bibelns Podcasts
-
Hosea är profeten som förmedlar Guds känslor. Vrede, sorg, kärlek och lojalitet. Paulus Eliasson presenterar en av Bibelns mest passionerade böcker.
Sång: "De åpne armer" av och med Camilla Eliasson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Neil Diamond, mannen som lanserade sig själv som den judiske Elvis en gång i tiden, kanske inte är en artist som ger en massa poäng i den kulturella eliten att lyssna på men han har sålt fler skivor, de flesta helt värdelösa, än nästan alla andra artister någonsin och han har skrivit och spelat in världens bästa poplåt och det är ju trots allt världens bästa poplåt som Världens bästa poplåt handlar om!
Diamond ville modernisera Höga visan, känd från Talmud och Gamla testamentet, och det gör han med fullständig perfektion. Bäst version är en legendarisk liveinspelning från en kväll i augusti 1972 och mest effektiv är den som musik i tv-serien Midnight Mass. Det här avsnittet är en hyllning till Diamond och till Holly Holy - världens bästa poplåt.
Det blir religion! Sex! Apor!
Häng med!
En podd om musik behöver musik och musik behöver låtskrivare. Låtskrivare behöver pengar. Var med och betala STIM-avgifter så att de får vad de ska få. Och det som blir över går till Röda korsets arbete i Ukraina.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Med Sexagesima har vi kommit till förfastan och nedräkningen mot påsken har startat. David och Peter samtalar om att förbereda sig för fastan och om Ordets betydelse i våra liv - både Kristus som Ordet genom vilken allt är skapat och de livgivande ord som vi får av Jesus. Hur blir egentligen Bibelns ord levande i våra liv? Detta och mer frågar vi oss i dagens avsnitt.
I studion: David Fredin Silverkors och Peter Westermark
Exekutiv producent: Minna Serholt
Producent: Roger Recarey Törnlöw
Musik: John Persson -
Detta avsnitt vill du INTE MISSA! Vi kommer se ormen i 1 Mosebok på ett sätt vi aldrig tidigare gjort.
Vi fortsätter vår resa i att förstå oss på gott och ont. Denna gång analyserar vi ormen i Edens trädgård. Är han inte väldigt lik en människa? Vad skiljer en orm från en människa?
Vad är ormens strategier? Vad innebär det att regera tillsammans med Gud jämfört med att regera med ormen? Vilka är ormens säd i Bibelns berättelse?
Skicka in era bibelfrågor till: [email protected]
eller spela in röstmeddelande på: https://speakpipe.com/spridordet
Följ oss på sociala medier:
Instagram.com/spridordetpodcast
Facebook.com/spridordet
-
Det är tio år sedan författaren Masha Gessen kom ut med sin bok "Mannen utan ansikte", om Putin. Efter krigsutbrottet har hen rapporterat från Ryssland och Ukraina. Hör Fredrik Wadströms intervju .
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
EVOLUTIONEN ENLIGT SARA GRANÉRSerieskaparen Sara Granér har i sin bok "Den sjunde vännen" skapat en alldeles egen evolutionshistoria. Från tiden före språket, via kollapsade civilisationer och Kains bibliska brodermord av Abel, fram till vår tid och citatet: "Varför går inte fossilkapitalet och lägger sig?". Du möter henne i dagens P1 Kultur.
FINNS DET EN FRAMTID FÖR AVATARER OCH 3D-GLASÖGON?Det är tretton år sedan den första Avatar-filmen kom, men nu är uppföljaren här: "Avatar 2: The way of water", som har biopremiär idag. Vår reporter Nina Asarnoj har sett filmen, och pratat ihop sig med filmkritikern Maria Brander om upplevelsen och vad den nya Avatar-filmen säger om framtiden för 3D.
KONSTNÄREN CHRISTIAN MARCLAY RÖR SIG FRITTKonstnären Christian Marclay skapar egensinniga uttryck i ljud och bild - han jobbar med vinyler och skivspelare, foto, video och film. Vår konstkritiker Cecilia Blomberg har sett hans utställning på Centre Pompidou i Paris. Där visas lekfulla uppiggande verk ur hela Christian Marclays karriär.
