Episoder

  • היה לי קשה מאוד לגשת לספר יום אחד באוקטובר. אבל אני אסיר תודה על ההזדמנות לגעת בצורה הזו ביום האפל הזה. הרבנית אוריה מבורך הגיעה לדבר איתי עליו.

    הרבנית אוריה מבורך לא מרגישה בנוח עם התואר רבנית. היא יועצת הלכה, בוגרת התכנית של מדרשת לינדנבאום ומלמדת תורה במסגרות שונות. היא עורכת ראשית בהוצאת קורן-מגיד ומחברת של שני ספרים. הספר הראשון: ״מה את מבקשת- ספר על אהבה וגוף״ הביא את בשורת השיח היהודי הבריא לשיח המיניות והזוגיות. את הספר השני שלה: ״יום אחד באוקטובר, ארבעים גיבורים. ארבעים סיפורים״ היא כתבה יחד עם יאיר אגמון (וכאן אפשר למצוא סיפור לדוגמא).

    דיברנו על ביקורת תרבות בתקופה של שבר, דיברנו על הקושי לגשת לספר יום אחד באוקטובר, ועל קרני האור שהוא שולח. דיברנו על המסרים שעולים מן הסיפורים, על אחדות ועל השיח של הימים הללו, על לוחמות ונשיות, ועל מה עוד אפשר לעשות עם הספר יום אחד באוקטובר.

  • הרב עידו פכטר עוסק ביהדות, הלכה וישראליות. הוא למד במעלה אדומים, והיה רב קהילה ברמת פולג בנתניה. היום הוא עובד בנאמני תורה ועבודה בכל מיני צמתים של יהדות, הלכה וישראליות, ועומד בראש בית מדרש שהוא הקים שנקרא ״בית מדרש למעשה״.

    הרב עידו כתב שני ספרים:

    את יהדות על הרצף (עליו דיברנו בהרחבה) ואת עומק הפשט. הוא מפיק פודקאסט על תורת הרב זקס בשם ״פודזקס״ ולאחרונה הוא תרגם וערך שני ספרים. ההלכה כמרד של הרב נתן לופס קרדוזו בהוצאת ידיעות ספרים, ו-'יסודי הדת האוניברסלית הוא תורת האנושות על פי היהדות' מאת הרב דוד שלמה שפירא.

    דיברתי עם הרב עידו על פעולו ועל יצירתו וספריו והרעיונות המובעים בהם.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • הרב יעקב נגן הוא ראש בית המדרש לישראל והאנושות. הוא עוסק באפשרות של עמים לעבוד את ה' דרך דתות שאינן היהדות, דרך הנצרות ודרך האסלאם.

    הוא מסתובב בעולם ופוגש מנהיגים מוסלמים, יוצא בשליחויות משרד החוץ לפגישות עם אנשי דת, ומנסה לייצר תנועה של שלום בין הדתות. שוחחנו איתו על הסכנות וההזדמנויות שיש בכך, על הרעיונות העמוקים שבקשר בין היהדות ובין דתות אחרות.

    כאן אפשר למצוא את הספר ושמו אחד שיצא בהוצאת מגיד קורן

    וכאן אפשר למצוא קישור לכתבה על הנסיעה של הרב יעקב יחד עם רבנים נוספים למרוקו

    האם אתם מכירים את הפודקאסטים שלי לילדים? אתם מוזמנים לשם!

    סיפורי תנ"ך לילדים

    סיפורי פרשת שבוע לילדים?

  • הרב יצחק בן דוד ראש בית המדרש שערי ציון ביד הרב ניסים.

    דיברנו על הבית שבו הוא גדל לעולים מטריפולי לוב, ועל המעבר מבת ים לישיבת הגוש.

    על ענין לא פתור עם הספרדיות שעבר הטמרה לעיסוק בסוגיות של שוויון לנשים. על צומת שבפניה הוא עמד בין פלורליזם למחויבות, צומת שהחזירה אותו לכור מחצבתו.

