Episoder
-
Na een lange zoektocht en verschillende negatieve ervaringen vond Yves uiteindelijk de job die echt bij hem past. Door zijn autisme is het voor Yves echter onmogelijk om deze job zoals een doorsnee werknemer uit te oefenen.
Yves vertelt over de redelijke aanpassingen die hij kreeg, zowel tijdens de selectieprocedure als bij het uitoefenen van zijn job. Die aanpassingen zorgen ervoor dat hij zijn werk goed kan doen en al zijn kwaliteiten kan benutten. Door zijn autisme is Yves zeer detailgericht, hij ziet heel gemakkelijk fouten in wetteksten en haalt ze er zo uit. Met volle overtuiging vertelt Yves waarom het voor een werkgever een meerwaarde kan zijn om mensen met autisme in dienst te nemen.
-
Ben Van Boven is een vlotte twintiger met autisme. Op zijn website benperspective.com beschrijft hij zijn andere manier van denken. Ben hoopt anderen met zijn perspectieven een beter beeld over autisme te geven.
Voor Ben zijn andere mensen heel belangrijk. Hij legt makkelijk contact, ontmoet graag nieuwe mensen en zoekt graag anderen op. Vrienden zijn belangrijk voor hem, want hij doet liever dingen samen dan alleen. Oogcontact tijdens een gesprek vindt Ben moeilijk en tijdens deze podcast vertelt hij hoe dat komt. Verder beschrijft Ben op een rake manier hoe hij als persoon met autisme graag benaderd en behandeld wil worden. Zijn sociale vaardigheden trainde hij in het buitengewoon onderwijs. Over die ervaring heeft hij lovende woorden: het was voor hem een kans die hij iedereen gunt.
-
Mangler du episoder?
-
Christine is een 55-plusser met autisme. Ze begeleidt online praatsessies rond dit thema waardoor ze nog meer voeling krijgt met wat leeft bij 55-plussers met autisme, wat hun bekommernissen zijn en welke vragen zij hebben.
Tijdens deze aflevering van onze podcast vertelt Christine hoe belangrijk autonomie voor haar is, en wat zorgverleners en familieleden kunnen doen om ook oudere mensen met autisme toch de regie over hun eigen leven te laten behouden. Voor Christine leidde een onvolledige loopbaan ertoe dat het pensioen waarvan ze nu kan genieten, lager is dan het minimumpensioen. Er zijn nog wel wat hiaten in ons zorgsysteem, zo vertelt Christine. Wat zij vooral wil doen, is 55-plussers met autisme een stem geven. En ze hoopt dat haar getuigenis iets losmaakt.
Voor meer informatie over het boek waarvan sprake is in de podcast bezoek de website van Marjolijn Schreiver: https://marjolijnschreiver.nl/
-
Rebecca, Bieke en Martine zijn keien voor autisme! Ze dragen elk hun steentje bij om meer begrip voor autisme te creëren.
Hoe zij dit doen? Rebecca vertelt over haar ervaringen als vrijwilliger aan de autismetelefoon en voor het infohuis autisme. Als sterkmaker in autisme deelt Bieke haar enthousiasme over de bibliotheek van sterkmakers. En Martine maakt je als geen ander wegwijs op de website participate-autisme. Tijdens deze speciale episode naar aanleiding van Wereld Autisme Dag zetten we niet zozeer de ervaring van mensen met autisme en hun netwerk in de kijker, maar vertellen we graag waar je terecht kunt voor meer informatie over autisme. Zodat jij makkelijker een antwoord op jouw vragen vindt.Meer informatie:
autismetelefoon: 078/152 252
www.autismevlaanderen.be
www.autisme.be
www.participate-autisme.be -
Teun Swerts studeerde onlangs af als bachelor in de ecotechnologie. Na het Freinetonderwijs ging hij naar het buitengewoon lager onderwijs, waar hij rust vond en zijn schoolse achterstand inhaalde. Zo kon hij starten in het technisch secundair onderwijs en ten slotte zijn diploma hoger onderwijs behalen.
Openhartig vertelt Teun hoe hij reageerde op overprikkeling, waarmee hij het moeilijk had op school, en hoe belangrijk het voor hem was om bij iemand terecht te kunnen. Ondanks alle tegenslagen was het zijn interesse voor het milieu die hem uiteindelijk motiveerde om zijn schooltijd met succes af te ronden. -
Sien Depoortere is psychologe. Tijdens haar masteropleiding Toerisme richtte ze zich op autismevriendelijk toerisme, een project dat ze na haar studies verder zette. Zo ontstond Toerisme voor Autisme.
Sien vertelt hoe je als persoon met autisme stressvrij op vakantie of daguitstap kan gaan. Ze geeft info over de visuele stappenplannen en tools die structuur en voorspelbaarheid creëren en die je kan downloaden op haar website toerismevoorautisme.be. Als ambitieuze ondernemer zet ze haar kennis en vaardigheden in om toeristische organisaties autismevriendelijker te maken. -
Tom Dillen heeft twee dochters met autisme. Hij werkt als contactpersoon bij Tanderuis vzw, thuisbegeleidingsdienst voor personen met autisme.
Tom beschrijft welk gevoel hij had toen zijn oudste dochter haar diagnose kreeg. Hij vertelt hoe hij er als papa mee omgaat, welke impact autisme in hun gezin heeft en wat de invloed ervan is op zijn relatie met zijn vrouw.Heb je nood aan een luisterend oor dan kan je terecht bij de vrijwilligers van de autismetelefoon op 078/152252 of tijdens een infohuis, meer info vind je op www.autismevlaanderen.be.
Je kan ook terecht bij de Autisme Chat op www.ligaautismevlaanderen.be/autismechat. -
Goedele De Coene vond haar droomjob als apotheekassistent nadat ze jarenlang in de sociale sector had gewerkt. Toen die job eindigde, hopte ze van de ene naar de andere job maar vond nooit haar plekje.
Goedele vertelt hoe zij zich voelde op het werk en wat de aanleiding was voor haar burn-out en opname in de psychiatrie. Uiteindelijk vindt ze voldoening in haar vrijwilligerswerk waar ze onbezorgd actief kan zijn. -
Elise Cordaro, een kei voor autisme, gaat voluit voor autismevriendelijkheid. In haar boek ‘Anders gaat ook’ en op haar blog mysig.be deelt ze haar ervaring met autisme om lotgenoten verder te helpen.
Elise vertelt over de manier waarop ze haar leven plant. Ze verklapt haar trucjes om sociale contacten vlotter te laten verlopen. Desondanks vraagt leven met ADHD en autisme veel energie, een balans die ze blijft bewaken. Hoe? Dat hoor je in de podcast.