"DET GÅR ATT TÄNKA MOT STRÖMMEN"Religionsfilosofen Jacob Taubes läsning och tolkning av "Paulus brev till romarna" pekar på en linje mellan Bibelns text och 1900-talets antikoloniala rörelser. Det menar författaren Mattias Hagberg i dagens OBS-essä.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
Natalie Lantz är fil. dr i religionsvetenskap inom ämnet Hebreiska bibelns exegetik vid Uppsala universitet. Hennes avhandling undersöker tempelbeskrivningar som immersiva och interaktiva upplevelsemiljöer, vilka möjliggjorde en virtuell tempelrymd för antikens judar.
-
Utifrån bibelns ord om att vi har en kallelse att sträcka oss längre än våra etablerade relationer och nätverk med evangeliet, så samtalar Mikael och Martin om utsatthet och framförallt upplevd ensamhet. Hur kan vi vara en välsignelse och möta inkludera människor som är ensamma.
-
Ska dragqueens läsa sagor för barn? Bör vi ha kärnvapen och Natotrupper på svensk mark? Och varför ska missionärer sprida evangelium till människor som inte har bett om det? Det är frågor som diskuteras i detta avsnitt av Veckans nyheter. Även frågan om Bibelns paradox om tro och gärningar tas upp.
-
Har Hanif Bali rätt när han attackerar frikyrkligt bistånd? Hur ska man se på Immanuelskyrkans beslut om att viga samkönade par? Och gäller Bibelns ord om homosexualitet i dag? Det är frågor som diskuteras i detta avsnitt av Veckans nyheter.
-
Varför ser världen ut som den gör? Varför finns det så mycket ondska, övergrepp och utsatthet? Bibelns förklaring på allt detta är något som kallas för Syndafallet. Men vad är det egentligen och hur hamnade vi här?
Vi pratar om detta och diskuterar om man kan se Adam och Eva som verkliga personer eller om hela berättelsen mest är symbolik.
Bibelord som tas upp
1 Moseboken 3:1 Uppenbarelseboken 12:9 Uppenbarelseboken 20:2 1 Korintierbrevet 15:20-22 1 Moseboken 2:15-17 1 Moseboken 3:6 1 Moseboken 3:7 1 Moseboken 3:17-19Support the show: https://ge.vois.se/podden
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion.
Idag hälsar vi journalisten Jonas Dagson varmt välkommen till Martinson Möter, han är inte bara pensionerad journalist utan han har är även en passionerad teologi. Han har under en lång rad år rapporterat om allt ifrån katastrofer, brott och olyckor till idrottsprestationer, politik och trender. Han har intervjuat ögonvittnen, brottsoffer, forskare, idrottshjältar och kungligheter.
Vid sidan av sitt ordinarie journalistjobb har Jonas sedan tidigt 1990-tal använt journalistiska metoder och visuell pedagogik för att guida läsare in i Bibelns värld. För att klara det har han behövt plöja sig igenom åtskilliga volymer teologisk litteratur och ställa oräkneliga frågor till mängder av internationella arkeologer och bibelforskare. Så efter att ha gett ut de storsäljande böckerna: ”Steg för steg genom gamla testamentet” och ”Steg för steg genom nya testamentet” så är det dags för hans kanske viktigaste bidrag till svenskarnas bibelläsning, tegelsten på över 1,6 kg med titeln: Steg för steg - STUDIEBIBELN – den visuella vägen in i bibelns värld. Studiebibeln har förutom själva bibeltexten, hela 640 färgsidor med nyhetsgrafik. Med Jonas egna ord är boken en ”simskola för bibelläsare”.
Vi ställer givetvis Jonas frågan hur bibeln ser på kristen generositet och fattigdomsbekämpning.
Dagen Martinson Möter gräver, som du hör lite djupare och kommer fram till mycket spännande information!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Johannesevangeliet 21:3-22 finns en av bibelns vackraste berättelser när det kommer till upprättelse och omstart. Lärjungen Petrus har förnekat Jesus tre gånger och tuppen gol allting i tusen bitar. Han hade svikit Mästaren, förnekat och svurit att han inte ens visste vem Jesus var.
Till en sådan utraderad person grillar Jesus fisk och lyfter upp spillrorna ur gruset. Gud gör allting nytt. Petrus blir hel igen.
