Episoder
-
Een editie waarin je favo hosts terugblikken op 2024 en alvast 2025 culinair tegen het licht houden. Wat laten zij liever achter in het afgelopen jaar en wat zien zij meer voorbij komen in het komend jaar? Foodtrends maar dan anders.
Maartje eet eigenlijk steeds vaker bij dezelfde twee zaken in Amsterdam-Noord (Papa Thang en Cress). Is zij daarmee Amsterdamse sprinkhaan-af? En leeft dit breder in de maatschappij?
Gijsbregt heeft groot nieuws: hij heeft met de Buik zijn allereerste magazine gelanceerd. Hij vertelt vol trots over deze mooie publicatie.
Ook is beide hosts weer wat opgevallen in de wereld van eten en drinken. Maartje ziet de opkomst van nieuwe horecasteden zoals Utrecht en Leiden. Maar Gijsbregt plaatst hier zijn kanttekeningen bij. Gijsbregt weet te vertellen dat 'cash is back' en beide hosts bespreken wat dit betekent voor de horeca (en dat vooral Gen Z baar geld gebruikt).
Dan volgt een terugblik op 2024, van beide hosts. In eerste instantie persoonlijk, wat was afgelopen jaar voor jaar. Denk aan baby's en boeken, evenementen en reizen.
Ook wordt het horeca-jaar tegen het licht gehouden. Dat is in een woord vooral: moeilijk. Al zitten veel zaken nog immer ramvol.
Dan het hoofdonderwerp: wat laten we achter ons in 2024 qua eten en drinken en wat gaan we meer zien in 2025.
Wat moeten we achter ons laten in 2024?
Als eerste: de groei van horeca is voorbij, die blijft voorlopig achter in het verleden. Stef Driessen van ABN AMRO duidt de groeiende trend van het aantal faillissementen en beëindigingen van horeczaken. Maar sommigen zaken, zoals rooftops of restaurants bij natuurgebieden, die blijven het heel goed doen.
Dan spelen Maartje en Gijsbregt een rondje menukaart bingo. Zij hopen dat hamachi en gegrillde kool minder vaak op het menu voorbijkomen en Maartje is groot fan van 'blijf van mijn oesters af', ofwel kappen met oesters anders.
Ook het fantasieloos kopiëren van zogenaamde trends van TikTok mag wel eens voorbij zijn. Verzin zelf weer eens wat. De hype cycle is van een half jaar terug naar enkele weken gebracht. Iedereen eet overal hetzelfde lijkt het. Al gaat het meestal om snacks en zoetigheid, en niet om 'echt eten'.
Dan is het tijd om te kijken waar we meer van gaan zien (en proeven) in 2025.
Te beginnen met een hang naar nostalgie. Meer vlees, meer incourante delen, minder 'alles moet plantaardig', maar ook meer goede groentegerechten.
Dan nu de omgekeerde menukaart bingo. Deze komen er volgend jaar op. Denk aan meer kazen in het algemeen (en Belper Knolle in het bijzonder). Ook is de paddenstoel eindelijk geëmancipeerd. Ofwel die worden aangesproken op hun eigen soort en type en niet meer als parapluterm. Maartje kijkt uit naar de 'elevated aardappel'. Ofwel de culinaire versie van het chippie.
Beide hosts voorzien ook nog meer bestellen, nog meer afhalen, nog meer convenience en bijna-klaar-gerechten waar je toch nog zelf wat aan kan klussen, voor het gevoel van controle en versheid.
Dé keuken van 2025 wordt (eindelijk voor de snobs onder ons) de West-Afrikaanse keuken, met onder meer jollof rijst en fufu. Chef Nicolas Aquaa vertelt over wat hij ziet gebeuren.
Dan de smaken van 2025. Meer zoet EN meer bitter en zuur, maar vooral meer kruidig. Gijsbregt deze tegenstellingen en deze brug.
Gaan we ook nog meer delen 'shared dining'? Ad Schaap, horeca-tycoon en -icoon doet een verrassende onthulling in deze aflevering over de menukaart van De Beren in 2025.
Als laatste vertellen Maartje en Gijsbregt je welke kleur we veel gaan zien in onze glazen en op onze borden volgend jaar. En nee het niet (meer) groen.
Onze tips voor deze show zijn geweldig: de kerstdesserts van Leannes Bakery en De IJsboutique (die beide hosts en producer Dim voor de uitzending geproefd hebben) en Tula Cantina in Amsterdam-Noord.
Fijne feestdagen allemaal namens het hele Bekt Lekker team.
Volg ons op LinkedIn of Instagram of (natuurlijk) TikTok en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Een speciale editie rondom de feestdagen en dat op locatie bij Eatertainment, speciaal voor de mooie decembermaand. Bekt Lekker heeft het ook nog super gezellig gemaakt met veel gasten, die ook veel kersttips hebben.
Maartje en Gijsbregt bespreken hun eigen kerst, maar kijken vooral naar een leuke (en gezellige) kerst door de generaties heen. Daarvoor hebben we veel leuke gasten. Ook gaan we nog live carpaccio's proeven, want we zijn te gast bij Eatertainment.
Maar eerst de kleine kerst terugblik van beide hosts.
Gijsbregt vertelt over jarenlang kerst vieren in het buitenland, als voormalig toplanglaufer en zijn julaften traditie van de afgelopen tien jaar.Maartje vertelt over haar kerst anno nu - inclusief bakkunsten van Seb en wensen voor een sobere kerst - én kerst vroeger bij oma. Gijsbregt is op zoek naar een goede tegenhanger van de spritz en de paloma in de winter. Maartje en hij fantaseren wat en roepen dan de hulp van een expert in: Misja Vorstermans, toch wel dé cocktailexpert van Nederland en cohost van Isaac, de cocktail- en spiritspodcast. Hij heeft twee geweldige tips voor een warme winterse cocktail.Dan het hoofdonderwerp: hoe hou je een multigenerationeel kerstfeest nou leuk? We hebben alle generaties in de podcast.
Maartje gaat terug in de tijd om kerst te duiden en heeft zoals altijd wat data voor ons.
Dan hebben je beide hosts het ineens over gourmetten (en racletten en vleesfonduen). Ze hebben hiervoor wederom twee experts erbij, Jaap de Jong (Gen X) en Tijn de Jong (Gen Alpha en 10 jaar) van Young Perfect en Eatertainment, die hebben een moderne kijk op gourmetten: Koreaans gourmetten.
Geen Bekt Lekker zonder expertise, dus vroegen we Renske Groenen van Generatiewijsheid over de verschillen tussen generaties bij de kerst. Zij heeft het over de informele verhoudingen aan de kerstdis. Ook het verschil tussen pragmatisme en spiritualiteit komt naar voren.
Dan gaan we live bellen met de ouders (en het neefje) van Maartje: Jasper. We hebben echte boomers en nog een alpha. De vader van Maartje heeft een fijne kijk op kerst, die op meerdere manieren interpreteerbaar is. Ook kan hij goed de kerst in de sixties duiden. Jasper vertelt over zijn favoriete hapjes. de moeder van Maartje houdt van nieuwe dingen doen en van kleine hapjes.
Misja Vorstermans (Gen X) heeft een pragmatisch advies inclusief drie tips voor lekkere gerechten en drankjes. Alledrie zijn goed voor te bereiden, zodat je als gastheer ook heel gezellig mee kan doen. Denk aan de gazpacho martini en de ponche crema.
Jeroen Doucet, bekend van de super culi podcast, Wat Schat De Podcast, heeft een duidelijke mening hoe je kerst gezellig houdt als foodie. Zijn tip: hou het simpel!
Dan hebben we de geweldige Chloë Sterk (millennial) van Daily Nonsense met een mooi kwetsbaar verhaal over de 'ideale kerst inclusief ideaal plaatje' en een optimistische blik door haar wandeltoch naar Santiago de Compostella.
Dan de laatste millennial: Lisa Stel van Lisa goes vegan. Zij heeft een heel bizar (en ironisch) verhaal over haar eerste kerst als vegan.
Gijsbregt duikt, zoals altijd, in de trends, deze keer natuurlijk voor de feestdagen. Dat gaat over shared dining, maar ook over andere momenten om kerst te vieren, dus niet alleen diner, maar ook de borrel of brunch. Speciaal voor onze luisteraars nog een heel hip woord: zebra striping, afwisselend wel en geen alcohol drinken.
Dan is er een hele tafel vol met carpaccio's. Lotte (late millennial, early Gen Z) van Eatertainment vertelt over al deze varianten op onze platters, die zeer generation proof zijn. Je kunt alle recepten hier terug vinden. Je beide hosts proeven er op los.
Voor de mensen die graag (ook) uit eten gaan, check ook de kersttips op de Buik, zoals Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag.
Fijne feestdagen allemaal namens het hele Bekt Lekker team.
Volg ons op LinkedIn of Instagram of (natuurlijk) TikTok en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Mangler du episoder?
-
Iedereen weet wel wat vezels zijn of toch niet? Maartje en Gijsbregt halen er 4 experts bij, want de vezels zijn de nieuwe trend in drank en voeding. Bekt Lekker duikt in deze vezels (ofwel fibers), tijdens aflevering 10 van seizoen 2.
Maartje en Gijsbregt en vier experts uit het veld bespreken de basics, de toepassingen en de trends rondom vezels. Want stiekum wisten ze allebei niet hoe het nou exht zat met vezels. En dat terwijl er ineens overal producten met vezels opduiken, zoals in frisdranken en snacks.
Maar eerst de kleine culinaire terugblik van beide hosts.
