再生済み
-
Solkongen Ludvig XIV av Frankrike våkner opp om morgenen etter en rolig natts søvn på sitt private soverom. Men han er ikke alene. Til stede er også de aller heldigste fra hoffet, de som har fått lov til å bli med på Den første oppvåkningsseremonien. De får gleden av å observere at Ludvig blir vasket, barbert og kjemmet. Klarer de å følge etikkereglene litt til, og dem er det mange av, får de også være med på Den store oppvåkningsseremonien, der Ludvig blir påkledd og spiser suppe.
I denne episoden beskriver vi livet ved hoffet under Ludvig XIV av Frankrike og ser på hva man kunne oppnå - hvis man holdt ut.
Vi tar også for en annen interessant skikkelse i russisk historie: Grigorij Potemkin, som på 1700-tallet fikk enorm innflytelse som hoffmann, elsker og med-regent med Katarina den store. -
• Når kråkene samles på kråketinget
• Drikke 1 liter kaffe om morgenen, eller spre det utover dagen?
• Geometriske figurer og migrene
• Når plasten ikke forsvinner
• Får vi stadig høyere IQ? (Flynn-effekten)
• Hvordan snakke med folk som nekter å høre på vitenskap
• Måsedød
BONUSSPOR I PODKASTEN
• Spise hele sjokoladen på en gang, eller spre den utover uka?
• Sannsynligheten for intelligent liv i rommet (eller på jorda)
Panelet:
Kjemiker Carl Henrik Gørbitz
Toksikolog Julie Sørlie Paus-Knudsen
Hjernefysiker Gaute Einevoll -
Denne uken skal vi bevege oss opp i høyden til fjell-landet over alle fjell-land, nemlig Nepal! Gudinner, Yetier og menstrasjonshytter står på menyen og sammen med Einar i studio er ingen ringere enn forfatter, sosialantropolog og publikumsfavoritt, Erika Fatland.
-
Denne uken er det duket for del 2 med Nepal, og denne gangen tar vi et aldri så lite dypdykk ned i høydesyke, rike vestlige gubber i midtlivskrise og alt annet som har med verdens høysete fjell å gjøre. Erika Fatland er også denne gangen med i studio, og vi tar en heidundranes spørsmålsrunde fra lytterne.
Dette er siste episode i denne sesongen av 198 land, men vi høres igjen ved neste korsvei! -
En 30 år gammel kvinne står tiltalt for terrordeltakelse i Syria. Denne uken startet rettssaken mot henne. Hun nekter straffskyld. Kvinnen sier det var en feil å reise til Syria, men at hun var ufri til å forlate landet. Programleder Tor-Erling Thømt Ruud. Produsent Vilde Worren. Nilas Johnsen har bidratt med journalistikken i denne episoden. Musikk Ronny Furevik. Teknisk produsent Magne Antonsen.
-
Denne uken bærer turen til pizzaen, boblebadet, gestiklureingen og de store følelsers hjemland, Italia. Einar har som alltid dratt frem leksikonet og har med seg en bråte mer eller mindre kvalitetssikrede fakta, og med i studio denne gangen er ingen ringere enn blogger, influenser og personlig trener, for ikke å nevne vaskeekte norsk-italiener, Jørgine Massa Vasstrand.
-
I dag starter rettssaken mot hun vi bare kaller for «IS-kvinnen» fra Oslo. I 2013 tok hun et skjebnesvangert valg: Hun reiste ned til kjæresten, en fremmedkriger fra Skien, som befant seg i Syria.
Nå står hun tiltalt for terror.
Hvordan havnet hun som var oppvokst i trygge Norge i denne situasjonen? Er hun en terrorist? -
I dag starter rettssaken mot en kvinne som er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS. Den kommer til å bli avgjørende for mange andre som henne. Med Aftenposten-journalistene Afshin Ismaeli og Harald Stolt-Nielsen.
-
Hva vet du om digitalisering i skolen? Hva er det forsket på og hva trenger vi mer kunnskap om?
Programleder: Elise Koppang Frøjd. Produsent: Shane Colvin. Research: Roshenek Bagharzadeh.
-
For snart 20 år siden gikk USA og Nato inn i Afghanistan, og oppdraget varte lenger enn noen kunne spådd. Har det feilet? Og hva kan skje nå som Nato må ta et vanskelig valg?
Med Aftenposten-journalist Sveinung Berg Bentzrød.
-
I årevis har rusmisbrukeren Michelle Alexandra kjempet for å endre ruspolitikken, og før helgen skjedde det. Rusreformen ble lagt fram, men et stortingsflertall kan knuse Michelle Alexandras drøm.
Med Michelle Alexandra Muren og Aftenposten-kommentator Andreas Slettholm.
-
For fem år siden gikk Polen foran som et demokratisk eksempel for de tidligere kommuniststatene. Men nå er EU bekymret for en skremmende utvikling.
Med Aftenpostens Ingrid Brekke.
-
Den nyeste NASA-roveren har landet på Mars og skal prøve å finne svar på det evige spørsmålet: Har det vært liv der? Samtidig er ikke romfartsbyråene lenger de eneste der oppe. For nå har verdens to rikeste kastet seg på kampen om verdensrommet.
Med UiO-professor Svein-Erik Hamran og Aftenposten-journalist Per Kristian Bjørkeng.
-
Q-sjamanen, Jacob Chansley eller Jake Angeli som han også kaller seg, har støttet Trump i mange år. Han har også vært en del av QAnon-konspirasjonsteorien, og ment at Trump var redningen. Men nå har han snudd seg mot sin tidligere helt.
-
Så hva skjedde egentlig den natten i kongo, KonspirasjonsPodden tar en titt
Og her er linken til Forever Gone av fantastiske Shaun Bartlett : https://orcd.co/forevergone
See omnystudio.com/listener for privacy information. -
Det svarte arbeidsmarkedet håver inn flere hundre millioner kroner hvert år. I dette markedet lever arbeidsfolk som moderne slaver. Hvordan er det på innsiden? Aftenpostens Helle Aarnes har møtt "Alex" som jobbet på et bilvaskeri.
-
Opptakt til andre verdenskrig med utgangspunkt i fascisme og nazisme, henholdsvis i Italia og Tyskland. Hvordan kom Mussolini og Hitler til makten? Jødehat og utvikling av totalitære stater.
-
Vi fortsetter fra episode 60 - Angrip! og tar for oss hvordan krigen har formet samfunnet på 1900-tallet.
-
Etter et mislykket rømningsforsøk forsvant Dubai-prinsessen Latifa Al Maktoum. Ingen har hørt fra henne på tre år - før nå. Og det hun forteller sjokkerer en hel verden.
Med Aftenpostens Midtøsten-korrespondent, John Hultgren og Ina Tin i Amnesty International.
-
En oppdatering om hvorfor gjenopptakelseskommisjonen har bestemt at Baneheia-saken skal behandles på nytt.
- もっと表示する