Här är berättelsen flyttad till Filips liv, en berättelse om upprättelse.
-
Vad är vetenskapens förhållande till sanning? Vad betyder Bibelns skapelseberättelse? Kan vetenskapen säga nåt om människan är god eller ond? Jacob nyfikar med Svenska Yles vetenskapsjournalist Marcus Rosenlund. Häng med i samtalet!
Hela samtalet finns också som videopodd på Youtube! | Stöd oss på Patreon | Följ oss på Instagram och Facebook | Besök vår hemsida | Skriv till oss på [email protected] | Foto och grafik: Maria Åsvik & Elin Åsvik | Musik: Mattias Björkholm | Sponsras av Fruktcoffeeroasters.
-
"Förgänglighet, förgänglighet, allt är förgängligt!" säger Predikaren. Vad betyder det, och vad betyder det för oss idag? Paulus Eliasson ger en introduktion till en av Bibelns visdomsböcker.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I säsongsavslutningen av Bibelns kvinnor fördjupar sig Hanna Stenström, Charlotte Frycklund och Sara Forslund i tre av de nio kvinnor som Paulus hälsar till i Romarbrevet 16: Foibe, Prisca och Junia. Romarbrevet är det äldsta materialet vi har från Nya Testamentet om hur det var att vara kristen strax efter Jesus. I brevet är att många av hälsningarna är riktade till kvinnor, nio av sexton totalt, alltså 1/3 del. Vad betydde det då och vad betyder det för oss idag?
Diakonen Foibe. Foibe är Bibelns enda namngivna diakon. Trots att Foibe är den enda personen som får ett officiellt rekommendationsbrev och trots att hon ges tre titlar, syster, diakonos (diakon) och prostatis (patron) har man inte velat inse vilken stor roll hon spelat inom den tidiga kristna missionen. Exegeter har misstolkat eller förringat de här titlarna eftersom de ges till en kvinna. Foibe är inte kvinnornas diakonissa utan hela församlingens ledare.
Missionären Priscilla var en kvinna i Nya Testamentet som evangeliserade i Korinth och kan beskrivas som urkristendomens stora kvinnliga missionär. Prisca och hennes man var tältmakare precis som Paulus och riskerade sina liv för Paulus. Priscas namn nämns innan Aquila, vilket är viktigt att notera för vanligtvis brukar makens namn nämnas först. Detta antyder att hon hade en högre status än sin man eller att hon var den mest framstående ledaren.
Aposteln Junia. Andronikos och Junia var ett välkänt missionärpar. Det verkar som dem blivit omvända före Paulus och sedan arbetat med Paulus i Antiochia och även suttit i fängelse med honom. Paulus understryker att de var högt ansedda medlemmar av apostlagruppen eller högt ansedda apostlar. Det finns översättare som förutsatt att Paulus talar om två män som blivit omvända före Paulus och hade stort anseende som apostlar. Det finns dock ingen anledning att uppfatta Junias som en förkortad form av Junianus, eftersom Junia var ett välkänt kvinnonamn. Det finns i stort sett nästan inga belägg finns för en sådan maskulin namnform, medan, däremot mer än 250 kvinnor med namnet Junia är kända från historiska källor.
1 Korinthierbrevet Exegeten Antoinette Wire har analyserat 1 Korinthierbrevet och menar att kvinnornas roll succesivt minskar i brevet: i 1 kor 11 skriver Paulus att det är en skam för en kvinna att be barhuvad, i kapitel 14 förbjuds de att tala och i kapitel 15 finns de inte med när vittnen till uppståndelsen räknas upp. Hur ska vi förstå dessa verser och varför skrevs dem?
Outrolåt ”As a Mother” skriven och framförd av Sara Forslund, 18 Mars 2022 i Lilla Kapellet i samarbete med Betlehemskyrkan (Göteborg) och nätverkskyrkan Tro o tvivel. Mixad av Mikael Martinsson. Texten är hämtad från Jesaja 65-66 översättning The Message (Eugene Peterson).
Hållpunkter i avsnittet:
Foibe 00.06.35
Prisca 00.17.34
Junia 00.28. 56
1 Korinthierbrevet 00.44.00 - もっと表示する