Maartje was bij het Amstel Hotel op high tea. De theeën waren geweldig, maar de beleving voor de vega-gast (raad eens wie dat was), viel een beetje tegen.Gijsbregt was bij S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2024/2025, de Noord-Europese tussenronde. Die had een Nederlandse winnaar Noah Wynants van De Librije*** en die had een geheel vegan gerecht.Beide hosts hebben een foodnieuwtje slash actualiteit meegenomen.
Maartje begint de crypto currency die Guillaume de Beer van Paindemie heeft gelanceerd. Gijsbregt legt uit hoe het krijgen van die coins eigenlijk werkt en Maartje denkt dat het alleen al qua PR al heel waardevol voor Paindemie was. Beide hosts vragen zich af of er voldoende markt is voor een coin voor broodliefhebbers.Dan door naar het hoofdonderwerp: fibers ofwel vezels.
Maar wat zijn nou eigenlijk vezels. Nard Clabbers, een van de bekendste voedingsdeskundige van Nederland, helpt de beide hosts uit de brand met een goede uitleg over vezels.
Ook komt Gunilla Boomsma aan het woord, zij is diëtist en legt haarfijn uit hoeveel vezels we binnen moeten krijgen en hoe we aan die vezels komen. Dat valt nog niet mee. Maar liefst 90% van de mensen eet te weinig vezels.
De grote vraag van de aflevering is of vezel de nieuwe eiwit wordt. Gaan we bij de supermarkten schappen vol met producten met extra vezels zien? Zoals de frisdranken nu in de VS?
Maartje geeft aan de vezels ook als ingrediënten veel gebruikt worden, voor bijvoorbeeld hybride vlees. Gijsbregt vertelt over de gut-brain-axis en over de 100 biljoen microben in onze darmen, die maar liefst 2 kilogram wegen.
De trend van functional foods & drinks speelt mee bij de opkomst, maar ook de enorme ontwikkeling van het gebruik van Ozempic. Mensen gaan op zoek naar ingrediënten die echt iets voor hen doen, qua gemoed, maar ook qua verzadiging en lijf. Vezels passen daar goed in.
Maartje zorgt, zoals altijd, voor de nodige feitjes en wat achtergrond. Wat erg leuk is om te rekenen, hoe kom je aan je 30 of 40 gram vezels per dag?
Gijsbregt komt nog even terug op de Amerikaanse drankjes zoals Poppi en Olipop. En introduceert Morten Boudesteinn van Dorstlust, die importeren Living Things, eveneens een drankje met vezels. Hij vertelt over waar hij dit drankje ziet en voor wie het bedoeld is (mensen met een passief beroep)
De bredere context zoals meer behoefte aan 'wholesome' ingrediënten speelt ook mee. De weerstand tegen ultraprocessed foods groeit en daar profiteren de vezels van, zo lijkt het.
We luisteren nog even naar Ineke Aquarius van Fiber Foods, die een heel mooi plantaardig product van jackfruit maakt.
Zo komt de vezel van twee kanten, vanuit de wens van de consument, maar ook vanuit impact, duurzaamheid, als ingrediënt van de producenten.
Zoals altijd nog twee tips aan het eind, een restauranttip en een podcasttip van Gijsbregt en wederom een food event tip van Maartje.
Maartje vertelt over Plant FWD. Haar bedrijf is 'on fire' met inmiddels het grootste congres van Europa over dit onderwerp, maar ook talloze andere events en de restaurantweek die er weer aankomt.Gijsbregt tipt Grand Gala Culinair een radioshow op Echobox van Rein op 't Root en Piet Sanders, chef van Restaurant Europa en sommelier van BAK. Ook was hij eten bij Restaurant Europa en dat was een van de betere ervaringen van dit jaar.Volg ons op LinkedIn of Instagram of (natuurlijk) TikTok en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Maartje zag het van mijlenver aankomen en Gijsbregt had Dua Lipa nodig om het te snappen: de augurk is weer helemaal terug. Dus duikt Bekt Lekker in de pickles, tijdens aflevering 9 van seizoen 2.
Maartje en Gijsbregt hebben het dus over pickles en/of augurken. Een heerlijke duik in de zure wereld van inleggen en fermenteren, maar beide hosts hadden wel een klein kennisgebrek. Want pickles kunnen echt veel meer zijn dan alleen de Hollandse augurk. Maar goed, minstens zo belangrijk, waarom zien we ze ineens overal weer?
Maar eerst de kleine culinaire terugblik van beide hosts.
Maartje is altijd zo geïnspireerd van de jurybezoeken die ze samen met Gijsbregt doet voor Entree Awards. In de categorie Best New Restobar, waren ze net bij Roux en bij Petit Péché. Maartje vertelt met veel liefde over beide zaken vooral over de ondernemers.Gijsbregt heeft zelf wat ondernemends te melden, de lancering van Club de Buik. Hij licht dit spiksplinternieuwe concept voor liefhebbers van eten en drinken kort toe.Beide hosts hebben een foodnieuwtje slash actualiteit meegenomen.
Maartje begint over prachtige film die ze zag over gevangenen die opgeleid worden tot barista bij Zuivere Koffie. Er komen andere maatschappelijke eetinitiatieven voorbij, zoals Heilige Boontjes en een bijzonder verhaal over eten in de gevangenis in de VS.Gijsbregt heeft een restaurant dat niet bestaat als nieuwtje. Dat lijkt niet zo spectaculair, maar Ethos in Austin, is het beste restaurant van de Texaanse stad en heeft meer dan 70K volgers op Instagram. Alles maar dan ook alles is gemaakt met AI bij dit neprestaurant.Dan door naar het hoofdonderwerp: pickles ofwel augurken. De zure, ingelegde groenten zijn weer helemaal terug..
Het onderwerp wordt ingeleid door Meneer Wat Eet Ons, want die legt uit dat de term pickles zeer multi-interpretabel is en zelfs afkomstig is van het Nederlandse pekelen.
Maartje vertelt over de perfect storm voor pickles, door de pandemie en social media. Gijsbregt vindt dat Maartje zo trendwatcher kan worden, want alles komt door de pandemie en social media.
Gevolg is dat we ineens overal augurken zien, van chocoladeletters tot Oesterfeesten. Kesbeke, het Amsterdamse tafelzurenbedrijf, speelt hierin de hoofdrol. Gijsbregt vertelt over zijn poging om Oos Kesbeke in de podcast te krijgen én over zijn bezoeken aan Oos voordat hij bekend van TV was.
Toen was er ineens Dua Lipa met haar cola met pickle juice en jalapeños, die het internet in vuur en vlam zette. Zelfs Gordon Ramsay moest er wat van vinden.
Maartje zorgt, zoals altijd, voor de nodige feitjes en historische context.
Gijsbregt duidt de trend voorbij social media en de pandemie en geeft aan dat pickles gewoon heel gezond zijn en goed voor je 'gut' zijn. Hij rakelt de bekende gut health, brain healht en gut-brain-axis op en Maartje vindt dat hij een pitch voor de pickle houdt.
De beide hosts hebben nog wel wat voorbeelden van lekkere augurken en/of pickles om zich heen en in de wereld. Maartje noemt de picklewich. Gijsbregt heeft van Shubies Kitchen (op de Oogstmarkt) jalapeño cocktail syrup. Deze blijft over na het maken van Cowboy Candy, wat wel een heel ruime definitie van pickles is.
We luisteren nog even naar een goede vriend van Maartje die in Madrid woont en met wie Maartje ooit samen een gigapot tafelzuur van Kesbeke won bij de scooterbingo (beter om te luisteren, dan het hier te lezen).
Gijsbregt bekijkt het wereldwijde spectrum van zure groenten nog even en komt uit bij banchan uit Korea. Ook breekt hij zijn tong over tsukemono uit Japan.
Zoals altijd nog twee tips aan het eind, twee restauranttips van Gijsbregt en een food event tip van Maartje.
Gijsbregt was eten bij Fermin, dat net een Groene Ster heeft gekregen, maar je moet er snel bij zijn om te reserveren, ook komt hij terug op Franky's Grill. Hij is langs geweest en het werd inderdaad gezellig.Maartje tipt The Greanery van The Food Line Up, een event dat in Amsterdam en Den Haag gehouden wordt, met als doel om echt duurzaam doen mogelijk te maken, met eten natuurlijk, maar ook met 360° videomapping.Volg ons op LinkedIn of Instagram of (natuurlijk) TikTok en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Van Mama Mia the Party tot de Pizza Show, etentjes die uitmonden in feestjes, zijn ineens overal, hoe komt dat toch? Bekt Lekker zoekt het uit tijdens aflevering 8 van seizoen 2.
Maartje en Gijsbregt hebben het over party dinners. Om eerlijk te zijn zochten je beide favoriete hosts al een jaar een reden om te praten over die zwierende en zwaaiende servetjes die je overal op je socials tegen komt. Je kunt geen populair etentje online posten zònder dat je met een witte doek boven je hoofd aan het zwaaien bent. Dus waarom zijn er ineens overal party dinners?
Maar eerst de kleine culinaire terugblik van beide hosts.
Maartje onthult eindelijk wat de nieuwe snack van Snacks With Benefits is die ze vorige aflevering geteast heeft en het is de Root Rizzler.Gijsbregt werd compleet overvoerd met Portugees lekkers bij een nieuwe Portugese bakkerij in Rotterdam-Zuid: Avos.Beide hosts hebben een foodnieuwtje slash actualiteit meegenomen.
