Julia Voss.
"Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919-1939" av Kristoffer Arvidsson, Michael Azar, Lena Johannesson, Sacha Llewellyn, Mieke Rijnders (utgiven av Göteborgs Konstmuseum i samband med utställningen "Brännpunkt Europa" som pågick 12 juni–19 september 2021)
"Axel Törneman 1880-1925. Pionjär i brytningstid" av Anita Theorell och Bengt Wanselius
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Nina Asarnoj -
Rickard tror att det är Nilecity och berättar om några som körde sina grisar i Kicki Danielssons cheva och delade kök med grisarna under vintern. Per-Ola pratar trots att han är förkyld på både in- och utandning om fördjupade översiktsplaner, rädda barn, domstolsfel, julpynt, parkeringar, människor på landet som apor på zoo, förgiftning, lunginflammation och hur det sett ut om en kraftigt påtänd Gert Wingårdh ritat Guantanamo bay. Han pratar vidare om elbilen som etablissemangets sydstasflagga.
Rickard påpekar apropå sydstatsflaggan att det är lättare att bli minister än del av vägsamfällighet och sossarnas hyckerli. Antingen får alla göra fel eller så får ingen göra fel. Han berättar även om när han körde ner ett hus med sin lill-nalle. DN vill intervjua Per-Ola. Rickard och Per-Ola spånar kring hur DN planerar att karaktärsmörda både Per-Ola och Banjohögern. Rickard är kränkt över att inte ha en Wikipediasida och ber någon göra en sådan.
www.bondepraktikan.eu www.bulletin.nu
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
2021 fyller Göteborg 400 år. För att fira detta berättar P4 Göteborgs Tommy Johansson en liten historieberättelse varje dag. Häng med på en resa genom Göteborgs historia!I dagens avsnitt: Man kan slå igenom inom sitt gebit med hjälp av telefonen eller att rita en hipp salladsbar. Fråga bara Leif "Loket" Olsson och arkitekten Gert Wingårdh. 1980-talet blev deras genombrottsdecennium.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Arkitektur berättar är en podd från Arkitektur förlag. Här publicerar vi utdrag ur böcker och samtal om arkitektur. I det här avsnittet kommer ni få höra arkitekten Carl Nyréns ord och tankar om att rita hus, från boken "...som krokigt ska bli” utgiven på Arkitektur förlag Carl Nyrén var en ledstjärna i svensk arkitektur under många decennier från slutet av 1950-talet och framåt. ”Nyréns förmåga att förena tanke och känsla förlorar aldrig sin giltighet” skriver Gert Wingårdh och Rasmus Waern i ett förord till boken. I den här inläsning hör ni Carl Nyrens barnbarn Sven Blume läsa hans text. Sven Blume har gjort en dokumentär om sin morfar. Som heter det krokiga och det raka. Dokumentären finns att se på SVT PLAY. Boken som krokigt ska bli är också försedd med ett stort antal fotografier och ritningar samt ett för och ett efterord, av Rasmus Waern och Gert Wingårdh respektive Christina Pech. Boken kan ni beställa eller köpa där ni köper era böcker.
-
I premiäravsnittet tas ett helhetsgrepp kring Göteborgs stadsutveckling. Stadsarkitekt Björn Siesjö samtalar med Kerstin Elias, avdelningschef på trafikkontoret, och arkitekten Gert Wingårdh om det som byggs och planeras och vad som kommer att utmärka det framtida Göteborg. Hur tätt kan vi bo? Hur ska vi ta oss fram? Hur skapar vi en mer sammanhängande stad? Och vad är egentligen skillnaden mellan en aveny och en boulevard? Redaktörer: Ann Bergermark Rintala och Peter Wannding. Redigering: Alexander Ljungqvist
Läs mer om stadsutvecklingen i Göteborg på www.stadsutveckling.goteborg.se