Episoder

  • Vlaamse ondernemers kunnen al 40 jaar terecht bij VGD voor ondersteuning en advies bij elk vraagstuk dat ze hebben over alle mogelijke topics. Wat initieel startte als een accountancy kantoor is nu een uitgebreide one-stop-shop voor ondernemersadvies. Sinds kort hoort ook sustainability bij het aanbod.

    Duurzaamheidsadviseurs Rani Vanhaelst en Gil Stevens hebben er bij VGD hun missie van gemaakt om hun passie voor duurzaamheid te verspreiden, de complexiteit van de wetgeving eenvoudig te maken, en opportuniteiten zichtbaar te maken.

    In deze aflevering leggen we samen de Europese Green Deal en CSRD regelgeving praktisch voor je uit.

    We hebben het o.a. over:

    wat VGD allemaal doet en waarom duurzaamheid daarin belangrijk is hoe de rol van een duurzaamheidsadviseur wordt ingevuld de verschillende stappen in het Green Deal verhaal de impact van de CSRD richtlijnen op grote en kleine bedrijven hoe het naast rapportering ook gaat over actie nemen en opportuniteiten zien

    Meer info over de Green Deal vind je op de website van de Europese Commissie: https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_nl

    Meer info over CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) vind je op de website van Vlaio: https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/duurzaam-ondernemen/duurzaamheidsverslag/corporate-sustainability-reporting-directive-csrd

    Meer info over ESRS (European Sustainability Reporting Standards) vind je hier: https://www.efrag.org/Activities/2105191406363055/Sustainability-reporting-standards-interim-draft?AspxAutoDetectCookieSupport=1#

    Alle info over hoe VGD je kan helpen met duurzaam ondernemen vind je hier: https://be.vgd.eu/nl/duurzaamheid

    Of connecteer met Rani en Gil via LinkedIn.

    https://www.linkedin.com/in/ranivanhaelst/

    https://www.linkedin.com/in/gil-stevens/

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op⁠⁠⁠⁠⁠⁠ LinkedIn⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠. Of check⁠⁠⁠⁠⁠⁠ www.axudo.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

    Op de website kan je mijn⁠⁠⁠⁠⁠⁠ whitepaper downloaden⁠⁠⁠⁠⁠⁠ met laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Naomi Queeckers is oprichtster van Sustainable Stories. Het doel van deze boekenreeks is een ondernemende mindset stimuleren bij kinderen, aan de hand van de 17 SDGs, zodat ze later slimmere en duurzame keuzes gaan maken.

    Hoe Naomi dat concreet aanpakt, ontdek je in deze podast.

    We hebben het o.a. over:

    hoe en waarom het idee voor Sustainable Stories ontstaan is de missie van Sustainable Stories om kinderen op een leuke en actiegerichte manier een ondernemende mindset aan te leren wat een ondernemende mindset precies inhoudt waarom Naomi koos voor de SDGs als kader hoe ze hun doelen realiseren in samenwerking met scholen en dankzij partnerships met bedrijven

    Meer info over Sustainable Stories en hoe jij met je bedrijf je 'boek' kan bijdragen vind je hier: https://sustainablestories.be/voor-bedrijven/

    Connecteren met Naomi kan via ⁠⁠⁠LinkedIn of Instagram⁠⁠⁠.

    Er zijn op dit moment 4 boeken te koop in deze reeks. Nummer 5 volgt in september 2024.

    Je vindt ze hier: https://sustainablestories.be/shop/

    In de VRT podcast reeks De Voorleesclub leest televisiepresentatrice Danira Boukhriss Terkessidis voor uit het doeboek 'Vlinders gloed geeft moed':

    https://www.vrt.be/vrtmax/podcasts/vrt-max/d/de-voorleesclub---in-je-oor/3/danira-boukhriss-terkessidis---vlinders-gloed-geeft-moed/

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op⁠⁠⁠⁠⁠ LinkedIn⁠⁠⁠⁠⁠ en⁠⁠⁠⁠⁠ Instagram⁠⁠⁠⁠⁠. Of check⁠⁠⁠⁠⁠ www.axudo.be⁠⁠⁠⁠⁠.

    Op de website kan je mijn⁠⁠⁠⁠⁠ whitepaper downloaden⁠⁠⁠⁠⁠ met laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo ⁠⁠⁠⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠⁠⁠⁠ zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Roel Van Hecke is mede-oprichter van CleanPlate. Hij begeleidt organisaties om duurzamer te worden door in te zetten op duurzame voeding.