Maartje begint over hybride vlees, omdat Lidl recent deze combinatie van vlees en plantaardige ingrediënten heeft gelanceerd. De verhouding vlees/plantaardig kan zelfs tot 30/70 procent oplopen en dan nog smaakt het eindresultaat even goed als (of zelfs beter dan) 'gewoon' vlees. Het is heel saai, maar Gijsbregt en Maartje zijn het helemaal eens dat deze ontwikkeling een goede is.Gijsbregt heeft Guinness als foodnieuwtje. Dit aloude bekende Ierse biertje is bezig met een wereldwijde comeback en als oorzaak wordt - verrassing, verrassing - TikTok aangewezen. Zo ging eerder dit jaar de mix van Guinness en Monster de ronde op het videoplatform, tot afgrijzen van Maartje. Nu post iedereen video's van 'splitting the G', een wedstrijdje om precies genoeg bier te drinken dat de rand precies in het midden van de G van Guinness belandt.Dan door naar het hoofdonderwerp: party dinners. Etentjes waar niet alleen gegeten en gedronken wordt, maar ook gezongen en gedanst.
Maartje en Gijsbregt zoeken al maanden een aanleiding om over de servetjes te beginnen. Elke week zagen ze weer ergens een bruiloft of een feest waar mensen na afloop van het eten op tafel stonden en waar met servetjes boven het hoofd werd gezwaaid.
Nu is die reden er, want Mama Mia the Party is naar Nederland gekomen en het volgens de socials is het een eclatant succes. De videokanalen van Maartje en Gijsbregt staan vol met feestvideo's op ABBA muziek én met zwierende witte doekjes boven het hoofd.
Maartje schetst vrij nauwkeurig hoe zo'n middag of avond er aan toe gaat. Je beide hosts zingen zelfs een klein deuntje Bella Ciao.
Gijsbregt is niet per se fan, Maartje is helemaal aan boord. Gijsbregt ziet wel een aanknopingspunt bij de voetbalcultuur.
Je beide foodfans bespreken Mama Mia the Party en Maartje heeft als echte Hollander even de prijs opgezocht en die is niet mals.
Deze trend komt uit Zuid-Europa, van de sagra festivals in Italië tot de feerieke restaurants in Rhodos en Paros, maar ook in Little Italy in New York zijn er restaurants die die al jaren doen. Inmiddels zien we dit ook overal in Nederland, naast Mama Mia the Party ook bij de Pizza Show en bij de sagra feesten van Spaghetteria.
We laten ook twee experts aan het woord, een uitbater en een fan:
Patrick van Aller heeft recent L'amour Toujours in Den Haag geopend en vertelt over zijn Franse kwartiertje enSamira Avans die graag komt bij de R&B sing along, lunchen met DJ Irwan en Caribisch lunchen bij Mondi lunches en nog een aantal andere zing en dans diners, zij legt haarfijn uit waarom ze zo'n fan is.Maartje bekijkt deze ontwikkeling vanuit de organisator, dit moet toch heel goed gescript worden, want precies op het juiste moment moet de vlam in de pan slaan en moet iedereen op de tafels gaan dansen.
Gijsbregt haalt een van de organisators van de Rotterdamse Pizza Show aan, die goed uitlegt waarom het zo goed werkt. Wil je erbij zijn, dan kan dat van 11 tot 14 december.
Ook kijken Maartje en Gijsbregt nog even naar de toekomst. Volgens hen beiden zijn deze food + feest events nog niet zo maar weg, het zullen er eerder meer worden, met diversere stijlen. Ook gaan we dit in de gewone horeca terug zien.
Zoals altijd nog twee tips aan het eind, een restauranttip van Gijsbregt en een boektip van Maartje.
Gijsbregt tipt Xin van Alexander Wong, de chef uit aflevering over adult only en tipt de nieuwe zaak van Francois Geurds, Franky's Grill waar het ook zo maar een feestje kan worden.Maartje tipt uit eten en dansen gaan voor de verjaardag van Gijsbregt.Volg ons op LinkedIn of Instagram of (natuurlijk) TikTok en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Bekt Lekker duikt in de terugkeer en toekomst van snacks, tijdens aflevering 7 van seizoen 2.
Maartje en Gijsbregt hebben het over snacks. Ja inderdaad, over frikandellen en kroketten, maar ook alle nieuwe snacks. Daarnaast doet Maartje een kleine ode aan haar groenteboer, at Gijsbregt in een kersenkas, heeft Maartje een baan op het oog in Japan, vraagt Gijsbregt zich af waar de lange kroepoek is gebleven en - uiteraard - heel veel tips, voor restaurants, maar vooral voor snacks.
We begonnen met een kleine culinaire terugblik.
Maartje ging langs bij haar oude groenteboer op de Spaarndammerdijk. Ze was er al even niet geweest en werd zo hartelijk geholpen, dat ze nu een serie wil maken over leuke Amsterdamse ondernemers in de wereld van eten en drinken, die niet per se hip zijn, maar wel de stad laten draaien.Gijsbregt at bij Vers Hoeksche Waard een zomers restaurant in een kersenkas, waar iedereen lyrisch over is. Hij werd niet teleurgesteld en roept iedereen op om volgend jaar ook te gaan, dat is de laatste kans zoals het er nu uitziet.Beide hosts hebben een foodnieuwtje slash actualiteit meegenomen.
Maartje zag een geweldige video over een izakaya in Japan waar je bij je snacks ook een klap in je gezicht kunt krijgen. Typisch Japans vinden de hosts en Maartje ziet zich nog wel eens in Japan belanden en zo'n bijbaan nemen.Gijsbregt las in de krant over de lange kroepoek die uit de supermarkt is verdwenen. Hij deed nog wat meer online onderzoek en trof lege digitale schappen bij alle grote supermarkten en een uitgebreid artikel op Omroep West. Wat is hier nu aan de hand?Dan door naar het hoofdonderwerp: snacks. Ofwel 'the return of the snack' en nieuwe sexy snacks.
Maartje is team kroket en Gijsbregt is team frikandel, maar beiden zijn eigenlijk bisnaxueel.
Maartje vertelt over de opkomst van snacksbars in Nederland net voor en na de Tweede Wereldoorlog. Gijsbregt legt uit hoe de snack op zijn hoogtepunt kwam en eigenlijk stilletjes van het toneel verdween onder meer door de internationalisering van onze smaak.
Gijsbregt legt ook nog even het verschil uit tussen het woord snack in het Nederlands en het Amerikaans. Dan te bedenken dat wij het woord gewoon aan de Engelsen geleend hebben een paar honderd jaar geleden: van snakken kwam snacken.
Dan stelt Maartje Gijsbregt even wat snackvragen tijdens een snackquiz en Gijsbregt is duidelijk geen expert op het gebied van snacks, dat laat hij maar aan Snackspert over.
Er is duidelijk sprake van snackificatie de laatste tijd. We gingen van 2-3 keer per dag eten naar 7-11 keer per dag tussendoortjes eten ofwel snacken. Maar ook zijn de snacks prominenter te vinden in de niet-snackbars en is er een enorme ontwikkeling in het snackschap.
We spreken met twee experts over de huidige stand van zaken in snackland (en de toekomst):
Renco en Margje van Snack With Benefits, een heel slim snackbedrijf dat helemaal zonder vlees werkt en zelf nieuwe snacks ontwikkelt en in de markt zet enPieter Stevense van Le Frique, de ontwikkelaars van de chique frikandel, die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt.Maartje zorgt voor de nodige cijfers, want wat blijkt op feestjes worden vaak veel snacks weggegooid, zo blijkt uit recent onderzoek. Gijsbregt verdenkt die kleine nasiballen van het overblijven op de schaal en Maartje geeft Gen Z de schuld, die niet lang op borrels blijft.
Gijsbregt legt nog uit waarom snacks nu zo populair zijn. Dat komt niet alleen door ons veranderende eetgedrag, maar ook (daar is die weer) door social media. Snacks zijn makkelijk online te delen.
De beide hosts staan ook even stil bij de vega(n) snacks die je nu eigenlijk overal op het menu ziet, zoals die van Cas & Kas.
Dan volgt een enorme lijst met snacktips van je beide hosts.
Maartje tipt ongeveer alle karage, maar zeker die met pruikenzwam van Pelusa in Amsterdam-NoordMaartje tipt ook de stilton Choux bij Café Cress, eveneens in Amsterdam-NoordGijsbregt tipt de Korean Fried Chicken van Coqodaq in New York en dan vooral hun virale box tijdens de US Open tennis, van maar liefst $100Gijsbregt tipt ook de bot chien van Xin Chao, een Vietnamese snack voor na het stappen die je nog niet zo vaak in Nederland ziet.Maartje tipt strandtent Naturel in Scheveningen, die hebben een eigenzinnige frikandel met een Bali-vibe.Gijsbregt tipt de coxinha een Braziliaanse snack, die je in Rotterdam veel op het menu treft gemaakt door Canutos Kitchen en de empanada,van Daniela van Misky op de Oogstmarkt.Zoals altijd nog twee tips aan het eind, een restauranttip van Gijsbregt en een boektip van Maartje.
Gijsbregt tipt Ter Govw in Gouda;Maartje tipt Eet eens een wasbeer van Joel Broekaert.Volg ons op LinkedIn of Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Bekt Lekker vraagt zich af hoe het kan wijn uit Zweden, tijdens aflevering 6 van seizoen 2.
Maartje en Gijsbregt hebben het over cool climate wines. We spreken wijnmakers, topsommeliers en vinologen. En we hebben tips voor wijnen, voor restaurants en voor een mooi evenement met maar liefst 100 chefs.
