再生済み
-
Europapodden handlar också om nästa möjliga kommissionsordförande och kampanjen #visakvitton: hur många tejprullar kan man egentligen köpa för de 45 000 kronor i månaden som EU-parlamentarikerna får i kontorsutlägg?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator, Teresa Küchler, Brysselkorrespondent Svenska Dagbladet och Kristina Sandklef, Kinakännare.
Programledare: Caroline Salzinger. -
13 brevbomber, en antisemitisk attack med 11 dödsoffer och en rasistiskt motiverad attack mot afroamerikaner i Kentucky - det har varit en mörk vecka i USA. Nu ställer sig många frågan: vilket ansvar har presidenten för att ha skruvat upp det hatfyllda tonläget?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter den antisemitiska attacken mot en synagoga i Pittsburg i helgen har president Trump fördömt dådet i starka ordalag. Men han har också fått kritik för att han inte ställde in ett kampanjmöte i Illinois samma kväll, och för att han med sin polariserande retorik ska ha bidragit till det hat som den anhållne gärningsmannen gav uttryck för.
Ekots utrikeschef Ginna Lindberg pratar tillsammans med DN:s korrespondent i New York och Sveriges radios korrespondent i Washington DC, Kajsa Boglind, om den senaste veckans tragiska händelser, som ju alla inträffar bara en vecka innan mellanårsvalet.
Och med en vecka kvar till valet har Trump kommit med ett i mångas ögon kontroversiellt förslag: den som föds i USA ska inte per automatik bli amerikansk medborgare. Är en sådan ändring görbar och vilket stöd skulle den i så fall ha hos den amerikanska befolkningen?
Podden fortsätter också att beta av intressanta delstater inför valet på tisdag och konstaterar att även delstater som på ytan kan verka ointressanta och förutsägbara innehåller spännande guldkorn.
Programledare: Nina Benner
Producent: Åsa Secher
-
I morgon träffas EU:s stats- och regeringschefer för att slutförhandla ett avtal om Brexit. Men risken för ett misslyckande är mer sannolik än någonsin, säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet
Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent
Claes Aronsson, Londonkorrespondent
Margareta Svensson, Sydeuropakorrespondent
Programledare: Caroline Salzinger
EU vill den här veckan framför allt få garantier från Storbritannien att det inte kommer behövas några nya kontroller på den känsliga gränsen mellan Irland och Nordirland efter brexit, rapporterar vår Londonkorrespondent @claesaron https://t.co/0ZCpPsc57X pic.twitter.com/7axjd37JTw
— SR Ekot (@sr_ekot) October 16, 2018 -
När världen frågar sig vad som hänt den saudiske journalisten Khashoggi tror Trump på sin allierades oskuld - har presidenten flyttat gränsen för vad som är tillåtet, bara tillräckligt många amerikanska jobb står på spel?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckans avsnitt av USApodden analyserar Ekots utrikeschef Ginna Lindberg veckan som gått i amerikansk politik tillsammans med Ivar Ekman, programledare för Konflikt, Fernando Arias, korrespondent i New York och Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.
Veckan har präglats en av rapporteringen kring den förmodat mördade saudiske journalisten Khashoggi som gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiet, men aldrig kom ut igen. Kongressen pressar Trump att var hård i responsen mot Saudiarabien, medan presidenten fortsätter att hävda att de är oskyldiga tills motsatsen har bevisats.
Men den gångna veckan har Trump också för första gången sedan han tillträdde ställt upp på en intervju i tv-programmet 60 minutes. Där fick han frågor om allt från kärleken till Kim Jong-un, avskyn mot EU och varför han valde att håna Christine Blasey Ford på ett kampanjmöte i Mississippi. Att Trump hörs och syns alltmer i media, betyder det att hans mediestrategi har lagts om?
Dessutom: USApodden fortsätter att uppmärksamma intressanta delstater inför mellanårsvalet som bara är tre veckor bort. Den här veckan: Florida, Virginia, Indiana och Texas?