    Door een duurzame voedingskeuze aan te bieden, verlaagt een bedrijf niet alleen zijn CO2 voetafdruk, maar creëert het ook een gedragsverandering bij de medewerkers, die dat op hun beurt meenemen naar huis en duurzamer gaan eten in hun gezin. Win-win dus!

    Wat de precieze impact is, dat ontdek je in deze aflevering.

    We hebben het o.a. over:

    hoe Roel op het idee kwam om CleanPlate op te starten de nauwe verbondenheid tussen voeding en klimaat de massale impact van eten en drinken op het milieu de CO2 uitstoot van voeding, van productie tot consumptie het verschil in impact tussen dierlijke voeding en plantaardige voeding de impact van voedselverlies en verspilling de verschillende bouwblokken waar CleanPlate mee werkt om een oplossing op maat samen te stellen voor bedrijven praktische tips om zelf duurzamer, bewuster Ă©n gezonder te eten

    Meer info over CleanPlate en wat zij voor jouw organisatie kunnen betekenen vind je op www.cleanplate.be.

    Connecteren met Roel kan via ⁠⁠LinkedIn⁠⁠.

    Roel vermeldt het boek "De Klimaatschok" van Geert Noels, waarin een klimaatdieet wordt voorgesteld als Ă©Ă©n van de oplossingen om klimaatneutraal te worden. Interessante lectuur.

    Andere bronnen die hij vermeldt:

    - Our World in Data – Food: greenhouse gas emissions across the supply chain

    - een artikel over de uitstoot van broeikasgassen van dierlijke producten vs die van plantaardige producten

    - een whitepaper over voedselverspilling en klimaatverandering

    - een whitepaper van OVAM over voedselverlies

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op⁠⁠⁠⁠ LinkedIn⁠⁠⁠⁠ en⁠⁠⁠⁠ Instagram⁠⁠⁠⁠. Of check⁠⁠⁠⁠ www.axudo.be⁠⁠⁠⁠.

    Op de website kan je mijn⁠⁠⁠⁠ whitepaper downloaden⁠⁠⁠⁠ met laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo ⁠⁠⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠⁠⁠ zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Kris Heirbaut is eigenaar en zaakvoerder van Heirbaut aLgriculture, een familiaal boerenbedrijf met bijhorende hoevewinkel en een pionier in duurzame, circulaire landbouw.

    Kris zag als landbouwer de opportuniteiten in duurzame landbouw en ging ermee aan de slag. Hoe landbouw een positieve impact kan hebben om het milieu, dat ontdek je in deze podcast.

    We hebben het o.a. over:

    de impact van onze voeding op het klimaat en hoe algen, meer bepaald chlorella, daar een positieve impact op kunnen hebben de disbalans tussen het aantal dieren in landbouwbedrijven en de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond de keuze voor carbon farming met focus op planten- en algenteelt ipv veel dieren te hebben op de boerderij hoe het systeem van carbon credits werkt de natuur en landbouw opnieuw dichter bij elkaar brengen door innovatie en agro forestry terug meer verbinding maken tussen mensen en landbouw dankzij korte keten verkoop in de hoevewinkel en samenwerkingen met andere kleine verwerkers uit de streek

    Meer info over Kris en zijn aanpak in duurzaam en circulair landbouwen vind je op www.heirbauthoeveproducten.be

    Connecteren met Kris kan via ⁠LinkedIn⁠.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op⁠⁠⁠ LinkedIn⁠⁠⁠ en⁠⁠⁠ Instagram⁠⁠⁠. Of check⁠⁠⁠ www.axudo.be⁠⁠⁠.

    Op de website kan je mijn⁠⁠⁠ whitepaper downloaden⁠⁠⁠ met laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo ⁠⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠⁠ zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Dewi Vermeulen is Strategic Project Director bij Yuki (deel van de Visma Group).

    Yuki wil ondernemers en bedrijven op weg helpen om duurzaam te gaan ondernemen. Met hun accounting software doe je niet alleen je financiële boekhouding, maar nu ook je duurzaamheidsboekhouding. Duurzaam ondernemen levert kansen op, en om die te spotten is de data uit je boekhouding cruciaal. Dewi vertelt er alles over in deze podcast.

    We hebben het o.a. over:

    waarom het belangrijk is om duurzaamheid te zien als een opportuniteit, zeker voor bedrijven wat Yuki zoal doet rond duurzaamheid hoe de Yuki-software ook hun klanten helpt om duurzamer te werken hoe je met de Duurzaamheidsmonitor de vertaalslag kan maken van financiële data naar CO2 footprint de pioniersrol die familiebedrijven nemen in duurzaam ondernemen het jaarlijkse award gala van Yuki en waarom een sustainability award daar niet mocht ontbreken, en je ontdekt wie deze award dit jaar in ontvangst mocht nemen!

