再生済み
-
"We came in peace for all mankind" står det på en plakett på Apollo 11, men virkeligheten var mer krigersk. Da Neil og Buzz tok sine første steg var amerikanere og russere i full gang med militarisering av rommet, fra planer om atomsprengninger til militære baser på Månen. Siden ble det kampstasjoner i jordbane, "Star Wars" på ordentlig og mer eller mindre hemmelige romferger. Og bakom synger vår faste gjennomgangsfigur Wernher von Braun, selvsagt!
-
The Athletic's Carl Anka, Laurie Whitwell & Andy Mitten begin to look towards the new season by assessing the state of key areas of United's squad that need improving.
The guys tackle the following:
Who is United's best keeper - Henderson or De Gea?
What is the latest on United's pursuit of Jadon Sancho?
Do United need a new centre half or should they make do?
don’t forget lots more United writing over on The Athletic - access is currently free for 30 days by going to www.theathletic.com/MANUNITEDPOD
Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices -
Derfor var 2010-tallet best i rommet siden Apollo
På starten av 20-tallet har Eirik fått for seg at tiåret vi nettopp la bak oss var det beste siden gullalderen med Gagarin og Apollo. Han har med seg en liste på ti punkter, fra parkeringen av romfergen (ja, det var en god ting!) til romsonder og gjenbrukbare raketter. På pallen står ikke bare han hvis navn vi sikkert nevner altfor ofte, men også en amerikansk president som la føringer for hele tiåret med et overraskende grep. -
Satellitter er en del av nabolaget til romkapselen, og er ikke minst livsnødvendige for alle nede på Jorda. De sørger blant annet for at du får TV og internett, presise værmeldinger og at du finner fram med GPS i bilen. Men utbrudd på Sola kan skape solstormer som kan slå ut satellittene våre, og i verste fall også ramme strømnettverket på bakken. Hvor stor er faren, hvordan kan vi beskytte oss og er det mulig at vi en dag rammes av en mega-solstorm som sender oss tilbake til steinalderen?
-
I denne ukens romkapsel er det høyere astrofysikerfaktor enn normalt, da vi får besøk av forfatter, astroblogger og astrofysiker Maria Hammerstrøm. Hun er nylig kommet ut med "Den lille boka om universet" som presenterer den nyeste kunnskapen om verdensrommet på en fin og lettfattelig måte. Nils Johan hadde mange spørsmål om verdensrommet han brenner inne med, og her fikk han endelig sjansen til å stille dem! Vi snakker om beboelige soner rundt Sola, livets skjebne, svarte hull og mye annet.
-
Å sende mennesker til Mars er det langsiktige målet til NASA, det kortsiktige målet til SpaceX og Elon Musk og kanskje også det litt hemmelige målet til kineserne. Men hvordan kommer vi oss dit, egentlig? Er det i det hele tatt trygt for mennesker? Og hva gjør vi når vi endelig kommer fram? Det er spørsmålene som opptar Nils Johan og Eirik i dagens podcast, og for å få svar på dem har vi invitert Marianne Vinje Tantillo fra Norsk Romsenter med i romkapselen.
-
På en slette i Texas bygger SpaceX, romselskapet til Tesla-gründer Elon Musk, en rakett i rustfritt stål. "Starship" er større enn måneraketten Saturn V og ser ut som den var med i en dårlig science fiction-film fra 50-tallet. Men utseendet bedrar, for dette er ment å bli det første romskipet i historien som er 100% gjenbrukbart. Planen er å gjøre romferder så enkle og billige at vi kan bygge fabrikker i bane rundt Jorda og kolonier på Månen og Mars. Det skjer uten støtte fra NASA og i et rasende tempo, og da er det jo rimelig å spørre: Hva er det egentlig som foregår, er prosjektet i det hele tatt realistisk og hvem betaler for gildet?
-
Dagens gjest ville ikke få lov til å fly i rommet av NASA, rett og slett fordi han totalt sprenger høydegrensa på 1,93. Kristopher Schau, kjent som musiker, komiker, forfatter og podcaster, er også en svært nysgjerrig fyr med en brennende interesse for verdensrommet. Velkommen til en litt annerledes episode, der vi snakker med Kristopher om bevegelse i rommet og hvorfor raketter alltid skytes opp mot øst, mysterieklumpen Oumuamua som kanskje var et romskip, liv som flyr mellom kloder og meningen med det hele.
-
Lenge før de første menneskene fløy opp i rommet, sendte vi bananfluer, hunder og apekatter. Hvorfor gjorde vi det, og hva lærte vitenskapen egentlig? Nils Johan og Eirik har invitert biolog Petter Bøckman med i kapselen og snakker blant mye annet om romhunden Laikas triste skjebne, den rasende romapen Ham og en invasjon av bjørnedyr på Månen. Merk: Siden vi har to av landets mest begeistrede formidlere i kapselen og temaet er biologi er stemningen høy og tonefallet til tider litt voksent.