Programledare: Sara Stenholm Pihl
Producent: Åsa Secher
-
Om Venezuelas resa från hopp till massmigration. Lotten Collin hjälper oss förstå hur ett land kan raserats på drygt tio år. En berättelse om olja, avsked och en bagare som låser in sitt smör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2009 sätter sig Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin i en helikopter för att göra ett unikt besök i Orinocobältet i södra Venezuela. Den socialistiska revolutionen under president Hugo Chavez ledning sätter sitt hopp till världens största oljereserv som finns här. Det är den som ska lägga grunden för den nya välfärden, skolor och sjukhus och ge nya möjligheter till Venezuelas folk.
Knappt tio år senare möter Lotten Collin en olje-ingenjör i trasig arbetsoverall som berättar om ett projekt i förfall. Idag lämnar tusentals venezolaner landet – varje dag. Samtidigt blir landets nye president Nicolás Maduro allt mer beroende av militären för att behålla sin makt.
Följ med på en resa till gatans demonstranter, till en kakao-odlare som förlorar sitt livsverk, ett tryckeri som inte vet när pressarna ska tystas, möt bagaren som tvingas låsa in sitt smör och kvinnan som slickar på ett bakplåtspapper som bagaren precis har slängt.
Lotten Collin förklarar hur den akuta matkrisen och det politiska förtrycket hänger ihop. Hon tar oss med till kvinnan som registrerar medborgarnas politiska tillhörighet för att de ska få nya id-kort och rätt till mat-bistånd. Och tar oss med i en smugglares bil när han tar sig över gränsen till Colombia för att tjäna en hacka på subventionerad bensin. Hur blev det så här?
Programledare: Ivar Ekman
ivar.ekman@sr.seProducent: Ulrika Bergqvist
ulrika.bergqvist@sr.se -
Om danska getton och fläskkött på menyn, den danska hyggekulturen och hur migrationsfrågor hamnade högst upp på den politiska agendan. Konflikt reste till Köpenhamn för en guidad tur i det danska politiska landskapet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det stundar val i Sverige och mycket kretsar kring invandring, integration och vilket inflytande Sverigedemokraterna kan få. Oavsett vad som händer så är dom flesta överens om att svensk politik gått in i ett nytt skede. En förändring som dansk politik har lång erfarenhet av.
Följ med på vår tur genom dansk politik under 24 timmar i Köpenhamn.
Det danska ordet hygge har blivit populärt även utanför Danmark de senaste åren. Är det så enkelt som att något är mysigt och trevligt eller är hygge något unikt unikt för det danska folket som inte går att översätta? Och kan det vara hygge i ett danskt så kallat getto? Hör bland andra Meik Wiking, lyckoforskaren som skrivit bästsäljaren "The Little Book of Hygge".
Något annat som Danmark blivit känt för internationellt det senaste året är regeringens gettoplan med 22 punkter som statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterade i våras. Syftet är att förbättra integrationen och minska kriminalitet i särskilt utsatta områden. Konflikts Ulrika Bergqvist har träffat bland andra Uzma Ahmed och Laila Hammouti som bor i ett av de områden som pekats ut som getton, aktivisterna Marie Christensen och Fatma Tounsi samt sociologen Aydin Soei.
Invandringskritiska Dansk Folkeparti kom in i Folketinget 1998 men fick sitt genombrott i dansk politik i valet 2001. sedan dess har de haft ett stort inflytande över dansk politik som stödparti, trots att de i senaste valet 2015 valde att stå utanför regeringen. Nu är de Danmarks näst största parti.
Men det var inte Dansk Folkeparti som satte invandringsfrågor högst upp på den politiska agendan under nollnolltalet utan Anders Fogh Rasmussen, dåvarande ledare för det liberala högerpartiet Venstre, när han stöpte om politiken från borgerlig fördelningspolitik till värderingspolitik, där inavndrings- och integrationsfrågor var centrala. Hör Esben Schjørring, redaktör för det politiska magasinet Altinget, och en av författarna till "Værdikæmperne - slaget om danskernes sjæl" som kom tidigare i år.