    Meer info over Yuki en Yuki's Duurzaamheidsmonitor vind je hier:

    https://www.yukisoftware.com/be-nl/

    https://www.yukisoftware.com/be-nl/content-hub/duurzaamheidsmonitor/

    Connecteren met Dewi kan via LinkedIn.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op⁠⁠ LinkedIn⁠⁠ en⁠⁠ Instagram⁠⁠. Of check⁠⁠ www.axudo.be⁠⁠.

    Op de website kan je mijn⁠⁠ whitepaper downloaden⁠⁠ met laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo ⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠ zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • In deze solocast praat Jocelijn over de DuurzameOntwikkelingsdoelen – of Sustainable Development Goals (SDGs) – en hoe je deze alsleidraad kan inzetten voor de duurzaamheidsinspanningen van je bedrijf !

    Ik heb het o.a. over:

    Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) alsleidraad voor de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven Overzicht van de 17 SDG's vastgesteld door deVerenigde Naties Belang van wereldwijde samenwerking enpartnerschappen om de SDG's te bereiken Identificeren van relevante SDG's voor bedrijvenop basis van hun impact Integreren van SDG's in strategische planning enbedrijfsstrategie Voorbeelden van hoe bedrijven kunnen bijdragenaan specifieke SDG's Kleine acties kunnen een grote impact hebben opde SDG's Rol van bedrijven bij het bevorderen vaninclusieve en duurzame economische groei Industrie, innovatie en infrastructuur bij hetbereiken van SDG 9 Verminderen van ongelijkheid en bevorderen vaninclusie op de werkvloer Praktische voorbeelden van hoe bedrijven kunnenbijdragen aan specifieke SDG's

    Hier zijn enkele relevante websites die meer informatiebieden over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties enhoe bedrijven kunnen bijdragen aan duurzaamheidsinspanningen:

    United Nations Sustainable Development Goals:Deze officiële website van de Verenigde Naties biedt gedetailleerde informatie over elk van de 17 SDG's en hoe ze bijdragen aan een duurzame toekomst. Je kunt hier meer te weten komen over de doelen en de voortgang wereldwijd volgen. (https://sdgs.un.org/goals) Global Compact Network Belgium: Dit is deBelgische tak van het United Nations Global Compact, een initiatief dat bedrijven aanmoedigt om duurzaamheid en verantwoordelijkheid te integreren in hun bedrijfspraktijken. Op hun website vind je informatie over hoe bedrijvenkunnen bijdragen aan de SDG's en hoe ze betrokken kunnen raken bij duurzaamheidsinitiatieven. (https://www.globalcompact.be/) Sustainable Brands: Dit online platform biedtnieuws, inzichten en inspiratie voor bedrijven die duurzaamheid willen integreren in hun bedrijfsstrategie. Je vindt hier artikelen, casestudy's en evenementen gericht op duurzaamheidsinspanningen en de SDG's. (https://sustainablebrands.com/)

    Deze websites bieden een schat aan informatie enhulpmiddelen voor bedrijven die geĂŻnteresseerd zijn in duurzaamheid en het bijdragen aan de SDG's. Door deze bronnen te verkennen, kunnen bedrijven stappen zetten richting een duurzamere toekomst.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op⁠ LinkedIn⁠ en⁠ Instagram⁠. Of check⁠ www.axudo.be⁠.

    Op de website kan je mijn⁠ whitepaper downloaden⁠ metnog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo ⁠nieuwsbrief⁠ zodat je maandelijksnog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Sarah Parent is Co-Founder en CEO (Chief Ecological Officer) van Go Forest. Samen met haar collega's creĂ«erde ze ondertussen een hele Go Family, met ook Go Ocean en Go Smart Digital.

    De missie is dezelfde voor de hele familie: bedrijven en individuën inspireren en motiveren om niet alleen te denken maar ook te handelen op een toekomstgerichte manier.

    We hebben het o.a. over:

    de voordelen van start-up zijn in een familie van start-ups, resources delen, kosten minimaliseren en impact maximaliseren de uitdagen bij het creëren van awareness rond de problematieken die er zijn wat Go Forest en Go Ocean concreet doen, en hoe ze dat doen van waar de term 'carbon tunnel vision' komt, hoe bomen planten en koraalriffen redden meer is dan CO 2 uit de lucht halen, en hoe de lokale bevolking en economie daarin een belangrijke rol spelen de impact van de documentaire Breaking Boundaries het verschil tussen projecten steunen vanuit extrinsieke of intrinsieke motivatie, en het belang van duidelijk communiceren over je intentie het boek dat Sarah schreef en waarom iedereen dat moet lezen

    Meer info over de verschillende iniatieven van de Go Family vind je op de verschillende websites:

    www.goforest.be

    www.goocean.be

    www.gosmart.digital

    Connecteren met Sarah kan via LinkedIn, Instagram of via haar eigen website.

