Episoder
-
I det (förmodligen sista) och 48:e avsnittet av Beredsam svarar Herman Geijer och Claes Tovetjärn på lyssnarnas frågor. Vi pratar om knopar, matlager, vattenfilter, storskalig utrymning och självförsörjning. Claes tipsar om fyra böcker och Herman bara om två.
Tack för den här tiden!
Podden stöds av ABF.
-
I det 47:e avsnittet av Beredsam pratar Herman Geijer med klimatpsykologen Kata Nylén om psykologisk resiliens. Vi pratar om Grit, Kasam, Hardiness och American Psychological Associations (APA) tio punkter för att öka vår psykologiska resiliens inför kriser och katastrofer.
Musiken står som vanligt Häxhammaren för.
Podden stöds av Arbetarnas Bildningsförbund (ABF). Läs mer om deras satsning på prepping här.
-
Mangler du episoder?
-
I det 46:e avsnittet av Beredsam svarar Herman Geijer och Claes Tovetjärn på lyssnarnas frågor om prepping, kris och överlevnad. Vi svarar på frågor om vatten, att ha saker i källaren, hur du kan börja prata med grannar om prepping och framtidsoro, granatsprutor och mycket annat. Herman tipsar också om sin nya bok Monstersamhället och svarar på lite kritik från Claes.
Beredam stöds av studieförbundet ABF. Läs mer om ABFs satsning på prepping här.
Musik som vanligt av Häxhammaren.
Beställ Monstersamhället här.
-
I avsnitt 45 av Beredsam pratar Herman Geijer med klimatpsykologen Kata Nylén om visioner, utopier i de mörka framtidsutsikterna vi har. Behövs utopier? Hur kan vi tänka att saker ändå kan vara bra även om vi inte klarar av några klimatmål och mycket annat. Dessutom pratar vi kort med Robert Jonsson som gjort rollspelet Under katastrofen som ABF tagit fram.
Beredsam stöds av studieförbundet ABF.
Under katatrofen finns att ladda ned gratis här.
-
I det 44:e avsnittet av Beredsam pratar Herman Geijer med Ann Enander, professor emerita i ledarskap och ledning vid försvarshögskolan och som även suttit med i Coronakommissionen. Vi pratar om hur vi beter oss innan, under och efter katastrofer. Om forskningsläget för beteenden vid kriser, panik skillnad på kris- och krigshot, lärdomar av olika kriser och om vad Coronakommissionen kom fram till i sin rapport.
Podden stöds av ABF
-
I det 43:e avsnittet av Beredsam samtalar Herman Geijer med krigsvetaren Victor Strömgren Lasell om vilka lärdomar det går att dra av kriget i Ukraina. Hur förs kriget? Går det att förbereda sig på den typen av krig och vilken prepping kan vara effektiv för det?
Victor boktipsar om en gammal bok och Herman om en lite nyare som går att beställa här.
Beredsam stöds av studieförbundet ABF. Läs mer om ABFs preppingsatsning här.
Musik av Häxhammaren i vanlig ordning.
-
I avsnitt 42 pratar Herman Geijer med Erik Kjellström om Klimatanpassning. Hur arbetar myndigheterna för att möta extremväder och vad kan vi göra själva? Vilka typer av hot kommer ett förändrat väder att innebära för oss?
Beredsam stöds av studieförbundet ABF. Läs mer om ABFs satsning på prepping här.
Nationella expertrådet för klimatanpassnings rapport
Sammanfattning av IPCC rapporten.
Klotet i P1s avsnitt om klimatanpassning
SMHI webbplats om klimatanpassning
-
Vad skulle ett krig i Sverige kunna innebära? Vilka lagar och regler gäller i så fall? Och vad skiljer prepping för krig från prepping för andra typer av kriser. De frågorna och mycket mycket mer diskuterar Herman Geijer, Claes Tovetjärn och Linnea Gullholmer (som är jurist och analytiker på Försvarshögskolan). Det handlar alltså om krig och väpnad konflikt i den 41:a avsnittet av Beredsam.
Du kan ladda ned Om krisen eller kriget kommer här
Boken Förutsättningar för krisberedskap och totalförsvar i Sverige finns här
Podden stöds av ABF. Klicka på länken för att lära dig mer om hur ABF arbetar med prepping och krisberedskap.
Musik av Häxhammaren
-
I terminens sista avsnitt av Beredsam svarar Herman Geijer, Claes Tovetjärn och Pär Plüschke på lyssnarfrågor. Frågorna som avhandlas handlar om vad som händer när vattnet slutar komma i kranarna, hur vår självförsörjningsgrad ser ut, vad vi gör vid elavbrott samt om hur de tre aktiva poddarna om prepping kan samverka.
Podden stöds av ABF
Musik av Häxhammaren
-
I avsnitt 39 pratar Herman Geijer med Markus Johansson som arbetar med "storskalig utrymning" och evakueringar på länsstyrelsen i Halland. Vad gör myndigheterna? Vilka scenarion kan föranleda en storskaliga utrymning och vad kan du tänka på som privatperson?