Konflikt åkte också till Hvidovre, en kommun några kilometer utanför Köpenhamn där Dansk Folkeparti styr tillsammans med bland andra Socialdemokraterna sedan 2013. Det var också den plats som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson valde ut i P1-programmet "Mitt Sverige" i våras. Varför har frikadeller, fläskkött och annan traditionell dansk mat blivit politik där? I förskolan Frydenhøj träffade vi vice borgmästaren Mikkel Dencker och i kommunens rådhus borgmästaren Helle Adelborg.
Hör även debattören och journalisten Mikael Jalving som inför förra valet i Sverige gjorde radioprogrammet "Danmarks röst", och filosofen Odai al Zoubi som har flyttat till Malmö eftersom han inte längre vill bo i Danmark.
Programledare: Robin Olin
robin.olin@sverigesradio.se
Producent: Sally Henriksson
sally.henriksson@sverigesradio.seTekniker: Pontus Jansson
-
Följ med Tobias Svanelid till frukade Djävulsön, platsen där Papillon sonade sina brott. Och till istidens Europa där vargen Alpha banade vägen för människans nära relation till hundar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vetenskapsradion Historia bänkar sig i biofåtöljen för att granska två aktuella filmer. Historieprofessorn Roddy Nilsson reder ut hur jobbigt det egentligen var att sitta fången på Djävulsön, den fruktade franska fångkolonin där Papillon hamnar i filmen med samma namn. Och varför inrättades fångkolonier över huvud taget?
Dessutom om bioaktuella Alpha, där en stenålderspojke blir bästis med en varg och därmed inleder en mångtusenårig relation mellan människan och hunden. Men vad säger egentligen forskarna om filmens teorier och vad vet vi idag om hur hundens domesticering gått till?
Dessutom svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om huruvida romarna motionssimmade i sina romerska bad.
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Brett Kavanaugh skulle ha bekräftats den här veckan, men så dök det upp ett brev. Nu drar sig många till minnes senatsförhören med Anita Hill 1991. Dessutom: handelskrig, Manafort och primärval.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, Ekots utrikeschef, Staffan Sonning, Sveriges Radios ekonomikorrespondent, Karin Pettersson Director of Public Policy på Schibsted, Fernando Arias, korrespondent i New York.
Programledare: Sara Stenholm Pihl
Producent: Åsa Secher
-
Medan rysk tv hävdar att Nord Stream 2 i är ostoppbar har det börjat gnissla ordentligt i EU-maskineriet. Dessutom: EU-parlamentet sa ja till nya upphovsrättslagar och att utlösa artikel 7 mot Ungern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ci Holmgren, Ekots EU-reporter, Kristian Åström, ekonomireporter på Ekot och Mi Lennhag, Östeuropaexpert vid Lunds universitet och journalist.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Åsa Secher
-
Den anonyma debattartikeln i New York Times fortsätter att skapa rubriker, Obama kampanjar för Demokraterna och Kavanaugh har överlevt senatsförhören. Dessutom: hur bra var egentligen Woodwards bok?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot, Ivar Ekman, programledare för Konflikt i P1, Roland Poirier Martinsson, författare och konservativ skribent.
Programledare: Sara Stenholm Pihl
Producent: Åsa Secher
-
Israel has been celebrating the birth of the Jewish state seventy years ago. But the anniversary is overshadowed by the latest clashes in Gaza that have left dozens of Palestinians dead. It is an anniversary full of contradictions. Does the same go for German-Israeli relations? Our guests: Ofer Waldman (freelance journalist), Shani Rozanes (DW), Akram Baker (political analyst)
-
In the wake of the scandal surrounding Facebook and its data harvesting policies, will the company and its founder Marc Zuckerberg change their business practices? Or will it be up to legislators to rein in social media?