    Het boek "Not Your Average Climate Activist" vind je bij Lannoo Campus of in je lokale boekhandel.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op⁠ LinkedIn⁠ en⁠ Instagram⁠. Of check⁠ www.axudo.be⁠.

    Op de website kan je mijn⁠ whitepaper downloaden⁠ met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo ⁠nieuwsbrief⁠ zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Barbara Rommens is een bezige bij. Ze is Co Managing Partner van LeaseLine, een high service lease specialist voor diverse sectoren, en Founder van haar eigen bedrijf BINC Coaching. Ze heeft veel passie en liefde voor mensen, en dat is duidelijk voelbaar in beide bedrijven. Het blijft echter niet alleen bij het people aspect in duurzaam ondernemen, er is ook aandacht voor het planet stuk, en natuurlijk ook voor de profit, maar altijd met een hart.

    We hebben het o.a. over:

    hoe een boek haar de toestemming gaf om meer dan één job of specialiteit te hebben ("⁠⁠How to Be Everything⁠⁠" van Emilie Wapnick, in het Nederlands "⁠⁠Hoe wordt je ALLES?⁠⁠") hoe ze bij LeaseLine al veel langer met duurzaamheid bezig zijn dan dat ze beseften, omdat ze gestart zijn vanuit doen de toevoeging van meer zachtheid en vrouwelijke energie in het management team van LeaseLine door haar komst het belang van aandacht hebben voor inclusie, gelijkheid, en mentale gezondheid in een bedrijf de verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat er een stevig bedrijf voor de toekomst staat de impact die een holistisch personeelsbeleid heeft op het aantrekken en houden van medewerkers hun grote ambities om B Corp Certified te worden, maar hoe ook de kleine ingrepen een groot verschil maken hoe ze een pionier willen zijn in ouderschap en werken uit de traditionele hokjes halen en KPI's hebben om meer te doen rond vrouwelijk ondernemerschap

    Je vindt meer info over de services van LeaseLine op hun website: www.leaselinebenelux.com

    Ze zijn ook te vinden op Facebook, Instagram en YouTube.

    Connecteren met Barbara kan via LinkedIn.

    Meer info over haar coachingpraktijk vind je hier: www.binc-coaching.be

    Heb je ook ambitie om met jouw bedrijf te gaan voor een B Corp Certificatie? Check dan alle info op www.bcorporation.net en neem gerust contact op met Axudo om te kijken hoe ik je hierbij kan ondersteunen.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

    PS:

    Nog een mooi project dat we vergaten te vermelden in de podcast is het partnership dat LeaseLine heeft met Go Forest.

    Sinds januari 2023 plant LeaseLine 1 boom per geactiveerd contract via Faja Lobi en Go Forest.

  • Voor deze aflevering gingen we op verplaatsing naar het kantoor van Ingentia Advocaten. En ik sprak niet met Ă©Ă©n gast maar met drie straffe en ondernemende vrouwen.

    Tinneke Geukens is oprichtend vennoot van Ingentia Advocaten, Jill Suttels werkt in het kantoor als paralegal en Richelle Moors werkt er als advocate.

    Als juridisch partner bieden ze een duurzame 'journey of confidence' aan ondernemers en hun onderneming, in alle fases van de groeireis van het bedrijf, en van A tot Z.

    Binnen de advocatuur zijn ze een pionier in duurzaam ondernemen. Waarom ze dat belangrijk vinden en hoe ze dat aanpakken? Dat ontdek je in deze podcast.

    We hebben het o.a. over:

    waarom en hoe hun duurzame verhaal startte en ze als eerste advocatenkantoor in het ⁠VCDO traject van Voka⁠ stapten hoe ze een duurzaamheidsvisie gecreëerd hebben rond de 4 peilers van hun eerste project 'Meaningful MOVE' * en hoe vanuit dit project ook 'Meaningful CARE' ** ontstond de focus van het kantoor op innovatieve dienstverlening, met bijvoorbeeld Winvoice, een project van Jill hoe ze duurzaamheid op een ethische manier afdwingbaar maken via clausules rond MVO in alle contracten de volgende stap in het duurzaam werken: volledige digitalisering en een paperless office, zelfs paperless naar de rechtbank andere voorbeelden van duurzame initiatieven die ze op kantoor én thuis nemen hoe duurzaamheid niet duur hoeft te zijn, en het soms zelfs een besparing kan opleveren

    Je vindt Ingentia Advocaten op LinkedIn en alle info over hun aanbod en duurzame iniatieven staat op de website www.ingentia-advocaten.be.