    על הדוקטורט שכתב על מסכת הוריות, שעוסק בסוגיות של סמכות ומחלוקת בהלכה, ועל הממשק שיש לשאלות האלה לחברה הישראלית.

    דיברנו גם על היעדרם של רבני הציונות הדתית מתפקידים ממלכתיים, על המטרות של בית המדרש שערי ציון, ועל תפקידם של רבנים בכלל ובמיוחד בימים הקשים והמיוחדים שלנו.

    תהנו!

  • שיחה עם הרב נתנאל אלישיב על העולם שאחרי השביעי באוקטובר. על אחדות, על חינוך, על תמריצים, על פוליטיקה ותורה ועל הרבה מאוד דברים. הרב נתנאל הוא סופר, מלמד תורה, מוציא לאור ופעיל ציבורי. דיברנו הרבה על רעיונות שמעסיקים אותנו בימים הללו, וריפררנו לא מעט לספרים שכתב.

    בקרוב מאוד יצא לאור ספר שהרב אלישיב כתב- חזק ונתחזק, פרקי חיזוק בשעת מלחמה. גם עליו דיברנו בפרק. הנה קצת יותר עליו:

    חזק ונתחזק, ספרון חדש מאת הרב נתנאל אלישיב, עם פרקי חיזוק ועידוד שנאמרו בעקבות מתקפת החמאס והמלחמה. ניתן לחוש בין דפיו את הדופק החי של מה שעבר על כולנו בחודשים המטלטלים הללו, ויש בו גם אופק לסדר ישראלי חדש, שאנו מקווים שיופיע בעקבות המלחמה. 144 עמודי כרומו, בשילוב למעלה מ-50 תמונות מרהיבות.

    אם התכנים של הרב אלישיב מעניינים אתכם, אתם יכולים להצטרף לקבוצה השקטה של בית מדרש בנין התורה את הספרים של הרב אלישיב, וספרים נוספים שהוציא, תוכלו למצוא באתר מכון בנין התורה (ספרים תורניים) ובאתר ספריית נֹגה (ספרים כלליים יותר).

  • פרק מהמילואים. שיחה עם רב קהילה באוניברסיטת פרינסטון, על רבנות קמפוס בכלל ובימים הללו, ועל החוויה היהודית של המלחמה שם.

    זה ניסוי. אני מקווה שהאיכות מספיק טובה. לא נראה שהמילואים הולכים להסתיים בקרוב. אז אם יש אתם רוצים לחבר אותי לאורחים מעניינים, רבנים שיש להם דברים חשובים לספר על התקופה הזו- אשמח לחיבור כזה.

    דיברנו על הספר קרובים רחוקים של דניאל גורדיס ועל הספר מתקרבים ורבים של הרב חיים נבון.

    תודה שאתם מאזינים, עקיבא

  • הרבנית דוקטור תרצה קלמן. תלמידת חכמים, יועצת הלכה, מורה, רבנית, חוקרת, ופעילה פוליטית-חברתית. שיחה מרתקת על החלומות שלה בתור ילדה ונערה, הדרך שהיא עשתה בעולם התורה ובעולמות השונים שלה, וההבנה שלה שצריך שיקראו לה רבנית.

    תהנו!

  • הרב יעקב אריאל הוא רב העיר רמת גן לשעבר, רב המושב כפר מיימון, ראש הישיבה התיכונית במושב, וממקימי ישיבת ימית. הוא למד בישיבת כפר הרא"ה במדרשיה ובישיבת מרכז הרב.

    בשיחה איתו דיברנו על רבנות ממלכתית, התפקידים והסמכויות והתהליכים. לא יכולנו להמנע מלדבר על חוק שירותי הדת היהודיים שנמצא על שולחן הכנסת. דיברנו גם על הדרך שעשה, בתי הספר והישיבות בהם גדל.

  • הרב אברהם ביטון והרב עקיבא צוקרמן, המגישים, נפגשו בבית המדרש שערי ציון.