Our guests: Malte Lehming (Der Tagesspiegel), Grace Dobush (Handelsblatt Global), Carl Nasman (DW) -
25 years ago, right-wing arsonists set fire to the home of the Genc family in the western German town of Solingen. Two women and three girls died in the blaze. This week, commemorations were held for the victims, who were of Turkish ethnicity. Has Germany changed since then and if so, how? Our guests: Deger Akal (Journalist), Yasemin Ergin (Zenith Magazine), Alan Posener (Die Welt)
-
Germany’s conservative parties have reached a last-gasp agreement on asylum policy to salvage the coalition. But did their spat cost Germany its reputation for political stability?
Our guests this week: Derek Scally (Irish Times), Matthew Karnitschnig (Politico), Nina Haase (DW). -
Trumps forna The Apprentice- protegé och vän, Omarosa hävdar nu att presidenten är rasist och en debatt om Trumps relation till svarta har blossat upp på nytt. Så om Kanye, Pelosi och Peter Strzok.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Karin Henriksson, USA-expert, författare och journalist, Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot och Sten Sjöström, Sveriges Radios utsända i Washington.
Programledare och producent: Cecilia Khavar
-
Makthungriga befäl skapade ett blodigt fiasko under Operation Market Garden menar militärhistorikern Antony Beevor som mnu är aktuell med en bok om slaget. Dessutom om medeltidens skrytbygge Norrtil.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den allierade förlusten vid Arnhem under Operation Market Garden under september 1944 var en dåligt planerad katastrof enligt författaren Antony Beevor, som nu är aktuell med en historik över slaget som vill tvätta bort ett äldre heroiskt skimmer.
Dessutom om de dryga 1 500 svenska medborgare som stred i den amerikanska krigsmakten under andra världskriget, men vars historia berättas först nu av författaren Lars Gyllenhaal.
Och så besöker vi de aktuella arkeologiska utgrävningarna vid Norrtil vid Sigtuna – det välbevarade hemmet för en mäktig vikingatida familj och senare en av medeltidens rikaste män.
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Podden är tillbaka i Radiohuset för att reda ut varför justitiedepartementet nu ska utreda utredningen, vem Stacey Abrams är, vad Obamas Netflixsamarbete går ut på och vad Iran tycker om Pompeos tal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot, Cecilia Uddén, Sveriges Radios mellanösternkorrespondent, Kajsa Boglind, Washingtonkorrespondent, Sanna Thorén Björling, journalist på Dagens Nyheter och fd USA-korrespondent och Helena Lindblad, filmkritiker, Dagens Nyheter.
Programledare: Sara Stenholm Pihl.
Producent: Cecilia Khavar.
-
Kavanaughs senatsförhör har inletts till högljudda protester, Bob Woodward släpper bok om Trump, två oväntade Demokrater har vunnit sina primärval och McCain har förts till sista vilan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, Ekots utrikeschef, Kajsa Boglind, Sveriges Radios korrespondent i Washington D.C., Andreas Utterström, USA-kännare och konsult.
Programledare: Sara Stenholm Pihl
Producent: Åsa Secher
-
Podden minns senator John McCain, president Trump gör en originell handelsöverenskommelse med Mexiko och korrespondent Fernando Arias får en överraskning vid hemkomsten till New York.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot, Anders Ask, utrikesredaktör, Staffan Sonning, ekonomikorrespondent och Fernando Arias, korrespondent i New York.
Programledare: Sara Stenholm-Pihl
Producent: Nina Benner -
USA:s ekonomi växer starkt och Trump är nöjd. Vad får det för betydelse för valet i höst? Och om EU och Vita Huset, Michael Cohen och relationen som sprack, Paul Manafort i rätten och Bob Woodward.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Dag Blanck, chef för Svenska Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, Billy McCormac, USA-expert och PR-konsult och Patrik Holmström Sveriges Radios utsända i New York.
Producent och programledare: Cecilia Khavar.
- もっと表示する