    Zodra er meer info bekend is over hun actie voor De Warmste Week, zal dit ook op deze pagina verschijnen.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

    * MOVE staat voor: Mensgericht, Optimale ecologische voetafdruk, Verantwoord ondernemen, en Educatieve ontwikkeling

    ** CARE staat voor: Calmness in the storm (zelfzorg), Alive & Kicking (sport en beweging), Raw & Real (gezonde voeding), en Ergonomics (ergonomie)

  • Chris De Guytenaar is een technisch - creatief persoon, ingenieur van opleiding, altijd al ondernemend geweest, en nu ook serieel ondernemer. Hij ziet overal problemen en bedenkt daar dan oplossingen voor. Met BattMobility is hij op een missie om voor elke vervoersbehoefte een beter en duurzamer alternatief te voorzien. Daar wilde ik natuurlijk alles over weten!

    We hebben het o.a. over:

    hoe BattMobility per ongeluk ontstaan is vanuit een persoonlijke behoefte van Chris en zijn gezin waarin het verschil zit met andere initiatieven voor deelmobiliteit de snelle groei van het bedrijf en de ambities die Chris nog heeft hoe je als vrienden, buren of collega's een auto kan delen en het bouwen van een mobiliteit-ecosysteem in een stad of een bedrijf de verschillen en voordelen van BattMobility tov andere leasing formules, en hoe dit ook voor de verzekeringswereld een heel nieuwe aanpak vereist hoe delen 'trendy' is, en noodzakelijk de verschillen tussen de generaties in hoe men kijkt naar bezit en beleving hoe je van de transitie naar elektrisch rijden een opportuniteit maakt voor een beter leefmilieu en een betere ruimtelijke ordening

    Je kan in contact komen met Chris via LinkedIn en BattMobility is ook te volgen op Instagram.

    Alle info over de oplossingen voor elektrische deelmobiliteit die BattMobility biedt, vind je op de website: www.battmobility.be

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Theo Vaes is al 30 jaar ondernemer en de bezieler van de vzw ArmenTeKort, die opgericht werd in 2011. De mooie missie van de vzw is om kansarmoede af te schaffen, door onderzoek naar oorzaken en gevolgen, samenwerking met beleidsmakers, en de implementatie van een succesvol buddysysteem.

    De overgang van kansarmoede naar kansrijkdom heeft impact op de hele samenleving en op onze economie, op zowel kansenzoekers als kansenbieders. Het is in het belang van iedereen om actie te nemen, daarom nodigde ik Theo uit voor een gesprek.

    We hebben het o.a. over:

    de complexiteit van het onderwerp kansarmoede en de nood aan betrouwbare studies en onderzoek welke van de 34 oorzaken van kansarmoede het meest cruciaal zijn om eerst aan te pakken, en hoe al die oorzaken met elkaar verbonden zijn de 4 interventies waar ArmenTeKort op focust: empowerment, het invullen van betekenisverlangen, leerzekerheid, en woonzekerheid hoe je zorgt voor lange termijn oplossingen ipv pleisters te kleven waarom het belangrijk is om als onderzoeker in dit verhaal ondernemer of ondernemend te zijn de uitdaging om oplossingen vorm te geven die boven het verkokerde beleid in België uitsteken en hoe ze dat concreet aanpakken het doel van werken met buddy's en hoe een buddytraject in de praktijk verloopt hoe het probleem van schoolverlaters geen onderwijsprobleem is maar een woonprobleem, en hoeveel dat onze maatschappij jaarlijks kost hoe werken niet alleen financieel moet lonen maar ook qua zingeving wat bedrijven kunnen doen om de vzw ArmenTeKort te steunen, met concrete voorbeelden van bedrijven die nu al steunen

    Theo contacteren kan via LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/theo-vaes/ of je kan mailen naar [email protected]

    Alle info over ArmenTeKort vzw en hoe jij zelf buddy kan worden vind je hier: https://www.armentekort.be/

    Meer info over het onderzoek van Prof. Jan Vranken en het "armoedeweb" dat Theo vermeldt, vind je hier: https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/jan-vranken/onderzoek/

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Aline Ghys en Wouter Goris zijn ondernemers met een missie. Aline is zaakvoerder van full-service communicatiebureau IdeartĂ©. Wouter is founder van Ready2Improve. Zij werken rond welzijn op het werk en motiveren mensen om duurzaam gezond te leven.