Maar eerst aten we weer lekker:
Gijsbregt was op een persevenement in het Okura. Hier proefde hij mooie hapjes van Ciel Blue**, Mano en Mont Blanc. Het evenement heet 100 Chefs en is op 12 oktober, met inderdaad 100 chefs.Maartje was met haar man Sebbie op croissantcursus en vertelt honderduit over wat ze geleerd heeft.Beide hosts hebben een foodnieuwtje slash actualiteit meegenomen.
Maartje las de recensie van Mara Grimm over The Siren en vraagt zich af of hysterische horeca over het hoogtepunt is, anderhalf jaar nadat Bekt Lekker de term gemunt heeft in deze podcast.Gijsbregt heeft een nieuwe trend ontdekt, de izakaya is aan een opmars bezig in Nederland. Hij legt uit wat dit Japanse eetcafé precies voorstelt en waar hij ze heeft gevonden in Rotterdam en Amsterdam.Dan door naar het hoofdonderwerp: cool climate wines. Wijnen die uit koudere klimaten komen, waarbij er zelfs wijnen uit Scandinavië en Canada komen tegenwoordig.
Twee jaar terug hadden Maartje en Gijsbregt het er al over in aflevering 24, luister die hier. Toen hadden de nonnen in Brabant veel te veel wijn en haalden ze daar het journaal mee. Nu krijg Gijsbregt een persbericht over een wijnwedstrijd waar een Zweedse wijn won. Beide hosts dachten: hoe kan dit nu?
Maartje en Gijsbregt duiden de achtergrond van deze ontwikkeling. Inclusief de oorzaken, waarbij klimaatverandering een belangrijke rol speelt. Ze benoemen diverse landen, zoals Engeland, de Baltische staten, Scandinavië, Canada, België en natuurlijk Nederland, waar wijn gemaakt wordt.
We spreken met drie experts:
Johan van de Velde, de eigenaar en wijnmaker van Kleine Schorre in Zeeland;Nick van den Heuvel, sommelier van twee-sterren-restaurant Parkheuvel, die een Rotterdamse wijn op de kaart heeft staan;Femke Pruis, vinoloog, medewerker bij Ockhuysen wijnkopers en blogger bij de Buik.Maartje heeft, zoals we haar kennen, weer een bak cijfers meegenomen over de stand van de Nederlandse wijnen. En Gijsbregt heeft, zoals we hem kennen, een podcast geluisterd over Nederlandse wijnen: Le Club en Sommelj.
Femke, Gijsbregt en Maartje hebben ook wijntips, zoals Apostelhoeve, Rotterdam Urban Winery en Kleine Schorre.
De restauranttips van Maartje en Gijsbregt.
Gijsbregt was bij de Stroper in Dordrecht en bij Café Brasserie Nationaal in Den Haag en raadt deze allebei aan;Maartje raadt Vindict aan, een fijne wijnbar in Amsterdam-Noord waar je behalve lekker kan drinken ook heel veel over wijn kan leren.Volg ons op LinkedIn of Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Bekt Lekker neemt een diepe duik in restaurantreserveringen, tijdens aflevering 5 van seizoen 2.
Maartje en Gijsbregt pakken reserveringen bij de horens. Met tips en verhalen van ondernemers én veel achtergrond over digitaal reserveren het ouderwetse boek.
Maar eerst aten we weer lekker:
Gijsbregt spotte een boskip en mocht die later ook gewoon opeten in een restaurant en tipt Nordic Spritz van Franka.Maartje heeft in een week in 6(!) restaurants gegeten en licht twee highlights eruit: Roux en Zacht Staal.Beide hosts hebben een foodnieuwtje meegenomen.
Maartje kreeg een tip van vriendin Vera over little rain coffee in Singapore.Gijsbregt kreeg ook nieuws doorgestuurd, maar dit keer uit Vlaanderen: er is een restaurant dat geld berekent voor een extra bordje als je wilt delen. Daar vinden beide hosts iets van.Dan ons hoofdonderwerp: reserveren in restaurants. Het onderwerp is al even actueel en Gijsbregt schreef er een nieuwsbrief over die een paar keer aangehaald wordt. Lees die hier.
Twee jaar terug hadden Maartje en Gijsbregt het er al over in aflevering negen, luister die hier. De Ondernemer belde Gijsbregt voor zijn visie.
Maartje en Gijsbregt duiden de achtergrond van deze ontwikkeling. Inclusief hoe reserveren vroeger ging (met HET BOEK) en hoe het zo heeft kunnen komen dat het reserveren zo lastig is, mede veroorzaakt door reserveringssoftware en de pandemie.
Er is een goede explainer via Niels Leijssenaar van Troef hoe het ook kan.
Ook vertellen de hosts over de ontwikkelingen buiten de restaurants om, waar het grote geld de macht grijpt, onder meer de creditcard maatschappijen kopen hele reserveringsbedrijven op.
Er zijn volop verhalen die ondernemers via Instagram gedeeld hebben, onder meer van Virginie (Triptyque), Taco (Matroos en het Meisje) en Mitch (La Cazuela).
Maartje is fan van wachttafels en Gijsbregt hoopt op meer zaken die gewoon weer op de telefoon overschakelen. Ook heeft Gijsbregt nog een tips via Niels en heeft Maartje nog een goede tip als je wil reserveren.
De restauranttips van Maartje en Gijsbregt, dit keer benoemen zij hun vijf nominaties voor de Entree Awards, in de categorie best new restobar.
Café Kiem in RotterdamMasa in RotterdamPetit Péché in AmsterdamPitot in UtrechtRoux in AmsterdamVolg ons op LinkedIn of Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Bekt Lekker bekijkt de kindvrije horeca, tijdens aflevering 4 van seizoen 2.
Maartje en Gijsbregt duiken in de adult-only horeca ofwel kindvrije restaurants ofwel no kids allowed. Met tips en verhalen van ondernemers én we laten een kind zelf aan het woord.
Maar eerst aten we weer lekker:
Maartje at tortilla-ijs bij Miuz.Gijsbregt at voor het eerst halva in Rotterdam en zocht de drie beste pepernootsmaken van dit jaar uit (oké, kruidnoot)Beide hosts hebben een foodnieuwtje meegenomen.
Maartje zat op het terras bij Kula in Rotterdam en luisterde een gesprek van de buren af. Het ging over hormoonbalansdiëten en Maartje voelde zich betrapt, want zij heeft zelf ook net een boek over dit onderwerp aangeschaft. Dus wil ze weten van Gijsbregt: is dit een trend?Gijsbregt spotte een minitrend: de hitjes op de menukaart. Als eerste bij Gitane en River Bar, maar recent ook bij Massalia.Dan ons hoofdonderwerp: adult-only horeca. Het onderwerp deed weer opgeld tijdens de komkommerperiode in de media.
Twee jaar terug hadden Maartje en Gijsbregt het er al over in aflevering vijf, luister die hier. De Ondernemer belde Gijsbregt voor zijn visie.
Maartje en Gijsbregt duiden de achtergrond van deze ontwikkeling.
Er zijn drie toffe voicememo's
een hilarische van een anonieme horeca-ondernemereen vol tips en uitleg van chef Alexander Wong, die met zijn kinderen sterren eeteen van een kind, te weten, Gijs, de zoon van MaartjeMaartje maakt een duidelijk statement: ze doet er NIET meer aan mee.
Gijsbregt wil niet meteen over opvoeden beginnen, maar doet dat toch én brengt culturele verschillen naar voren. Maartje laat de luisteraars van Bekt Lekker (jullie dus) aan het woord. Ook vertelt Gijsbregt over Zuid-Korea waar kindvrije horeca heel normaal is.
Maartje heeft een tweetal protips voor ouders die met jonge kinderen uit eten willen en Gijsbregt werpt een blik in de toekomst en wordt daar melancholisch-filosofisch van.
De restauranttips van Maartje en Gijsbregt
Maartje heeft drie tips: Buurt in Den Bosch; Pompet in Amsterdam-Noord en het Parkhuis in Amersfoort.Gijsbregt heeft twee tips van recent geopende zaken, die zeer de moeite waard zijn: Massalia in Amsterdam-Oost en Harper in Den Haag.Volg ons op LinkedIn of Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Bekt Lekker duikt in de spritz, tijdens aflevering 3 van seizoen 2.
We praten je vandaag bij over spritz (en kijken verder dan apérol) en waar deze mega-terras-hit vandaan komt. Ook is er weer volop gegeten door hosts Maartje en Gijsbregt, zijn foodnieuwtjes te bespreken en hebben we een aantal mooie restauranttips.
Maartjes en Gijsbregt aten weer lekker:
Maartje was in Bretagne in de oesterhoofdstad van Frankrijk en vertelt over de oesterhemel die ze daar aantrof.Gijsbregt vertelt over crema volteada, een soort Peruaanse flan die hij op de Oogstmarkt atBeide hosts hebben een foodnieuwtje meegenomen.
Maartje heeft na advocaat en sangria weer een nieuwe trend gespot: alles brûlée. Haar insta feed is helemaal gevuld met deze trend. Ze heeft er nog weinig van kunnen proeven, maar het water loopt haar in de mond met bijvoorbeeld een espresso crème brûlée. Gijsbregt heeft ontdekt dat er minder champagne wordt gedronken. Want volgens de een grote champagnebaas bij LVMH is er te weinig te vieren in de wereld. Daar heeft hij wel een oplossing voor.Dan ons hoofdonderwerp: de spritz. Want je komt geen enkel drankje vaker tegen op het terras dan de spritz, er is eindelijk een opvolger van de gintonic.
