Kalle Kniivilä Podcasts
-
Cherson är ryskt för evigt, sa Putin. Sex veckor senare återtog Ukraina staden. Zelenskij beskriver triumfen som ”början på slutet av kriget”. Är det önsketänkande eller realistiskt?
– Eftersom den ryska positionen är att Ukraina inte finns och inte ska finnas, är det ju ganska svårt att förhandla med sådan motpart, säger Kalle Kniivilä, Sydsvenskans Rysslandsexpert. -
Under krigets första tre månader har den ukrainska sammanhållningen varit total. Nu syns de första tecknen på att den börjar krackelera. Vad innebär det för kriget?– Det är givetvis en fördel för Ryssland att motståndarsidan bråkar inbördes. Det är klart att den ryska propagandan kommer använda detta på olika sätt, säger Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.
-
Påståenden om att nazister styr Ukraina och om hemliga laboratorier för biologiska vapen är några av krigets konspirationer. Hör vad desinformation och konspirationer betyder i den ryska propagandan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Enligt en av de mest spridda konspirationsteorierna i Ryssland är det vi nu ser hända i Ukraina ett resultat av att ”väst” gör allt för att hindra Ryssland från att utvecklas och bli en stark nation. Den här tanken har upprepats så många gånger att de som formulerat den börjat tro på den som en självklar sanning.
Påståendet att nazister styr UkrainaRysslands president Vladimir Putin har upprepade gånger sagt att invasionen av Ukraina är ett sätt att avnazifiera Ukraina. Putins anklagelse om att Ukraina styrs av en nazistisk regering och att president Zelenskyj är nazist är en av många konspirationer som cirkulerar under kriget. Dessutom finns konspirationsteorier om att soldater från Ukraina ska ha korsfäst och bränt ryska soldater. De teorierna hänger delvis samman med falska påståenden om att en ryskspråkig treåring ska ha korsfästs tidigare i Ukraina. Det hävdas också att Ukraina har hemliga laboratorier där biologiska och kemiska vapen tillverkas med stöd från USA. Hör också varför vissa i Ryssland tror att USA inte alls var först på månen, att själva månlandningen var fejk och hur det hänger ihop med den politiska utvecklingen i Ryssland. Vi berättar dessutom om den ryske författaren och debattören Nikolaj Starikov som genom sina böcker sprider rena konspirationer. Radiokorrespondenterna Ryssland analyserar konspirationer, desinformation och lögner och vad de har för funktion i propagandaspelet om kriget.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Kalle Kniivilä, författare och journalist på Sydsvenskan, Per Enerud, Rysslandskännare vid Myndigheten för Psykologiskt Försvar och som också arbetat med EU:s kartläggning av rysk desinformation
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Klas Österman
-
När president Zelenskyj talar i sin gröna t-shirt lyssnar publiken i väst. Videoklipp från den ukrainska militären blir virala världen över. Hur blev Ukraina så skickligt på att bedriva informationskrig? – Zelenskyj spelar sitt livs roll, som president, säger Kalle Kniivilä.
-
När de ryska styrkorna flyttas från Kiev till östra Ukraina öppnas en möjlighet. Kan Putin kapa åt sig en bit av landet och sedan utropa seger? – Kriget kan vara slut före den 9 maj, det skulle vara ett symboliskt datum, säger Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.
-
Enligt en ny undersökning har kriget i Ukraina lett till en radikal förändring i Nato-opinionen i Finland. För första gången ser nu en majoritet av finländarna ut att vara för ett Nato-medlemskap. Men varför har opinionen svängt och hur påverkar den långa landsgränsen mot Ryssland finländarnas synsätt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Charly Salonius-Pasternak, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet i Finland, specialiserad på säkerhetspolitik
Tomas Ries, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm
Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet
Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan och Rysslandskännare
Johanna Wassholm, docent i Rysslands och Europas historia vid Åbo Akademi
Programmet är producerat av Sveriges Radio Finska.
Redaktion:
Virpi Inkeri
[email protected]
Henrik Jansson
[email protected]
Maria Repitsch
maria.repitsc[email protected] -
Sydsvenskans Kalle Kniivilä har följt Ryssland inifrån i årtionden. Nu försöker han ta reda på om det är Putin eller Ryssland som har invaderat Ukraina.
-
Och så panelen, krönika och public service
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hela programmet handlar denna dag om läget i Ukraina.
TIMME 1
Lägesrapport från Kiev av Jim Heinz, AP, och från Moskva, av Rysslandskorrespondent Johanna Melén.
Reportage från Lviv om en familj som flytt, av Lubna el-Shanti.
Porträtt av den ukrainska presidenten Zelenskyj, den fd skådespelaren som nu har världspolitiken som sin scen.
Den militära insatsen: samtal med Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, samt Kalle Kniivilä, tidigare Moskvakorrespondent och författare till bl a Putins folk.
Krönika om Ukrainska litterära arv av Ulrika Knutson
Panelen med Anna Dahlberg, Expressen, Dick Erixon, Samtiden, och Anders Lindberg, Aftonbladet. Vi kommer att prata om Ukraina och coronakommissionen.
TIMME 2
Rapport om flyktingsituationen från den moldaviska gränsen, av Filip Kotsambouikidis, Östeuropakorrespondent, och från Kiev med Karolina Lindholm Billing, UNHCR, samt Andreas Lilljeheden Brysselkorrespondent.
Public service
Putins storryska dröm, reportage av Nina Benner.
Också i Ryssland väcker kriget ilska och avsky, Rysslandskorrespondent har intervjuat en av den ryske presidentens kritiker.
Analys av det militära läget, med Joakim Paasikivi, överstelöjtnant oh lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Kärnvapenhotet – menar Putin allvar? Intervju med bl a Peter Wallensten, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.
Mark Levengood om krigets slutna rum.
Programledare Katarina von Arndt
Producent Anna Pandolfi
Tekniker Tim Kellerman
-
Den fängslade ryske oppositionsledaren rapporteras vara illa däran och ändå vägras vård. Vad är det som händer med Navalnyj, varför försökte den ryska säkerhetstjänsten giftmörda honom förra året och har han någon framtid? Östpodden har talat med journalisten Kalle Kniivilä som just nu arbetar med en ny bok om Navalnyj.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Ryssland, Belarus och Ukraina lever fortfarande i skuggan av Sovjets sönderfall. Kanske gungar nu även marken under fötterna på deras ledare, vare sig de är autokrater eller demokrater. I detta avsnitt av Östpodden talar vi med journalisten och östkännaren Kalle Kniivilä.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Journalisten Kalle Kniivilä guidar oss genom det moderna Ryssland. Vad vill Putin? Och hur ska vi förstå Rysslands återuppväckta ambitioner som stormakt?
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.