    Ik nodigde hen samen uit voor deze podcast om het te hebben over datgene wat ons bindt: duurzaam ondernemen en de link met welzijn en communicatie.

    We hebben het o.a. over:

    de voordelen van aan de slag gaan met welzijn (SDG 3) binnen een bedrijf het belang van communiceren over het welzijns- en duurzaamheidsbeleid, intern én extern een concrete case: we deden met ons drie samen een project bij IT bedrijf Data Intuitive waarom het soms moeilijk is om over duurzame acties te communeren hoe je zorgt voor gedragsverandering op lange termijn en continuïteit in de communicatie daarover wat Idearté en Ready2Improve zelf doen om duurzaam te ondernemen het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, dat helpt om duurzaamheid te verankeren in je onderneming de nieuwe CSRD-wetgeving die eraan komt (EU-Corporate Sustainability Reporting Directive)

    Je vindt Aline en Wouter beiden terug op LinkedIn:

    https://www.linkedin.com/in/aline-ghys-4a986650/

    https://www.linkedin.com/in/wouter-goris-16a7753/

    Meer info over hoe Idearté en Ready2Improve jouw bedrijf kunnen helpen in welzijn en communicatie vind je op de resp. websites:

    www.idearte.be

    www.ready2improve.be

    We verwijzen ook naar Officenter, Christa Jouck was te gast in aflevering 10.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Als founding mother van Axudo is Jocelijn Geurts op een missie om bedrijven te inspireren en activeren om duurzamer te ondernemen. En zelf doet ze daar natuurlijk ook haar uiterste best voor, want "practice what you preach" is een van haar favoriete quotes.

    In deze aflevering ontdek je wat Axudo doet om duurzaam te ondernemen, en wat Jocelijn zelf privé doet om duurzaam te leven, en dat is heel wat. Gaande van een duurzame relatie opbouwen met jezelf, je klanten en je partners of leveranciers, digitaal werken in een gerecycleerd kantoor, een deel van de omzet doneren aan goede doelen, tot zwerfvuil rapen samen met de kinderen, en nog veel meer.

    Laat je inspireren door alle initiatieven en acties en ga aan de slag met de dingen die jij kan doen!

    Er worden in deze aflevering heel wat eerdere afleveringen, partners, organisaties, en producten vermeld. Je vindt ze hier allemaal op een rijtje.

    - Eerdere podcast episodes die ik vermeld:

    Aflevering 25 met Jocelijn solo: https://spotifyanchor-web.app.link/e/iXBI02XXZAb Aflevering 23 met Debbie Baute over duurzame relaties met mensen, o.a. jezelf: https://spotifyanchor-web.app.link/e/Xc9Vea2XZAb Aflevering 30 met Nick Peeters aka Sound Wizard: https://spotifyanchor-web.app.link/e/wDUmhf8XZAb Aflevering 19 met Tim Sterckx over duurzame IT: https://spotifyanchor-web.app.link/e/LB4SEoiYZAb Aflevering 28 met Kristof De Boever van Stichting Pelicano: https://spotifyanchor-web.app.link/e/A9IGqEJYZAb

    - Mijn ecosysteem:

    Nick van Sound Wizard: http://www.soundwizard.be/ Leen van Flowburo: https://flowburo.be/ Ann Alice - Podcasten zonder gedoe: https://annalice.be/

    - Duurzame producten en tools:

    Crewdle (alternatief voor MS Teams): https://crewdle.com/ The Good Roll (toiletpapier): https://thegoodroll.com/nl-nl/#shop Ecover (schoonmaakproducten): https://www.ecover.com/be-nl/

    - Mijn home office werd gebouwd en ingericht door:

    Container Concepts: https://containerconcepts.be/ Studio Kompas: https://www.studiokompas.be/

    - Organisaties die ik steun:

    Greentripper: https://www.greentripper.org/nl Natuurpunt: http://www.natuurpunt.be/ Stichting Pelicano: https://www.pelicano.be/ Armen TeKort: https://www.armentekort.be/ Euro-Children: ⁠https://euro-children.be/⁠

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram.

    Neem zeker een kijkje op de website van Axudo! Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan.

    Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Evelien Van Dyck is een experte in positieve psychologie, en die expertise zet ze dagelijks in als ondernemer en bedrijfscoach. Ze is een bezige bij die twee bedrijven leidt: Borneo, waarmee ze als coach en trainer authentiek geluk en wellbeing op de werkvloer wil vergroten, en Happy Wear, een filantropisch project met als missie om kinderleed te verminderen.