We duiken kort in de geschiedenis van de spritz en leggen uit wat de spritz precies is. We hebben goede cijfers uit Google Trends én van Tapp. Wist je dat de gemiddelde spritz €8,75 kost en dat spritzen in de zomer bijna 5x zo veel worden gedronken als in de winter.
Gijsbregt en Maartje vertellen over de Zuid-Europese terrascultuur die naar het noorden van Europa (en de VS) uitwaaiert. Ook laten we maar liefst twee experts aan het woord: Misja Vorstermans (cocktailexpert en mede-jurylid van de Entree Awards) en Wichtert van Rijn (horecaondernemer van het jaar die zo veel spritzen verkoopt dat hij een eigen spritzenmerk is begonnen).
Maar waarom is de spritz nu zo populair? Maartje en Gijsbregt hebben een paar goede redenen, zoals de behoefte aan minder alcohol, de opvallende kleur en presentatie en de goede marges. Ook weet Gijsbregt de serie White Lotus nog te koppelen aan de opkomst van de spritz.
Luister ook onze zomer special van vorig jaar over zomerdrankjes.
Of deze zomer special over terrassen.
De restauranttips van Maartje en Gijsbregt
Maartje heeft 2 tips: Lowfood Festival (in Amsterdam) en de tiramisu Cold Foam van Salvo bake house (ook al in Amsterdam)Gijsbregt preekt voor eigen parochie, maar heeft wel iets heel leuks. De Buik komt met de Buik Live, een live-event in het nieuwe Bar Bù in Rotterdam, waarbij de experts van de Buik spreken met de chefs, sommeliers, leveranciers en ondernemers achter de zaak.Volg ons op LinkedIn of Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Bekt Lekker is terug! Met aflevering 2 van seizoen 2.
We praten je vandaag bij over food op festivals en met name waarom we zoveel vega tegen komen. Ook is er weer volop gegeten door hosts Maartje en Gijsbregt, zijn er actualiteiten te bespreken en hebben we een aantal mooie restauranttips.
We hebben wat nieuwtjes van Maartjes en Gijsbregt
Maartje was bij de Jollof Club en raakt niet uitgepraat over deze fijne pop-up met moderne West-Afrikaanse gerechten.Gijsbregt at een Rolex. Wat zou dat voor gerecht zijn en uit welk land? Ook was weer 'Op vakantie in west' en deelt hij een mooie ontdekking in Rotterdam-West.Beide hosts hebben een actualiteitje meegenomen.
Maartje zag op TikTok ineens heel veel video's over supermarkt toerisme. Dat doen Gijsbregt en Maartje al hun hele leven en dus beter, dus nu komt er een battle, wie maakt de mooiste video, Maartje of Gijsbregt? Gijsbregt ziet dat (koeien)melk op de weg terug is, met name door de opkomst van creamery's, crèmerie's, cremeria's en latteria'sDan ons hoofdonderwerp: vega food op festivals. Maartje steekt van wal met de geschiedenis en noemt onder meer Strafwerk, Milkshake en DGTL. Gijsbregt heeft twee mooie verhalen over de Gentse Feesten en Landjuweel. En ze praten nog over hun recente ervaringen op Wildeburg en LagoLago.
Maartje vertelt vol vuur over hoe lastig 2 dagen zonder vlees nou eigenlijk is én over wat het oplevert voor de planeet. We vragen BBQ-koning Jord Althuizen naar zijn mening over vlees en groenten op een festival én we hebben Ridder Haspels van Chasing The Hihat die vertelt over LagoLago.
Luister ook onze speciale festival food aflevering met Martine Bosch van Lowlands, van zomer
De restauranttips van Maartje en Gijsbregt
Restaurant Bij de Tuinman is de tip van MaartjeGijsbregt heeft drie tips voor een goede groentegang ofwel drie restaurants waar ze ook gewoon geweldige groenten serveren: Bar Schiemond, Café Kiem en Klaar Gemaakt.Volg ons op LinkedIn of Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
Bekt Lekker is terug! Met aflevering 1 van seizoen 2.
We praten je vandaag bij over croissants en bakery's, we kletsen bij over de afgelopen maanden en waar we recent gegeten hebben en hebben een aantal mooie restauranttips.
We beginnen met een kleine terugblik op het afgelopen jaar, waarin we met extended zwangerschapsverlof waren, Plant FWD was en er veel gereisd is.
We hebben wat nieuwtjes van Maartjes en Gijsbregt
Gijsbregt was bij Bar Gui in Amsterdam was en was op het strand bij Hoek van Holland bij strandtent Pele en dronk een iced strawberry matcha oat latteMaartje was op festival Lago Lago in een restaurant heeft gedineerd bij Peter Gast en Tobias Camman waar ze met servetten moest zwaaien én wederom op het Apérol eiland heeft vertoefd.We hebben allebei een actualiteitje meegenomen.
Gijsbregt begint over Kook & Scan app van Albert Heijn. Daarmee fotografeer je je koelkast en krijg je met AI tips over wat je moet koken uit de online recepten van Allerhande.Maartje vertelt over hoe Taylor Swift de Amsterdamse hotelwereld in haar greep had.Dan ons hoofdonderwerp: croissants en het jaar van de bakkerij. Over de opkomst van de croissant, de rol van social media, over viennoisserie, de groei van zoet in het algemeen, treat culture, over crompouce, cronut, kebab croissant, croissant onigiri, Rotterdam Roll, supreme, platte croissant, kube croissant en een tip van Gijsbregt voor als je nu een bakekrij wil openen. Maartje wil een pepernotencroissant.
Alle links op een rij
Artikel over 'year of the bakery' in SydneyDe podcast met Dominique Ansel van de cronutArtikel van Grubstreet over de cronutBakkerijen die we (onder meer) bespreken: Bakkit (Rotterdam), Fort Negen (Amsterdam), Pantopia (Amsterdam), Cédric Grolet (Parijs/Londen), Dominique Ansel (New York)Lees hier een artikel op de Buik over de beste croissants in Rotterdam en hier over de lekkerste zoetigheden in Amsterdam.Meer over croissants maken bij Wat schaft de podcast (aflevering 99)Maartje gaat leren croissants bakken bij het Bakery Institute.De restauranttips van Maartje en Gijsbregt
CuliAir is de tip van MaartjeHet nieuwe Rijks* is de tip van Gijsbregt (Gijsbregt verhaspelt het gerecht van Joris een beetje, het was: gildasaus, konijnenniertjes, trompette de la mort)Triptyque is de tweede tip van GijsbregtVolg ons op LinkedIn of Instagram en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
-
ENTREE AWARDS SPECIAL: DE BRUINE KROEG
Bekt Lekker de podcast met Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer en special guest Jeroen Veldkamp (mede-eigenaar van Coffeelab en cofounder van The Villy). Deze korte special focust zich op een belangrijke horecatrend: de bruine kroeg. Lees het speciale artikel op Entree Magazine over de teloorgang en opkomst van de bruine kroeg hier en volg het laatste nieuws over de Entree Awards hier.
Met:
de trend meemaken: eigen verhalen over bruine kroegen: Jeroens favoriete kroeg op dit moment is De Gaper in Eindhoven, maar lang geleden werkte hij in een kroeg in Noord-Holland en daar leerde hij 'echt' koffie zetten. Ook heeft Jeroen een geweldig verhaal over de tijd voordat er digitale kassasystemen waren. Bestellingen stonden op bonnetjes en elk bonnetje hoorde bij een bepaalde gast, maar hoe wist je wie wie was? Gelukkig heeft Jeroen nog een mooi verhaal, van recente aard. Hij was bij De Pijp in Rotterdam. Hij voelde zich meteen thuis en dat is toch de essentie van een bruine kroeg. De gastheren hadden Jeroen al gewonnen bij hun eerste vragen met hun typische Rotterdamse gevatheid. Maartje is een boomer vanbinnen en is dol op de bruine kroeg, hoe bruiner hoe beter. Ook verwijst ze naar aflevering 19 waarin zij en Gijsbregt het over de bruine kroeg hadden. Gijsbregt gebruikt de bruine kroeg vaak als vluchtheuvel, om over te stappen van de ene horecazaak naar het andere etablissement.de trend uitleggen: wat is er nu met bruine kroegen aan de hand? De bruine kroeg heeft het heel zwaar. Gijsbregt onderbouwt dit met cijfers en legt ook uit waar dit precies aan ligt. Jeroen vertelt wat een bruine kroeg zo bijzonder maakt. Het is een herberg, om mensen op te vangen. Niet alleen een commercieel construct, maar ook een sociaal construct. Daarom maakt hij met Coffeelab en The Villy ook geen koffiezaakjes maar meer koffiekroegen. Dat kost meer moeite, maar het hoort vindt hij. De barista is geen ouderwetse barman, zij moeten ook leren mensen aan te kijken en betrokken te zijn. Van hem hoeven er geen loyalty plans te zijn, maar gewoon op de pof drinken en je bonnetje laten opschrijven. dan moet je wel terug komen. Maartje vertelt over de wens van de gemeente Amsterdam om het interieur van de bruine kroeg tot monument te laten verklaren.Lees hier in Entree Magazine over bruine kroegen.de impact van de trend: wat betekent de staat van de bruine kroeg voor de branche? De bruine kroeg had een vaste plek, zowel als tijdstip op de dag als dat deze redelijk uniek was in het dorp of in de wijk waar deze lag. Beide zaken zijn verloren gegaan. Om nu in dit zeer concurrerende horeca veld stand te houden moet een ondernemer met een bruine kroeg vanuit een plan werken. Dat betekent kwaliteit bieden, programmeren (zoals een pubquiz) en, zoals Jeroen dat noemt, werken aan een bypass. Bijvoorbeeld met steengoede cocktails of (zoals restobars) met heel goed eten. Een mooi voorbeeld is de Dakduif uit Amsterdam, die was vorig jaar genomineerd voor de Entree Awards. Dat is een heel lichte bruine kroeg, daar voelt iedereen zich welkom. Gijsbregt zegt dat de bruine kroeg als Haarlemmerolie is, het verbindt alle horeca. Maartje vindt dat Zwolle daarvan een goed voorbeeld is. De bruine kroegen rondom de Librije floreren, omdat mensen na zo veel gangen wel trek hebben in een gewoon biertje.de toekomst van de trend: waar gaat het heen met de bruine kroeg? Jeroen haalt weer de bypass aan. Kijk verder dan alleen bier, maar beweeg mee met de dag. Ga open als koffiehuis en sluit als cocktailbar. Maartje vraagt of eten hierin van belang is en daar is Jeroen het wel mee eens, dat hoort er tegenwoordig bij. Gijsbregt haalt BUNK aan, vaak gelegen in een oude kerk. De kerk verloor haar functie en is een nu een hotel, maar ook een plek voor de buurt. De kroeg kan dat ook doen. Overigens komen er nog steeds (min of meer) klassieke bruine kroegen bij, zoals Sunset in Rotterdam (dit jaar genomineerd voor de Entree Awards en Gieterij 't Swaentje, eveneens in Rotterdam. Jeroen roemt de winnaar van de Entree Awards 2022: Dublin House in Zwolle. Dat is een bruine kroeg 4.0.tips, tips en nog een tips: waar vind je de leukste bruine kroegen? Als eerste de genomineerden voor de Entree Awards 2023 die in de categorie best New Cafe vallen: De Kompaen in Roosendaal, Café Eijck in Arnhem, Sunset Café in Rotterdam, Bar Bea in Den Haag, Vanouds in Oldenzaal. Lees hier alles over de genomineerden op Entree Magazine.Jeroen tipt wederom De Dakduif in Amsterdam en heeft een mooi verhaal over Café Hans, eveneens in Amsterdam. Maartje tipt Café De Tuin in de Amsterdamse Jordaan. Gijsbregt zet hier wat Rotterdamse tips tegenover: De Ooievaar en De Oude Sluis, beide in Delfshaven in Rotterdam.Dank aan onze producer Faysal, BUNK voor de studio. En natuurlijk aan onze gast Misja Vorstermans en partner Entree Magazine.