-
Romfart og film er som pepper og salt. Helan og Halvan. Snipp og – ja, du vet. Filmer lagt til verdensrommet er populære og viktige for alle ekte romnerder, så selvsagt måtte vi ha en sending om det. Med i romkapselen har vi nok en gang Marianne Vinje Tantillo fra Norsk Romsenter, som i likhet med Nils Johan og Eirik presenterer sin topp 5-liste.Hvilke filmer mener vi er best og hvorfor er de det? Hva gjør en romfilm riktig dårlig? Og hva var årsaken til at «The Martian» med Matt «Jason Bourne» Damon i hovedrollen dukker opp på alles lister? Romkapsel har svaret, som alltid!
-
Dette er episoden Nils Johan Eirik helst ville ha sluppet å lage. Men så er det altså sånn at millioner av mennesker der ute tror at NASA aldri sendte mennesker til Månen, og at Neil og Buzz ble filmet i et studio. I denne episoden snakker vi om hvordan hele månekonspirasjonsteorien oppsto og forklarer hvorfor den er så rav, ruskende gal. Dette er episoden du må høre før ditt neste familieselskap med den påståelige onkelen som har hengt for mye på YouTube.
-
Nils og Eirik er i det filosofiske hjørnet i dagens romkapsel, og forsøker å finne ut hvorfor er det så stille der ute. I over 50 år har astronomer lett etter signaler fra andre sivilisasjoner, uten å høre noe. Romsonder finner ingen tegn til liv på andre planeter, og det er ikke funnet spor etter besøk fra aliens i tidligere tider. Dette kalles for Fermi-paradokset, og vi snakker om de mest populære forklaringene på at ingen vil snakke med oss. Er vi alene i universet, er vi kanskje for primitive for å bli med i det gode selskapet eller - hutre, hutre - finnes det noe stort og farlig der ute som gjør at alle de andre sitter musestille?
-
Det er trangere enn normalt i romkapselen denne gangen, fordi vi har en ekstra passasjer. Dagens gjest er Marianne Vinje Tantillo fra Norsk romsenter. Marianne er en "insider" i rombransjen og går i møter med toppfolk i NASA og ESA, og derfor fins det ikke en mer passende person i Norge å stille spørsmålet: Hvor realistiske er Trumps planer om å sende mennesker til Månen i 2024? Kan Norge være med på det nye romkappløpet, og er Månen i det hele tatt verdt å besøke?
-
Drømmen om turistreiser til rommet er like gammel som romalderen selv. Men «space is hard» som rakettforskere liker å si, og ennå har bare 563 mennesker vært der oppe. Nå lover selskapene Virgin Galactic og Blue Origin å starte oppskytninger med betalende passasjerer i løpet av dette året. Romskipene deres er klare, og tusener står i kø med dollarsedler i svette never. Nils Johan og Eirik snakker om hvordan koseturer til rommet oppleves, hva det vil koste og hva de kunne tenke seg å gjøre der oppe.
-
Eirik og Nils Johan feirer lansering av podkasten på dagen 50 år etter at Apollo 11 ble skutt opp, og mesker seg med masse deilig nerdingEpisoden er spilt inn live på Brygg i Oslo
-
20. juli 1969 landet Neil Armstrong og Edwin «Buzz» Aldrin på Månens overflate med månelandingsfartøyet «Eagle». I bane over dem ventet Michael Collins i romfartøyet Apollo 11. Nils Johan og Eirik snakker om den virkelige grunnen til at amerikanerne dro til Månen, om hvorfor Neil snublet i ordene sine og Buzz var bitter og hvordan det egentlig gikk med flagget de plantet.
-
The Athletic's Carl Anka, Andy Mitten & Laurie Whitwell look back on a disappointing result saw United knocked out of the Europa League despite a promising performance against Sevilla.
Why did it take so long for Ole Gunnar Solskjaer to make changes? Is the lack of depth in the squad the biggest issue?
Laurie reveals the latest on Jadon Sancho and why the deal is not dead. Should United just pay whatever it takes?
You can read Andy & Laurie’s great United writing over on The Athletic - access is currently free for 30 days by going to www.theathletic.com/MANUNITEDPOD
Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices -
The Athletic's Carl Anka, Andy Mitten & Laurie Whitwell bring you the very latest news from Manchester United as a deal to bring Jadon Sancho to Old Trafford gets closer.
Meanwhile, as Alexis Sanchez heads to the exit door - why was he such an expensive flop?
Chris Smalling's loan at Roma has expired - should United now keep hold of him?
You can read all of Andy and Laurie’s great articles on United for free for 30 days -simply go to www.theathletic.com/manunitedpod to sign up and try us out without paying a penny. You’ll also be able to listen to our entire podcast network ad-free…
Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices -
The Athletic's Carl Anka, Laurie Whitwell, & Andy Mitten react to United securing a third place finish in the Premier League and a place in next year's Champions League.
What does that mean for United pursuit of Jadon Sancho? What did Ole Gunnar Solskjaer do to turn things round after some tough moments? Who are the players that are likely to be shown the door at Old Trafford?
You can read all of Andy and Laurie’s great articles on United for free for 30 days - simply go to www.theathletic.com/manunitedpod to sign up and try us out without paying a penny. You’ll also be able to listen to our entire podcast network ad-free…
Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices - もっと表示する