    We hebben het o.a. over:

    wat je mag verstaan onder positieve psychologie en authentiek geluk het omgekeerde van geluk in de lift staan met Tal Ben-Shahar, Master of Arts in Happiness Studies hoe je authentiek werkgeluk in een bedrijf binnen brengt, met praktische voorbeelden hoe Happy Wear ontstaan is, hoe ze werken, welke goede doelen ze steunen, en hoe ze die kiezen hoe de beide bedrijven complementair zijn en samenwerken

    Alle info over de duurzame geschenken van Happy Wear vind je op de website www.happywear.be en de 4 goede doelen die ze steunen vind je op www.happywear.be/storten-voor-het-goede-doel. Volg Happy Wear ook op Instagram: @happyweargifts of op Facebook.

    Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe website voor Borneo - The Wellbeing Company, maar contactgegevens - en binnenkort alle info over het aanbod - vind je alvast hier: www.borneo-coaching.be

    In contact komen met Evelien kan ook via LinkedIn.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Tatyana Vitalyova maakt KMO's en grotere bedrijven wegwijs in het aanbod van subsidies, helpt bij de aanvraag, en begeleidt bij de implementatie. Ze doet dat onder andere voor investeringen en projecten rond circulair en duurzaam ondernemen, maar het kan ook gaan over bijvoorbeeld technologie of HR.

    We hebben het o.a. over:

    hoe jammer het is dat veel ondernemers gewoon niet weten wat er allemaal bestaat aan subsidies voorbeelden van subsidies die duurzaam ondernemen ondersteunen, de KMO-groeisubsidie om er eentje te noemen hoe subsidies zorgen voor extra zuurstof in een bedrijf en een katalysator zijn voor een snellere oplevering van projecten het belang van duurzame samenwerkingen op basis van buikgevoel en een gezamenlijke waardenset de sterkte van een groot netwerk en complementaire samenwerkingen hoe het subsidielandschap constant verandert duurzame initiatieven die Tatyana zelf neemt, in haar bedrijf en privé

    We bespreken ook drie heel praktische cases uit verschillende sectoren, die illustreren wat er mogelijk is dankzij subsidies: Surgeonious, Label Products, en Hotel Den Berg.

    Meer informatie over hoe Tatyana jouw bedrijf kan helpen om de weg te vinden in het subsidielandschap, en met begeleiding van analyse tot implementatie, vind je op www.bizburo.be.

    In contact komen met Tatyana kan ook via Linkedin.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Nick Peeters is de man die achter de schermen van deze podcast zorgt voor perfecte audiokwaliteit en de eigenaar van de studio waar we deze podcast opnemen. Naast ervaren stemcoach en sound engineer, is hij ook een man met een groot hart voor duurzaamheid. Hoog tijd dat hij dus ook eens aan de andere kant van de micro en de knoppen ging zitten in zijn eigen studio.

    We hebben het o.a. over:

    klank en geluid, en hoe dat al van kinds af aan een passie was zijn zoektocht naar de ideale job, van radiopresentator tot sound engineer en eigenaar van een eigen opnamestudio wie er zoal over de vloer komt in zijn opnamestudio en wat hij allemaal doet hoe duurzaamheid hem met de paplepel werd ingegeven en het in zijn DNA zit zijn traject ism Axudo om nog meer duurzame impact te maken, en de concrete initiatieven en acties die daaruit gekomen zijn* hoe duurzaam ondernemen en leven altijd een win-win is de plannen die Nick nog heeft voor de toekomst

    Meer informatie over Nick en de diensten die hij aanbiedt in zijn opnamestudio vind je op de website: www.soundwizard.be

    In contact komen met Nick kan ook via LinkedIn of Twitter.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

    *Een van de acties is het installeren van een laadpaal voor elektrische voertuigen op de parking van de studio. We spreken ook over het aanvragen van een publieke laadpaal op het openbaar domein in jouw buurt. Dat kan via de Vlaamse Overheid. Meer info daarover vind je hier: www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen

  • Pieter Jelle De Brue omschrijft zichzelf als en creatieve duizendpoot, een dromer die ook graag iets doet en niet kan stilzitten. Hij is founder en CEO van Statik, co-founder van Maanlanders, founder van Wattness, ... Allemaal organisaties en projecten die met elkaar gelinkt zijn door Pieter Jelle en Ă©Ă©n rode draad: duurzame impact.

