再生済み
-
För att få människor att sikta bättre i en holländsk pissoar, klistrades bilder av flugor upp på strategiskt utvalda platser i porslinsskålen. Det är bara ett exempel på hur man genom så kallad nudging kan påverka våra beteenden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att nudga någon, att knuffa den i rätt riktning, är ett hett spår inom psykologin just nu. Genom små medel försöker man påverka människors beteenden i positiv riktning. Men metoden ställer också frågor om vad som egentligen är "rätt" beteende och vad som skiljer nudging från manipulation.
I ett experiment undersöker Kropp & Själs reporter Clara Lowden om hon kan påverka människors benägenhet att kasta skräp i en papperskorg, genom att tejpa upp fotsteg på marken.
I studion: Niklas Laninge, psykolog, Ida Lemoine, beteendelabbet, Therese Lindahl, doktor i nationalekonomi vid Beijerinstitutet i Stockholm och Katharina Pauli, föreläsare och initativtagare till Nudging Sweden.
-
Att lära känna sig själv är ett uttryck som det ofta slängs med, men är det mest en klyscha eller är det möjligt att göra det? I sådana fall, hur gör man? Har man störst möjlighet att göra det i mötet med andra människor eller letar man bäst ensam i en kåta i skogen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Markus Torgeby var 20 lämnade han allt och flyttade ensam ut till en kåta i skogen. Han var vilse och behövde tid och tystnad för att lära känna sig själv. Han blev kvar där i fem år. Är det i skog och mark som man bäst hittar sin kärna? Eller finns det andra sätt? Gäster i studion är filosofen Åsa Wigfors, psykoanalytikern Björn Salomonsson och religionshistorikern Katarina Plank.
Tomas Strandberg, forskare i kognitionsvetenskap, har i sin forskning sett att många av de åsikter vi har, i nästa stund kan bytas ut mot helt andra, åsikter verkar bero på situationen. Kanske är självkännedom mer komplicerat än vi tidigare trott.