Speciale dank aan de sponsors Temper, Coppa Cocktails en Kolibrie HRM.
Volg ons op Instagram, Twitter of LinkedIn. En schrijf je in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
-
ENTREE AWARDS SPECIAL: DE COCKTAIL TSUNAMI
Bekt Lekker de podcast met Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer en special guest Misja Vorstermans (eigenaar Collins Barsystems en ISAAC Academy). Deze korte special focust zich op een belangrijke horecatrend: de cocktail tsunami. Lees het speciale artikel op Entree Magazine over de cocktail tsunami hier en volg het laatste nieuws over de Entree Awards hier.
Misja heeft met zijn compagnon Fjalar een podcast over cocktails en spirits: ISAAC Drankcast. Voor Apple kun je die hier vinden en op Spotify hier.
Met:
de trend meemaken: eigen verhalen over cocktails: Gijsbregt trapt af met een mooi verhaal over Bangkok bij #findthelockerroom. Naast de fantastische presentatie en het design van de bar, waren ook de cocktails zelf top. Het draaide naast smaak ook om textuur. Misja was in Londen met zijn compagnon Fjalar Goud en ging cocktail grootheid Dick Bradsell opzoeken. Dick stond ergens in een kelder Jägerbombs te maken en dat vond de uitvinder van de espresso martini en de bramble geweldig. En dus vonden Misja en Fjalar het ook top. Maartje dronk zes weken lang pisco sours in Peru, op straat maar ook in Central, het beste restaurant ter wereld.de trend uitleggen: wat is nou de cocktail tsunami? Het zal niemand ontgaan zijn dat cocktails ongekend populair zijn. Misja legt uit dat hij nog nooit meegemaakt heeft dat cocktails zo populair zijn. Van geweldige high end cocktailbars in heel Nederland, tot de menukaarten van willekeurige restaurants tot snoepjes, shampoos en andere vreemde combi's. Er is geen ontkomen aan. Deze zaken versterken elkaar, mensen leren cocktails kennen en gaan op zoek naar betere versies in de high end cocktailbars. Lees hier in Entree Magazine over de cocktail tsunami.de impact van de trend: wat betekent cocktail tsunami voor de branche? De drankenkaart is tegenwoordig groter dan het menu voor het eten, aldus Gijsbregt. Met en zonder alcohol, spritzen, high balls, noem maar op. Ze eten je arm en drinken je rijk, zegt Maartje. Misja geeft aan dat er goede marges op cocktails kunnen zitten. Minstens zo belangrijk: een cocktail kan altijd. Er zijn zo veel momenten waar een cocktail bij past. Dus wees creatief met je cocktailkaart.de toekomst van de trend: waar gaat het heen met de cocktails? Gaan we een wereld in met alleen maar cocktails en geen bieren of wijnen meer? Maartje haalt de dalende populariteit van wijn (en bier aan). Volgens haar blijven de cocktails wel. Expert Misja wijst op de cyclische aandacht voor cocktails, al vanaf het begin van de vorige eeuw komen ze op en krijgen ze ook weer minder aandacht. Toch zal volgens Misja de goede cocktail altijd blijven, vooral als er met aandacht en vanuit ambacht geschonken wordt. Gijsbregt ziet wel een resto-cocktail-bar voor zich in de toekomst.tips, tips en nog een tips: waar vind je de leukste cocktail bars? Als eerste de genomineerden voor de Entree Awards 2023 die in de categorie best cocktail bars vallen: Founders Bar (Maastricht), Fitz's Bar (Amsterdam), La Soirée (Rotterdam), The Peacock (Zwolle), Dorian (Den Haag). Lees hier alles over de genomineerden op Entree Magazine.De tip van Gijsbregt is de eerdergenoemde #findthelockerroom in Bangkok. Een speakeasy die echt een aanrader is. Misja geeft een meer algemene tip: ga eens wat vaker naar cocktailbar in een hotel en beleef de wereldse grandeur. Zelf zit Misja geregeld in bar van The Pulitzer in Amsterdam. Maartje tipt de winaar van de Entree Awards van 2022: Taru in Haarlem.Dank aan onze producer Faysal, BUNK voor de studio. En natuurlijk aan onze gast Misja Vorstermans en partner Entree Magazine.
Speciale dank aan de sponsors Temper, Coppa Cocktails en Kolibrie HRM.
Volg ons op Instagram, Twitter of LinkedIn. En schrijf je in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
-
ENTREE AWARDS SPECIAL: ICONISCHE RESTAURANT KLASSIEKERS
Bekt Lekker de podcast met Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer en special guest Iris Kranenburg (voorzitter jury Entree Awards en hoofdredacteur van Entree Magazine). Deze korte special focust zich op een belangrijke horecatrend: iconische restaurant klassiekers. Lees het speciale artikel op Entree Magazine over iconische restaurant klassiekers en volg het laatste nieuws over de Entree Awards hier.
Met:
de trend meemaken: eigen verhalen over iconische restaurant klassiekers: Maartje heeft een mooi verhaal over Rusticana in Arnhem, de stad waar ze opgroeide. Iris noemt Stadscafé Van der Werff in Leiden. Ook vertelt Iris meteen maar over haar (niet zo) guilty pleasure: de Maccie D. Gijsbregt heeft een heel sterk verhaal over Hotel The Drake in Chicago. Je raadt nooit naast wie hij daar zat te ontbijten.de trend uitleggen: wat zijn nou iconische restaurant klassiekers? Maartje vat het als volgt samen: het zijn zaken die al sinds jaar en dag bestaan en waar iedereen aan denkt als je zegt: daar wil je een keer gegeten hebben. Gijsbregt vult aan: de zaken die in een stad bij het meubilair horen, maar die ook echt hun plek verdiend hebben. Hotel New York in Rotterdam, de Winkel van Sinkel in Utrecht of Katz in New York City of La Coupole in Parijs. Maartje zegt dat ze de kaart minstens zo belangrijk vindt, die verandert nauwelijks. Mensen komen speciaal terug voor hun eigen favoriete gerecht, soms decennia lang. Iris vertelt over hoe zo'n zaak alles overstijgt en de hele dag reuring biedt en over de nieuwe categorie bij de Entree Awards: all day classics. Die zaken moeten 25 jaar bestaan en je moet er de hele dag terecht kunnen.Lees hier in Entree Magazine over iconische restaurant klassiekers.de impact van de trend: wat betekenen iconische restaurant klassiekers voor de branche? Je wordt niet zomaar een klassieker. Dat vraagt van de ondernemer opzet of de ondernemers die zo'n zaak voortzetten. Nederland mist wel eens de trots op zulke zaken op een podium te zetten, zoals ze dat buiten ons land wel doen, zegt Gijsbregt. Daarom is deze Entree Award zo belangrijk. Iris vertelt over de grandeur van Balthazar in New York en Bofinger in Parijs. Maartje ziet in dit soort klassiekers ook altijd een tijdloos design, mooi, simpel en goed gemaakt. Iris legt uit wat we als Nederland kunnen leren van het buitenland over deze iconen, zoals het belang van goed personeel en ook hier weer: de trots om ergens te mogen werken. Belangrijk is dat dit soort classics voor iedereen zijn, de hele stad verzamelt zich er.de toekomst van de trend: waar gaat het heen met iconische restaurant klassiekers? Gijsbregt kijkt als food trendwatcher naar de toekomst van iconische restaurant klassiekers: klassiekers zijn de tegentrend van hysterische horeca en daardoor willen juist steeds meer ondernemers niet meedoen aan de hijgerigheid van TikTok, maar juist een zaak voor 50 jaar neerzetten. Maartje hoopt op meer duurzaamheid in de concepten en het valt haar op dat deze bedrijven vaak familiebedrijven zijn. Gijsbregt zegt dat zo'n classic ook een enorme marketingkracht heeft, zoals bijvoorbeeld Loos in Rotterdam. Iris vult aan dat je ondanks die kracht, toch mee moet gaan met de tijd.tips, tips en nog een tips: waar vind je de leukste iconische restaurant klassiekers? Als eerste de genomineerden voor de Entree Awards 2023 die in de categorie best all day classic vallen: Café Restaurant Amsterdam (Amsterdam), 't Voorhuys (Emmeloord), Loos (Rotterdam), Dudok (Rotterdam) en 't Goude Hooft (Den Haag) . Lees hier alles over de genomineerden op Entree Magazine.De tips van Iris liggen in Parijs: La Coupole en Bofinger. Gijsbregt tipt Katz Delicatessen uit New York (van de scene van When Harry met Sally).Dank aan onze producer Faysal, BUNK voor de studio. En natuurlijk aan onze gast Iris Kranenburg en partner Entree Magazine.