    We hebben het o.a. over:

    wat het betekent om impact ondernemer te zijn hoe ze de SDGs in alle projecten als kapstok gebruiken en hoe dat ervoor zorgt dat ze in heel brede domeinen actief zijn hoe de focus op projecten met een positieve impact een win win is op verschillende vlakken met een kritische blik naar de kern van je business kijken en ook intern het digitaal en online werken verduurzamen de belangrijkste sleutelelementen in impact ondernemen zelf je eigen job vormgeven en de ultieme droom dat iedereen blij kan zijn op het werk

    Pieter Jelle was eerder ook te gast in de podcast Heart Rocking Organisations van Kelly Van Meldert. Een aflevering die mooi aansluit bij deze, waarin de focus meer ligt op het people aspect en zelfsturende teams. Zeker ook beluisteren dus.

    Alle info over de bedrijven en projecten van Pieter Jelle vind je op de websites:

    www.statik.be

    www.wattness.com

    www.maanlanders.be

    In contact komen kan makkelijk via LinkedIn.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Kristof De Boever is Head of Corporate Partnerships bij Stichting Pelicano. Een stichting die de prachtige ambitie heeft om kinderarmoede te bannen uit BelgiĂ«. Na een carriĂšre van 25 jaar in accountancy & tax maakte Kristof de keuze om voluit voor Stichting Pelicano te gaan, waar hij nu zorgt voor alles rond corporate funding.

    We hebben het o.a. over:

    hoe het komt dat kinderarmoede zo'n groot, maar verdoken probleem is in België waar de armoedegrens ligt en de slechte score van België in Europese context het samenwerken met zorgpartners zoals scholen, OCMW's en voorzieningen waar kinderen leven ipv ouders of voogden rechtstreeks te steunen de rode draad in de acties van Stichting Pelicano: het doorbreken van de armoedecirkel hoe de stichting gefinancierd wordt en waarom men bewust kiest om niet met subsidies te werken, enkel met donaties voorbeelden van bedrijven die Stichting Pelicano steunen en hoe ze dat concreet doen

    Je vindt alle info over Stichting Pelicano en hoe je hen kan steunen op de website www.pelicano.be. In contact komen met Kristof kan via LinkedIn.

    Een van de vele initiatieven van Stichting Pelicano is de Week Tegen Kinderarmoede. Daarover vind je alle info hier: www.weektegenkinderarmoede.be

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

  • Stefan Van de Poel is Managing Director van RMDY, een bedrijf dat andere bedrijven begeleidt in hun digitaal verhaal als strategische en technologische partner, Ă©n het is een duurzame onderneming. Stefan is er verantwoordelijk voor het operationele, het projectmatige en het HR-luik, waaronder ook MVO* valt.

    We hebben het o.a. over:

    de samenwerking tussen RMDY en Axudo, hoe en waarom de challenge om iedereen mee te krijgen in het traject hoe heel concrete, kleine acties een rimpel effect creëren, zowel intern als extern bij klanten en leveranciers de druk van klanten en sollicitanten om duurzaam te gaan ondernemen en omgekeerd, medewerkers en klanten inspireren om duurzaam te gaan ondernemen

    Je vindt alle info over RMDY op de website www.rmdy.be en in contact komen met Stefan kan via LinkedIn.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.

    *Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

  • Eva Balemans richtte in maart 2022 haar bedrijf Better World Marketing op, met als doel om de positieve impact van KMO's te vergroten door marketing.
    En positieve impact vergroten, dat horen we graag bij Axudo 😉

    We hebben het o.a. over:

    de struggle tussen marketing en duurzaam ondernemen en de negatieve associaties door greenwashing wat greenwashing is, plus een goed en een slecht voorbeeld de angst van bedrijven om te communiceren over duurzaamheid en van waar die komt de voordelen van net wél communiceren over duurzaamheid Dripl als voorbeeld van een Belgisch bedrijf dat goed bezig is op vlak van duurzame marketing hoe de consument zelf ook een belangrijke rol speelt en tips voor gedragsverandering onze definitie van thought leadership, en de link naar content marketing, funnels en de juiste call-to-action

    Neem zeker een kijkje op de website van Better World Marketing als je wil weten hoe Eva jou kan helpen om je positieve impact te vergroten door marketing: www.betterworldmarketing.eu

    Contact opnemen met Eva kan ook via LinkedIn.

    Eva vermeldt de twee systemen van Daniel Kahneman in de podcast. Als je daarover meer wil lezen, check dan zijn boek 'Ons feilbare denken" of dit artikel.
    Meer achtergrond over het greenwashing schandaal bij H&M vind je hier.

    Zijn wij al geconnecteerd? Je vindt me op LinkedIn en Instagram. Of check www.axudo.be.

    Op de website kan je mijn whitepaper downloaden met nog meer laagdrempelige tips om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan. Schrijf je ook in op de Axudo nieuwsbrief zodat je maandelijks nog meer inspiratie in je mailbox krijgt.