Episoder
-
Hur mår Sverige nu när vi närmar oss mandatperiodens upplopp, och vilka partiledare riskerar att få grå hårstrån under året? Och så ger vi er... årets inne- och utelista!
-
Vi firar in det nya året med en fråga som ständigt vållar debatt: är Sverige mer polariserat än förut? I så fall varför – och hur?
-
Mangler du episoder?
-
En politisk medieprofil, en vänsterreformist och en oväntad biståndsminister. Vi firar mellandagarna med att lyfta fram tre politiker som det kan bli särskilt mycket snack om under 2025 – så att du kan briljera i julmyset.
-
Frågan om gårdsförsäljning av vin och sprit kan snart avgöras. Är det en frihetsreform – som statsministern tycker – eller ett allvarligt hot mot ett viktigt monopol? Och varför knorrar bönderna ute i Europa om det svenska förslaget?
-
Storsatsningen på kärnkraft får svidande kritik – från alla möjliga håll. Vi reder ut vad det är som får högerdebattörer att beskylla regeringen för att vilja genomdriva planekonomi och vara för stressade. Och hur kan vägvalen i energifrågan påverka kommande generationer?
-
SD och V har nyligen ställt samma ultimatum: i nästa mandatperiod kräver de att vara mer än bara stödpartier, och kommer att fälla alla regeringar de själva inte ingår i. Den krångliga regeringsfrågan får oss att undra – hur kan man ens bli statsminister efter nästa val?
-
Många i det offentliga Sverige har varit starkt kritiska till ”angiverilagen” – tanken att anställda inom vård och skola skulle bli skyldiga att anmäla människor som vistas i landet illegalt. När utredningen nu presenteras är förslaget vingklippt, med oväntat stora undantag. Våra källor berättar om varför SD och regeringen ändå känner sig tvungna att ställa sig bakom det.
-
Källor inom Centerpartiet beskriver ett pågående kuppförsök mot ledaren Muharrem Demirok. Kritiken är en giftig blandning av personkritik och politiska meningsskiljaktigheter – men har internkritikerna egentligen några alternativ att komma med?
-
Mer auktoritär kriminalpolitik, hårdare syn på migrationen och mindre liberalism. Magdalena Andersson vill i sitt förslag till nytt partiprogram påvisa kontroll över samtiden. Men är det en omstart, eller bara nygammal socialdemokrati? Och har partiet egentligen någon egen utrikespolitik kvar?
-
Miljöpartiet vann en kvarts miljon nya väljare i EU-valet och blev där landets tredje största parti. Men kommer striderna inom oppositionen sänka MP:s regeringsdrömmar?
-
Så kommer den nya presidenten att påverka svensk handel, försvarspolitik och klimatdebatt. Och så förklarar vi varför det är riksdagens högerpolitiker som är mest besvikna över det amerikanska valresultatet.
-
Alla riksdagspartier har skickat företrädare till USA för att stötta eller lära sig. Vilka strategier är det svenskarna tar med sig hem – och varför är Trump så känslig för SD?
-
Oppositionspartierna har ätit en hemlig middag inför nästa val. Men Centerns partiledare vill tona ner betydelsen av samtalen. Vi pratar om spänningarna i oppositionen – blir det Muharrem Demirok som spränger Socialdemokraternas regeringsunderlag?
-
Vänsterpartiet anklagas för antisemitism – och den här gången inte bara från motståndarna till höger. Judiska centralrådet har beslutat sig för att porta partiet från sina minneshögtider. Bekämpar Nooshi Dadgostar dessa åsikter tillräckligt – och hur påverkar kritiken regeringsfrågan?
-
Vilken väg kommer världens mäktigaste land att välja? I Kampen om USA träffar du människorna som kan avgöra presidentvalet i november. Sök efter Spotlight där du hittar dina poddar, eller gå in här: www.dn.se/podd/spotlight/
-
Hon är spetsig i debatterna, var den enda partiledaren som kom när Jimmie Åkesson bjöd på bröllop, lyckas ständigt fånga uppmärksamheten. Så varför får Ebba Busch inte KD:s siffror att lyfta?
-
Jimmie Åkesson bjöd en mc-ledare på sitt bröllop och nu hopar sig frågorna. Varför tycker vissa moderater att situationen är positiv? Kan politiker umgås med vem som helst? Och att partiledaren själv nu pudlar – vad säger det om magnituden på affären?
-
Genast efter att Anna Kinberg Batra tvingades lämna sin post som landshövding fick hon ett nytt jobb. Med bibehållen lön placeras hon nu på regeringskansliets så kallade elefantkyrkogård, där avpolleterade myndighetstoppar hamnat många gånger förr. Men är affären verkligen över – eller riskerar den fortfarande att spilla över på statsminister Kristersson?
-
Det kan verka som att Socialdemokraterna tycker att regeringen är hårdhänt – men DN:s genomgång visar att S genomgående röstat för deras politik i migrations- och kriminalfrågor. Vad betyder det här för oppositionen – har Magdalena Andersson ens ett regeringsunderlag längre? Och hur ska högersidan formera sina trupper inför nästa val?
-
Stora skattesänkningar, särskilt för dem som tjänar mycket – det var budskapet när regeringen presenterade årets höstbudget. Älskade politik rapporterar på plats från riksdagen, där Tomas Ramberg just fått en åthutning av finansminister Elisabeth Svantesson.
- Se mer