    זהו בית מדרש לרבנות ממלכתית שהקים הרב יצחק בן דוד והוא עומד בראשו. בית המדרש ממוקם ביד הרב נסים בירושלים. יש בו חבורה שלומדת יחד הלכה לקראת סמיכה לרבנות עיר, יחד עם לימוד של סוגיות ברבנות ממלכתית.

    שיג ושיח אמנם התחיל לפני כן, אבל המגמה שלו להכיר את הרבנות לעומק דרך מפגש עם רבנים ועם העשיה התורנית שלהם, השתלב בו מצוין.

    הפעם נפגשנו עם הרב בני לאו.

    הרב בני עומד בראש מיזם לימוד התנ"ך היומי 929, ובנוסף מכהן כיו"ר אקים. הרב בני למד בישיבת נתיב מאיר, ישיבת הר עציון וישיבת הקיבוץ הדתי. כיהן כרב קיבוץ סעד ורב קהילת רמב"ן, כתב ספרים רבים והיה שותף בבתי מדרש ובמיזמים שונים.

    שוחחנו איתו על משה ואהרן, על הרבה מערלוי, על קטמון ועל קהילת רמב"ן, על 929 ועל אקים, על דרשות ועל חכמים, על עיתון הארץ ועל קיבוץ סעד, ועל עוד נושאים מעניינים.

    האזנה טובה:)

  • הרב יוסף צבי רימון הוא רב שכונת אלון שבות דרום. הרב האזורי בגוש עציון. ראש בית המדרש במכון לב וראש מרכז סולמות. מחבר ספרים תורניים, יזם, מחנך ואיש חסד. מילדות היה לו ברור מה הוא יעשה כשיהיה גדול: יהיה רופא. כשהתחיל את ישיבת ההסדר בהר עציון זה עדיין היה ברור לו, וזה מה שהוא חשב גם בתור תלמיד בוגר. מה גרם לו לשנות את ההחלטה?

    הרב רימון שיתף אותנו במסע המשמעותי שהוא עבר, בליווי המשמעותי של אביו ואמו בלימוד התורה, בקשר המיוחד שהיה לו עם גדולי ישראל, בהשקעה שלו במשך שנים ארוכות ללמוד וללמד, בדרך המיוחדת שבה הוא לומד ומסכם סוגיות, בכתיבה התורנית ובמיזמים השונים.

  • האם יש אמת בעולם שלנו, מלא האגו והפוליטיקות?

    אם היא קיימת, אני חושב שפגשנו אותה אצל הרב יעקב רוז'ה.

    הרב רוז'ה הוא רב העיר בת ים, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל, והמומחה מספר 1 בתחומים ההלכתיים של זיהוי חללים, קבורה ואבלות. בפרק שמענו ממנו איך הוא התגלגל לתחום הזה, מה הוא עשה, ואיך הוא התפתח. זה התחיל במלחמת יום הכיפורים, כשהוא עדיין לא עשה שום הכשרה שקשורה לנושא, והמשיך אחריה כשהרב רוז'ה לומד, מלמד, פוסק, מקים, מעצב ומגיע לכל מקום שצריכים אותו בהקשרים הללו, ונמשך כך עד היום.

    אזהרה: הפרק לא תמיד קל להאזנה. הרב רוז'ה מדבר על המוות, ועל הגרפיקה שלו, ועל אירועים קשים.

    הרב רוז'ה לא כל כך מזוהה פוליטית ומגזרית, ובכל זאת הוא מגיע כשצריכים אותו, והוא המומחה הגדול לתחומים הללו, וכנראה שיש מקומות שזה עדיין מספיק.

    למדנו הרבה, והרגשנו שפגשנו אדם גדול, מקווה שגם אתם.

  • הרב מרדכי גרינברג הוא נשיא ישיבת כרם ביבנה.

    הוא גם דוד שלי ;) ואני מכיר אותו מאז שנולדתי.