Speciale dank aan de sponsors Temper, Coppa Cocktails en Kolibrie HRM.
Volg ons op Instagram, Twitter of LinkedIn. En schrijf je in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
-
ENTREE AWARDS SPECIAL: HYSTERISCHE HORECA
Bekt Lekker de podcast met Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer en special guest Ron Simpson (jurylid Entree Awards, creative entrepreneur en oprichter/eigenaar van Skybox). Deze korte special focust zich op een belangrijke horecatrend: hysterische horeca. Lees het speciale artikel op Entree Magazine over hysterische horeca en volg het laatste nieuws over de Entree Awards hier.
Met:
de trend meemaken: eigen verhalen over hysterische horeca: gast Ron Simpson vertelt over zaken waar hij geweest is en hoe die elk op hun eigen manier hysterisch waren. Denk aan Amazonico in Madrid, Zauo en Wagyumafia in Tokyo. Ron geeft ook aan dat er een tegentrend is: full focus op eten en dat dit soort restaurants meer gaan over uitgaan, dan over alleen eten. Gijsbregt vertelt over zijn bezoek aan een bloemenstal in Bangkok die een dessertbar bleek te zijn.de trend uitleggen: wat zijn nou hysterische horeca? Maartje noemt een aantal zaken zoals Dolle Diva, La Nostra Gigi en Grace. En ze duidt ze als volgt: de gemene deler is toch wel gigantische kroonluchters, levensgrote streetart of graffiti, restaurants met een compleet plafond van bloemen en overdadige prints. In de hysterische horeca is ieder hoekje uitgedacht en draagt alles bij aan de beleving voor de gast. Wat het natuurlijk heel fotogeniek en deelbaar maakt. Ron geeft aan dat het in het buitenland vaak duurder wordt uitgevoerd en daardoor ook goed gedaan wordt, zoals Sketch en Circo Popolare (beide in Londen). Er is een Nederlandse versie waar alles veel meer betaalbaar is, passend bij de Nederlandse markt.Lees hier in Entree Magazine over hysterische horeca.de impact van de trend: wat betekenen hysterische horeca voor de branche? Ron geeft aan dat deze horeca niet voor elke ondernemer of elke gast zal zijn. Het moet bij je concept passen en iedereen moet 'niet meespelen, maar je zelf zijn'. Ron geeft het speelveld weer: van meer 'pretpark'zaken versus de zaken waar je elke week heen kan. De meer traditionele zaken kunnen veel langer bouwen en aanpassen. De echte hysterische horeca lijkt van kortere duur, als er niet vernieuwd wordt.de toekomst van de trend: waar gaat het heen met hysterische horeca? Gijsbregt kijkt als food trendwatcher naar de toekomst van hysterische horeca: de wereld blijft veranderen, ook door hoe we dingen delen met anderen, zoals via Instagram of TikTok. Er lijkt iets nieuws aan te komen met minder spektakel en dat vraagt ook om aanpassingen in de zaak. Kijk bijvoorbeeld naar dit voorbeeld uit Groningen waar een roze zaak binnen een jaar een Nikkei zaak werd. Ron trekt het voorbeeld van restaurants breder en kijkt naar muziek, mode en film. Heb je een one hit wonder? Of schrijf je een klassieker. Wellicht past hysterische horeca ook een bepaalde tijdigheid.tips, tips en nog een tips: waar vind je de leukste hysterische horeca? Als eerste de genomineerden voor de Entree Awards 2023 die min of meer in deze categorie vallen: Dolle Diva, Grace en La Nostra Gigi. Lees hier alles over de genomineerden op Entree Magazine.De tip van Ron valt buiten de ring van Amsterdam: Streetfood Club in Breda, winnaar van de Entree Awards in 2022 categorie Best Dine & Drink 150+. Gijsbregt heeft een tip in zijn thuisstad Rotterdam: Grace. En Maartje tipt een Parijse zaak: Mondaine de Pariso.Dank aan onze producer Faysal, BUNK voor de studio. En natuurlijk aan onze gast Ron Simpson en partner Entree Magazine.
Speciale dank aan de sponsors Temper, Coppa Cocktails en Kolibrie HRM.
Volg ons op Instagram, Twitter of LinkedIn. En schrijf je in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
-
ENTREE AWARDS SPECIAL: RESTOBARS
Bekt Lekker de podcast met Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer en special guest Anne de Buck (jurylid Entree Awards en oprichter/eigenaar van Your Little Black Book). Deze korte special focust zich op een belangrijke horecatrend: restobars. Lees het speciale artikel op Entree Magazine over restobars en volg het laatste nieuws over de Entree Awards hier.
Met:
de trend meemaken: onze eigen verhalen over restobars: onze gast Anne de Buck vertelt over hoe zij graag langs meerdere zaken op een avond gaat. Gijsbregt vertelt over zijn avond in Parijs bij Bambino. Anne haalt haar favoriete gerechtje bij Kit in Amsterdam aan. Maartje noemt een nominatie van de Entree Awards van 2022: Bar du Champagne.de trend uitleggen: wat zijn restobars? De perfecte combi tussen restaurant en bar. Je kunt in een restobar echt je eigen draai geven aan je avond uit, minder stijf, meer zelf de regie houden. Wel de kwaliteit van finedining maar niet iets waar je maar af en toe naar heen kan, maar bij wijze van spreken elke donderdag. Mensen zijn enorm belangrijk in een restobar, het personeel is betrokken en de ondernemers staan vaak zelf in de zaak.Lees hier in Entree Magazine over restobars.de impact van de trend: wat betekenen restobars voor de branche? Restobars houden het in de huidige lastige tijden overzichtelijk en te behappen voor zichzelf door zaak 'lean & mean' te houden. Een andere optie is om de restobar als zusje naast het 'gewone' finedining restaurant te openen, zoals La Petite Soeur bij Bistrot du Bac of Café Concours bij Restaurant Concours. Ook is de restobar persoonlijker, minder marketing gedreven en wat intiemer. Anne geeft aan dat haar horecagedrag ook echt verandert, ze gaat vaker langs bij zaken die haar echt goed begrijpen, zoals Verlan in Amsterdam en ze waardeert zo echt de buurtfunctie..de toekomst van de trend: waar gaat het heen met restobars? Gijsbregt kijkt als food trendwatcher naar de toekomst van restobars. Hij ziet dit deel van de horecamarkt niet echt super groot worden, maar eerder een nieuwe niche die blijft. Maartje vindt het niet leuk om te zeggen, maar denkt dat het ook een fragiele ondernemingsvorm is. Het hangt vaak aan maar een of twee mensen die alles dragen. Anne geeft aan dat ze een tweedeling in finedining verwacht: dus plannen voor lang zitten of plannen voor meerdere zaken op een avond of korte bezoekjes die per ongeluk langer kunnen worden. Hashtag nooit meer naar huis. Denk aan Restaurant Europa met Benelux Bar, Corner Store (allemaal in Amsterdam) en het eerdergenoemde Bambino in Parijs.tips, tips en nog een tips: waar vind je de leukste restobars? Als eerste de vijf genomineerden voor de Entree Awards categorie Best New Restobar 2023: Troef, Pelusa, Restobar Rosie, River Bar en De Etalage. Lees hier alles over de genomineerden op Entree Magazine.De tip van Anne is Bar Gui in Amsterdam. Gijsbregt heeft een tip in Gent: 't Kanon. En Maartje tipt de 'oer-restobar': Café Sjiek in Maastricht.Dank aan onze producer Faysal, BUNK voor de studio. En natuurlijk aan onze gast Anne de Buck en partner Entree Magazine.
Speciale dank aan de sponsors Temper, Coppa Cocktails en Kolibrie HRM.
Volg ons op Instagram, Twitter of LinkedIn. En schrijf je in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
-
Dit is de laatste reguliere aflevering van Bekt Lekker voor 2023. We komen hierna nog met 5 speciale afleveringen samen met Entree Magazine, dus blijf hangen tot eind november.