Beredsam stöds av ABF
Musik av Häxhammaren
-
I dagens avsnitt av Beredsam pratar Herman Geijer med Markus Poletti om livsmedelsförsörjning och vilken grad av självförsörjning Sverige egentligen har. I samtalet lyfts också vad du kan göra, ett fossilfritt jordbruk samt hur Sverige och Finland skiljer sig åt i fråga om Beredskap. I boktipset nämns Aktivt hopp av Joanna Macy och Chris Johnston samt Magnus Västerbros bok Svälten.
Beredsam stöds av ABF
Musik av Häxhammaren
-
I avsnitt 37 av Beredsam samtalar Herman Geijer med den återkommande gästen Claes Tovetjärn om psykologi och det som kallas "det femte grundbehovet". Är det ett behov? Eller är det ett kluster av olika aspekter av överlevnad som alltid finns där? Dessutom kopplar de ihop behovet med det som ibland kallas "åtta fiender i en överlevnadssituation". Slutligen har de läst den nyligen utkomna Överlev krisen som de tycker olika om.
Beredsam stöds av ABF.
Musik av Häxhammaren.
-
I det 36:e avsnittet av Beredsam pratar Herman Geijer med Gävles beredskapssamordnare Sofia Sjöblom om översvämningar. Med avstamp i skyfallet i Gävle i mitten av augusti 2021 diskuteras: Vad gör myndigheterna? Vilka blir konsekvenserna? Vad kan du göra själv?
Beredsam stöds av ABF
Musik: Häxhammaren
-
Vad har krisberedskap att göra med demokrati? Efter den femte krisberedskapsveckan diskuterar Pär Plüschke och Herman Geijer demokrati. Hur kan förberedelser bidra till demokratin? Varför är organisering viktigt och varför du bör organisera dig där du bor. Vi diskuterar ett samtal som MSB hade och hur vi kan stärka vår handlingskraft genom att vara mer förberedda.
Beredsam stöds av ABF
Musik av Häxhammaren
-
I det sista avsnittet för säsongen svarar Herman Geijer, Claes Tovetjärn och Pär Plüschke på lyssnarfrågor. Vi pratar om vad en kris är, vad du bör tänka på i val av Bug Out Location och vad som ska finnas i en Bug Out Bag. Om oro kan vara av nyttigt och vilka kunskaper som kan vara bra att ha vid en större katastrof.
Beredsam stöds av ABF
Musik av Häxhammaren
-
I det 33:e avsnittet av Beredsam läser Herman Geijer upp texten Teser om Prepping skriven av honom och läkaren och filosofen Mani Shutzberg. Texten bör ses som en analys av samhället och hur preppingen har kommit att bli och behöver inte läsas bokstavligt. Texten publicerades först gången i Magasinet Ordfront sommaren 2020 och går att läsa här: https://ordfrontmagasin.se/teser-om-prepping/
Beredsam stöds av studieförbundet ABF.
Musik av Häxhammaren
-
I det 32:a avsnittet av Beredsam diskuterar Herman Geijer och Claes Tovetjärn en rapport om svenska folkets krisberedskap med Kristina Syk från Ramboll som varit med och tagit fram rapporten. En intressant del är hur vi kan göra bostadsområden mer resilienta och hur boendet påverkar synen på krisberedskap.
Om Rambolls rapport: https://se.ramboll.com/press/invanarundersokning/krisberedskap
Podden stöds av ABF. Läs mer på www.abf.se/prepping
Musik av Häxhammaren
-
I det 31:a avsnittet av Beredsam pratar Herman Geijer med Claes Tovetjärn som är psykolog med bakgrund inom försvarsmakten. Temat är ondska och godhet i kris- och katastrofsituationer. Samtalet kommer också in på funktionsnedsättningar och att prata med barn om hot och risker.
Beredsam stöds av ABF.
Musik av Häxhammaren
-
I det 30:e avsnittet av Beredsam pratar Herman Geijer med Viktoria Asp om Krisberedskapsveckan. Krisberedskapsveckan är en årlig återkommande vecka med syftet att öka krismedvetenheten hos befolkningen. Vi pratar om vad vanliga människor kan göra, hur vi kan engagera oss och vad som kommer att hända på krisberedskapsveckan 2021 som är 27/9 - 3/10.
Podden stöds av ABF
Musik av Häxhammaren.
-
Kommunikation är ämnet för dagen. Herman Geijer samtalar med Jan-Olof Olsson som jobbar på MSB och är känd från sin medverkan i Nedsläckt land om hur myndigheterna arbetar för att få ut information vid till exempel strömavbrott och hur länge reservkraft i mobilmasterna fungerar.
Musik: Häxhammaren
Podden stöds av ABF
- Se mer