    הרב גרינברג למד בישיבת כרם ביבנה, לימד בה, שימש בתפקידים שונים, והיה במשך שנים רבות ראש הישיבה. הוא סיפר לנו על הישיבה, כמובן, ועל דרכו בה, וגם על החינוך החרדי שבו גדל, מה קיבל ממנו ומה איתגר אותו. על הדרך שבה נוצר קשר בינו לבין הרב צבי יהודה, על הקשר המיוחד שהיה לו עם הרב צבי טאו, על התקופה שלו בישיבת מרכז הרב ועל התורה האמונית והגאולית שלה.

  • הראשון לציון הרב יצחק נסים כיהן כרב הראשי לישראל השני אחר הקמת המדינה. הוא מילא את תפקידו בזמנים מיוחדים לעמנו, ועסק בתחומים רבים.

    את סיפורו שמענו מבנו, משה נסים, שהוא עצמו בעל רזומה מרשים של עשיה ציבורית. הוא כיהן בתפקידי שר במשרד האוצר והמשפטים ועוד, והוא גם מחזיק בתואר חבר הכנסת הצעיר ביותר שכיהן בישראל. משה נסים ליווה את פעילותו התורנית והציבורית של אביו, והמפגש עם דמותו של אביו דרכו היה מרתק ומחכים מאוד.

    המקום בו הקלטנו את הפרק הוא בית המדרש שערי ציון ביד הרב נסים בית מדרש לרבני ערים שהוקם ברוח חזונו ופועלו של הרב נסים.

  • הרב גיסר היה עד לא מזמן רב היישוב עפרה, הוא כיהן גם כראש האולפנא שם, כיו"ר מועצת החמ"ד, הקים את מכון משפטי ארץ, ועשה הרבה דברים משמעותיים ברבנות ובחינוך. הרב גיסר הוא גם חותן של עקיבא. התכנית היתה לשוחח איתו גם על הדברים הללו, אבל כרגיל אנחנו מתחילים מהביוגרפיה, ומבתי המדרש בהם הרב גדל ולמד. הרב גיסר שפע סיפורים נפלאים ומכוננים על מרכז ועל הרב צבי יהודה, והקדשנו את כל הזמן שהיה לנו לסיפורים הללו. בעזרת ה' אנחנו מתחייבים לפרק המשך.

    בינתיים- תהנו:)

  • הרבנית מיכל טיקוצ'ינסקי היא מתלמידות החכמים המובילות שזכינו בהן. היא מלמדת גמרא והלכה, עונה תשובות בהלכה, פרסמה מאמרים וספרים תורניים בנושאים שונים. הצעדים הראשונים של הקריירה שלה בכלל לא היו בעולם התורה, ואת הדרך לשם היא עשתה חצי במקרה. היא סיפרה לנו את הסיפור שלה, ושיתפה אותנו בהרבה דילמות שהעסיקו אותה בדרך הארוכה שלה. הדילמות הללו הן מראה לעולם התורה הנשי המתפתח שהיא לוקחת בו חלק משמעותי מאוד. נראה לי שאחת ההפתעות המסקרנות ביותר היתה התשובה שלה לשאלה האחרונה שלנו- מה את רוצה לעשות שעוד לא עשית.

    לצערי הרב האיכות של הסאונד ממש לא משהו, אבל אנחנו מקווים לעבוד על זה.

    תהנו :)

  • אנחנו מחדשים את שיג ושיח :)

    הצטרף אלי (עקיבא צוקרמן) הרב אברהם ביטון. הכרנו בבית מדרש שערי ציון ביד הרב ניסים. ויצאנו לדרך משותפת.

    היתה לנו שיחה מעניינת מאוד עם הרב שרלו. דיברנו איתו על- ר' דוד פוקס. נתיב מאיר. ישיבת הגוש. הרב ליכטנשטיין והרב עמיטל. אתיקה. שו"ת באינטרנט. מחלוקות. צהר. שפת התורה והשפה הישראלית. ועוד הרבה נושאים.

    מוזמנים לכתוב לנו: [email protected]

  • הרב לינזר הוא ראש ישיבה ונשיא ישיבה בישיבת חובבי תורה, ריברדייל, ניו-יורק. קיימנו שיחה מעניינת מאוד על העולם היהודי התורני בארץ ובארצות הברית. על מה דיברנו?