Het fabulous food duo gaat weer vol gas met een vol glas: aflevering 31 van Bekt Lekker de podcast met Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer.
Met:
ons eigen eetnieuws: Maartje moest echt van alles eten de laatste maanden - voor werk, mind you - maar moet nu langzaamaan haar cocon in en dus meer zelf koken. Maar nog belangrijker ze heeft een top 3 van geweldige 0.0 drinks: Jopen Non IPA 0.0, ALT bubbels van Nix&Nix en Crodino-tonic. Gijsbregt vult aan: de Rothaus Tannenzäple Alkoholfrei, die ze bij Bar Pelusa in Amsterdam-Noord gedronken hebben. Gijsbregt's eigen eetnieuws gaat over AI. Hij gaat met Arne Mosselman begin november een lezing geven over de impact van kunstmatige intelligentie op de horeca en licht alvast een tipje van de sluier opEerst even dit: wat vonden jullie van seizoen 1 van Bekt Lekker? Laat het ons weten. Wat ging goed, wat kan beter? Alle antwoorden zijn goed, stuur Maartje of Gijsbregt een (spraak)berichtje of stuur een DM/PM op Instagram of LinkedIn.foodnieuws: Taylor Swift domineert het nieuws en dus ook het foodnieuws. Haar bezoek aan de skybox van haar (mogelijke) vriendje leidde tot een foto die het internet bijna kapot maakte. Op de foto? Tay Tay in een fantastische outfit, een fan en een bordje met kippen nuggets, ketchup and seemingly ranch. Na het internet ging ook big food los op deze hype. Hoe komt het toch dat partijen als Heinz, Hidden Valley en Lays hier meteen bovenop duiken? Jouw eigen popcultuur watchers leggen het uit.foodnieuws: Kool is cool. Het begon zoals vaker in New York, maar Gijsbregt duikt dieper in de zaak en vond al decennia geleden hippe gevulde koolbladeren in de Big Apple. Uiteraard had hij deze trend al lang voorspeld (al vindt Maartje dat hij achteraan mag sluiten in de rij van trendwatchers). Chef Pepijn Schmeink werkt ook al jaren met kool en geeft een toelichting op waarom kool nu zo populair is.foodnieuws: Burger King wordt voor de rechter gesleept in de VS omdat de foto's op de reclame de argeloze fastfood liefhebber zouden misleiden. Maartje en Gijsbregt vinden hier wat van én noemen en passant nog twee bekende cases, één in de VS en één gewoon hier in NL. Maar hoe zit dit nu echt met foodfotografie en -videografie voor deze grote merken? Olaf van Gerwen, Global Creative Director van Chuck Studios (een van de beste studios ter wereld op dit gebied) legt uit.#kermisinjebek: Maartje, Faysal en Gijsbregt proeven EINDELIJK premium (amandel)croissants. Uit Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Krozant uit 010, Loof uit 020 en de plantaardige versie van de Vegitalian uit 030. Welke zal er winnen?waar kijken we naar uit (TIPS): het zal jullie niet verrassen maar Maartje kijkt enorm uit naar haar eerste glas (of beter fles) champagne. Ze heeft nog een voorraad liggen van haar tripje naar de Champagne van deze zomer. Gijsbregt gaat met zijn maat Harold naar Parijs om de WK rugby te kijken, maar toch minstens zo belangrijk, om goed te eten. De eerste reservering staat bij Servan, een van de restaurants van Parijs' bekendste culinaire power couple.Dank aan onze producer Faysal, BUNK voor de studio en Goldkimono voor de tune.
Volg ons op Instagram, Twitter of LinkedIn. En schrijf je in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
-
Het dynamische diner duo staat aan: aflevering 30 van Bekt Lekker de podcast met Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer.
Met:
ons eigen eetnieuws: kort en goed. De Entree Awards komen eraan en Maartje en Gijsbregt gaan voor hun jurytaken langs 5 restobars. Hashtag zin in.Eerst even dit: Ben jij nou een luisteraar die Bekt Lekker nog niet voorzien heeft van een rating of review in je favoriete podcast app? Dat is echt niet OK. Like ons, klik op het plusje of het belletje en deel deze podcast met je food friends.Meedoen aan eerst even dit? Stuur Maartje of Gijsbregt een (spraak)berichtje of stuur een DM/PM op Instagram of LinkedIn.foodnieuws: buzzword bingo en food tech 'corn': er komt een AI restaurant in Eindhoven en het heet Bunkr (inderdaad zonder 'e'). Wat verwachten je tech savvy hosts hiervan? En wat gaat het echt worden? Robots? ChatGPT? Luister snel voor de details.foodnieuws: Gijsbregt houdt het niet meer. Hoe kan het dat hij dit niet zelf heeft verzonnen: er is een frituur in België met een frietabonnement. Maartje heeft de achtergrond, want het is een actie gericht tegen plastic en het is echt een bijzondere ondernemer die dit allemaal fixt van Vollebaks Friet met zijn Vollebaks Friet Deal. Dit wil iedereen toch? Maartje heeft hem gebeld en praat ons bij. Gijsbregt vertelt over het succes van horeca-abonnementen. En klap op de vuurpijl: waar willen de beide smulpapen zelf een abonnement op?foodnieuws: een van de favoriete onderwerpen van Gijsbregt: foodmerken die ineens met een bizar product komen. Denk aan colachup (cola-ketchup van Pepsi), mosterd Skittles en Mentos drankjes. Dit begon ooit lang geleden met Lays (of Smiths) chips met patatje Joppie smaak (volgens een van onze luisteraars en we kregen veel tips over dit onderwerp). Waar gaat dit heen? Zijn er nog meer aparte smaakcombi's?#kermisinjebek: Maartje, Faysal en Gijsbregt proeven de cocktail snoepjes van Autodrop. Smaak 1: Pina Colada, smaak 2: Sex on the Beach en smaak 3: Mojito. Welke zal er winnen?waar kijken we naar uit (TIPS): Gijsbregt was bij Bonte Koe in Schiedam en nu kijkt hij uit naar pepernoten en chocoladeletters en Maartje gaat een paar keer naar Utrecht en wil wel wat tips van luisteraars. Iets voor jullie Eten wat de podcast?Dank aan onze producer Faysal, BUNK voor de studio en Goldkimono voor de tune.
Volg ons op Instagram, Twitter of LinkedIn. En schrijf je in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
-
Weer terug met een 'standaard' show: aflevering 29 van Bekt Lekker de podcast met Maartje Nelissen en Gijsbregt Brouwer.
Met:
ons eigen eetnieuws: Maartje en Gijsbregt blikken even terug op de zomer. Wat is bijgebleven van de zomerserie over festival food, terrassen en zomerdrankjes?Gijsbregt was in Berlijn en at eggs benny met kaviaar bij Früstück 3000 en Maartje werkt aan een anti-hipster all day concept: CanCanteen.Eerst even dit: Er komt een miniserie aan, waarbij Bekt Lekker samenwerkt met Entree Magazine. 5 korte afleveringen over horeca trends. Eind oktober in je favo podcast app.Meedoen aan eerst even dit? Stuur Maartje of Gijsbregt een (spraak)berichtje of stuur een DM/PM op Instagram of LinkedIn.foodnieuws: Welk gerecht staat echt ALTIJD op de kaart? Burrata. Maartje en Gijsbregt leggen uit waar dit vandaan komt en waarom ze wel genoeg burrata gegeten hebben. De saaie romige bol mag wel eens vervangen worden. Maar wat worden de opvolgers?foodnieuws: Er is een ontbijt renaissance. Gijsbregt schetst zijn favoriete ontbijtplek (al meer dan 12 jaar) Picknick. Maartje gooit hem er maar even in 'ontbijten is het nieuwe lunchen'. De oorzaak ligt zoals vaker in de VS, waar de grote ketens al jaren in een ontbijtoorlog verwikkeld zijn. McDonalds doet het goed daar. Hoe veel van de dagomzet zou daar van het ontbijt komen? Meer dan je denkt. Waar komt deze renaissance vandaan? Je favo food duiders duiden de trend.Gijsbregt heeft drie tips: 1 in Berlijn, 1 in Londen en 1 in NYC. Berlijn dus Frühstuck 3000; Londen: Caravan; New York Brooklyn Bagel & Coffee Company. Hij tipt in Rotterdam naast Picknick, Wolly en By Jarmusch. Maartje heeft een lekkere high end tip: ontbijten bij het Okura.
foodnieuws: het is niet bij te houden, maar sinds chefs de nieuwe rocksterren zijn, zien we ineens overal food tattoos en het worden er steeds meer. We hebben een paar getuigen die zelf onder de tattoeages zitten: Marnix Benschop van Brasserie de Eenling en Matthijs Ursem van de Food Line-up en er is een luisteraarsvraag van Wouter Stern. En wat zouden Maartje en Gijsbregt zelf eigenlijk laten tattoeëren? #kermisinjebek: Maartje, Faysal en Gijsbregt proeven gember shots. G'inger, Innocence en AH huismerk. Welke wordt de winnaar? En krijgen de drie food avonturiers de shots wel weg?waar kijken we naar uit (TIPS): Maartje gaat naar Zwier in Vinkeveen, een havenhuisje om tot rust te komen. Gijsbregt trekt er ook op uit. Hij gaat naar Texel waar hij in de jury zit van Texel Culinair met onder meer Miljuschka samen.Dank aan onze producer Faysal, BUNK voor de studio en Goldkimono voor de tune.
Volg ons op Instagram, Twitter of LinkedIn. En schrijf je in voor onze onregelmatig verschijnende nieuwsbrief.
- Se mer