    על ישיבת חובבי תורה, על ישיבה יוניברסיטי וישיבת הגוש, על מודרן אורתודוקס וציונות דתית, על לימוד תורה בארץ ובחו"ל, על רבנות קהילה בארץ ובארה"ב, על חרדיות, פמיניזם, קונסרבטיבים, זרמים יהודיים ואתגרים שונים בארץ ובארצות הברית.

  • חזרתי הביתה לשיחה עם מורי ורבי הרב וייס. המסלול של הרב וייס לעולם בית המדרש ולרבנות לא היה טריוויאלי. הוא לא גדל בבית הזה ולא תכנן את זה, אבל בגיל קטן מאוד, אחרי חשיפה מסוימת לרעיון של לימוד תורה הוא החליט ללכת לישיבה תיכונית, ומשם באמצע כיתה יא הוא עבר לישיבת מרכז הרב. דיברנו כמובן על התהליך הזה, על ישיבת כפר הרא"ה ומרכז הרב, על הרב צבי יהודה, על ר' אברום ועל הרב טאו. על מזרוחניקים, על תורניים יותר, על חרדים, ועל הקשרים וההבדלים ביניהם, ועל עוד הרבה דברים בדרך.

  • הרב יגאל לוינשטיין הוא מראשי המכינה בעלי. דיברנו איתו על בתי המדרש שבהם הוא גדל, על ישיבת בית אל, על הרבנים שמהם הוא למד, על הרב חיים כץ ור' עודד וולנסקי. דיברנו איתו על מה שהניע אותו ואת הרב אלי סדן להקים את המכינה בעלי, את האתגרים שהם עברו בדרך, ואיך הוא רואה את התפקיד של המכינה היום. דיברנו על מחלוקת ועל חופש הביטוי, על להט"ב ועל נשים בצה"ל, על פמיניזם ועל אמונה.

    תהנו!

    קישורים לדברים שעלו בשיחה שלנו:

    סיפור התשובה של הרב יגאל לוינשטיין חלק א

    סיפור התשובה של הרב יגאל לוינשטיין חלק ב

    ההרצאה של הרב יגאל על להט"ב במכינה החילונית

  • הפודקאסט הזה הוא חלום שמתגשם, וזה ממש מרגש להתחיל;)

    גיקונומי הם ללא ספק ההשראה לפודקאסט הזה. לראיונות ארוכים ועמוקים, להיכרות עם אנשים ועם סיפורים מעניינים באופן שלא קיים ברדיו. הרבה זמן אני חולם לעשות את זה עם רבנים ומנהיגים תורניים, ולא מבין איך זה עדיין לא נעשה, אז הנה זה קורה.

    הפעם פגשתי את הרב סתיו, רב העיר שהם וראש ארגון הרבנים "צהר" שעוסק הרבה מאוד ביהדות מקרבת. עריכת חופות, תכנית בר מצווה, תפילות המוניות בימים נוראים, וכמובן כשרות וגיור.

    על מה דיברנו?

    על בתי המדרש שבהם הרב סתיו גדל- ישיבת מרכז הרב וישיבת הר עציון. הרבנים שמהם הוא למד- ר' אברום שפירא זצ"ל, הרב ליכטשנטיין זצ"ל, הרב יהושע צוקרמן זצ"ל והרב מוטי שטרנברג יבלח"א. דיברנו על הבדלי השקפות, חברויות ומאבקים. דיברנו על צהר ועל הרבנות הראשית, על הרב עובדיה יוסף ועל הרפורמות שנמצאות בימים הללו על הפרק- רפורמת הכשרות ורפורמת הגיור.

    היו עוד הרבה דברים שסיקרנו אותי, אבל לצערי בסופו של דבר הזמן שלנו נגמר.

    אני ממש מבקש מכם לכתוב לי, להגיב ולהציע, כדי שזה יצליח ויהיה טוב יותר.

    תודה!